GENERALNA PROBA (MEDIJI)

1.Lorens od Arabije je epski film režisera Dejvida Lina iz 1962 godine sa Piterom O Tulom u glavnoj ulozi. Kako se zove knjiga u kojoj je Tomas Edvard Lorens opisao svoje avanture a koja je poslužila kao podloga za ovaj film?

2.Bio je jedan od osamnaestorice mornara iz Magelanove ekspedicije koji su se 1522 godine po komnadom Sebastijana del Kana vratili sa prve plovidbe oplovljavanja oko sveta. Tokom putovanja postao je blizak saradnik Magelana i svakodnevno je vodio dnevnik koji je 1525 godine objavio pod nazivom Izveštaj o prvom putovanju oko sveta. Kako se on zvao?

3. U staroj Grčkoj uz muzičku pratnju forminksa i aulosa izvođene su horske pesme u čast pobednika na atletskim igrama posle pobede na povratku u rodni grad. Najpoznatiji pesnik ovih oda pobede je bio pesnik Pindar. Kako su se zvale ove pesme?

4. Dobitnici Oskara u 2011. za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu su Melisa Lio i Kristijan Bejl za uloge u filmu "Borac". Kako se zvao film u kojem su glumci (Karl Malden i Kim Hanter 1951. godine) prvi put dobili Oskare za najbolju sporednu mušku i najbolju sporednu žensku ulogu u istom filmu?

5. Ovaj naučno fantastični triler u režiji Andreja Tarkovskog snimljen 1979. godine po motivima romana braće Strugacki „Piknik pored puta“ opisuje putovanje trojice ljudi po postapokaliptičnoj divljini nazvanoj Zona. Pod istim imenom je 2007. ukrajinska firma GSC Game World izbacila na tržište video igru sa sličnom tematikom. Koji je naziv filma i video igre?

6. Mjuzikl premijerno izveden na Brodveju aprila 2001. godine je nastao na osnovu istoimenog filma Mela Bruksa iz 1968. godine. Priča prati dva njujorška pozorišna producenta koji postavljaju na scenu "najgori komad ikad napisan" – "Proleće za Hitlera". Na dodeli Toni nagrada za 2001. godinu, osvojivši je 12 nagrada postao je najviše nagrađeni mjuzikl u istoriji. Kako se zove ovo delo ?

7. Ekipa Nacionalne Geografije, režiser Luk Žaket, je snimila izvanredan dokumentarni film o životinjama i njihovoj borbi za opstanak u ledenoj pustinja Antartika. Film je dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film 2006. Koji je to film?

8. On je lokalni junak u malom gradu u južnoj Francuskoj koji je izmišlja sopstvene lovačke avanture kako bi uživao u divljenju građanstva. Te izmišljene anvanture ga odvode u Alžir u lov na lavove odakle se sticajem okolnosti vraća kao trijumfalni pobednik. Kao se zove ovaj književni junak Alfonsa Dodea?

9. Svake godine 16 juna fanovi Džemsa Džojsa sa velikim entuzijazmom obeležavaju ovaj dan nizom kulturnih aktivnosti. Ovaj dan najslavniji fiktivni dan u istoriji književnosti je uspomena pisca na njegov prvi susret budućom ženom Norom Barnakl 1904. godine u Dablinu. Pod kojim imenom je poznat ovaj dan?

10. Ova parodija na film 300 prvo je snimljena 2007. kao kratki film ali je posle velike gledanosti na Ju tjubu snimljen dugometražni film o petorica atipičnih Spartanaca(Deril, Testikles, Šazam, Aurelije, Demetrije) koji napuštaju povereni zadatak, čuvanja planinske staze, što dovodi do poraza Spartanaca. Koji je naziv ovog filma?

11. Njegov duhovni otac je Belgijanac Moris de Bever a prvi i najpoznatiji pisac scenarija o ovom strip junaku, kauboju koji je na obaraču brži od svoje senke, je bio Rene Gošini. Koji lik iz stvarnog života je poslužio kao inspiracija za lik Taličnog Toma?

12. Najisplativiji film svih vremena snimio je mladi autor Oren Peli 2007.godine za sedam dana u svom domu sa budžetom od 15.000 dolara i potpuno nepoznatim glumcima. Film jedinstvene jezovite atmosfere govori o mladom paru koji nakon doseljavanja u naizgled tipičnu kuću u predgrađu postaje svestan uznemiravajućeg prisustva nečega demonskog porekla. Koji film tražimo?

13. Ovo je priča o modernoj ženi koja ima je imala sve u životu ali je to izgubila i traga za nečim što zaista želi.Kreće na put oko sveta koji postaje i put samootkrivanja. Zasnovan na memoarima Elizabet Gilbert ovaj film ima naslov koji se sastoji iz tri glagola vezana za tri različita aspekta ljudskog života: hranu, molitvu i ljubav.Kako se zove film?

14. Čokolada, avokado i čili su najpoznatije reči ovog jezika koje su ušle u međunarodnu upotrebu. Jezik je bio u širokoj upotrebi u Meksiku među Toltecima i Astecima a i danas postoji oko 1,5 milion govornika ovog jezika. Kako se zove ovaj jezik koji je poznat i kao astečki jezik?

15. 1972 godine poslao je prvu elektronsku poštu, danas poznatu kao e-mail, koristeći prvi put znak @ kao naznaku lokacije institucije na koju se šalje pošta. Kako se on zove?

16. Za glavnu ulogu u filmu Filadelfija Tom Henks je osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu a pesma "Streets of Philadelphia" Brusa Springstina je proglašena za najbolju originalnu pesmu. Kako se zove režiser ovog filma ?

17. Solzenjicin je u egzilu je napisao niz romana u koncepciji "istorijske epopeje" po uzoru na Tolstojev "Rat i mir", kojim je revidirao istorijski model kakav su o revoluciji nametnuli boljševici, počev od "Avgusta četrnaeste", preko "Oktobra šesnaeste", i "Marta sedamnaeste ", do "Aprila sedamnaeste". Koji je zajednički naslov ovom višetomnom delu?

18. Ova melodrama iz 2002 godine je jedan od najboljih i najskupljih indijskih filmova ikad proizvedenih u u Bolivudu. Film je dobio naziv po imenu glavnog junaka koji se posle školovanja u Engleskoj vraća u Indiju. Režiser je bio Sandžaj Lila Bansali a u glavnim ulogama su napoznatiji indijski glumci Šaruk Kan, Aišvaria Raj i Maduri Diksit. Kako se zove film?

19. Džon le Kare je autor lika Džordža Smajlija – debelog, tromog, neobično pametnog i simpatičnog čoveka - visokog službenika britanske kontraobaveštajne službe. Njegovi doživljaji su preneseni i na filmsko platno. Po kom delu je 1965 godine snimljen prvi fim o ovom agentu u kome je glumio Ričard Barton?

20. Ova komedija Oskara Vajlda jedno je od najzabavnijih i najizvođenijih dela ovog pisca. Dvojica engleskih džentlmena odlučuju da se malo poigraju sa istinom kako bi im životi bili uzbudljiviji i izmišljaju osobu čije ime koriste da bi ostvarili svoje ciljeve. To ime se nalazi i u nazivu dela. Koje ime tražimo?

21. Glavni junak švedske trilogija Milenijum - stilizovane, inteligentne, mračne i uzbudljive misterije, triler-drama sa neočekivanim i zapanjujućim otkrićima je novinar Mikael Blumkvist. Kako se zove misteriozna devojka anoreksičnog izgleda, istetovirana, ošišana skoro do glave, s probušenim nosom i obrvom koja mu pomaže u rešavanju slučajeva koje istražuje?

22. Po profesiji lekar, ova književnica iz Bangladeša, kojoj posle objavljivanja romana Sram prete ekstremisti, od 1994. živi u egzilu. Svojim književnim radom ona promoviše sekularni humanizam, slobodu misli, ravnopravnost žena i ljudska prava uopšte. Kako se ona zove?

23. Ovaj nigerijski pisac, pesnik i dramaturg prvi je Afrikanac dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1986) za doprinos u“stvaranju teatra velike kulturne perspektive i poezije“. U svojim dramama i romanima često je povezivao mitologiju vlastitog plemena Joruba sa svakidašnjim temama. Svoje prvo delo „ Stanovnici močvare" objavio je 1958. Kako se on zove ?

24. Kineska internet društvena mreža osnovana 2005 pod nazivom Ksiaonei mreža slična Fejsbuku, naročito je popularna među studentima u Kini. Kako se naziva ova mreže koja od 2009. nosi sadašnje naziv koji na kineskom bukvalno znači „svačiji sajt“?

25. Japanska filmska trilogija koja je nastala na osnovu manga stripa Naokija Urasave prikazuju glavnog junaka Kenđija, koji se suočava sa krizom srednjih godina. Glavni junak iznenada biva uvučen u misterioznu teoriju zavere, čiji se koreni prožimaju čak do njegovih igara u detinjstvu. Kako se zove ova trilogija?

26. Statua Merilin Monro visoka osam metara je postavljena prošle godine u centru jednog grada u SAD. Slavna glumica je prikazana u kultnoj sceni iz filma "Sedam godina vernosti" Bilija Vajdlera (1955) kako stoji iznad otvora za ventilaciju sa podignutom suknjom. U kom gradu je bila postavljena ova statua?

27.Klerk Gebl je bio glavni glumac u filmu Crvena prašina 1932. godine. U režiji Džona Forda 1953 godine snimljena je raskošna obrada ovog filma sa s Klarkom Geblom, Avom Gardner i Grejs Keli u glavnim ulogama. Pod kojim nazivom je poznat ovaj film pun strasti?

28. Otkriće da se u redakciji časopisa naveliko praktikovalo prisluškivanje privatnih telefona da bi došli do ekskluzivnih informacija primoralo je kontroverznog medijskog magnata Ruperta Mardoka na gašenje najprodavanijeg britanskog tabloida uoči njegove 168. godišnjice postojanja. Kako se zvao ovaj ugašeni tabloid?

29. Žiri berlinskog filmskog festivala koji je predvodila Izabela Roselini odlučio je da Zlatni medved ode u ruke reditelja Ašgara Farhadija za ostvarenje "Nader i Simin, rastanak". Takođe ovaj film je dobitnik je Oskara i nagrade BAFTA za najbolji strani film. Iz koje zemlje je reditelj ovog filma?

30. Pokušavajući da spase kuću svoje bake od agenta za izgradnju, desetogodišnji dečak ulazi u neobičnu zemlju sićušnih vilenjaka koji žive u bašti njegove bake. Ovaj animirani film- jedinstven spoj igranog filma i 3D animacije režirao je Luk Beson na osnovu istoimene knjige koju je i napisao. Glavnim junacima glasove su dali Dejvid Bovi, Snup Dog, Mia Farou, Robert De Niro i Madona. Kako se zove film?

Коментари

  1. Јагодински, тачно: 27. на свахилију, МОГАМБО значи СТРАСТ

    ОдговориИзбриши
  2. 17. Jedan dan Ivana Denisovica
    16. Џонатан Деми
    13. Eat,Pray,Love
    7. Mars Pingvina?
    2. Антонио Пигафета

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. 18. Devdas.?
    23. Chinua Achebe?
    14. Navatl.?

    ОдговориИзбриши
  5. 30.Artur u zemlji minimoja
    29.Iran
    28."News of the World"
    25.Momci 20 veka
    23.Vole Šojinka
    11.Gari Kuper
    9.Uliks
    4.Tramvaj zvani želja
    1.Sedam stubova mudrosti

    ОдговориИзбриши
  6. Anonimni, tačno: 26.
    Gustavo, tačno: 2, 7, 13, 14, 16, 18 i 22.
    Bormane, tačno: 1, 4, 11, 23, 25, 28, 29, 30.

    ОдговориИзбриши
  7. 17. Црвени точак
    12. Paranormal Activity?
    10. Balls of Fury

    ОдговориИзбриши
  8. 9.Blumov dan-kad ne čitam pitanje kako treba

    ОдговориИзбриши
  9. 20. Važno je zvati se Ernest?
    21. Lizabet Salander?

    ОдговориИзбриши
  10. Gustavo, tačno: 5, 6, 20 i 21.
    Preostala su pitanja: 3, 10, 15, 19 i 24.

    ОдговориИзбриши
  11. 19.Špijun koji je došao iz hladnoće
    15.Rej Tomlinson
    10.305
    3.Epinikije

    ОдговориИзбриши
  12. Bormane, tačno: 3, 10, 15 i 19.
    Odgovor na pitanje, broj 24 je: REN-REN

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)