GENERALNA PROBA ( S P O R T )

1. Obeležio je plivačka tamičenja na svetskom prvenstvu Šangaju prošle godine osvojivši pet zlatnih medalja (na 400 metara mešovito, na 200 metara slobodno, leđno i mešovito, kao i u štafeti 4x200 metara slobodno sa američkim timom).Oborio svetski rekord u disciplini 200 metara mešovito i dva puta pobedio do tada neprikosnovenog Majkla Felpsa. Ko je on?

2. Ovaj 22-godišnji momak iz Severne Irske 19.juna prošle godine osvojio je prvi mejdžor turnir u karijeri, US Open i pri tom pobedu je ostvario sa rekordnim rezultatom. Njegova igra i mirnoća, mnogima daju za pravo da ga smatraju za igrača koji ima potencijala da postane jedan od najvećih golfera na svetu. Kako se on zove?

3. Ernan Krespo, Fabio Kanavaro,Rober Pires su najpoznatiji i najplaćeniji igrači u klubovima Premijer lige ove zemlje u kojoj će se prvi put ove godine održati fudbalsko prvenstvo. Koja je to zemlja?

4.Nakon poraza kod kuće u sedmoj odlučujućoj utakmici finalne serije Stenli kupa 2011 od Boston Bruinsa navijači domaćih hokejaša su napravili nerede u gradu paleći automobile i lomeći izloge prodavnica, da bi se potom žestoko sukobili sa policijom. Koji kanadski klub ima ovakve “navijače”?

5. Kako se nazivaju popularna fudbalske igrice iz serijala video igara japanskog proizvođača Konamija? Kao i prethodnih godina licencirane su UEFA Liga Šampiona, Liga Evrope i Super kup iz Evrope, i Kopa Libertadores iz Južne Amerike. U prethodne tri godine na omotu igre se nalazio Lionel Mesi, da bi ga u 2012 zamenio Kristijano Ronaldo.

6. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin u u kratkom video zapisu koji je objavljen na stranici ruskog parlamenta propagiraju ovaj sport sa željom da se uvede u ruske škole. “Oni koji dobro igraju ovaj sport mogu brzo donositi odluke, što znači da imaju volju da postignu uspeh", rekao je Medvedev. Koji je to sport?

7. Povukao se 2003. kao najuspešniji Britanski atletičar ikada. Osvojio je ukupno 12 zlatnih, 5 srebrnih i 3 bronzanih medalja na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima. Još uvek je vlasnik svetskog rekorda u troskoku od 1995. od 18.29 m. Kako se on zove?

8. Ova klasa jedrilica je od OI 1976. U Montrealu olimpijska disciplina u jedrenju. Jedrilica u oblika katamarana je ujedno i najbrža klasa od olimpijskih disciplina u jedrenju. Obično plovi tako da je jedan od dva trupa u vazduhu, a dva pilota balansiraju jedrilicu sopstvenim telom i kontrolom jedara. Po kom vetru je ova klasa jedrilica dobila ime?

9. Na Tur de Frans tri puta uzastopno(2008-2010) je bio pobednik u konkurenciji najboljih mladih vozača i dva puta drugi u generalnom plasmanu 2010 i 2011.godine. Nakon što je Sud za sportsku arbitražu suspendovao Španaca Alberta Kontadora zbog korišćenja dopinga i oduzeo mu pobede na Tur de Fransu proglašen je za pobednika ove trke za 2010. Kao se zove ovaj biciklista?

10. Ovogodišnja 63. po redu sezona trka Formule 1 imaće 19 trka u kalendaru. Pored nove trke u Indiji u NJu Delhiju u kalendar za 2012. se vraćaju i SAD ovoga puta na potpuno novoj stazi izgrađenoj za trke Formule 1. U kom gradu se nalazi ova staza?

11. Trijumfom na Velikoj nagradi Australije u 2011. obezbedio je drugu titulu šampiona kraljevske klase Moto GP šampionata. Zanimljivo je da je ovaj Australijanac pre četiri godine bio prvi šampion u kraljevskoj klasi sa kubikažom od 800 kubika a sada je postao i poslednji, pošto se od sezone 2012. vracaju na 1.000 kubika. Kako se on zove?

12. Na poslednjem, finalnom nadmetanju u sezoni Strongmen Lige šampiona za 2011 u Sarajevu bio je treći što mu je omogućilo pobedu u ukupnom plasmanu. Kako se zove ovaj takmičar koji je posle prošlogodišnjeg drugog mesta u generalnom plasmanu prvi put postao najbolji u takmičenju najjačih ljudi na svetu?

13. Jedan je od najboljih mladih igrača na svetu, igra na poziciji napadača, reprezentativac je Brazila i nastupa za brazilski fudbalski klub Santos. Dobitnik je nagrade “Ferenc Puškaš” za 2011. koju dodeljuje FIFA za najlepši postignut gol u toj godini. Ko je on?

14.Iako nije popularno kao na primer, sakupljanje kovanog novca ili poštanskih markica, kolekcionarstvo papirnog novca se sedamdesetih godina prošlog veka počelo odvajati od numizmatike i 1969. je dobilo svoj sadašnji naziv. Kojim imenom se nazivaju kolekcionari papirnog novca?

15. Kasačke trke zaprega gde konji vuku lake dvokolice sa vozačem obično se održavaju na stazama dužine 1,6 do 2,4 km. Kako se zovu ove dvokolice?

16. Ovaj atletičar je postao prvi paraolimpijac u istoriji koji se takmičio na Svetskom prvenstvu i osvojio srebrnu medalju nastupajući za Južnu Afriku u polufinalu trke štafeta 4x400 u Južnoj Koreji 2011. Kako se on zove?

17. Iskoristio je trenutak kada su u Niksima u isto vreme svi plejmejkeri bili povređeni ili nespremni. Momak iz kinesko-tajvanskog braka početkom godine je postao sportska senzacija u SAD o kojoj se piše i govori u medijima i zbog koga se menjaju programske šeme televizija Kine i Tajvana. Kako se on zove?

18. Ova holandska teniserka, jedna od najvećih sportista sa invaliditetom koja je na paraolipijskim igrama osvojila 6 medalja, nepobediva je od januara 2003. Od strane Međunarodne teniske federacije proglašena je za najbolju igračicu u kolicima uzastopno već 12 godina, počevši od 2000. Ko je ona?

19. Na tradicionalnoj Novogodišnjoj turneji ˝Četiri skakaonice” 2011/12 četvrti put za redom su pobedili Austrijanci ovog puta zauzevši prva tri mesta. Njihov redosled je bio takav da je pobednik turneje 2010. zauzeo treće mesto a prošlogodišnji pobednik drugo mesto. Ko je ove godine osvojio prvo mesto?

20. Pobedom u konkurenciji automobila na Trideset i trećem po redu, Dakar reliju u Južnoj Americi postigao je svoju ukupno desetu pobedu u ovom prestižnom takmičenju, od kojih 6 u klasi motocikala i 4. u klasi automobila. Kao se zove ovaj vanserijski reli vozač?

21. Jedan je od najbojlih snoubordera današnjice koji u sebi spaja izdržljivost skijanja u planinama, osećaj za sneg i smelost za izvođenje vratolomnih akrobacija. On je koproducent i akter filma “The Art of Flight“ gde zajedno sa najboljim snouborderima današnjice (akterima film „That’s It That’s All“) istražuje nepristupačne planine. Ko je on?

22.Muška odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je prvenstvo Evrope 2011. i za najkorisnijeg igrača prvenstva je proglašen Ivan Miljković, ženska odbojkaska reprezentacija je takođe osvojila prvenstvo Evrope i za najkorisniju igračicu prvenstva je proglašena Jovana Brakočević. Muška kadetska odbojkaška reprezentacija Srbije je pored evropskog osvojila i titulu svetskog prvaka. Ko je proglašen za najkorisnijeg igrača ovih prvenstava?

23. Reprezentacija ove zemlje osvojila je svoju prvu medalju na svetskom prvenstvu u ženskom vaterpolu 2011. u Šangaju i to zlatnu. Ove godine na evropskom prvestvu u Ajdnhovenu vaterpolistkinje ove zemlje su osvojile srebrnu medalju. Iz koje zemlje su ove sportistkinje?

24. Kako se naziva vrsta sportska aktivnost u kojoj učesnici obično uz korišćenje GPS ili drugih navigacionih uređaja traže sakrivene predmete na raznim skrovitim mestima? Prilikom pronalaska skrivenog predmeta koji se nalazi u kutijici sa beležnicom upisuju se na listu i vraćaju predmet na isto mesto na kome su ga našli.

25. Atletičarka Sali Pirson iz Australije je bila najbrža na trkama 100m sa preponama u 2011 godini a na SP u Daeguu došla je do titule sa odličnih 12,28 sekundi što je četvrto vreme naboljih rezultata na svetu ikada. Prvo mesto na toj listi još od 1988. sa rezultom 12,21 sekundi drži jedna bugarska atletičarka. Koja?

26. Tri od četiri Gren slem turnira u ženskoj konkurenciji u 2011. godini osvojile su teniserke kojima je to bio prvi trijumf na ovim turnirima. Jedna od njih je bila i finalistkinja onog četvrtog gren slem turnira. Koja je to igračica?

27.Po pravilima AIBA(Međunarodna amaterska bokserska organizacija) ova kategorija obuhvata boksere od 51 do 54 kg. Ime kategorije potiče od naziva za malu vrstu pilića iz jednog indonežanskog grada po kome su dobili ime. Kako se naziva ova kategorija?

28. Tehnika ove borilačke veštine nastale među afričkim robovima u kolonijalnom Brazilu kamuflirane su u lep, moćan akrobatski ples, podržan tipičnom muzikom i pesmama koje određuju tempo igre. Koji je to ples, borilačka veština?

29. Pobedom na 5000 m na svetskom prvenstvu u atletici u Daeguu 2011. potvrdila je pobedu sa svetskog prvenstva iz Berlina 2009 u istoj discipline. U Daeguu je bila najbolja i na 10.000 m. Listi njenih pobeda u 2011. treba dodati i prvo mesto na svetskom prvenstu u krosu koje je održano u Španiji. Ko je ona?

30.Cilj ove logičke igre je da se otkrije skrivena kombinacija boja ili znakova(obično 6) na određenim poljima, obično 4. Za svako predloženo rešenja ocenjivanjem se dobija broj pogođenih znakove i tačni mesta. Igra je našla primenu i u našem popularnom kvizu. Kako je originalni naziv ove igre koju je osmislio Mordekaj Mejrovic, izraelski stručnjak za telekomunikacije 1970 godine?

Коментари

  1. 1. Rajan Lohti, 2. Rori Mekilroj, 3. Ukrajina, 5.PES, 6. dzudo, 7. Edvards, 10. Ostin, 12. Ervin Katona 17. dzeremi Lin, 24. Orijentiring, 27. Bantam, 28. Savate, 30. Mastermind

    ОдговориИзбриши
  2. Tico, tačno: 1, 2, 5, 7, 10, 12, 17, 27 i 30.
    Paune, tačno: 26.

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. 4.Vankuver
    6. Ragbi?
    10. Ostin
    15. Sulka
    16. Oskar Pastorijus
    19. Gregor Šlirenzauer
    28. Kapoero
    29. Tirenuš Dijebaba

    ОдговориИзбриши
  5. 3. Katar
    4. Montreal
    6. Badminton
    9. Endi Slek
    11. Kejsi Stoner
    13. Nejmar
    19. Martin Koh
    22. Vuk Milutinovic

    ОдговориИзбриши
  6. Darko, tačno: 4, 16, 19 i 28. (verovatno još po nešto, što je već odgovoreno)
    Gustavo, tačno: 18.
    Žare, tačno: 6, 9, 11 i 13.
    Preostala su još pitanja: 3, 8, 14, 22, 23, 24, 25 i 29.

    ОдговориИзбриши
  7. Filipe, tačno: 22, 23 i 29.
    Žare, tačno 3. - INDIJA

    ОдговориИзбриши
  8. U ovom setu, neodgovorena su pitanja: 8, 14, 24 i 25.

    ОдговориИзбриши
  9. 14.Notafilisti
    8.Tornado
    25.Jordanka Donkova

    ОдговориИзбриши
  10. Bormane, sve tačno! Odgovor na pitanje broj 24 je GEOKEŠING.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)