Novi set pitanja, Omera Ekića

Dragi prijatelji, samo za Kviz link Srbije, pitanja je ovog puta pripremio Omer Ekić. Zanimljiva i edukativna, u prepoznatljivom stilu majstora kviza. Uživajte!


1) Која изворно француска, а касније и у већини других језика прихваћена реч, означава омању грађевину, делом или потпуно отворену, с кровићем на стубовима, подигнуту обично у парку, а такође и поједину засебну зграду унутар већег грађевинског комплекса?

2) О његовом животу не зна се пуно. Отац и деда су му били сликари, цео живот је провео у граду Барбант, где је и умро 1516. године. За собом је оставио велике триптихе и религиозно-алегоријске приказе са фантастичним бићима, еротским детаљима и великим бројем ликова. Најпознатије слике су му ''Врт уживања'', ''Седам смртних грехова'' и ''Страшни суд''. Како се звао овај велики холандски сликар?

3) Овај јеврејски празник слави се осам дана у децембру, током којих се пале церемонијалне свеће а деца добијају поклоне. Понекад се назива и Празник посвећења или Празник светлости, али је много познатији под којим називом?

4) Какo се звао најстарији Титан, син Урана и Геје, божанска персонификација воде? Окруживао је Земљу као огромна река у којој се све ствара и био отац око 3.000 река које земљу чине плодном и људе снабдевају водом.

5) Какo се звао италијански композитор, чије дело означава прелаз од ренесансе ка бароку, последњи велики мајстор мадригала и аутор најстарије у целости сачуване опере?

6) Рођена је у Египту као Јоланда Кристина Ђиљоти, у породици италијанских досељеника, али се прославила као француска певачица. Уз 55 златних плоча, први је добитник дијамантске плоче. Иако је била хетеросексуалка, и данас је икона геј популацији широм света. 1960-их је у репертоар уврстила песму Корнелија Ковача ''Дарла Дирладада''. Умрла је 1987. са свега 54 године, од велике дозе барбитурата. На Монмартру има трг, са бистом у природној величини. Како гласи уметничко име под којим је постала славна?

7) Овај украјински национални плес, често се назива и козачки плес. Нема фиксне покрете, већ га одликују импровизације, скокови и акробатски елементи код мушкараца док се жене углавном ограничавају на простије елементе или коло. У својим операма су га користили Мусоргски, Чајковски и Римски-Корсаков. Како се зове овај плес?

8) Како се зове највећа мексичка компанија за производњу ТВ, радијског, музичког, позоришног и интернет програма, у свету најпознатија по производњи и дистрибуцији теленовела, које снима још од 1958. гoдине?

9) Биo је први од ''Пет добрих царева'' старог Рима. За Домицијановог наследника изабран је због поодмаклих година, достојанства и зато јер није имао деце. Одрекао се претходникове аутократске тираније, наставио његове административне и финансијске реформе, и довршио његове грађевинске пројекте. Усвојио је Трајана као наследника. Како се звао овај римски император?

10) Какo се звала најстарија руска династија, варјашког порекла, која је владала Русијом од 862. до 1598. године?

11) Априла 1920. у Масачусетсу убијени су и oпљачкани благајник који је носио плате радницима и припадник обезбеђења који га је пратио. Ускоро су ухапшена два италијанска имиграната, обојица анархисти, који су на оба потоња суђења осуђени на смрт и после дуге правне борбе погубљени на електричној столици. И онда и данас постоји пуно контроверзи да ли су били криви и да ли су имали правично суђење, а њихов случај инспирисао је велики број филмова, ТВ драма, позоришних комада и бројних других уметничких дела. Како су се презивала ова двојица осуђеника на смрт?

12) Какo се зове француска модна кућа, основана 1837. и названа по презимену оснивача, специјализована за производе од коже, луксузну робу, парфеме и одећу? Треба рећи и да познати компанијин лого од 1950-их садржи кочије и коња и да се тек 2006. на челу компаније први пут нашао неко ко се не презива исто као оснивач. Чувене су њихове ташне ''биркинке'' (назване по Џејн Биркин), којих се годишње произведе свега 12 комада, уз пет година чекања на испоруку и цену до 80.000 евра по комаду.

13) Како се зове хладна руска чорба од поврћа и меса, у које се често додају квас, павлака или кефир?

14) Како се у акупунктури називају енергетске стазе крoз које протиче енергија јина и јанга, и којих има укупно 12 на људском телу?

15) Чије су звездице које, ако их је 1, значе јако добар ресторан, а ако их има 3, означавају изванредан ресторан, вредан специјалног доласка само ради посете том месту?

16) Како се зове један oд најпопуларнијих француских глумаца, двоструки добитник Цезара, који се прославио филмовима ''Мангупи полажу матуру'', ''Манон са извора'', ''Осми дан'' и многим другим?

17) Какo се зове лик за чију се наклоност у чувеном филмском серијалу боре Вуди и Баз?

18) Како се звао енглески писац, аутор више бриљантних романа објављених почетком XX века, од којих су са великим успехом екранизовани ''Пут у Индију'', ''Соба са погледом'', ''Хауардов крај'' и други?

19) Који британски писац, рођен у Чехословачкој, је између осталог познат по Оскару којег је добио као косценариста "Заљубљеног Шекспира" и по позоришном комаду ''Розенкранц и Гилденштерн су мртви'', којег је касније режирао и на филму?

20) Елементарне честице су субатомске честице за које се верује да се не могу поделити на мање. Деле се на две групе. Једна група су кваркови, односно елементарне честице које сачињавају протоне, неутроне и све остале сложене честице. Како се зове друга група сложених честица, оних које не праве друге сложене честице али учествују у важним физичким процесима?

21) Како се звао нобеловац, водећи економиста чикашке економске школе, који је 1950-их и 1960-их готово сам био опозиција владајућем кензијанизму, да би потом својим монетаристичким и либералним рецептима који су тражили да држава смањи јавну потрошњу како би појединцима остајало више, јако утицао на економску политику коју су 1980-их водили Роналд Реган и Маргарет Тачер?

22) Кошљориба је из породице шарана, са четири израштаја у облику бркова око уста. Насељава воде централне и западне Европе, а најрадије се налази у главном току реке, где је дно од камена. Достиже до метар дужине и 9 kg тежине, а излеже 3.000-8.000 јајашаца крупне наранџасте икре, која је отровна у време полагања. Како се зове ова риба?

23) Како се назива недиференцирано тело нижих биљака? Није изграђено од ткива и на њему се не могу разликовати органи, а по старој систематици која данас све више губи на значају, група свих овако грађених биљака (бактерије, алге, гљиве и лишаји) називана је заједничким именом изведеним из назива овог органа.

24) Кo је несумњиво најбољи тројкаш у историји НБА, будући да држи рекорде у укупном броју убачених тројки и током целе каријере, и у једној сезони?

25) Често је називан највећим возачем који није успео да освоји титулу првака света у формули 1. Имао је 16 победа на тркама, свега 8 мање од чувеног Фанђа, али док је Фанђо био чак 5 пута првак света, он је успео да освоји само 4 узастопне титуле вицешампиона. Након несреће 1962. због које је месец дана провео у коми, повукао се из такмичења. Како се звао овај чувени возач?

26) Како се зове нетакмичарска борилачка вештина, настала у Израелу за потребе њихових снага безбедности? Вештина је развијена из уличног и војног искуства оснивача Ими Лихтенфелда, који је 1930-их година био приморан да своје знање користи у одбрани јеврејских четврти од фашистичких група у Братислави, и позната је по брзим и ефикасним контранападима, циљању на најосетљивије тачке противника и вођењу рачуна о условима околине.

27) Пo Гинисовој књизи рекорда, са 563 метра висине, то је највећи природни камени торањ на свету. Припада Аустралији и налази се 700 km североисточно од Сиднеја. Дуго је изгледало да је неосвојив, будући да нема ни увала, ни пристаништа, све док се 1965. једна екипа алпиниста није попела на њега. Како се зове овај величанствени природни обелиск, назван по једном геометријском појму и капетану брода који је 1788. прошао крај њега?

28) Који град је најзначајнија атлантска шпанска лука јужно од Португалије? Ту је по легенди Херкул убио Гериона, а град се сматра и најстаријим континуирано насељеним градом на Иберијском полуострву.

29) Ово сазвежђе северне хемисфере лако је препознатљиво по карактеристичном распореду најсјајнијих звезда у облику слова W. Ту се налазе Тихоова звезда, супернова из 1572. године чију је појаву документовао Тихо Брахе, и остатак супернове и најснажнији екстрасоларни радио-извор гледано са Земље. Како се зове ово сазвежђе, иначе названо по етиопској краљици, Андромединој мајци?

30) Пoморци у доба једрењака су релативно лако успевали да одреде географску ширину, али је географска дужина дуго била велики проблем, што је доводило до несрећа и насукавања. Проблем је решен проналаском поморског хронометра, за кога је британски парламент наградио изумитеља са 20.000 фунти (око 3 милиона садашњих). Сем поморцима, један производ овог великог самоуког проналазача донео је срећу и браћи Тротер, пошто су га на аукцији продали за велике паре. Како се звао овај проналазач?

Коментари

  1. 5. Klaudio Monteverdi.
    6. Dalida.
    7. Kozačok.
    8. Televisa.

    ОдговориИзбриши
  2. 10.Rjurikovič
    13.Akroška
    24.Rej Alen
    26.Krav maga

    ОдговориИзбриши
  3. 18. Edvard Morgan Foster
    19. Tom Stopard
    21. Milton Fridman

    ОдговориИзбриши
  4. 30. O ovome sam nedavno citao u Borstinovom 'Svetu otkrica' - Dzon Harison, 26. je krav magu, 21. Milton Fridman, na YT imaju odlicni snimci njegovih debata. 10. su Rjurikovici, 12. Hermes, 20-o, ako sam razumeo dobro, gluoni... Ima jos nekoliko dosta zahvalnih za iskusnije kvizase.

    ОдговориИзбриши
  5. Gustavo, tačno: 2, 3, 5, 6 i 8.

    Kvizmasteru, tačno: 29 i 30.

    Milice, tačno: 7 i 9.

    ОдговориИзбриши
  6. Gustavo, tačno: 10 i 11.

    Milice, tačno 28.

    Kvizmasteru, tačno 25.

    ОдговориИзбриши
  7. Gustavo, budi precizniji s odgovorom na pitanje 12!!!

    Kvizmasteru, tačno 24.

    Bormane, tačno: 13 i 26.

    ОдговориИзбриши
  8. Kvizmasteru, tačno: 18, 19 i 21.

    Coačenko, preciznije 12! U pitanju je ERMES :)

    ОдговориИзбриши
  9. 14. mala pomoć: ovaj pojam nalazimo i u geografiji
    22. postoji i istoimeni problem s vidom
    23. završava se slovom S

    ОдговориИзбриши
  10. Coačenko, tačno i 14 i 22.

    Ovim smo završili i ovaj set!
    Hvala svim učesnicima i posmatračima, kojih je večeras bilo 296 iz 8 zemalja.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)