GENERALNA PROBA II (ZABAVA)

Danas su na programu pitanja iz tematske oblasti "Zabava", koja nam je pripremio Veselin Sekulić. Naravno, uz ovaj novi set, reemitujemo i neodgovorena pitanja iz prethodnog seta, kako bismo na kraju rešili SVE. I samo da podsetim, da je pravo svakog čitaoca Linka da uređuje isti, slanjem svojih setova pitanja, na e-mail: zeljskikosta@yahoo.com i time se pridruži Vesi u kvalitetnim pripremama za Svetski šampionat. A sada, uživajte u zabavi...


1.Pod kojim imenom je poznat američki žanr zabavne muzike, koji je uživao vrhunac popularnosti krajem 19. i početkom 20. veka? Glavna karakteristika mu je bila korišćenje sinkopiranog, odnosno "ofucanog" ritma po čemu je i dobio ime. Njegov najpoznatiji autor je bio muzičar Skot Džoplin.

2.Njegovo pravo ime je Innocent Ujah Idibia i danas je jedan od najpopularnijih muzičara u Africi. Pod kojim imenom je poznat ovaj nigerijski pevač-tekstopisac, glumac i muzički producent član nekadašnje hip hop grupe Plantashun Boyz. Njegov album "The Headies“ proglasen je za najbolji Hip-Hop Album u 2011.


3.Japanski pevač, tekstopisac, kantautor, multinstrumentalista i glumac, bivši vokal grupe Malice Mizer trenutno je jedan od najpoznatijih muških vokala na japanskoj muzičkoj sceni. Njegova muzika je korištena za teme u animiranim filmovima, video igrama i televizijskim serijama. Ko je on ?

4.Ptice umiru pjevajući je popularna australijska serija rađena 80–tih godina prema istoimenom romanu Kolin Mekalou. Radnja serije se odvija na farmi Drogeda u Australiji i opisuje živote porodice Kliri i katoličkog sveštenika, oca Ralfa. Koji slavni američki glumac je igrao oca Ralfa u ovoj seriji?

5.Kako se zvao TV šou program u SAD u kome su 1993- 94. godine nastupale buduće zvezde Britni Spirs, Džastin Timberlejk, Kristina Agilera.Ovaj TV program u produkciji Volt Diznija se počeo emitovati 1955 godine i s prekidima je trajao sve do 1995. godine.

6.Umro je veoma mlad u 31. godini života a iza sebe je ostavio oko hiljadu muzičkih dela među kojima su najpoznatiji ciklusi solo pesama pod nazivom „Lepa mlinarka“ i „Zimsko putovanje“. Kako se zove ovaj austrijski kompozitor iz prve polovine XIX veka?

7.Prva zlatna ploča dodeljena je 1942 godine za prodaju milionitog primerka ploče na kojoj je bila kompozicija „Chattanooga Choo Choo". Ko je bio prvi dobitnik ovog priznanja?

8.Čuveni brazilski kompozitor, pijanista i gitarista u svetu je poznat po neobičnom stilu sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj, pa i na četrnaestožičanoj gitari. Antologijski album "Sanfona" iz 1981 godine svrstao ga je među autore najboljih džez ploča svih vremena. Ko je on ?

9.Američka grupa koja je dobila ime po terminu iz Drugog svetskog rata koji je označavao misteriozne pilotske fenomene osvojili je ove godine pet Gremi nagrada, među kojima su najbolja rok pesma ("Walf") i najbolji rok album ("Wasting Light"). Koja je to grupa?

10. Ona je sa zapada, ima usne vrele višnje i bila je ovde. Kako se zove ?

11. Kako se zove popularni irski step-plesni (šou) program prvi put izveden na Pesmi Evrovizije 1994 koji je doživeo veliku popularnost u svetu a u čijoj osnovi su tradicionalna irska muzika i ples?

12. Prošlogodišnji pobednici Euro songa održanog u Diseldorfu bili su, po prvi put, predstavnici Azerbejdžana sa pesmom “Running scared”. Ko su pobednici?

13. Za muziku koju je komponovao za trilogiju Gospodar prstenova osvojio je tri filmske nagrade Oskar. Kako se zove ovaj kanadski muzičar, autor muzike i za filmove: Dvostruka igra, Avijatičar, Bande Njujorka, Kad jaganjci utihnu i Gospođa Dautfajer ?

14. Ova libanska pevačica postala je popularna nakon svog trećeg albuma "Ya Saalam" i hit singl "Akhasmak Ah" a za svoj 7. studijski album dobila je nagradu za najbolje prodavanu ploču na bliskom istoku u 2011 . Kako se ona zove?

15. Kako se zove opereta u tri čina čija se radnja dešava u srpskim krajevima tadašnje južne Ugarske i opisuje narodne običaje Srba? Autor operete je čuveni kompozitor, kralj valcera, koji je ovo delo komponovao za proslavu 50 godina svog umetničkog rada.

16. Film Terensa Malika „Drvo života” je na 64. fimskom festivalu u Kanu osvojio Zlatnu palmu. Četiri kompozicije: Zvučni testament planine Atos, Faunofonija Balkanika, Moja kuća i Približavanja, našeg pozorišnog reditelja i kompozitora su se našle u ovom filmu. Ko je on?

17. Kako se zove grupa muzičkih instrumenata kod kojih se zvuk stvara udaranjem malih čekića (batova), trzanjem ili prevlačenjem gudala preko zategnutih žica?

18. Početkom šezdesetih godina dvadesetog veka u Japanu, Tatsumi Hijikata je počeo da izvodi performanse sa potpuno novom koncepcijom. Odbacio je sve postojeće forme plesa i pokreta i počeo se baviti tabu temama, istraživanjem samoga sebe, sopstvene duhovnosti i smrtnosti. Pod kojim imenom je poznat ovaj ples, poznat i kao ples tame?

19. Radnja ove meksičke tinejdžerse telenovele se vrti oko grupe učenika u elitnoj internacionalnoj privatnoj školi koji imaju svoj pop-bend. Glumci, koji glume članove ovog benda su takođe članovi stvarnog benda čiji je naziv nastao kao skraćenica naslova ove telenovele. Koji je naziv benda?

20. Konceptualni album britanske rok grupe izdat u martu 1973. godine na kome su se nalazile pesme „Money“ „Time“ „Us and them“ i „ Brain Damage/Eklipse“ postao je najprodavanija britanska ploča svih vremena a na Bilbordovoj top listi albuma provela je 741 nedelju, najduze u istoriji. Koji je naziv ovom albumu?

21. Ovaj kompozitor, pesnik ljubavi i prirode, koga su zvali “najnežniji labud” ubraja se u najznačajnije majstore italijanskog madrigala kasne renesanse XVI veka. Objavio je veliki broj madrigala i vilanela a komponovao je i duhovnu muziku,motete. Ko je on?

22. U indijskoj klasičnoj muzici ova svetovna kompozicija koja se ranije izvodila kao neka vrsta obreda na sanskritu znači boja ili raspoloženje. Za njenu popularizaciju je najzaslužniji Ravi Šankar. Istim imenom je nazvan i pod-žanr denshol muzike u kome se instrumentacija sastoji prvenstveno od elektronske muzike. Koji naziv tražimo?

23. Krajem prošle godine na Zelenortskim ostrvima umrla je pevačica najpoznatiji izvođač muzičkog žanra "morna" koja je tek u 47 godini izdala svoj prvi album La Diva Aux Pieds Nus (Bosonoga diva). Njen treći album “Mis perfumado” postao je svetski hit. Kako se ona zove?

24. Serija čija je radnja smeštena u šezdesete godine prošlog veka u SAD prati život Dona Drejpera, direktora marketinga u firmi "Sterling Cooper" u Njujorku, i ljudi sa kojima se sreće u svom privatnom i poslovnom okruženju. Kako se zove serija?

25. Smatran je od mnogih najvećim pijanistom XX veka, posedovao je legendarne tehničke mogućnosti i osećaj za ritam – njegovi dugački prsti pokrivali su 13 intervala na klavijaturi. Dok je još bio na studijama napisao je operu Aleko, svoj prvi koncert za klavir i čuveni Preludijum u c-molu. Ko je on ?


26. Krajem XIX veka dva kompozitora, Žil Masne i Đakomo Pučini komponovali su opere na osnovu romana opata Prevoa u kojem je opisan zivot mlade, šesnaestogodišnje devojke. Kako se zove devojka, junakinja ovih dela?

27. Početkom dvadesetog veka svet je upoznao pekinšku operu. Jedan od najzaslužnijih za ovaj uspeh je svakako čuveni kineski muzičar koji je svojim nastupima u Japanu, SAD i Evropi veoma mnogo doprineo njenoj afirmaciji. On je i osnivač jedne od najpoznatijih škola ove opera u Kini. Koja škola opere nosi njegovo ime?

28. Jedna od najvecih balerina 20-tog veka bila je poznata po gracioznosti pokreta i harizmi kojoj su doprinosili upečatljiv izgled i crvena kosa. Njene najčuvenije uloge bile su u baletima Labudovo jezero (1947), Uspavana lepotica (1961), Karmen, Don Kihot i Ana Karenjina. Kako se zove ova cuvena ruska balerina cija je karijera je trajala neuobicajeno dugo, cak 60 godina?

29. Američka pevačica i glumica, dobitnica Oskara, za epizodnu ulodu u filmu Devojke iz snova , rešila je problem prekomerne težine tako što je smršala 36 kg. Prošle godine objavila je album "I Remember Me". Ko je ona?

30. Kako se naziva najčešća vrsta tradicionalnih svirala koju su koristili Maori na Novom Zelandu obično napravljena od drveta ili kosti sa 3 do 6 otvora?


NEODGOVORENA PITANJA:

K-1. Nastali su u 8. veku kao šijitska sekta kada su se odvojili od Imamita i Ismailita zbog neslaganja oko toga ko je peti imam. Imali su svoje države, Idrisidski i Alavidski kalifat u IX i X veku a najduže su se održali u Jemenu, do XX veka. Ima ih oko 6 miliona u Jemenu i oko 1 milion u Saudijskoj Arabiji. Kako se oni zovu?


K-2. U kulturi Kine i Japana broj 4 se smatra za nesrećan broj a broj 8 za srećan broj. Koji broj se u Kini smatra srećnim brojem zato što označava dugotrajnost, posebno u prijateljstvu i ljubavi a u Japanu se smatra nesrećnim zato što ima isti izgovor kao i reč agonija?


K-3. Ovaj pravac u savremenoj arhitekturi je našao široku primenu u 80-tim godinama prošlog veka. Vezuje se sa građenjem inteligentnih objekata u kojima se konstrukcija i instalacija tretiraju kao nedeljiva celina. Karakteriše ga upotreba visoke tehnologije u projektovanju, gradnji i inženjeringu objekata i široka upotreba materijala kao što su: staklo, plastika i metal. Koji je to stil u arhitekturi?


K-4. Praksa da umetnici oblikuju plakate započela je oko 1860-tih godina u Parizu primenom tehnike višebojne litografije.Za kog francuskog slikara i grafičara se smatra da je prvi usavršio ovu tehniku i stvorio novi stil plakata, elegantan i duhovit?


K-5. Engleski apstraktni skulptor 60-tih godina prošlog veka karakterističan je po konstrukcijama u prostoru od nađenih korištenih metalnih industrijskih delova, serija „Stoni komadi“. Krajem 90-tih i početkom 2000. najpoznatije su mu radovi na religiozne teme: Strašni sud i Kapela svetlosti. Kako se zove ovaj vajar?


K-6. U Sikandri nedaleko od Agre u Indiji nalazi se mauzolej vladaru iz dinastije mogula koji je podignut u XVII veku. Mauzolej je izgrađen u središtu veličanstvenog vrta koji je nazvan Bihishtabad (Predvorje raja). Čiji je ovo mauzolej?

Коментари

  1. 1. Reg tajm
    4. Ričard Čembrlen
    9. Fu fajters
    17. Žičani?
    20. Dark sajd ov d mun (Pink Flojd)
    22. Goa?
    25. Rubinštajn
    28. Plisitckaja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 1. regtajm
      5. Miki Maus klub
      6. Subert
      7. mozda Glen Miler
      9. Foo Fighters
      11. Lord of the dance
      12. Niki
      13. Sor
      14. najpoznatija je Nensi Azram
      15. Slepi mis?
      19. Rebelde?
      21. Pelestrina?
      23. Cezaria Evora

      Избриши
  2. Slaviša, tačno: 5, 6, 7, 11, 12 (traženi odgovor je El i Niki), 13, 14, 19 i 23.

    ОдговориИзбриши
  3. 29.Dženifer Hadson
    27.Tian Han
    26.Manon Lesko
    25.Sergej Rahmanjinov
    24.Mad Man
    22.Hindu muzika
    21.Orlando de Lasa
    18.Butoh
    16.Arsa Jovanović
    15.Jabuka
    8.Gimberto Gismonti
    3.Gakt
    2.Dve face Idibija

    ОдговориИзбриши
  4. Bormane, tačno: 2, 8, 15, 16, 18, 25, 26 i 29.
    Preostala pitanja iz ovog seta: 10, 17, 21, 22, 24, 27 i 30.

    ОдговориИзбриши
  5. 10. Ona je sa zapada, ima usne vrele višnje i bila je ovde. Kako se zove ?

    AZRA :)

    ОдговориИзбриши
  6. 17. Kako se zove grupa muzičkih instrumenata kod kojih se zvuk stvara udaranjem malih čekića (batova), trzanjem ili prevlačenjem gudala preko zategnutih žica?

    KARDOFONI?

    ОдговориИзбриши
  7. 21. Ovaj kompozitor, pesnik ljubavi i prirode, koga su zvali “najnežniji labud” ubraja se u najznačajnije majstore italijanskog madrigala kasne renesanse XVI veka. Objavio je veliki broj madrigala i vilanela a komponovao je i duhovnu muziku,motete. Ko je on?

    Mora da je PALESTRINA

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo je bilo kratko navraćanje na ovo mjesto. Šteta što nemam više vremena da se malo duže radržim.
    Želim vam ugodnu zabavu. Pozdravljam

    ОдговориИзбриши
  9. Ero, tačno: 17. Hvala na lepim željama, slobodno navraćaj i dalje!

    ОдговориИзбриши
  10. 10. Lili
    21. Luka Marencio
    22. Raga
    24. Momci s Medisona
    27. Mei Lanfang
    30. Koauau

    ОдговориИзбриши
  11. Baldabju, tačno: 10, 21, 22, 27 i 30.
    Još samo 24. - blizu, ali preciznije...

    ОдговориИзбриши
  12. Na kablovskoj je prikazivana pod nazivom ''Momci sa Medisona''. Vidim da su je na B92 preveli kao ''Ljudi sa Menhetna''.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)