Novi set pitanja ILIJE ČVOROVIĆA!!!

1. Promet roba, usluga i kulturnih dobara između Evrope i Japana u doba Meidži reformi u 19. veku donosi na Stari kontinent vrstu japanskog drvoreza, koji će svojim stilom i motivima najneposrednije uticati na razvoj impresionizma i srodnih umetničkih pravaca, a među najpoznatijim kolekcionarima japanskih rukotvorina od drveta bili su Edgar Dega i Vinsent Van Gog. Kako se zove ovaj vid japanske umetnosti?

2. Ceo svet zna priču o njegovom jajetu – Kako je pozvao druge neimare da postave jaje tako da stoji na jednom kraju, i, kada u tome niko od prisutnih nije uspeo, sam je to uradio tako što je tupi i prazan kraj jajeta pritisnuo na površinu stola. Ostali su prigovorili da su i sami mogli isto da učine, a on im je odgovorio da će tako govoriti i kada bude postavio kupolu na Firentinsku katedralu. Kada je kupola posle 14 godina bila završena, ceo grad ju je slavio kao prvo i jedno od najsmelijih dostignuća renesansne arhitekture. Koji italijanski arhitekta stoji iza ovog poduhvata?

3. Kao istorijska građa za jedan od klasika francuskog realizma, Gistavu Floberu su poslužile Polibijeve 'Istorije'. Radnja romana smeštena je u Kartaginu, neposredno posle Prvog punskog rata, a u naslovu se nalazi ime Hanibalove fiktivne sestre. Roman je imao više operskih, filmskih i pozorišnih adaptacija. Kako se zove Floberovo remek-delo?

4. Jednopotezno crtanje arabesknih i geometrijskih likova u pesku, vulkanskom pepelu ili glini, sa jednim ili dva prsta, jedinstvena je umetnička tradicija ove pacifičke državice. Od drugih vrsta crtanja na tlu razlikuje se po tome što se uzorak sastoji od jedne neprekinute linije. Iz koje ostrvske republike dolazi ova umetnička tradicija, priznata od strane Uneska kao svetska nematerijalna baština?

5. Kao najveća među zoroastrijanskim svetkovinama, ovaj praznik obeležavan je još u Ahemenidskom carstvu. Označava prvi dan proleća i početak godine prema iranskom kalendaru. U Iranu i među svim narodima u bliskoj vezi s iranskom kulturom proslavlja se kao jedan od najvažnijih nacionalnih i verskih praznika. Pod kojim imenom je poznata persijska nova godina?

6. U njegovoj monumentalnoj utopiji celokupno epsko i dramsko pesništvo, kao i sve osobe starije od deset godina trebalo bi da budu proterani iz države, a njihova deca zadržana i vaspitana po obrascima mudrih vlastodržaca. Koji autor i u kom delu je na ovaj način zamislio svoju idealnu zajednicu?

7. Koliko je poznat po svojim jednačinama i čuvenoj 'Aritmetici', najstarijem sistematskom traktatu o algebri, toliko je znan i po tome što je na marginama iste knjige 1637. godine Pjer de Ferma nedorečeno zapisao da ima divan dokaz svoje poslednje teoreme, ali i da nema prostora za njegovo izvođenje. Na dokaz se, kao na jedan od najvećih izazova u matematici, čekalo do kraja 20. veka, a grčki matematičar iz Aleksandrije i autor 'Aritmetike', za koga se čulo i na ovaj način, zvao se kako?

8. Prema opšteusvojenoj rekonstrukciji geološke prošlosti Zemlje, raspadom superkontinenta Pangee pre oko 180 miliona godina formirale su se dve velike kopnene celine. Na jugu se odvojila Gondvana koja je obuhvatala kontinentalnu masu na južnoj polulopti, uključujući Antarktik, Južnu Ameriku, Australiju i Afriku. Pod kojim imenom je poznato severnoatlantsko kopno od koga su nastali današnji kontinenti severne hemisfere, Severna Amerika, Evropa i najveći deo Azije?

9. Razlog zbog koga dnevno nebo vidimo kao plavo je rasejavanje Sunčevih zraka, iz plavog dela spektra, u sudaru s molekulima vazduha iz atmosfere. Po kom britanskom fizičaru, koji je prvi objasnio tu pojavu, se naziva ovaj efekat?

10. Proistekao iz poljsko-francuskog ortakluka sredinom 19. veka, ovaj švajcarski brend luksuznih časovnika odlikuje se nekim od najsloženijih mehanizama među ručnim i džepnim satovima, a njegovi modeli na skoro svim aukcijama postižu ubedljivo najviše cene. Tako je superkomplikovani džepni model sa 24 funkcije na aukciji u 'Sotbiju' 1999. godine prodat za rekordnih 11 miliona dolara. Koji brend je u pitanju?

11. Pored toga što bogatim ribljim fondom namiruje 60% proteinskog unosa među Kmerima , najveće jezero Jugoistočne Azije neobično je iz dva razloga. Iz jezera ističe istoimena reka koja u sezoni monsuna, nadolaskom poplavnih voda iz Mekonga, menja smer i počinje da utiče u jezero, čija se površina tako uvećava i do šest puta. Na kom jezeru se odigrava ovaj fenomen?

12. Najpoznatiji spomenik ispisan ovim stilom pisanja je Gortinski zakonik, najstarija sačuvana evropska kodifikacija. Ovakav način pisanja, svojstven grčkim i feničanskim epitafskim spomenicima, podrazumeva da redovi teksta naizmenično menjaju smer: jedan red sleva nadesno, a drugi obrnuto. Kako se zove opisani stil pisanja, nalik na okretanje volova pri oranju, po čemu i nosi ime?

13. Po kom fiziološkom procesu je nazvana visokozarazna i smrtonosna bolest koja je u periodu između 1485. i 1551. godine besnela Engleskom i delovima kontinentalne Evrope? Nestala je podjednako tajanstveno kao što se i pojavila i o njenom poreklu se ni danas gotovo ništa ne zna.

14. Kako se zove srednjovekovna zbirka pesama siromašnih đaka i studenata lutalica, poznatih pod imenom vaganti ili golijardi, pronađena 1803. godine u benediktinskom manastiru u Bavarskoj?

15. Ubedljivim trijumfom malobrojne arapske vojske, predvođene Halidom ibn Validom, nad trupama vizantijskog cara Iraklija 636. godine, arapski kalifat u nastajanju započeo je seriju osvajanja izvan Arabije i potisnuo Vizantiju iz Sirije. Arapima je pobeda omogućila da ubrzo potom zauzmu Palestinu, Mesopotamiju i Egipat. Kako se zove reka, pritoka Jordana, po kojoj je ova epska bitka dobila ime?

16. Neposrednost kadrova u kojima protagonista ubija svoje žrtve šiljkom zakačenim na kameru, dok snima umiruće izraze na njihovim ukočenim licima, toliko je šokirala kritiku 1960. godine, da je ugledni režiser Majkl Pauel bio izopšten iz filmske industrije. Kako se zove kontraverzni klasik britanske kinematografije ako znamo da naslov filma potiče od izraza za voajera iz poznijih verzija jedne anglo-saksonske legende?

17. Koji glumac je 1970-ih u dve kultne filmske ekranizacije igrao nacističkog zločinca i jevrejskog lovca na naciste, i oba puta, u razmaku od dve godine, bio nominovan za Oskara, prvi put za sporednu, drugi put za glavnu mušku ulogu?

18. Sin Tartara i Geje u grčkoj mitologiji opisan je kao zastrašujuće biće velike snage, sa stotinu zmijskih glava na ramenima. Otac je mnogih slavnih čudovišta kao što su psi Ortar i troglavi Kerber, Lernejska hidra i Himera. Bio je na putu da zavlada svetom da ga u tome nije sprečio Zevs. Koji klimatski fenomen je dobio ime po najstrašnijoj među grčkim nemanima?

19. Kako se zove švedska kompanija koja se u svetu fototehnike od Drugog svetskog rata proslavila modelima kamera srednjeg formata? Možda najpoznatija upotreba ovih kamera vezuje se za Apolo misiju i prvo sletanje na Mesec, jer su gotovo sve fotografije snimljene tom prilikom načinjene prilagođenim kamerama ovog proizvođača.

20. Akronimni naziv ove borilačke veštine, razvijene 1920-ih godina u Sovjetskom Savezu za potrebe Crvene armije, ukazuje na samozaštitu bez oružja, ali se u engleskom jeziku, zbog rasističkog prizvuka, često izgovara sa malim izmenama. Kako se zove sovjetska borilačka veština, nastala spajanjem tradicionalnih borbenih tehnika sa džudoom?

21. Koji osvajač Kupa evropskih šampiona je u periodu od 1986. do 1989. godine postavio za evropske klubove i dalje nedostižni fudbalski rekord od 104 utakmice bez poraza u domaćem prvenstvu?

22. Koje ime dele superheroj iz 'Marvelove' strip edicije i tradicionalni havajski ultra-triatlon, koji se sastoji od 3 860 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 195 m trčanja?

23. Tumačenjem da je starogrčka kultura nastala iz podsticajnog rivalstva oličenog u oprečnim karakterima grčkih božanstava Apolona i Dionisa, koji čuveni filozof je u literaturu uveo često citiranu podelu umetnosti na apolonijsku i dionizijsku?

24. Koji engleski kompozitor se istakao kao vizionar ne pokazavši nikakvo interesovanje da u svoju slavnu orkestarsku svitu  'Planete' uvrsti i Pluton, koji je otkriven 1930. godine, četiri godine pre njegove smrti?

25. Statue posvećene ovom božanstvu iz kineskog folklora najčešće ga prikazuju kao nasmejanog, ćelavog debeljka sa ogrtačem i brojanicom, te se zbog toga i sličnosti u imenu naziva i 'Nasmejani Buda', iako je u pitanju potpuno različita figura od indijskog princa Gautame. U japanskoj tradiciji poštuje se kao jedan od sedam srećnih bogova pod imenom Hotei, što je sve uticalo da njegova figurina postane jedan od najfrekventnijih amuleta u dalekoistočnim kulturama. Pod kojim kineskim imenom je poznat ovaj simpatični debeljko?

26. Jedna od najraširenijih zabluda koja prati ovu vrstu arktičkih glodara je da čine masovna samoubistva prilikom migracija. Otuda je njihov naziv postao sinonim za osobe koje bespogovorno prate popularne trendove, bez obzira na posledice. Razlog njihovog čudnog ponašanja krije se u snažnim biološkim instinktima, koji prenamnožene jedinke neretko usmeravaju ka velikim vodenim površinama u potrazi za novim staništima, što dovodi do masovnih davljenja kojima se delimično objašnjavaju nagle promene u populaciji norveške vrste ovih glodara. Koja životinja je u pitanju?

27. U metaforičnoj grafičkoj noveli Arta Špigelmana, ovenčanoj prvom Pulicerovom nagradom za ovaj žanr 1992. godine, Jevreji su prikazani kao miševi, nacisti kao mačke, a Poljaci kao svinje. Kako se zove ovo delo?

28. Pod kojim imenom je poznata grupa američkih pisaca i drugih umetnika, među kojima su bili Ernest Hemingvej i Skot Ficdžerald, koja se posle Prvog svetskog rata, 1920-ih godina okupljala u Parizu? Ime ovom pokretu nadenula je Hemingvejeva mentorka Gertruda Štajn, a u opštu upotrebu ušao je kao epigraf njegovog romana 'Sunce se ponovo rađa'.

29. Po otrovnoj biljci sa kog mediteranskog ostrva se naziva grčevito, smeholiko razvlačenje mišića na licu, koje figurativno označava podrugljiv i ciničan smeh?

30. Kao jedinstven primer arapske agrikulturne baštine u Evropi, zasad palmi od više desetina hiljada stabala u ovom španskom gradu, južno od Valensije, predstavlja najveću plantažu palmi u Evropi i jednu od najvećih u svetu.  U kom španskom gradu se nalazi ova jedinstvena oaza?

Коментари

  1. 27.Maus
    24.Klajd Tombo
    21.Steaua
    20.Sambo
    18.Tajfun,po Tifonu
    17.Gregori Pek
    15.Jarmuk
    8.Laurazija
    7.Haron Aleksandrijski
    5.Norouz
    3.Salambo

    ОдговориИзбриши
  2. 1. japanizam
    2. Bruneleski
    7. Diofant
    10. Patek Filip
    14. Karmina burana
    30. Elce

    ОдговориИзбриши
  3. Tačno: 4, 11, 23 i 28.

    Preostala pitanja: 1, 6, 9, 12, 13, 17, 25 i 29.

    ОдговориИзбриши
  4. Најпре оно што знам и без гуглања:
    17) Лоренс Оливије (оба су баш позната филма)
    29) Сардинија (тзв сардонски осмех)

    ОдговориИзбриши
  5. 6) Сад сам проверио, одговор је Платон, дело "Држава"

    ОдговориИзбриши
  6. Тешка и одлична питања, за добро јутро сам jeдино знао 17. и 29. али Омер ме је прешишао док сам отишао на имдб да проверим да ли је Лоренс Оливије или Грегори Пек, нисам био сигуран, ипак, Маратонац је пресудио.

    ОдговориИзбриши
  7. Густаво, тачно 9. Тиндалов ефекат

    Омере, тачно: 6, 17, 25 и 29.

    Остала су нерешена још три питања: 1, 12 и 13.

    ОдговориИзбриши
  8. 12. Боустрофедон.(Тако нешто).?

    ОдговориИзбриши
  9. Нађох. Знојећа болест или већ како би се назвала "Sweating sickness" или "енглески зној".

    ОдговориИзбриши
  10. Tako je. BOLEST ZNOJENJA, čak se negde pominje i sa prefiksom "engleska".

    Ovim smo uspešno završili rešavanje seta. Zahvaljujem se svim čitaocima bloga i učesnicima rešavanja.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)