Aleksandar Divović - završnica priprema za Svetski šampionat, set 5.

1. Italijanski renesansni slikar Danijele de Voltera dobio je nadimak Il Braghettone ('izrađivač gaća'), jer je ubrzo posle osude Tridentskog sabora golotinje na Mikelanđelovim slikama doslikao odeću na aktovima koje čuvene fresko kompozicije na oltaru Sikstinske kapele?

2. Koji termin je 1931. godine skovao Marsel Dišan za kinetičke skulpture američkog vajara Aleksandera Koldera, čije se komponente pokreću putem vazdušnih strujanja?

3. Sa blizu 90 hiljada eksponata nastalih u okviru umetničkih pokreta kao što su postimpresionizam, de stijl, bauhaus, pop-art i KOBRA, kako se naziva jedan od najvećih svetskih muzeja moderne i savremene umetnosti u Amsterdamu, koji čuva neka od najznačajnijih dela Vinsenta van Goga, Vasilija Kandinskog, Kazimira Maljeviča, Marka Šagala i drugih likovnih majstora?

4. Dve od pet najvažnijih geografskih paralela – Rakova obratnica (severni povratnik) i Jarčeva obratnica (južni povratnik) – predstavljaju najseverniju i najjužniju paralelu u kojima se Sunce u podne pojavljuje u zenitu (letnja dugodnevica i zimska kratkodnevica). Osim u geografskim atlasima, 'Rakovu obratnicu' i 'Jarčevu obratnicu' možemo pronaći i na bibliotečkim policama pod imenom kog kontraverznog romanopisca?

5. Sa preko dvadeset jednim milionom prodatih knjiga i 23 bestseler naslova na listama 'Njujork tajmsa', koji američki pisac se proslavio epsko-fantastičnim serijalom romana o Šanari?

6. Konrad fon Hecendorf, načelnik Glavnog generalštaba austrougarske vojske (1906-1916.), u periodu od januara 1913. do juna 1914. godine, tražio je od austrougraskog cara i Vlade čak dvadeset četiri puta da se povede rat protiv ove države, kako bi se njeno pitanje rešilo oružanom silom, čime je nadmašio i Katona Starijeg koji je svaki svoj govor pred rimskim Senatom završavao rečima - Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti. Koja država je bila predmet Hecendorfovih ratnohuškačkih opsesija?

7. Pod kojim imenom je poznato etničko čišćenje i prisilno premeštanje pet tzv. civilizovanih indijanskih plemena (Čiroki, Krik, Seminole, Čikaso i Čokto) sa jugoistoka SAD, na osnovu zloglasnog Zakona o uklanjanju Indijanaca (Indian Removal Act), koji je  1830. godine potpisao američki predsednik Endrju Džekson?

8. Autor master plana za prvi urbanistički planiran grad u Indiji, po sticanju njene nezavisnosti 1947. godine, bio je ugledni francuski arhitekta Le Korbizije. Sistemski pristup podizanju i vođenju grada nikada nije napušten, što potvrđuje i titula najčistijeg grada u Indiji 2010. godine. Koji grad, jedinstven i kao prestonica dve savezne države u Indiji - Pandžaba i Harjane, je u pitanju?

9. Na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, srušenog u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, podignuto je monumentalno, 541 m visoko zdanje, koje danas predstavlja najvišu zgradu u SAD i najviši neboder u čitavoj zapadnoj hemisferi. Dok su izgled i arhitektura zgrade bitno drugačiji u odnosu na sravnjenog prethodnika, ime zgrade ostalo je skoro neizmenjeno i glasi kako?

10. Uglavnom nastanjeni u močvarnoj oblasti Bahr el Gazel u dolini Nila, sa preko milion pripadnika predstavljaju najveću etničku grupu u Južnom Sudanu. Uz Tutse iz Ruande, smatraju se najvišim stanovnicima Afrike, ali sa Tutsima dele i zlu sudbinu jer su 1991. godine bili žrtve masakra u građanskom ratu, u kome je 2000 pripadnika ovog naroda pobijeno, a preko 100 000 proterano. Koja etnička zajednica je u pitanju?

11. Razmislite: U kom gradu je Italijan Johan Marija Farina 1709. godine osnovao najstariju fabriku parfema u svetu koja i dalje radi?

12. Kako se zove popularna mobilna aplikacija u vlasništvu društvene mreže Twitter koja omogućava korisnicima snimanje, postavljanje i razmenu kratkih video klipova u trajanju od 6 s, koji se ponavljaju poput gif fajlova, ali sa zvukom?

13. Osnovana 1526. godine, ova kompanija u vlasništvu je iste familije skoro 500 godina. Njen prvi posao, vredan 296 dukata, bio je izrada 185 cevi za arkebuze za venecijanski Arsenal. Logo kompanije čini krug koji sadrži tri strelice, od kojih svaka predstavlja pucanj sa bojnog broda: dva pucnja upozorenja i pucanj kojim se objavljuje rat. O kojoj eponimnoj kompaniji je reč?

14. Nazvano po arabizovanom imenu svoje postojbine Herez de la Frontera u Andaluziji, ovo jako desertno vino od belog grožđa bilo je cenjeno još u rimsko vreme. Zabeleženo je da je Magelan, pripremajući se za put oko sveta, potrošio više sredstava na ovo vino nego na oružje, a pošto je britanski viceadmiral Frensis Drejk zauzeo špansku luku Kadiz 1587. godine, ono će ubrzo postati glavni izvozni vinski produkt Ujedinjenog Kraljevstva. Koje vino je u pitanju?

15. Pretekavši po broju objekata Mekdonalds 2011. godine, koji brend je postao ubedljivo najveći lanac restorana brze hrane na svetu, sa preko 40 hiljada uslužnih jedinica, na čijem meniju se pretežno nalaze razne vrste sendviča i salata?

16. Do pojave Rafaela Nadala, koji austrijski teniser, osvajač Rolan Garosa i bivši broj 1 na ATP listi, je nosio titulu 'Kralja šljake' zbog svoje dominacije na toj podlozi tokom 1990-ih?

17. Od svoje pojave 2013. godine, brzo je postala jedna od najmasovnijih i najzaraznijih igrica na Fejsbuku, potukavši krajem godine takođe popularnu 'Kendi kraš sagu' kao Fejsbuk igra godine za 2013.  Igrači, kao deo policijskog tima, istražuju ubistva u izmišljenom gradu Grimsborou i u skladu sa napretkom istrage dobijaju svoj rejting. Kako se zove ova popularna igra sa višemilionskom armijom 'detektiva'?

18. Trostruku krunu motosporta predstavlja osvajanje sve tri najprestižnije moto trke tokom vozačke karijere: '500 milja Indijanapolisa', '24 časa Le Mana' i 'Gran pri Monaka'. Koji dvostruki svetski šampion Formule 1 je jedini vozač u istoriji koji je ostvario ovaj podvig?

19. Kako se zvao legendarni jugoslovenski gimnastičar, osvajač 6 olimpijskih medalja i prve zlatne olimpijske medalje za Jugoslaviju, koji je poznat i po tome što je sve do smrti, četiri dana pred 101. rođendan, svakodnevno vežbao u svojoj kući?

20. Koji pojam povezuje međunarodni lanac luksuznih hotela sa sedištem u Kanadi, najpopularniji rok bend pre pojave Bitlsa i najpoznatiju baroknu tetralogiju koncerata za violinu i orkestar napisanu 1723. godine?

21. Možda je najveća simbolika triskeliona na zastavi samoupravnog britanskog ostrva Men u tome što su njih trojica rođeni na njemu. Ne samo da su bili vrsni muzičari koji su potpisivali svoje hitove, nego su ih pisali i za druge, na primer, čuvenu baladu Barbare Strejsend 'Woman in Love' napisali su baš oni. Koji bratski bend je, posebno saundtrekom za kultni film 'Groznica subotnje večeri', inicirao najpopularniji period u eri disko muzike i postao jedan od najprodavanijih sastava svih vremena?

22. Numera 'Summertime', koja sa preko 33 hiljade obrada važi za jednu od najobrađivanijih pesama u istoriji snimljene muzike, najpoznatiji je segment koje kontraverzne opere Džordža Geršvina, smeštene u fiktivnu crnačku četvrt u Čarlstonu, u Južnoj Karolini?

23. Popularizovan kroz likovno stvaralaštvo engleskog umetnika Dejvida Hoknija i u naslovu nagrađivanog psihološkog trilera Dejvida Linča iz 2001. godine, kako se, u čast pionirskog inženjera Los Anđelesa, zove put na istočnom obodu planine Santa Monika u južnoj Kaliforniji?

24. Kako se prezivaju belgijska braća reditelji, Žan-Pjer i Luk, koji zajedno potpisuju svoje filmove, što im je za sada donelo dve Zlatne palme na festivalu u Kanu, za ostvarenja 'Rozeta' (1999.) i 'Dete' (2005.), i svrstalo ih u grupu od sedam reditelja kojima je to do sada pošlo za rukom (među kojima je i Emir Kusturica)?

25. Uz Čarlija Čaplina i Bastera Kitona bio je jedan od najpopularnijih i najuticajnijih komičara u eri nemog filma. Između 1914. i 1947. godine snimio je blizu 200 nemih i zvučnih filmova, a scena iz nemog filma 'Safety Last!' u kojoj visi sa vrha zgrade držeći se za kazaljku zidnog časovnika postala je jedna od najikoničnijih slika u istoriji kinematografije. Kako se zvao proslavljeni američki glumac?

26. Kako se, po jednom od osnivača kompanije Intel, naziva zakon koji se pokazao besprekorno tačnim u razvoju elektronske industrije, a koji tvrdi da se broj tranzistora koji se mogu smestiti na jedno integralno kolo duplira na svakih jednu i po do dve godine, što pojednostavljeno znači da se snaga računara udvostručuje u proseku na svakih 18 do 24 meseci?

27. El Farabi (872 – 950.) bio je istaknuti naučnik i filozof iz Zlatnog doba islama, među srednjovekovnim intelektualcima poznat i kao 'drugi učitelj'. Ko je, međutim, bio poznat kao 'prvi učitelj', znamo li da je on skovao termin meteorologija i u filozofiju uveo koncept nepokrenutog pokretača kao primarnog uzroka svog kretanja u univerzumu?

28. Koji fizičar i matematičar je prvi naučno obrazložio razlog nastanka vetra, došavši do zaključka da 'vetrovi nastaju zbog razlika u temperaturi vazduha, i otuda gustini, između dva regiona na zemlji'?

29. Jedna od prekretnica u usponu bankarske imperije Rotšilda desila se kada je Natan Rotšild, sa eksluzivnim informacijama o ishodu Bitke kod Vaterloa 1815. godine, počeo dan potom da prodaje engleske obveznice, stvarajući privid da su one bezvredne, usled navodnog engleskog poraza od Napoleona. Berzanski trgovci su, sledeći njegov potez, pohitali da se oslobode bezvrednih akcija dajući ih po veoma niskoj ceni, što je i bio Rotšildov cilj i on izdaje naređenje svojim agentima da sada počnu otkupljivati akcije po toj bagatelnoj ceni. Kada su se informacije o Napoleonovom porazu kod Vaterloa raširile britanskom prestonicom, vrednost akcija je naglo skočila, a bogatstvo porodice Rotšild višestruko se uvećalo. Koji liberlani britanski ekonomista, sa reputacijom najuticajnijeg klasičnog ekonomiste uz Adama Smita, se takođe rano obogatio spekulacijama o ishodu Bitke kod Vaterloa, što bi danas vodilo krivičnoj osudi za insajdersku trgovinu i manipulaciju tržištem?


30. Pod kojim arapskim imenom je poznata vrsta male, dugouhe, noćne lisice iz oblasti Sahare i Severne Afrike, po kojoj je nemački feldmaršal Ervin Romel dobio svoj nadimak Pustinjska lisica tokom kampanje u Severnoj Africi?

Коментари

  1. 4. Henri Miler
    11.Keln
    12. Vine
    17. Criminal case
    19. Leon Štukelj
    22. Porgi i Bes
    24. Darden
    25. Harold Lojd
    27. Aristotel
    30. Fenek

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Strašni sud
    2. mobil ili mobile
    3. Rijks muzej
    5. Teri Bruks
    7. Staza suza
    8. Čandigar
    10. Dinke
    11. Keln?
    23. Malholand drajv
    29. Dejvid Rikardo


    ОдговориИзбриши
  3. 1. Pijeta
    2. -
    3. Rajks
    4. Henri Miler
    5. Džordž R. R. Martin
    6. Srbija
    7. genocid
    8. Bangalor
    9. Svetski trgovinski forum
    10. Dinka
    11. Keln
    12. Vlog
    13. -
    14. šeri
    15. Subway
    16. Tomas Muster
    17. Mafia Wars
    18. Emerson Fitipaldi
    19. Leon Štukelj
    20. Hajat
    21. Bi Džiz
    22. Rapsodija u plavom
    23. Mulholland Drive
    24. Darden
    25. Daglas Ferbanks
    26. Elisonov zakon
    27. Aristotel
    28. Bofor
    29. Dejvid Rikardo
    30. -

    ОдговориИзбриши
  4. 1. pada mi na pamet "stvaranje coveka" mada je tu adam golisav
    4. henri miler
    6. poljska
    9. svetski trgovinski centar 1
    10. dinke
    11. keln (kolonjska voda)
    13. bereta
    14. seri
    16. tomas muster
    19. leon stukelj
    20. four seasons
    21. bi dziz
    22. porgi i bes
    24. darden
    28. paskal
    30. fenek

    ОдговориИзбриши
  5. 1.Strašni sud
    2.mobilna umetnost
    3.Rijksmuseum?
    4.Henri Miler
    5.Teri Bruks
    6.Srbija?
    7.Staza suza?
    8.Čandigar
    9.Novi Svetski trgovinski centar?
    10.Dinka narod
    11.Pariz?
    13.Krup?
    15.Tako Bel?
    19.Leon Štukelj
    21.Bee Gees
    22.Porgi i Bes
    23.Bulevar zvezda
    24.Darden
    25.Harold Lojd
    29.Rikardo?
    30.fenek

    ОдговориИзбриши
  6. 1. Strašni sud
    2. Mobile
    3. Stedelijk
    4. Henri Miler
    5.
    6. srbija
    7. Marš suza
    8. Čandigar
    9. Kula slobode?
    10. Masai
    11. Pariz
    12. Tumblr
    13. Bereta
    14.
    15. Subway
    16. Tomas Muster
    17. Crime case
    18. Niki Lauda
    19. Leon Štukelj
    20.
    21. Four seasons
    21. Braća Gibb
    22. Porgi i Bes
    23. Mulholland drive
    24. Braća Darden
    25.
    26
    27. Averoeš
    28. Toričeli
    29.
    30. Fenek

    ОдговориИзбриши
  7. 01. Strašni sud.
    04. Henri Miler
    05. Teri Bruks
    06. Srbija
    11. Keln
    13. Bereta
    16. Tomas Muster
    19. Leon Štukelj
    21. Bee Gees
    22. Porgi i Bes
    23. Mullholand drive
    25. Harold Lojd
    26. Murov zakon
    29. Dejvid Rikardo
    30. Fenek

    ОдговориИзбриши
  8. Na kraju ovog petodnevnog kvizovanja Aleksandra Divovića, u ime svih koji su poslednjih dana posećivali blog i odgovarali na pitanja, još jednom se zahvaljujem autoru na dragocenoj zbirci kviz-klasike, na trudu oko priprema naše ekipe za nastupajući šampionat (i ne samo naše, jer je LINK iz dana u dan beležio posete sa svih svetskih meridijana), te na već tradicionalnom davanju pečata godišnjem trening-ciklusu kvizomana.

    Već sutra, od 20.00, na ovom mestu vas očekuju pitanja Bojana Lukića, trenutno najbolje plasiranog kviz igrača iz Srbije.

    Ovo su večerašnji odgovori:

    1. STRAŠNI SUD ili SUDNJI DAN
    2. MOBILE
    3. STEDELIJK muzej
    4. Henri MILER
    5. Teri BRUKS
    6. Kraljevina SRBIJA
    7. PUT SUZA
    8. ČANDIGAR
    9. SVETSKI TRGOVINSKI CENTAR 1
    10. DINKA
    11. KELN, u pitanju je kolonjska voda; Đovani Marija Farina kada se preselio u Keln prilagodio je svoje ime Đovani u germanski oblik Johan
    12. VINE
    13. BERETA
    14. ŠERI
    15. SUBWAY
    16. Tomas MUSTER
    17. CRIMINAL CASE
    18 Grejam HIL
    19. Leon ŠTUKELJ
    20. ČETIRI GODIŠNJA DOBA ( (The) Four Seasons)
    21. BEE GEES
    22. PORGI I BES
    23. MULHOLLAND DRIVE
    24. braća DARDEN
    25. Harold LOJD
    26. MUROV ZAKON
    27. ARISTOTEL
    28. Evanđelista TORIČELI
    29. David RIKARDO
    30. FENEK

    ОдговориИзбриши
  9. 3. Stedelik
    4. Miler (mudro ne pišem ime)
    6. Srbija
    7. Marš suza
    9. Svetski ekonomski centar
    10. Hutu
    11. Keln
    12. Snapchat
    15. Subway
    16. Tomas Muster
    17. Criminal Case
    18. Hil
    19. Leon Štukelj
    21. Bee Gees
    22. Porgy and Bess
    23. Mullholland Drive
    25. Herold Lojd
    28. Koriolis

    ОдговориИзбриши
  10. Danas 13. Još dosta poznatih stvari, na vrh jezika fenek. Izvanredno pitanje za Srbiju, baš mi se svidelo. Aristotela na čistu logiku i znanje grčkog. Rikarda čekam već neko vreme da neko iskopa pošto sam nešto čituckao o istoriji ekonomskih ideja. Za bend Four Seasons moram priznati da nisam čuo ili jesam nekad davno.

    Hvala na još jednom kvalitetnom druženju, trening se nastavlja. Do subote.

    12+16+15+12+13=68/150.

    ОдговориИзбриши
  11. Pre svega, da se zahvalim Coachenku na velikom trudu oko pripreme ovako dobrih i zanimljivih kviz pitanja.

    Dobar rezultat večeras sa moje strane. Izmedju 16 i 19 tačnih, nekoliko odgovora je malo problematično (marš suza-put suza, crime case-criminal case, braća Gibb-Bee Gees). Ako uzmem sebi slobodu da priznam sva tri, onda imam 19.

    15+19+21+19+19

    Pozivam sve kvizadžije da se priključe blogu večeras i daju odgovore na mojih 30+1 pitanje!

    Pozdrav svima do sutra uveče na blogu i do subote uživo!

    ОдговориИзбриши
  12. 1. STRAŠNI SUD
    2. AEROMOVENS
    4. HENRI MILER
    6.SRBIJA
    8. KALKUTA
    9. WORLD TRADE BUILDING
    11. KELN
    12. INSTAGRAM
    13. BERETA
    14. MALVAZIJA
    16. MUSTER
    18. MARIO ANDRETI
    19. MIROSLAV CERAR
    21. BEE GEES
    22. PORGY & BESS
    23. MULLHOLAND DRIVE
    25. HAROLD LOJD
    26. MUROV ZAKON
    30. FENEK

    OKASNELIH 12....

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)