Нови ауторски сет Омера Екића


1) Рад овог јапанског сликара допро је до Европе средином XIX века и доживео критичарску акламацију, извршивши велики утицај на импресионисте, посебно због употребе делимичног погледа и коришћења светла и сенки. Био је мајстор вишебојних дрвореза (тзв. укијо-е) и приказивања жена (жанр који се у Јапану назива бијинга или ''слика лепе особе''). Често је сликао куртизане, еротске призоре и студије везане за природу, посебно инсекте. Како се звао овај велики јапански сликар и графичар?

2) Творац је теорије фалсификационизма, а да би описао своју филозофију сковао је израз ''критички рационализам''. Централни интерес био му је раст знања, које никад неће бити систем утврђених истина, већ систем оповргљивих хипотеза. У емпиријским наукама одбија индуктивни метод; уместо тезе да је хипотеза тачна ако је потврди велики број понављања, инсистира на томе да је прави тест хипотезе тражење околности које је не потврђују, па ако се не пронађу, хипотеза је тачна. У политичким излагањима енергично је заговарао либералну демократију и принципе социјалне критике; веровао је да је то једини начин који омогућава просперитетно ''отворено друштво''. Како се звао овај велики британски филозоф аустријског порекла, кога многи сматрају оснивачем савремене филозофије науке и савремене либералне демократије?

3) Како се зове најстарија до сада сачувана школа будизма, посебно заступљена на Шри Ланки (70%) и у већем делу континенталне југоисточне Азије?

4) Којим трима латиничним словима се означавају музички кључеви који су данас у употреби?

5) Овај амерички композитор најпознатији је по филмској музици и сонговима. Радио је музику за чак 6 Дизни-Пиксар филмова, између осталог и за сва три дела ''Приче о играчкама'', као и за ''Аутомобиле'' и ''Чудовишта''. 20 пута је био номинован за Оскара а добио га је два пута. Како се зове?

6) Називали су га ''деканом америчких композитора'', јер се трудио да компонује музику у изразито америчком стилу. Како се звао овај композитор и диригент, међу чијим делима се истичу балети ''Били Кид'', ''Родео'' и ''Апалачко пролеће'', као и музичка тема ''Фанфаре за обичног човека''?

7) Овај немачки композитор XVIII века стварао је у Бечу, Паризу, Лондону; компоновао је око 100 опера, дајући велики допринос реформи опере. Најпознатије опере су му ''Ифигенија на Тауриди'' и ''Орфеј и Еуридика''. Како се звао?

8) У зиму 208/209. на реци Јангцекјанг дошло је до сукоба између снага северног војсковође Цао Цаоа, који је намеравао да поновно уједини Кину под својом влашћу, и савеза јужних војсковођа Лиу Беија и Сун Квана, на другој страни. Иако је Цао Цао имао велику предност у људству, доживео је тежак пораз захваљујући поморским вештинама савезника. Битка је означила крај династије Хан и поделу Кине на Три краљевства, са дугим периодом нестабилности. Како се зове ова битка, западној јавности позната и по чувеном кинеском филмском спектаклу Џона Вуа из 2008. године?

9) Како се звао италијански државник, кључна личност Рисорђимента, који је као премијер Пијемонта од 1851., успео да доведе до уједињења и 1861. прогласи уједињену Италију и буде њен први премијер?

10) Како се звао грчки истраживач који је око 325. п.н.е. пловио на север Европе и први описао феномен "поноћног сунца", поларни лед и германска племена, и био први који је сматрао да плиму и осеку изазива Месец? Опловио је Велику Британију, посетивши јој значајне делове, а допро је и до удаљене земље коју је назвао "Туле" (највероватније Шетландска острва или Исланд).

11) Како се зову чизме, назване по немачком дoктору који их је изумео крајем Другог светског рата? Чизме имају ђон у који је удуван ваздух, горњи део који приања уз ногу и карактеристичан жути шав. 1970-их су их носили панкери и скинхедси, а 1990-их су их популарисали састави као што су Нирвана, Дипеш Моуд и Ред Хот Чили Пеперс.

12) Како се зове француски овчији сир заштићеног географског порекла, плаве боје, који сазрева у плесни у пећини?

13) Ова крвна телашца, најмање ћелије везивног ткива, настају у коштаној сржи и имају изузетно важну одбрамбену улогу у имуно систему. Постоје три основне групе, које се не разликују обликом, већ само по функцији; оне са ознаком Б производе антитела, оне са ознаком Т учествују у ћелијском имунитету, док трећа група тзв. ћелије убице или нулте ћелије, спречавају размножавања ненормалних ћелија, посебно туморских. Како се називају ове ћелије?

14) Са 76% нерелигиозних, која је друга најнерелигиознија земља на свету (после Кине са 93%)? Мала помоћ, ради се о земљи која има истог премијера још од 2005. године, по чему се тренутно налази на другом месту у Европи.

15) Како се зoвe водећи светски бренд у производњи пољопривредних машина, укључујући тракторе, комбајне, берачице и слично? Чувени зелено-жути лого јасно асоцира на име бренда.

16) Какo се зове амерички филмски редитељ, познат по режији три филма из хорор трилогије ''Зло је мртво'', вестерну ''Брзи и мртви'' и прва три наставка серијала о Спајермену, са Тоби Мегвајером у насловној улози?

17) Овај британски писац стекао је славу својом ''Империјалном трилoгијом'' (или ''Трилогијом о царству''), у којој се налазе романи ''Невоље'', ''Опсада Кришнапура'' и ''Синапурски стисак'', бриљантни историјски романи који се баве последоцама британске колонијалне управе. Један је од тројице двоструких добитника Букерове награде, укључујући и великом већином гласова 2010. постхумно додељену тзв. ''изгубљену Букерову награду'' за ''Невоље'' (до 1970. је давана за претходну годину а од 1971. за текућу годину, тако да ни један роман из 1970. није могао ни теоретски да конкурише за награду). Како се звао овај писац, који је трагично изгубио живот, удавивши се у 45-ој години?

18) Како се зове песнички покрет, настао у Италији између два светска рата, чији су главни представници Ђузепе Унгарети, те нобеловци Еуђенио Монтале и Салваторе Квазимодо? У њиховој поезији сугестивна моћ звука речи је важна као и значење, па су им стихови често нејасни; интерпункција је редукована а песме сведене на суштину и повремено имају тек 2-3 стиха. Централна тема је осећај усамљености и безнадежности савременог човека који је, заробљен у свету опустошеном ратовима и диктатурама, изгубио древне вредности; стога песник бежи од стварности и користи префињен и сетан тон, скривајући директна значења у алузијама.

19) Најраспрострањенији је чадски језик, и по броју говорника други међу језицима који потичу из Африке (после свахилија). Њиме се углавном служе становници Нигера и Нигерије, а на северу Нигерије је и службени језик. Доста се користи и као трговачки језик широм западне Африке, поготово међу муслиманима. Како се зове овај језик на коме радијске емисије имају и BBC, Radio France Internationale, China Radio International, Voice of Russia, Voice of America и Deutsche Welle?

20) Који хемијски елемент има највише стабилних изотопа, чак 10? Реч је о металу који има две алотропске модификације, алфа и бета. Под нормалним условима јавља се у бета модификацији, која је постојана само на температурама изнад 13,2° С, док на нижим температурама прелази у неметалну алфа модификацију, која се већ лаганим додиром претвара у прах, због чега се ово својство назива музејска болест, будући да се јавља на предметима од тог метала који се зими чувају у музејима.

21) Како се назива однос брзине кретања тела и брзине простирања звука, изазваног поремећајем услед кретања тога тела кроз флуид?

22) Ова риба тропских мора карактеристична је по жутој, наранџастој или црвеној боји, прошараној белим пругама или тачкама. У дивљини често живи у симбиози са морском сасом - сасини дуги пипци омогућавају риби заштиту од предатора као и храну од остатака сасиних оброка, а рибица штити сасу од њених предатора и чисти је од паразита, док њени фекални остаци представљају храниво за сасу. Због поменутог ову рибу називају и по морској саси, али овде се тражи њено друго, чешће име. Које је то име, а као помоћ рецимо и да је ова рибица главни јунак филма ''У потрази за Немом''?

23) Кo је једина спортисткиња која је освајала златне медаље на шест различитих олимпијских игара, све у индивидуалној конкуренцији? Наступајући за Немачку и Источну Немачку, освојила је и 28 златних медаља на светским првенствима, а скоро је сигурно да би имала златне медаље са 7 узастопних ОИ, само да ДДР није бојкотовала олимпијске игре 1984. у Лос Анђелесу.

24) Који произвођач аутомобила је са 10 освојених титула првака света у екипној конкуренцији најуспешнији у такмичењу за Светски шампионат у релију? Фирма названа по свом оснивачу, основана је 1906., од 1969. се налази у саставу Фиат групе, а заштитни знак јој је употреба грчког алфабета у називима модела?

25) Кo је први успео да три пута заредом освоји Светски куп у алпском скијању у мушкој конкуренцији? Успешан пре свега у слалому и велеслалому, укупно 4 пута је освојио Светски куп, 4 пута био првак света и има три олимпијске медаље.

26) Како се зoве древна кинеска вештина прављења пејзажа у посудама, који обавезно садржи дрво, које се од бонсаија разликује у томе што је допуштен већи распон крошње и дивљији изглед, и уз које се додају и други елементи, као што су на пример вода, каменчићи и друго?

27) Какo се зове река у Перуу, највећа притока Амазона, пловна на око 1.200 km свог тока дугог између 1.600-2.000 km?

28) Најстарији је град Џорџије, њена главна морска лука и водећи туристички центар, познат по прелепим историјским грађевинама, подигнутим око система малих паркова. Била је колонијални центар Џорџије и њен први главни град као државе (до 1786.). Град је 1864. био одредиште великог марша снага Уније под командом генерала Шермана, а 1996. су ту одржана олимпијска такмичења у једрењу. Како се зове овај град, који се налази на ушћу истоимене реке у Атлантик?

29) Овај транснептунски објекат, врло вероватно патуљаста планета, откривен 2003. године, има једну од најцрвенијих површина у Сунчевом систему и величину око 2/3 Плутонове. Пошто му је афел на 960 АЈ а перихел на 76 АЈ, сматра се најудаљенијим познатим објектом у Сунчевом систему, ако се изузму неке комете са изузетно дугим периодом орбитирања. Како се зове ово небеско тело?

30) Како се звао први ефикасни вишецевни митраљез, смештен на покретно постоље и покретан ручицом, назван по Американцу који га је патентирао 1862. године? Ограничено је кориштен у Америчком грађанском рату, истакао се у америчко-шпанском рату, а најефикаснију примену је имао током колонијалне експанзије, на пример против Зулуа, Матабела, Бедуина, Махдиста и слично.

Коментари

  1. 9. Garibaldi
    11. martinke
    12. rokfor
    14. Estonija
    24. Lancia
    25. Herman Majer
    30. Hekler

    ОдговориИзбриши
  2. 6. Skot Džoplin
    15. Caterpillar
    25. Alberto Tomba

    ОдговориИзбриши
  3. 8. Bitka kod crvene stene
    13. Trombociti
    15. John Deere
    16. Sam Raimi
    23. Birgit Fišer

    ОдговориИзбриши
  4. Preostala su pitanja: 1, 4, 5, 6, 10, 13, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 25, 26 i 29.

    ОдговориИзбриши
  5. Premijerno bez Gugla i bez prethodnog osvrta na (ne)odgovoreno:

    1. Hokusaj
    2. Karl Poper
    3. tevrada
    7. Gluk
    9. Kamilo Kavur
    10. Pitej
    11. martinke
    12. rokford
    13. limfociti?
    14. Estonija ili Ceska, neka bude Ceska
    21. Mahov koeficijent
    23. Birgit Fiser
    24. Lanca, pitah ja u NG specijalu, oblast Sport
    27. mozda Kolka, Kolka kanjon

    ОдговориИзбриши
  6. 27. nisam lepo procitao, to je definitivno Ukajali

    Gugl:

    18. hermetizam
    19. Dzejms Farel

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Tačno, a moglo je biti i PINJIN (ovo smo imali na jednom od prethodnih takmičenja).

      Избриши
  8. Filip Tot odgovorio: Kitagava Utamaro.

    Uspešno je okončan i ovaj Omerov set!

    ОдговориИзбриши
  9. Samo jedna primedba za Kostu, Nije Hans nego Kristof Vilibald Gluk.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)