GENERALNA PROBA

Dragi prijatelji, do početka najveće globalne manifestacije univerzalnog ljudskog znanja, ostalo je tačno mesec dana. Tim povodom, Kviz link Srbije će narednih dana prezentovati "generalnu probu", tj. set od 240 pitanja, koja je za vas pripremio naš prijatelj, proslavljeni kvizoman, Veselin Sekulić. Poput testa, koji će se 2. juna naći pred takmičarima, pitanja iz ovog seta su raspoređena u 8 tematskih oblasti. Danas objavljujemo prvu tematsku oblast, koja nosi naziv "KULTURA".
Svoje odgovore, možete slati u komentarima ovog posta, a po završetku odgovaranja, uslediće novi post, sa novom tematskom oblašću. Svim posetiocima Linka, želimo ugodnu zanimaciju.

1.      „Skidanje s krsta“(1614), „Otmica Leukipovih kćeri“(1617), „Bitka Amazonki“(1618), „Parisov sud“(1636) i „Portret Helene Furment“(1638) su dela ovog autora. Koje on ?

2.      U kompleksu Abraj Al-Bait na vrhu tornja postavljen je najveći sat na svetu. Četvorostrani sat, prečnika 40 metara, što je pet puta više od londonskog Big Bena, nalazi se na tornju visine 577 m i vidi se sa udaljenosti od 25 kilometara. U kom gradu se nalazi ovaj sat?

3.      Po grčkoj mitologiji bio je kralj Etiopije, sin Titona i boginje zore Eoje, bratanac trojanskog kralja Prijama koji je došao u Malu Aziju u pomoć braniocima Troje gde ga je ubio Ahil. Njegovim imenom su nazvane dve statue faraona Amenhotepa III u Tebi, od kojih je jedna u zoru ispuštala čudne zvuke, za koje se smatralo da to on pozdravlja majku, boginju zore. Kako se zvao ovaj mitski junak? 

4.      Po hrišćankom predanju Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se Hristos pred apostolima Petrom, Jakovom i Jovanom preobrazio, zasjao kao sunčeva svetlost i pokazao svoju božansku prirodu.  Na kojoj gori se dogodilo preobraženje?

5.      Dve ostrvske centralnoameričke države sličnog imena imaju zastave na kojima se nalazi krst koji deli zastavu na četiri jednaka dela. Na jednoj od njih, u crvenom krugu oko centra krsta nalazi se  papagaj, nacionalna ptica ove zemlje. Trobojni kraci krsta (žute, crne i bele boje) dele zeleno polje zastave na četiri dela. Koju zemlju tražimo?

6.      Bez obzira sto je hrišćanstvo službena religija ove ostrvske države stanovništvo je zadržalo svoje staro verovanje „Servi Loa“ („Sluzenja Bogu“), kako ga nazivaju. Posrednik između ljudi i sveta loa, na ceremonijama, je Legba, starac koji čuva prolaz koja spaja svet živih i svet duhova.Tu su još Gede loa vaskrsenja, Dumbala  loa dobre zmije i Erzuli loa ljubavi. Koja je to   država?
  
7.   U bukvalnom prevodu znači «hvalite Jahvu, Boga». Nalazi se na više mesta u Bibliji, a koriste ga i Jevreji i hrišćani. Koji je to hebrejski izraz, uzvik radosti, kojim se iskazuje zahvalnost  i veliča slava boga?

8.  Ovaj filozof je bio odlučan pristalica Parmenidove teorije o postojanju Jednog i nepostojanju mnoštva, promene i kretanja.  Spise sa oko četrdeset argumenata za odbranu ove teorije Aristotel je nazvao aporijama. Najpoznatija aporija  protiv kretanja je trka Ahila i kornjače. Kako se zvao ovaj starogrčki filozof?
   
9.     U antičkoj Grčkoj i Rimu postojale su posebne građevina u kojoj su se odvijala muzička i pesnička takmičenja i gde su se okupljali umetnici i ljubitelji umetnosti. Za razliku od amfiteatara i antičkog grčkog pozorišta ove građevine su bile znatno manje. Koji pojam tražimo?
   
10.  Ova reka se pominje u grčkoj mitologiji, kao jedna od pet reka koje grade granicu između ovozemaljskog (života) i podzemnog sveta - Hada (smrti). Poznata je i kao reka bola i žalosti. Danas to ime nosi i jedna reka u severozapadnoj Grčkoj koja se uliva u Jonsko more. Koja je to reka?

11.  Pre više od četvrt veka, u vreme opasnosti od građanskog rata i gladi u Etiopiji, izraelska vlada je organizovala preseljenje, skoro čitave populacije od oko 40.000 ljudi, etiopskih Jevreje u Izrael. Pod kojim imenom je poznat ovaj narod,  koji za sebe radije upotrebljava naziv Beta Izrael?

12.  Nastali su u 8. veku kao šijitska sekta kada su se odvojili od  Imamita i Ismailita zbog neslaganja oko toga ko je peti imam. Imali su svoje države, Idrisidski i Alavidski  kalifat u IX i X veku a najduže su se održali u Jemenu, do XX veka. Ima ih oko 6 miliona u Jemenu i oko 1 milion u Saudijskoj Arabiji. Kako se oni zovu?

13. U kulturi  Kine i Japana broj 4 se smatra za nesrećan broj a broj 8 za srećan broj. Koji broj se u Kini smatra srećnim brojem zato što označava dugotrajnost, posebno u prijateljstvu i ljubavi a u Japanu se smatra nesrećnim zato što ima isti izgovor kao i reč agonija?
           
14. Koje filozofsko učenje smatra da je priroda i materija uopšte prožeta životom, odnosno da je sva materija živa i da ima duševne osobine, pa je samim tim i pokretljiva.

15. Rođen je u Rusiji a živeo je i stvarao u Evropi i SAD. Vајаr konstruktivizma koji je delovao i kao slikar, arhitekta i dizajner. Sa bratom 1920 Antoanom izdaje Realistički manifest o geometrijskim principima za izgradnju skulptura. Zastupa upotrebu transparentnih materijala u cilju definisanja volumena i naglašava značaj praznog prostora umesto punog materijala. Ko je on?
                                   
16. Ovaj egipatski bog se prikazuje kao čovek sa glavom ibisa ili pavijana. Bog je Meseca i mudrosti. Izumeo je hijeroglife, egipatsko pismo i kalendar. Zaštitnik je matematike, astronomije, geometrije, umjetnosti. Pod kojim imenom je bio poznat ovaj bog?

17. Samarkand je u srednjem veku bio veliki naučni i kulturni centar, središnja tačka na putu svile između Kine i Zapada. Timur Lenk ga je odredio za glavni grad svog ogromnog carstva a u njemu su nalaze: trg Registan, Mauzolej Gur-Emir,  Ulugbegova opservatorija sa najvećim ikada izgrađenim sekstantom i  džamija Bibi-hanum, nazvane po ženi Timur Lenka. U kojoj državi je ovaj grad?

18. Kip Slobode u Njujorku predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama kao čin prijateljstva. Unutrašnju konstrukciju spomenika je izradio čuveni inženjer Gistav Ajfel. Ko je bi skulptor spomenika?
  
19. Pali kanon je zbirka tekstova teravada budističke tradicije, sačuvane na jeziku pali. Ovo delo se sastoji iz tri dela zbog čega je i dobilo naziv na pali jeziku„tri košare“. Pod kojim nazivom je poznata ova zbirka tekstova?
  
20. Ovaj pravac u savremenoj arhitekturi je našao široku primenu u 80-tim godinama prošlog veka. Vezuje se sa građenjem inteligentnih objekata u kojima se konstrukcija i instalacija tretiraju kao nedeljiva celina. Karakteriše ga upotreba visoke tehnologije u projektovanju, gradnji i inženjeringu objekata i široka upotreba materijala kao što su: staklo, plastika i metal. Koji je to stil u arhitekturi?

21. U mitologiji Asteka bio je bog rata, sunca i zaštitnik grada Tenohtitlana. U prevodu sa Nahuatl jezika njegovo ime znači Kolibri  na levoj strani. Po verovanju Acteka ovaj bog Sunca se bori protiv tame i zahteva  prinošenje ljudskih žrtava kako bi obnavljao svoju snagu.  Kako se zvao ovaj bog?
           
22. Piramida muzeja Luvr je oblikovana kao one iz antičkog Egipta. Ova staklena piramida sa konstrukcijom od aluminijuma i nerđajućeg čelika, visoka 21 metar smeštena je ispred pariskog muzeja i služi kao glavni ulaz u muzej. Piramida je završena i svečano otvorena 1989. godine. Koji arhitekta je autor ?                                            

23. Ovaj slikar, predstavnik nemačkog ekspresionizma i član grupe Plavi jahač, poznat je po tome što je voleo da slika životinje, naročito konje. Kasnije s okrenuo apatraktnom stilu, čistijim linijama i jednostavnim geometrijskim oblicima.Poginuo je u bici kod Verdena 1916. Ko  je on?

24. U Drezdenu se nalazi muzejska zbirka koja sadrži dragulje, nakit i druge vredne predmete koji su pripadali saksonskoj dinastiji. To je najveća zbirka dragulja i vrednih predmeta u Evropi. Kako se zove  muzej deo državnog muzeja Saksonije u kome se nalazi ova zbirka?
  
25. Ova francuska slikarka, prvo je bila cirkuski akrobata, zatim je radila  kao umetnički model kod poznatih slikara impresionista a kasnije i sama počinje da slika. Najčešće je slikala mrtvu prirodu, ali je pre svega poznata po svojim slikama golih devojaka, aktova, koje se ubrajaju u njene najbolje radove. Njen sin Moris je  bio jedan od najpoznatijih slikara Monmartra. Ko je ona?
  
26.Poznat je po fotografijama iz pet ratova: Španskog građanskog rata, Kinesko-japanskog rata, Drugog svetskog rata, Arapsko-izraelskog rata 1948. i Indokineskog rata u kojem je i poginuo. Pod kojim imenom je poznat ovaj mađarski ratni fotograf i fotonovinar čije je pravo ime bilo Endre Fridman?
    
27. Praksa da umetnici oblikuju plakate započela je oko 1860-tih godina u Parizu primenom tehnike višebojne litografije.Za kog  francuskog slikara i grafičara se smatra da je prvi usavršio ovu tehniku i stvorio novi stil plakata, elegantan i duhovit?

28. Engleski apstraktni skulptor 60-tih godina prošlog veka karakterističan je po konstrukcijama u prostoru od nađenih korištenih metalnih industrijskih delova, serija „Stoni komadi“. Krajem 90-tih i početkom 2000. najpoznatije su mu radovi na religiozne teme: Strašni sud i Kapela svetlosti. Kako se zove ovaj vajar?
  
29. U Sikandri nedaleko od Agre u Indiji nalazi se mauzolej vladaru iz dinastije mogula koji je podignut u XVII veku. Mauzolej je izgrađen u središtu veličanstvenog vrta koji je nazvan Bihishtabad (Predvorje raja). Čiji je ovo mauzolej?
  
30. Rimska freska iz perioda ranog carstva otkrivena početkom XVII veka u ostacima antičke kuće u blizini Rima prikazuje pripremanje neveste za venčanje. Danas se freska nalazi u Vatikanskoj biblioteci a ime je dobila po kardinalu, njenom prvom vlasniku. Pod kojim imenom je poznata ova freska?


Коментари

  1. Hajde bez guglanja.

    1. Rubens
    7. Aleluja
    8. Eshil
    10. Aheron
    17. Uzbekistan
    20. Tripitaka
    22. Ming Pei, dobio Pritkeovu nagradu
    26. Robert Kapa

    Ipak, premalo, ali pitanja su dostojna svetskog (da ne kazem teska) :)
    Veliko hvala Veselinu

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Rubens
    4. Maslinova gora?
    5. Dominika
    6. Havaji
    8. Zenon
    13. 6?
    16. Tot
    17. Uzbekistan
    21. Kecalkoatl?
    22. Pei
    23. Make?
    25. Valadon
    26. Robert Kapa?
    27. Lotrek
    28. Mur?
    29. sah Jahan

    Bez googla toliko,odlicna pitanja,svaka cast :)

    ОдговориИзбриши
  3. Zoki, tačno: 1, 7, 10, 17, 19 (Tripitaka), 22 i 26.
    Slaviša, tačno: 5, 8, 16 i 25. Naravno i svi odgovori, koji su identični sa tačnim odgovorima prethodnog takmičara.

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Rubens
    3. Memnon
    4. Tavor
    8. Zenon, jedan od omiljenih
    10. Aheron?
    11. Etiopijski židovi
    16. Tot
    18. Frederik Bartoldi
    21. Uicilopoktli?
    23. Frenk Mark

    ОдговориИзбриши
  5. 4. U Bibliji se ne pominje na kojoj planini je to bilo. Postoji više pretpostavki, najpoznatija je ona po kojoj je to planina Tabor, ali postoje i varijante da je u pitanju planina Hermon ili Sinaj.

    ОдговориИзбриши
  6. Aleksandre, tačno: 3, 4, 18, 21 i 23.
    Vanja, tačno: 6 i 24.
    Preostala su pitanja: 2, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 20, 27, 28, 29 i 30.

    ОдговориИзбриши
  7. 9. odeon
    11. falaši
    14. panteizam
    27. Tuluz Lotrek
    29. recimo Šah Džahan?

    ОдговориИзбриши
  8. usput da pohvalim i sastavljača za odlična pitanja

    ОдговориИзбриши
  9. 12. Nastali su u 8. veku kao šijitska sekta kada su se odvojili od Imamita i Ismailita zbog neslaganja oko toga ko je peti imam. Imali su svoje države, Idrisidski i Alavidski kalifat u IX i X veku a najduže su se održali u Jemenu, do XX veka. Ima ih oko 6 miliona u Jemenu i oko 1 milion u Saudijskoj Arabiji. Kako se oni zovu?

    IZ UKRŠTENICA ZNAM ZA NEKAKVE ALEVITE.
    DA LIJE TAČAN ODGOVOR:ALEVITI

    ОдговориИзбриши
  10. 13. U kulturi Kine i Japana broj 4 se smatra za nesrećan broj a broj 8 za srećan broj. Koji broj se u Kini smatra srećnim brojem zato što označava dugotrajnost, posebno u prijateljstvu i ljubavi a u Japanu se smatra nesrećnim zato što ima isti izgovor kao i reč agonija?

    Ja bih ovdje pokušao sa brojem 12!

    ОдговориИзбриши
  11. 27. Praksa da umetnici oblikuju plakate započela je oko 1860-tih godina u Parizu primenom tehnike višebojne litografije.Za kog francuskog slikara i grafičara se smatra da je prvi usavršio ovu tehniku i stvorio novi stil plakata, elegantan i duhovit?

    I ja bih upisao Lotrek, ali vidim da nije tačno.

    Da nije tačan odgovor MUHA (jel' bijaše Alfons??)

    ОдговориИзбриши
  12. 12. Zejditi
    13. Broj 9
    20. Haj-tek arhitektura
    27. Žil Šere
    28. Entoni Karo
    29. Akbar Veliki

    ОдговориИзбриши
  13. Baldabju, tačno: 12 (ZAIDIJE), 13, 20, 27, 28 i 29.
    Ovim je ovaj set ZAKLJUČEN!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)