GENERALNA PROBA III (ISTORIJA)

1.Postala je prva žena u istoriji svoje zemlje koja je pobedila na predsedničkim izborima i pri tom na toj funkciji zamenila svoga muža Nestora. Ko je ona?

2. U Francuskoj revoluciji 1793 godine kralj Luj XVI je proglašen krivim za izdaju zemlje i osuđen na giljotinu. Vek i po ranije jedan engleski kralj je takođe izgubio glavu, osuđen je na smrt zbog tiranstva, izdajstva i neprijateljstva prema državi. Kako se zvao ovaj engleski kralj?

3. Nekadašnja francuska kolonija u samom srcu Afrike postala je nezavisna republika 1960 godine pod nazivom Centralnoafrička Republika. Pod kojim imenom je bila poznata ova nekadašnja francuska kolonija u okviru francuske Afrike ?

4. Nobelovu nagradu za mir ove godine ravnopravno dele tri žene. Priznanje je dodeljeno za nenasilnu borbu za sigurnost žena i njihova prava da u punoj meri učestvuju u radu na izgradnji mira. Iz kojih zemalja su dobitnice Nobelove nagrede za mir u 2011?

5. 1951. godine je od strane Tajma proglašen čoveko godine a svet ga je upamtio po borbi za demokratiju i nacionalizaciji naftne industrije u Iranu. Državnim udarom 1953. godine ovaj iranski premijer je zbačen sa vlasti. Kako se zvao?

6. Pod ovim pojmom Gandi je podrazumevao snagu koja se rađa iz traženja istine, iz ljubavi i nenasilja. Tim imenom je nazvan pokret kojim se Mahatma Gandi nenasilnim sredstima borio za prava naroda u Južnoj Africi i Indiji. Koji naziv tražimo?

7. Ova sadašnja američka savezna država nastala je otcepljenjem od Konfederacije američkih država za vreme građanskog rata 1861.godine pod imenom Kanavha. Članica Unije, pod sadašnjim imenom, postala je 1863. godine. Koja je to savezna država?

8. Vizantinci su ga smatrali jednim od svojih najvećih careva i osnivačem najznačajnije vizantijske carske dinastije. Ratovima je povratio vlast na celom Balkanskom poluostrvu, suzbio Arabljane i započeo kodifikaciju važećih pravnih normi. Smatra se začetnikom renesanse vizantijske umetnosti, nauke i književnosti. Kako se zvao ovaj car, osnivač Makedonske dinastije?

9. Na 7 putovanja, od 1405. do 1433. ovaj moreplovac je sa svojom flotom istraživao: Indokinu, ostrva Indonezije, Šri Lanku, Indiju, Persiju, Arabijsko poluostrvo i istočnu Afriku do Mozambika. Na vrhuncu moći njegova ogromna flota se sastojala od 70 brodova i 30.000 mornara. Kako şe zvao ovaj kineski moreplovac?

10. Ovaj naziv je korišten je u XIX veku u Nemačkoj za pripadnika zemljoposedničkog plemstva u Prusiji i Istočnoj Nemačkoj. Takođe u Rusiji je tim imenom nazvan niži oficirski čin a kasnije i polaznik vojnih škola u carskoj Rusiji. Koji naziv tražimo?

11. Kada se završio prvi svetski rat Nemacka je prema odredbama primirja 11.XI 1918. morala predati Britancima svoju ratnu flotu. Nemci su to i učinili ali su prilikom predaje, na sidrištu u luci, odvrnuli sigurnosne ventile za plavljenje na svojim brodovima i sve ih potopili. To je najveci gubitak brodova u jednom danu u istoriji. Na kom mestu se to dogodilo?

12. Ime ove mjanmarske političarke i aktivistkinje je izvedenica od imena njenog oca, majke i bake. Dobitnica je Nobelove nagradu za mir 1991. godine za nenasilnu borbu za demokratiju i ljudska prava. U poslednjih 20 godina, u pritvoru je provela 14 godina. Njeno ime je ....?

13. Iranski kalendar koji se i danas koristi poznat i kao Persijski kalendar ili "Dželalov" kalendar je solarni kalendar koji se je uveo seldžučki sultan Dželal al-Din Malik Šah I u XI veku na osnovu preporuka komiteta astronoma, među kojima je bio i Omar Hajam. Koji dan po ovom kalendaru se smatra početkom Nove godine?

14. Ovo carstvo,od 240.do 550. godine n.e., je bilo jedno od najvećih političkih i vojnih carstava antičke Indije i obuhvatalo je severnu Indiju delom Pakistan i Bangladeš. Smatra se indijskim “zlatnim razdobljem” u nauci matematici, astronomiji i filozofiji. Koja dinastija je vladala ovim carstvom?

15. U istorijskim legendama drevnog Rima bio je heroj rane Rimske Republike. Kada je etrurski kralj Lars Porsena napao Rim, sam se suprotstavio njegovoj vojsci na mostu koji je preko Tibra vodi u grad. Za svoj pothvat je bio nagrađen s onoliko zemlje koliko je mogao preorati u jednom danu. Kako se zvao ovaj rimski heroj koji je imao isto ime kao jedan poznati rimski pesnik?

16. Istorijska pokrajina, koja je omeđena rekama Dnjestar na severu i istoku, Prutom na zapadu i Dunavom i Crnim morem na jugu, kroz istoriju je bila pod vlašću Kijevske Rusije, Ugarske, Turske, Rusije, Rumunije i Sovjetskog Saveza. Danas je podeljena između Moldavije i Ukrajine Kako se zove ova pokrajina koja je dobila ime po jednoj vlaškoj dinastiji?

17. Mongoli su 1237.godine pod vođstvom Batu kana krenuli u osvajački pohod na zapad, u Evropu. Na svom putu osvojili su Kijevsku Rusiju pobedili Poljsku i Mađarsku vojsku i stigli sve do Jadranskog mora. Na vest o smrti velikog kana 1242. mongolska vojska se povukla u nazad u stepu. Smrt kog velikog kana je poštedela Evropu daljeg mongolskog razaranja?

18. Džordž Herbert Voker Buš je bio 41. predsednik SAD(1989–1993). Njegov sin Džordž Voker Buš bio je 43. predsednik SAD(2001 – 2009). Pre njih u američkoj istoriji još jedna porodica je dala oca i sina za američke predsednike. Koja je to porodica?

19. U drugoj polovini XI veka pod vođstvom Rodžera I i Roberta Gviskara Sicilija je oslobođena arabljanske vlasti a zajedno sa južnom Italijom i Maltom postala je kraljevina 1130. pod dinastijom Otvil. Za vreme vladavine ove dinastije Kraljevina Sicilija je bila jedna od najbogatijih država u Evropi. Kojem narodu je pripadala ova dinastija?

20. Na centralnom trg u Kairu 18 dana u januaru i februaru 2011 održavali su se protesti sve do svrgavanja sa vlasti tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka. Kako se zove ovaj trg prvobitno nazvan Trg Ismailija po Kedivu Egipta Ismailu zaslužnom za modernizaciju Kaira?

21. Ovaj rimski pisac, filozof i teolog koji je ostao upamćen kao jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji hrišćanstva. U mladosti je živeo razuzdanim životom, koje je kasnije opisao u svojim Ispovestima. U svojoj 32. godini prešao je u hriščanstvo, da bi posle postao biskup grada Hipoa u Severnoj Africi. Njegovo najvažnije djelo je Civitas dei (Država božja). Ko je on?

22. Sveta knjiga naroda Kiće (jedna od grana Maja) čiji naziv znači „Knjiga veća“ sačuvala je sećanja ovog naroda: stvaranja sveta i nastanka čoveka, pustolovine bogova i poreklo, kretanje i borbe naroda Kiće, do dolaska španskih osvajača. Kako se naziva ova knjiga koja se čuva u biblioteci Njuberi u Čikagu?

23. Nakon pobede u francusko indijanskom ratu u XVIII Englezi su deportovali francuske koloniste iz Akadije i Nove Škotske u Kanadi u južne delove današnjih SAD. Najveći deo njih se nastanio u Luizijani gde njihovi potomci i danas žive. Pod kojim imenom je poznata ova etnička grupa ?

24. Kako se zove grad u Pakistanu koji nosi ime po britanskom zapovedniku, poznat po brojnim zelenim površinama, ulicama s drvoredima i golf-terenima, a odnedavno poznatom i po tome što se u njemu godinama skrivao i gde je ubijen vođa Al Kaide, Osama bin Laden?

25. Krajem prošle godine umro je severnokorejski predsednik „Dragi vođa“ Kim Džong Il. Nasledio ga je njegov sin Kim Džong Un. Kako se zvao osnivač ove severnokorejske predsedničke dinastije poznat i kao „Veliki vođa“?

26. Grad koji postoji preko 3100 godina, bio je prestonica Kine za vreme 13 dinastija. Menjao je ime kroz istoriju a današnji naziv “Zapadni mir” dobio je za vreme dinastije Ming. Sredinom 8. veka, za vreme dinastije Tang bio je najveći i najmnogoljudniji grad na svetu sa preko milion stanovnika. Kako se zvao ovaj kineski grad?

27. U razdoblju od 1603. do 1868 iz grada Edo, Japanom su “gvozdenom rukom” vladali šoguni iz jedne dinastije. Šogunat je opstao sve do Meidži restauracije, 1868. godine kada je car povratio svoju vlast. Kako se zvao osnivač ove šogunske dinastije koji je posle više od veka razjedinjenosti ujedinio Japan?

28. Na svojim putovanjima po Tihom okeanu kapetan Džejms Kuk je dao ovom arhipelagu u južnom Pacifiku ime “Prijateljska ostrva” zbog dobrodošlice kojom su ga dočekali domoroci. Na jeziku ove zemlje njeno ime znači “jug”. Koja je to ostrvska država?

29. Bio je premijer svoje zemlje po dobijanju nezavisnosti od britanskih kolonizatora od 1962. do 1966. a predsednik dva puta od 1966. do 1971. kada ga je svrgnuo sa vlasti Idi Amin. Posle pada Idi Amina ponovo je bio na vlasti od 1980. do 1985. Kako se zvao ovaj ugandski političar?

30. Pokrajina na severnoj obali Španije, koja praktično nikad nije podlegla mavarskim osvajanjima, proglašenjem kraljevine u VIII veku postala je začetak španske rekonkiste. Španski prestolonaslednik nosi titulu princa ove pokrajine.Koju pokrajinu tražimo ako znamo da premetanjem slova njenog imena dobijamo ime jedne evropske zemlje?

Коментари

  1. 1. Kristina Fernandez Kirhner
    2. Čarls neki
    3. Bangui nešto
    4. 2 Liberijke i Jemenka
    5. Mohamed Mosadik
    10 šljahta?
    11. Skapa Flou
    12. Aung San Su Ći
    16. Besarabija
    17. Batu kan?
    18. Adams
    19. Normanima
    21. Aurelije Augustin
    25. Kim Il Sung
    27. Ileatsu Tokugawa
    29. Milton Obote
    30. Asturija

    ОдговориИзбриши
  2. 15. Horacije
    7. Kalifornija

    ОдговориИзбриши
  3. 2.Čarls 1
    5.Raza Pahlavi
    6.Satjagrahe
    7.Virdžinija
    8.Vasilije 1
    9.Zeng He
    14.Čola
    15.Horacije

    ОдговориИзбриши
  4. Zoki, tačno: 6, 15, 17, 18, 28 i 29.
    Paprica, tačno: 1, 4, 5, 11, 12, 16, 19, 21, 25, 27 i 30.
    Aleksandre, promašio si...
    Bormane, tačno: 2, 7, 8 i 9.

    Preostala su pitanja: 3, 10, 13, 14, 20, 22, 23, 24 i 26.

    ОдговориИзбриши
  5. Darko, tačno: 20 i 23.
    Ostalo je još malo... Noćas postavljamo sledeći set.

    ОдговориИзбриши
  6. 3. Ubangi-Šari
    10. Junker
    13. Prvi dan proleća (dan prolećne ravnodnevnice)
    14. Dinastija Gupta
    22. Popol Vu(h)
    24. Abotabad
    26. Ksi'an ili Si'an

    ОдговориИзбриши
  7. Baldabju, tačno: 3, 10, 13, 14, 22, 24 i 26.
    I ovaj set je uspešno priveden kraju.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)