GENERALNA PROBA IV (ŽIVOTNI STIL)

1.Samo još jedna vrsta šunki u Evropi, pored one uz Parme, ima oznaku DOP (denominacija o zaštićenom poreklu) jer su to su dva gastronomska pojma i ne daju se porediti ni međusobno niti sa drugima. Ta šunka, čije je geografsko poreklo zaštićeno, lokalni je i tradicionalni proizvod seljaka iz malog mesta nadomak Udina u severoistočnoj Italiji. Kako se zove to mesto?

2. HTC korporacija (High Tech Computer Corporation) je kompanija osnovana 1997. godine. U početku je proizvodila notbuk računare a kasnije se orjentisala na proizvodnju smartfon uređaja.Prošle godine je od strane GSM Asocijacije(Udruženja mobilnih operatera i srodnih kompanija) proglašena za proizvođača godine ovih uređaja. Iz koje zemlje je ova kompanija?

3. Najpoznatije i najraširenije jelo u Brazilu sastoji se od kuvanog crnog pasulja, domaće kobasice i nekoliko vrsta mesa. Servira se s kriškama pomorandže, pirinčom, slatkim krompirom, zeljem ili maniokom.Kako se zove ovo brazilsko nacionalno jelo poreklom iz Portugalije a čije ime potiče od imena glavnog sastojka jela?

4. Ovo oboljenje spada u grupu malignih tumora krvnih sudova sa karakterističnim multiplim lezijama (oštećenjima tkiva) tamno crveno – plave boje. Često se javlja kod pacijenata obolelih od side, pogotovo kod muškaraca. Ime je dobilo po mađarskom lekaru koji ga je prvi proučio. Pod kojim imenom je poznato ovo oboljenje?

5.Oktopod Paul, koji je nepogrešivo pogađao pobednike fudbalskih utakmica na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi nije živeo dugo posle svetskog prvenstva. Koji grad u Nemačkoj je ostao bez najpoznatijeg stanara u svom akva-parku?

6. Prema predanju, ovo pecivo je nastalo u Austriji za vreme turske opsade Beča 1683. godine.Kako su pekari, ujutro rano ustajali prvi su primetili da Turci organizuju napad i alarmirali su grad. U znak sećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec. Francuzi smatraju je da je recept za ovo pecivo od lisnatog testa nastao u Francuskoj u drugoj polovini XIX veka. Kako se zove ovo pecivo?

7. Prvi parfem ovog američkog muzičara koji se oprobao i kao modni dizajner posvećen je je muškarcima od 18-25 godina.Rađen je pod reklamnim sloganom "Life without passion is unforgivable" (Život bez strasti je neoprostiv) te mu otuda i ime "Unforgivable". Ko je autor ovog parfema?

8. 1909. godina firma C.C.Wakefield & Co iz Londona je započela proizvodnju novih automobilskih maziva pod ovim imenom. To ime danas nosi firma koja se bavi proizvodnjom ulja i maziva i svih drugih sredstava za podmazivanje. Firmu je 1966. godine kupio BP ali je brend zadržao svoj identitet poznat u celom svetu. Koji brend tražimo?

9. Toksin koji proizvod bakterije Clostiridium Botulinum spada u grupu najjačih bioloških otrova. Zahvaljujući najnovijim istraživanjima koristi se u medicini u veoma malim dozama kao lek za opuštanje mišića kod pacijenata sa bolnim grčevima mišića lica i u kozmetici kao sredstvo za ulepšavanje.Pod kojim imenom je poznato ovo sredstvo?

10.Ova kompanija koja je u početku proizvodila bicikle je najstarija proizvođač automobila u svojoj zemlji i jedna od 10 najvećih u svetu. Značenje njenog imena, skraćenice, bi se moglo prevesti kao „buđenje Azije„ ili kao „iz Azije u celom svetu“. Koja je to kompanija?

11 Najpoznatiji svjetski karnevali održavaju se u Brazilu, Veneciji i Nju Orleansu. To su praznici koji po kalendaru uvek padaju utorkom i kojim se završava razdoblje proslava uoči 40-dnevnog uskršnjeg posta.Šta u prevodu znači reč karneval?

12. Kultna TV serija Seks i grad proslavila je koktel koji se priprema u šejkeru po recepturi: 9 cl votke aromatizovane limunom, 3 cl Cointreaua (likera od naranče), 3 cl soka limete i 6 cl soka od brusnica. Koktel se prelije u čaše za martini i ukrasi koricom limete i nekoliko bobica brusnice. Kako se zove ovaj koktel koji trendseterka Keri naručuje i pije uz čizburger i veliku porciju pomfrita?

13. Lotosov hram u Nju Delhiju je moderna građevina izgrađen od mermera, cementa i peska 1986.godine u obliku 27 latica lotosa, koje su grupisane u tri nivoa, po devet latica u svakom nivou. U skladu sa principima ove religije u hramu se ne održavaju propovedi ni ceremonije i mogu ga posećivati i razgledati pripadnici svih vera. Kojoj religiji pripada ovaj hram?

14. Kompanija, širom sveta poznati švedski modni brend, bavi se dizajnom i prodajom odeće za muškarce, žene i decu. Biznis koncept ove kompanije je “moda i kvalitet po najboljoj ceni”. Za nju je karakteristično konstantno lansiranje novih proizvoda i razbijanje tradicionalnih sezonskih rotacija kolekcija karakterističnih za modnu industriju. Koji modni brend tražimo?

15. Iako danas postoji više tipologija temperamenta, ona koja je nastala u antičkoj Grčkoj je i dalje najpoznatija i najčešće korišćena. A grčki nazivi za četiri telesne tečnosti koji određuju temperament se i danas koriste. Pod kojim imenom, od grčke reči za crnu žuč, je nazvan tip temperamenta za kojeg je karakteristična povučenost, potištenost, seta i tuga?

16. Glavni je junak više satiričnih romana sovjetskih pisaca Iljfa i Petrova među kojima su „Zlatno tele“ i „Dvanaest stolica“. U današnjem vremenu simbol je prevrtljivih osoba, sumnjivih biznismena, političara i raznih drugih kombinatora i prevaranata koji zgrću bogatstvo na sumnjiv način. Ko je on?

17. Jedno od osnovnih pravila Sika je da uz sebe uvek moraju nositi sledećih pet obeležja na slovo K:
Keš: nešišana kosa
Kara: metalna narukvica
Kača: pamučni donji veš
Kirpan: mali bodež ili mač
Šta predstavlja peto obeležje na slovo K, Kanga?

18. Tip slova dizajniran 1792 godine od strane Vilijama Martina ime je dobio po štamparu koji ih je koristio za štampanje Šekspirovih dela. Visoki kontrast slova i prepoznatljiv oblik činili su ih pogodnim za pisanje romana i matematičkih rasprava. Moris Fuler Benton je 1928. godine obnovio korišćenje ovog tipa slova za američke štampare tako da su i danas aktuelna. Koji font tražimo?

19.Mesto u srcu Berkšira, nadomak Londona, poznato je po kraljevskim konjičkim trkama koje se tu održavaju još od 1711. godine. Trke traju pet dana, a najsvečaniji je treći dan zvani „lejdis dej”. Na tom „ženskom danu” dame se prosto nadmeću u nošenju što maštovitije garderobe, naročito šešira. U kom mestu se dešavaju ove trke?

20. Slovensko jelo koje vodi poreklo iz istočne Evrope, iz Galicije, sastoji se od kuvanih knedli polukružnog oblika napravljenih od beskvasnog testa i punjenog različitim sastojcima. Tradicionalno su punjene krompirom i kiselim kupusom a desertna verzija može biti punjena svežim voćem.Kako se zove ovo jelo?

21. Koje turističko mesto na Pirinejskom poluostrvu je poznato po svojim zabavnim parkovima: Tera Natura, Tera Mitika, Akvalandija i Mundomar.

22. Pod ovim pojmom iz engleskog jezika, se podrazumevaju naučni, pre svega informatički, eksperti ili entuzijasti, antipatični preterano intelektualni osobenjaci. Slični su im nerdovi, ali za razliku od njih za ove važi da znaju praktično primeniti svoje znanje, dok je za nerdove karakteristično da ostaju u sferi teorije. Koji pojam tražimo?

23. Početkom tridesetih godina 20. veka na zahteve Brazila da sačuva viškove kafe u dužem vremenskom periodu posebnim tehnikama prerade 1938. stvorena je nova vrsta kafe. Nova, instant, kafa nazvana po imenu firme koja ju je proizvela, ubrzo je osvojila ceo svet. Koja kompanija je prva proizvela ovu kafu?

24. Ovu švajcarsku firmu koja proizvodi jedne od najpoznatijih ekskluzivnih marki časovnika u svetu osnovali su pre više od 150 godina dva časovničara, Poljak i Francuz čija imena i danas nosi firma. Firma je poznata i po tome što je proizvela najsloženiji sat na svetu Calibre 89 i najskuplji prodati džepni časovnik na svetu. Koju firmu tražimo?

25. Logo ovog svetski poznatog proizvođača sportske opreme se sastoji od orbite tri planete (delom prikazane) koje se dodiruju simbolizujući time širinu pogleda i slobodu misli ove kompanije. Istovremeno logo predstavlja i jednu životinje u pokretu. O kojoj kompaniji je ovde reč?

26. Zakrivljeni nož, čija je oštrica zakrivljena ka unutra, predstavlja simbolično oružje svih Gurka odreda u svetu kao i vojske Nepala jer se smatra da predstavlja snagu i odvažnost njegovog nosioca na bojnom polju.Koji je to nož?

27. Kompanija Epl je početkom 2010 godine izbacila na tržište posebnu vrstu računara,tablet računar, koji se po svojim karakteristikama nalazi između smartfona i laptop računara koji je na trzistu postigao ogroman uspeh. Pod kojim imenom je poznat ovaj proizvod ?

28.Mis Univerzuma je jedno od najpoznatijih godišnjih međunarodnih takmičenja lepote koje vodi istoimena organizacija od 1952 godine. Od 1966 godine organizaciju izbora Mis univerzuma vodi Donald Tramp. Najviše uspeha na ovom takmičenju su do sada imale dve zemlje čije su predstavnice po 7 puta osvajale titulu pobednice. Koje su to dve zemlje?

29. Tradicionalni hinduistički festival obeležavanja dolaska proleća podrazumeva proterivanje mraka, sivila i loših sila koje su vladale u zimskim mesecima, te se učesnici festivala u to ime gađaju najrazličitijim bojama duginog spektra i tako najavljuju radost i život novog godišnjeg doba. Pod kojim imenom je poznat ovaj festival?

30. Insomnia na latinskom i agripnija na grčkom su nazivi ovog poremećaja koji onemogućava svakodnevni odmor ljudskom organizmu. Kratkotrajan poremećaj ne ostavlja trajne posledice, dok dugotrajan utiče na obavljanja dnevnih obaveza i povećava rizik od ozleda uzrokovanih smanjenjem pažnje i opreznosti usled hroničnog umora. Šta tražimo?

Коментари

  1. 30.Nesanica
    28.SAD i V.Britanija
    26.Kukri
    21.Benidorm
    19.Čeltnem
    16.Ostap Bender
    13.Sikizam
    11.Meso
    6.Kroasan
    5.Oberhauzen
    2.Tajvan

    ОдговориИзбриши
  2. 4. Kapošijev sarkom
    9. Botoks. Botulinum toksin je zasigurno najači prirodni otrov i 1 gram tog otrova može da ubije nekoliko miliona ljudi. Jedina otrovnija supstanca na svetu je plutonijum.
    12. Menhetn
    14. H&M
    15. Melanholik
    17. Možda turban?
    23. Nes kafa?
    24. Patek-Filip
    25. Ribok?
    27. Ajped
    28. Venecuela i SAD?

    ОдговориИзбриши
  3. Bormane, tačno: 2, 5, 6, 11, 16, 21, 26 i 30.
    Darko, tačno: 4, 9, 14, 15, 24, 27 i 28.

    ОдговориИзбриши
  4. Iz ovog seta preostala su pitanja: 10, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 25 i 29.

    ОдговориИзбриши
  5. 13. Bahai, 18. Bureau, 19. Askot, 20. Knedle, 22. Geek ili geak, 23. nescafe

    ОдговориИзбриши
  6. Svaka cast,pitanja su bila odlicna,Pozdravljam autora.
    Interesuje me kako mogu da dobijem dozvolu za prvi kviz blog.? Molim vas odgovorite mi?

    ОдговориИзбриши
  7. Nije BIGOS, ali ni ne počinje slovom B, već slovom P. Mene asocira na lake indijanske čamce, ili na ukrajinsko pecivo...

    Što se tiče "Prvog kviz bloga", on već duže vreme nije aktivan, niti je dozvoljen pristup njegovoj arhivi. Tokom Svetskog šampionata, zamoliću moderatora bloga, da otključa svoje dveri...

    ОдговориИзбриши
  8. Bio bih vam zahvalan na tome.
    Sto si tice ovog pitanja da nije PIROGA.?

    ОдговориИзбриши
  9. 10. Kia Motors
    17. Kanga je drveni češalj

    ОдговориИзбриши
  10. 25. Da nije "LACOSTE".?

    Nadam se da ce uskoro proraditi prvi srpski blog.?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)