Жарко Стевановић & Филип Стевановић: ПРИПРЕМЕ за Светски квизинг шампионат 2015. НАУКА

1. „Нова хронологија“ је, према ставовима научних кругова, псеудонаучно дело у којем се врши потпуна ревизија историје, и изнете су тврдње да су Крсташки ратови и Тројански рат један исти догађај, да је Исус живео у 12. веку, да је Џингис Кан Рус итд. Који математичар и члан Руске академије наука, један од најзначајнијих тополога на свету и аутор бројних математичких и тополошких радова је написао ово дело?

2. У којој земљи, иначе његовој постојбини, је киви национално воће?

3. Ово су најједноставнија незасићена органска једињења код којих се јављају структурна и геометријска (цис-транс) изомерија, односно различит просторни распоред молекула или различито место двоструке везе. Како се зову ова једињења код којих се јавља најмање једна двострука веза између атома угљеника?

4. Његов успех у раду на открићу облика црних тела није био пропраћен медијском пажњом, међутим после појављивања у серији „Штребери“ (Тhe Big Bang Theory) 2009. учествује у квизу „Да ли сте паметнији од ђака петака?“ и осваја милион долара, тиме поставши тек друга особа са тим успехом у америчкој верзији овог квиза. Како се зове добитник Нобелове награде за физику 2006. године?

5. Који чувени немачки физичар и географ се сматра оцем америчке антропологије, а најпознатији је по опсежним студијама о северноамеричким индијанцима?

6. 3-метилфентанил је аналгетик, чија oпојна дејства премашују дејство морфијума и до више стотина пута и због тога је недоступан ван „црног тржишта“. Где је  изведена његова најпознатија употреба приликом чега је усмрћено скоро двеста људи?

7. Аустралијски археолог Гордон Чајлд, специјалиста за европску праисторију, је током двадесетих година прошлог века, на Оркнијским острвима на крајњем северу Шкотске открио до данас најочуваније европско неолитско насеље. Будући да је било закопано песком хиљадама година, зове се још и Шкотска Помпеја, а процењује се да је старије од Стоунхенџа и пирамида у Гизи. Како се зове ово насеље, може се рећи прилично српског имена?


8.  У којим органелама биљне ћелије се одвија процес фотосинтезе, односно стварају се молекули АТП и НАДПХ?

9. Ако се наука која се бави противзаконитим понашањем појединаца или група зове криминологија, а она која се бави проблемом жртве криминала виктимологија, како се зове наука која проучава затворску заједницу и начине на које друштво покушава да сузбије криминал?

10. У формули која повезује вероватноћу и ентропију S = k * logW, S је ентропија, W је једночестична густина вероватноће, а чија константа се обележава са k и износи 1,38*10-23 Ј/К, названа по научнику који је први успоставио везу између ова два појма?

11. Како се звао чешки филозоф, теолог и педагог, један од најзначајнијих реформатора у историји образовања, познат по томе што је увео школски систем по предметима и часовима какав данас познајемо, као и уџбенике на народном језику?

12. Данас је најпознатија Витакерова класификација живих бића из 1969. на пет царстава. Томас Кавалијер-Смит је 1998. године направио за сад последњу поделу у којој има шест царстава. Које Витакерово царство је поделио на два дела, протозое и хромисте?

13. За друштвено благостање се може рећи да расте само ако расте благостање појединаца у друштву а да истовремено никоме не опада, тј. промена је добра ако је некоме боље а никоме није горе. Ово је концепт ефикасности назван по италијанском економисти и социологу који га је увео. Како се звао овај научник?

14. Коју грану математике је обогатио Томас Бејз, енглески математичар и свештеник из осамнаестог века?

15. Познати британски економиста и лауреат Нобелове награде 2010. године Кристофер Писаридес је пореклом из које европске земље?

16.  Проучавајући ред 1 / n! , Јакоб Бернули установио је да његова сума када n тежи бесконачности тежи до тада непознатом и чудном броју који износи око 2,718. Иако се та константа назива и Неперова, познатија је под именом једног Бернулијевог сународника. Којег?

17. Вилхелм Хомберг ју је први вештачки направио и назвао „Хомбергова седативна со“. Како се зове ова слаба неорганска киселина, молекулске формуле H3BO3?

18. Биле су доминантни биљоједи на Новом Зеланду до доласка Маора у касном 13. веку, а верује се да је ова једина врста птица без крила икада откривена истребљена негде у 15. веку. Како се звала ова фасцинантна врста огромних нелетећих птица?


19. Бакминстер Фулер је био архитекта и председник Менсе, најпознатији по популаризацији геодезијске сфере у грађевинарству. Хемичари са универзитета Рајс су 1996. добили Нобелову награду за откриће молекула којег су назвали бакминстерфулерен, будући да је структурно веома личио на геодезијску сферу. Бакминстерфулерен је заправо алотропска модификација једног елемента. Којег?

20. Чије „сито“ нам помаже да издвојимо просте бројеве, ако знамо да је тај научник установио географију и хронологију као науке и увео преступну годину?

21. Шта су изумели амерички физичари Волтер Хаусер Бретен, Џон Бердин и Вилијем Шокли, што им је донело Нобелову награду 1956. године, а пресудно је утицало на данашњу технологију, нарочито компјутерску?

22. Андреј Гејм је 2000. добио IG Нобелову награду за експеримент са жабом која је лебдела у цеви помоћу магнета. Десет година касније, Гејм и Константин Новоселов су добили Нобелову награду за физику за откриће данас најтањег и најјачег материјала и доброг проводника електричне струје. Како се зове овај материјал, дводимензионална структура угљеника?

23. Био је један од најутицајнијих британских економиста, професор на Кембриџу (предавао и Џону Мејнарду Кејнсу), аутор књиге „Принципи политичке економије“, у којој је сјединио теорије понуде и потражње, маргиналне корисности и трошкова производње у кохерентну целину. Како се он звао овај оснивач неокласичне економије?

24. Едвин Мекмилан је био амерички физикохемичар који је први произвео трансуранске елементе за шта је добио Нобелову награду за хемију 1951. године. Са којим научником ју је поделио ако знамо да је он, уз Алберта Ајнштајна, доживео да види своје име у периодном систему елемената?

25. Како се зове трансдисциплинарна наука о управљању системима (механичким, физичким, биолошким, когнитивним, друштвеним...), често се користи као помоћна наука у машинском инжењерству, еволуционој биологији, психологији, антропологији и теорији електричних мрежа, а њеним оснивачем се сматра математичар Норберт Винер?               

26. Џозеф Пристли је открио кисеоник, Денијел Радерфорд азот, Карл Вилхелм Шеле хлор, а који знаменити британски физикохемичар је открио водоник?

27. Персијски математичар Мухамед ал Хорезми је своје латинизовано име „позајмио“ алгоритму, а како се зове грана математике која је име добила по операцији коју је он користио за решавање квадратних једначина?

28. Најчешће се примењује у електроници, и то у микроталасним, инфрацрвеним и брзопроменљивим електричним колима, као и у светлећим диодама и ласерима којима даје љубичасту боју. Због ниске тачке топљења (око 30 степени Целзијуса), користи се у шали са служењем чаја, будући да се кашичица направљена од овог метала топи. Како се зове овај сребрнасто-бели метал?

29. Како се зове тип животиња који се дели на копљаше, плашташе и кичмењаке, а главна одлика им је постојање леђног нерва?


30. Како се зове наука чији је оснивач Карл фон Лине, а која дефинише групе биолошких организама на основу заједничких особина и даје имена тим групама?

Коментари

 1. 2. Kina
  6. Tokijski metro?
  9. penologija
  15. Kipar
  18. moa
  20. Eratostenovo sito
  24. Siborg
  25. kibernetika
  26. Kevendiš
  30. ekologija

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман03. јун 2015. 21:47

  5. Humbolt
  8. mitohondrije
  12. moneri
  13. Pareto (optimum)
  16. Ojler
  22. kevlar
  25. kibernetika
  27. algebra

  ОдговориИзбриши
 3. 6. prilikom upada ruskih specijalaca u pozoriste "dubravka" u protivteroristickoj akciji
  8. hloroplasti
  9. penologija
  15. grcke
  17. borna kiselina
  18. moa
  19. ugljenik
  21. integralno kolo
  22. grafen
  26. kevendis
  27. algebra
  29. hordate
  30. taksonomija  ОдговориИзбриши
 4. 1. budalaš Anatoliji Fomenko
  2. Kina
  3. alkani
  4.
  5. Morgan
  6. antiteroristicka akcija u ruskom pozoristu protiv Čečena
  7. Skara Bre
  8. ribozomi
  9. penologija
  10. Bolcmanova konstanta
  11. Jan Amos Komenski
  12. jednoćelijski organizmi
  13. Pareto princip
  14. verovatnoca i statistika ili smao verovatnoca
  15. Kipar
  16. Ojler
  17. borna kiselina
  18. moa
  19. ugljenik
  20. Eratostenovo sito
  21. tranzistor
  22. grafen
  23.
  24. Glen Siborg
  25. kibernetika
  26. Kevendiš
  27. algebra
  28. kalaj
  29. hordati
  30. sistematika

  ОдговориИзбриши
 5. Evo i svih odgovora:
  1. Анатолиј Фоменко
  2. Кина
  3. алкени
  4. Џорџ Смут
  5. Франц Боас
  6. Москва, током терористичког напада на позориште Дубровка 2002.
  7. Скара Бре
  8. хлоропласти
  9. пенологија
  10. Болцманова
  11. Јан Амос Коменски
  12. протисте
  13. Вилфредо Парето
  14. статистику
  15. Кипар
  16. Ојлера
  17. борна
  18. моа
  19. угљеника
  20. Ератостен
  21. транзистор
  22. графен
  23. Алфред Маршал
  24. Глен Сиборг
  25. кибернетика
  26. Хенри Кевендиш
  27. алгебра
  28. галијум
  29. хордати
  30. таксономија

  ОдговориИзбриши
 6. 1. –
  2. Еквадор
  3. алкени
  4. Џонсон
  5. –
  6. у Токијском метроу
  7. -
  8. митохондрије
  9. пенална криминологија
  10. Ојлер
  11. -
  12. бактерије
  13. -
  14. тригонометрија
  15. Кипар
  16. Ојлер
  17. -
  18. ему
  19. угљеник
  20. -
  21. микрочип
  22. -
  23. Џон Стјуарт Мил
  24. Радерфорд
  25. методологија
  26. Хамфри Дејви
  27. алгебра
  28. галијум
  29. зглавкари
  30. систематика

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

ИСТОРИЈСКИ "ТАЈ-БРЕЈК"