Novi pripremni set Aleksandra Divovića, sa 30 + 10 bonus pitanja!

Evo nas na kraju zajedničkih priprema za nastupajući Šampionat! Kao i protekle tri subote i večeras se Aleksandar Divović potrudio da vas propisno namuči ;) u pronalaženju tačnih odgovora, ovog puta kroz 40 veoma kvalitetnih i informativnih pitanja. Možda vam se sve ovo čini teškim i donekle nepopularnim vidom treninga, ali verujte mi na reč, to je jedini pravi način za podizanje nivoa znanja, tako da uz laku zabavu uvek nadgrađujemo sopstveni fond podataka. Tačne odgovore ćete imati prilike da vidite oko ponoći, a dotle postujte svoje odgovore... Ugodno veče svim kvizomanima!

1. Poznata patristička pripovest o podvižničkim iskušenjima ovog sveca u istoriji likovne umetnosti najsnažniji izraz doživela je kroz triptih ulja na platnu Hijeronimusa Boša (cca. 1501.), monumentalni Isenhajmski oltar Matijasa Grinvalda (1512–16.), ali i u remek-delima nadrealističkih majstora  Maksa Ernsta (1945.) i Salvadora Dalija (1946.). Koji hrišćanski svetac i otac hrišćanskog monaštva je predmet pobrojanih dela?

2. Nezvanični fotograf avangardne inteligencije i nadrealističkog pokreta u Parizu 1920-ih godina svoje ime izgradio je još u prethodnoj deceniji sarađujući sa Marselom Dišanom u Njujorku u stvaranju američkog dadaizma. Pod kojim umetničkim pseudonimom je bio poznat ovaj ugledni fotograf i slikar, pravog imena Emanuel Radzicki?

3. U kojoj južnoameričkoj prestonici se nalazi Museo del Oro ili Zlatni muzej, koji sa oko 50 000 izložbenih predmeta predstavlja najveću pretkolumbovsku kolekciju zlatnih artefakata u svetu?

4. Kako se zove savremena, višestruko nagrađivana kanadska spisateljica (preko 55 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja), koja se proslavila istorijskom fikcijom 'Slepi ubica' (nagrada 'Buker' 2000. godine) i feminističkim spin-off  romanom Homerove Odiseje, 'Penelopijada', u kome se starogrčki ep preispituje iz perspektive savremene Penelope?

5. Uprkos strogim pravilima konkursa koji propisuju da se ova prestižna književna nagrada može dobiti samo jednom, francuski pisac Romen Gari uspeo je da izigra nagradni žiri, tako što je prvi put (1956.) nagradu za roman 'Koreni raja' dobio pod svojim pravim imenom, a drugi put (1975.), za roman 'Život je pred tobom', pod pseudonimom Emil Ažar. Koja književna nagrada je u pitanju?

6. Od imena drvene statue boginje Atine, koju su Odisej i Diomed ukrali iz citadele u Troji, a Eneja je preneo u Rim, potiče opšti naziv za kultne relikvije i idole od kojih, po verovanju, zavisi bezbednost nekog grada ili naroda. Kako glasi taj naziv, koji možemo pronaći i u periodnom sistemu elemenata pod rednim brojem 46?

7. Sigurno najkrvavija epizoda Grčkog rata za nezavisnost bio je otomanski pokolj više desetina hiljada nedužnih grčkih civila 1822. godine na ostrvu u Egejskom moru. Poznata romantičarska slika Ežena Delakroa 'Pokolj na ________' iz 1824. i elegična poema Viktora Igoa 'L'Enfant de ______' iz 1829. godine najznamenitija su podsećanja na razmere ovog masakra. Na kom grčkom ostrvu se odigrao ovaj zločin?

8. Zbirka od oko 30 000 glinenih tablica ispisanih klinastim pismom iz maloazijskog grada Hatuše omogućila je češkom lingvisti i arheologu Bedržihu Hrozniju da 1917. godine dešifruje značenje kojeg antičkog pisma?

9. Mada su jedna od prvih asocijacija na Egipat, najveći broj piramida nalazi se ipak u jednoj susednoj zemlji u kojoj je oko 255 piramidalnih strukura izgrađeno pretežno za grobnice vladara Kušitskog kraljevstva. U kojoj državi se nalazi najveća zbirka piramida na svetu?

10. Period od 22 godine njegove vladavine doneo je Poljsko-litvanskoj uniji preko potrebnu stabilnost posle ustanka zaporoških Kozaka pod vođstvom Bogdana Hmeljnickog, a kao izvanredan vojskovođa proslavio se pobedom nad Turcima u Opsadi Beča 1683. godine, zbog čega je dobio nadimak Lehistanski lav. Kako se zvao ovaj poljski kralj i veliki vojvoda od Litvanije?

11. Trijumfalna kapija visoka 12 m, poznata kao Trajanov slavoluk, i Kapitolski hram posvećen bogu Jupiteru, dimenzija sličnih rimskom Panteonu, najznamenitiji su spomenici rimskog grada, koji je na teritoriji današnjeg Alžira ex nihilo dao izgraditi imperator Trajan oko 100. godine. Grad je od berberskog pustošenja u 7. veku širenjem Sahare stolećima bio konzerviran, do ponovnog iskopavanja 1881. godine. Kako se zove ovaj antički grad, poznat kao jedan od najboljih primera rimskog načina gradnje naselja u obliku kvadrata?

12. U Vergilijevoj 'Eneidi', on je Didonin brat i okrutni kralj Tira, koji je ubio Didoninog supruga Siheja zbog njegovog bogatstva. U Ovidijevim 'Metamorfozama', on je bio vajar i kralj Kipra, beznadežno zaljubljen u kip prelepe Galateje, koji je boginja Afrodita oživela na njegovu molitvu. U savremeno doba, najpoznatiji je iz naslova pozorišnog komada Džordža Bernarda Šoa, koji je 1956. godine uspešno adaptiran u brodvejski mjuzikl 'My Fair Lady'. O kome je reč?

13. Kada je umro 1566. godine, njegovo srce i unutrašnji organi sahranjeni su na licu mesta, dok je ostatak tela transportovan 2000 km na istok u njegov prestoni grad. Koji slavni turski vladar je umro prirodnom smrću u toku Bitke kod Sigeta na teritoriji današnje Mađarske, te 1566. godine?

14. Kako se zove lučki grad u Siriji koji predstavlja poslednju rusku vojnu bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza i jedinu rusku luku na Sredozemnom moru?

15. Koji je zajednički naziv, izveden od imena portugalskog moreplovca koji ih je prvi put posetio početkom 16. veka, za grupu ostrva u Indijskom okeanu koju čine Reunion, Mauricijus i Rodrigez?

16. Kako se zvao flamanski kartograf i matematičar iz 16. veka koji je sastavio prvi moderni atlas pod nazivom 'Theatrum Orbis Terrarum', a u kome navodi da su 'Amerike otrgnute od Evrope i Afrike serijom potresa i poplava', što određeni stručnjaci tumače pretečom moderne teorije o pomeranju kontinenata?

17. Koje ime dele drevni grad na grčkom ostrvu Santorini, sravnjen sa zemljom u stravičnoj vulkanskoj erupciji oko 1500. godine p.n.e., i suverena vojna baza Velike Britanije na Kipru osnovana 1960. godine?

18. Bio je učesnik prve i zapovednik druge ruske ekspedicije na putu oko sveta u 19. veku. Smatra se prvim moreplovcem koji je još od kapetana Kuka prešao Antarktički polarni krug i prvim istraživačem koji je u januaru 1820. godine ugledao kopno Antarktika. Kako se zvao ovaj ruski admiral nemačkog porekla, po kome su nazvani jedno polarno more, jedno ostrvo i jedna tektonska ploča?

19. Smešten u jugozapadnom delu američke savezne države Kolorado, u okrugu Montezuma, kako se zove nacionalni park i najveće arheološko nalazište u SAD u kome se mogu videti veličanstvene klifovske nastambe drevnih Pueblo naroda, poznatih kao Anasazi?

20. Koji čileanski grad, nazvan po prvom kraljevskom guverneru Čilea i osnivaču Santijago de Čilea, prestonice zemlje, je 1960. godine pogodio najjači zabeleženi zemljotres u ljudskoj istoriji, magnitude 9,5 stepeni po Rihterovoj skali?

21. Nazvan po istoimenoj zbirci propisa i opisa prehrambenih proizvoda, usvojenoj u Austrougarskoj monarhiji između 1897. i 1911. godine, kako se zove kontraverzni zbornik međunarodno priznatih standarda i drugih preporuka vezanih za hranu, proizvodnju hrane i bezbednost hrane za upotrebu?

22. Koja višestruko nagrađivana pevačica važi za najprodavanijeg irskog solo izvođača i, posle benda U2, za najveći izvozni brend irske muzičke industrije?

23. Kako se zove kratki roman Antoana Prevoa iz 1731. godine, po kome je Aleksandar Dima mlađi oblikovao lik 'Dame s kamelijama', a Danijel Ober 1856, Žil Masne 1884. i Đakomo Pučini 1893. godine komponovali istoimene opere?

24. Koji slavni kompozitor je 1772. godine komponovao Simfoniju br. 47 sa stavom koji se jednako može izvoditi i otpozadi , zbog čega je u istoriji muzike poznata i kao 'Palindromna simfonija'?

25. Koji legendarni džez saksofonista se za života proslavio kultnim albumima 'Blue Train' (1957.) i 'A Love Supreme' (1965.), dok je posthumno kanonizovan za sveca u Afričkoj ortodoksnoj crkvi sa sedištem u San Francisku?

26. Pod kojim scenskim imenom je poznata nemačka pop pevačica i bivša partnerka rumunskog muzičara Mihaja Krecua, koja je na vrhuncu slave bila sredinom '80-ih sa hitovima 'Maria Magdalena', 'In the Heat of the Night', 'Everlasting Love' i 'Secret Land'? U zenitu popularnosti, u velikom broju zemalja njene ploče su se prodavale bolje čak i od Madoninih.

27. Kako se zove filmska komedija Majkla Kertiza iz 1955. godine u kojoj Hemfri Bogart, Piter Justinof i Aldo Rej tumače uloge odbeglih robijaša sa Đavoljeg ostrva u Francuskoj Gvajani? Jedna od retkih komedija u kojima je Bogart glumački učestvovao dobila je svoj rimejk 1989. godine sa Robertom de Nirom, Šonom Penom i Demi Mur u glavnim ulogama.

28. Za potrebe koje popularne TV serije je američki lingvista Dejvid Piterson, na osnovu reči i fraza iz knjige Džordža Martina, konstruisao veštački dotraki jezik koji danas broji preko 3000 reči?

29. Pod kojim imenom je poznata Hičkokova verzija 'Čehovljevog pištolja', odnosno poseban postupak građenja čitave priče u filmu oko jednog naizgled nebitnog detalja za gledaoce, koji se svuda provlači i pokreće likove na akciju, a koji je slavni režiser prvi put primenio u klasiku '39 stepenica' 1935. godine?

30. Poslednje ostvarenje u rediteljskoj hronologiji Džozefa Mankevica predstavlja filmska adaptacija Tonijem nagrađenog komada Entonija Šafera, u kojoj enigmatsko nadmudrivanje pisca krimi romana (Lorens Olivije) i ljubavnika njegove žene (Majkl Kejn) dovodi do tragičnog epiloga. Kako se zove ovaj uzbudljivi film, u kome su Olivije i Kejn odigrali uloge dostojne nominacija za najboljeg glavnog glumca na dodeli Akademijinih nagrada 1973. godine?

31. Osnovan 1926. godine u Bolonji kao porodična kompanija za proizvodnju vakuumskih cevi, kondenzatora i drugih radijskih komponenata, koji proizvođač sportskih motocikala je ubedljivo najuspešniji učesnik Svetskih superbajk prvenstava sa 17 titula?

32. Kako se zove nesumnjivo najuspešniji brazilski plivač svih vremena, koji je aktuelni vlasnik svetskih rekorda u dve najbrže plivačke discipline, na 50 i 100 metara slobodnim stilom? Uz to je sa svega 26 godina osvajač 3 olimpijske medalje i čak 8 zlatnih medalja na Svetskim prvenstvima.

33. Kako se zvao verovatno najbolji brazilski fudbaler koji nije uspeo da osvoji Svetsko prvenstvo, a kojeg su navijači zbog njegovog akademskog obrazovanja iz oblasti medicine, ali i naročitog fudbalskog umeća, oslovljavali nadimkom Doktor? 

34. U finalnoj superboul utakmici Nacionalne lige američkog fudbala (NFL) najbolje ekipe se svake godine bore za koji prestižni trofej, nazvan po legendarnom NFL treneru iz 1960-ih?

35. U istoriji dodele Nobelovih nagrada laureati među srodnicima nisu bili retkost, ali jedina rođena braća koji su postali dobitnici Nobelove nagrade bili su Holanđani Jan (za ekonomiju 1969.) i mlađi Nikolas (1973. za fiziologiju ili medicinu). Kako su se prezivali?

36.  Kako se zvao nemački pedagog koji je postavio temelje modernom obrazovanju, zasnovanom na spoznaji da svako dete ima jedinstvene potrebe i mogućnosti, i 1840. godine osnovao prvi dečiji vrtić sa funkcijama predškolskog vaspitanja?

37. Američki astronom Frenk Drejk razvio je 1961. godine matematički izraz koji daje procenu broja civilizacija u našoj galaksiji koje su sposobne i voljne da komuniciraju sa Zemljanima. Drejkova jednačina je samo jedan od pokušaja da se odgovori na paradoks suprotnosti između procenjene visoke verovatnoće postojanja vanzemaljskih civilizacija i nedostatka dokaza o kontaktu sa takvim civilizacijama. Po kom slavnom fizičaru iz 20. veka se naziva ovaj paradoks?

38. Kako se zove ruski fizičar koji je 2010. godine primio Nobelovu nagradu za fiziku 'zbog revolucionarnih eksperimenata sa dvodimenzionalnim materijalom grafenom', a 10 godina ranije u istoj oblasti bio je dobitnik Ig Nobel nagrade za levitaciju žive žabe u magnetnom polju, čime je postao prvi naučnik koji je objedinio Nobelovu nagradu i njenu najpoznatiju parodiju?

39. Afroamerikanka Henrijeta Laks nekoliko meseci pre nego što će preminuti od raka grlića materice 1951. godine nesvesno je postala donor uzorka kancerogenih ćelija od kojih je laboratorijski razvijena najdugovečnija linija ćelija raka, koje i danas žive nezavisno od matičnog tela i koriste se u naučnim istraživanjima. Pod kojim imenom je poznata najstarija i najrasprostranjenija linija ljudskih ćelija?


40. 1905. godina ponela je epitet annus mirabilis ili 'čudesna godina' zbog četiri revolucionarna članka koje je Albert Ajnštajn te godine objavio u naučnom časopisu 'Annalen der Physik'. Tri rada su se odnosila na prirodu Braunovog kretanja, specijalnu teoriju relativnosti i jednakost mase i energije. Šta je bila tema četvrtog rada za koji je Ajnštajn nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku 1921. godine?

Коментари

 1. 1. Sveti Antonije
  2. Men Rej
  4. Margaret Atvud
  5. Gonkurova nagrada
  12. Pigmalion
  22. Enya
  26. Sandra
  28. Igra prestola

  ОдговориИзбриши
 2. 2. Man Rej
  3. Bogota
  12. Pigmalion
  13. Sulejman
  22. Šinejd O' Konor
  28. Igra prestola

  Izvinjavam se autoru pitanja što mi visoka temperatura ne dozvoljava da se koncentrišem da pročitam sva pitanja. Ali imala sam dobru volju. :)

  ОдговориИзбриши
 3. 1.Sveti Sebastijan?
  2.Man Rej
  3. Bogota
  4.Margaret Atvud
  5.Hugo?
  6.amulet?
  7.Hiosu
  8.hetitsko?
  9.Sudan?
  10.Jan Sobjecki?
  12. Pigmalion
  13.Sulejman Veličanstveni
  19.Mesa Verde?
  22.Enya?
  24.Hajdn?
  25.Džon Koltrejn
  26.Sandra
  28.Game of Thrones
  37.Fermijev paradoks
  40.fotoelektrični efekat

  ОдговориИзбриши
 4. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 5. 01. Antonije (stavih prvo Andrija) Iskušenje svetog Antonija, čuvena Dalijeva slika
  05. Gonkur
  06. Palada
  09. Sudan
  10. Jan III Sobjeski
  12. Pigmalion
  13. Sulejman Veličanstveni
  16. Merkator
  22. Enia
  23. Traviata
  27. Mi nismo andjeli
  28. Igra prestola
  30. Sleuth, nemam pojma kako je preveden kod nas. Majkl Kejn igra i u rimejku, ulogu koju je igrao Olivije, dok njegovu (Milo Tindl) tumači Džad Lou
  31. Dukati
  33. dr Sokrates
  39. Hela ćelije
  40. Fotoelektrični efekat

  ОдговориИзбриши
 6. 1. Јероним Стридонски
  2. Мен Реј
  3. Боготи
  4. Маргарет Етвуд
  5. Гонкур награда
  6. Паладијум
  7. Китера - лупих
  8. /
  9. Мексику?
  10. Јан III Собјески
  11. /
  12. Пигмалион?
  13. Сулејман Величанствени
  14. Тартус
  15. Маскарени
  16. Меркатор
  17. Тира
  18. Хадсон
  19. /
  20. Валдивија
  21. /
  22. /
  23. Манон Леско
  24. Јозеф Хајдн
  25. Џон Колтрејн
  26. /
  27. "Ми нисмо анђели"
  28. "Игра престола"
  29. /
  30. /
  31. /
  32. /
  33. /
  34. /
  35. Тинберген
  36. Фридрих Фребел?
  37. /
  38. Константин Новоселов
  39. Матичне ћелије?
  40. Фотоелектрични ефекат?

  ОдговориИзбриши
 7. 1. sveti Antonije
  2. Man Rej
  3. La Paz
  4. Lusi Mod Montgomeri
  5. Gonkur
  6. Paladijum
  7. Hios
  8. Hetitsko
  9. Sudan
  10. Jan Sobjeski
  11.
  12. Pigmalion
  13. Sulejman Veličanstveni
  14. Alep
  15. Maskarenska ostrva
  16.
  17. Akrotiri
  18. Belingshauzen
  19.
  20. Valparaiso
  21.
  22. Enja
  23.
  24. Jozef Hajdn
  25. Džon Koltrejn
  26. Sandra
  27. Mi nismo anđeli
  28. Igra prestola
  29.
  30. detektiv
  31.
  32. Sezar Sjelo
  33. Sokrateš
  34.
  35.
  36. Makarenko
  37. Ajnštajn
  38. Novoselov
  39. matične ćelije
  40.

  ОдговориИзбриши
 8. 3. Lima
  7. Hios
  9. Sudan
  12. Pigmalion
  13. Sulejman
  14. Tarkus
  15. Maskarenska ostrva
  18. Barenc
  19. Dolina spomenika
  20. Antafagosto
  21. Kodeks alimentarijus
  22. Sined o'Konor
  25. Dzon Koltrein
  26. Sandra
  27. Mi nismo andjeli
  31. Dukati
  33. Doktor Sokrates
  37. Hoking
  40. Fotoelektricni efekat  ОдговориИзбриши
 9. 1. Sveti Benedikt
  2. Man Rej
  3. Lima
  4. Margeret Etvud
  5. Gonkur
  6.
  7. Hios
  8. Hetitsko pismo
  9. Sudan
  10. Jan Sobieski
  11.
  12. Pigmalion
  13. Sulejman Veličanstveni
  14. Latakija
  15. Albukerk
  16.
  17. Akrotiri
  18. Vrangel
  19.
  20. Arika
  21. HACAAP
  22. Enja
  23. Žizela
  24. Hajdn
  25. Dizi Gilespi
  26.
  27. Mi nismo andjeli
  28. Igre prestola
  29. Mc Guffin
  30.
  31. Dukati
  32. Sezar Sijelo Filjo
  33. Dr Sokrates
  34. Vins Lombardi
  35.
  36.
  37. Fermi
  38.
  39.
  40.

  ОдговориИзбриши
 10. 1.Pahomije
  2.Man Rej
  3.Lima
  5.Gonkur nagrada
  7.Navaron
  8.Sumerskog
  9.Južni Sudan
  10.Jan Sobjecki
  12.Pigmalion
  13.Sulejman Veličanstveni
  14.Tartus
  16.Merkator
  18.Bering
  21.Hasap
  24.Hajdn
  26.Sabrina
  27.Mi nismo anđeli
  28.Zvezdane staze
  33.Sokrates
  34.Lombardi
  38.Novoselov

  ОдговориИзбриши
 11. 8. Hetitskog
  9. Sudan
  12. Pigmalion
  13. Sulejman
  18. Bering
  19. Mesa Verda
  28. Igra Prestola
  33. Sokrates
  34. Lobardi trofej

  ОдговориИзбриши
 12. 1. Sveti Dominik
  2. Men Rej
  3. Bogota
  4. Stefani Majer
  5. Pulicerova nagrada
  6. brom
  7. Krit
  8. feničansko pismo
  9. Sudan
  10. Jan Sobjeski
  11. Oran
  12. –
  13. Sulejman Veličanstveni
  14. Latakija
  15. Maskeradina ostrva
  16. Gerardus Merkator
  17. Akrotiri
  18. Vitus Bering
  19. Dolina spomenika
  20. Valparaiso
  21. –
  22. Roisin Marfi
  23. –
  24. Johan Sebastijan Bah
  25. Džon Koltrejn
  26. Enia
  27. Ki Largo
  28. Igra prestola
  29. -
  30. Sleuth
  31. Bugati
  32. Cezar Sielo
  33. Sokrates
  34. Vins Lombardi
  35. -
  36. Vilhelm Vundt
  37. Stiven Hoking
  38. Saharov
  39. matične ćelije
  40. teorija gravitacije

  ОдговориИзбриши
 13. Ivane, sto je Dzonson za Angloamerikance, to je Saharov za Ruse. U svakom setu si imao po jedan Saharov pokusaj :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ali danas nisam imao nijednog Džonsona. A za Japance je Jamamoto inače, da znaš. ;)

   Избриши
  2. Igraju ljudi istu kombinaciju Lotoa godinama pa dodje ta sedmica nekad, doci ce i Dzonson i Saharov jednom, samo budi istrajan :)

   Избриши
 14. Ovo su tačni odgovori večerašnjeg testa:

  1. (SVETI) ANTONIJE
  2. MEN REJ
  3. BOGOTA
  4. Margaret ATVUD
  5. GONKUROVA NAGRADA
  6. PALADIJUM (PALADION)
  7. HIOS
  8. HETITSKO PISMO
  9. SUDAN
  10. JAN III SOBEJSKI
  11. TIMGAD
  12. PIGMALION
  13. SULEJMAN I VELIČANSTVENI
  14. TARTUS
  15. MASKARENSKA OSTRVA, po Pedru MASKARENI
  16. Abraham ORTELIJUS
  17. AKROTIRI
  18. Fabijan Gotlib fon BELINGSHAUZEN
  19. MESA VERDE
  20. VALDIVIJA, po Pedru de VALDIVIJI
  21. CODEX ALIMENTARIUS
  22. ENYA
  23. MANON LESKO
  24. Jozef HAJDN
  25. Džon KOLTREJN
  26. SANDRA
  27. WE'RE NO ANGELS ili MI NISMO ANĐELI
  28. GAMES OF THRONES ili IGRA PRESTOLA
  29. MACGUFFIN, MEKGAFIN
  30. SLEUTH ili NJUŠKALO
  31. DUCATI
  32. Sezar SIELO FILJO
  33. SOKRATES
  34. VINS LOMBARDI trofej
  35. Nikolas i Jan TINBERGEN
  36. Fridrih FREBEL
  37. FERMIJEV PARADOKS, po Enriku FERMIJU
  38. Andrej GEJM
  39. HeLa ćelije
  40. FOTOELEKTRIČNI EFEKAT (FOTOEFEKAT)

  Još jednom se zahvaljujem autoru na izvanrednoj seriji setova, kao i svima, koji su uzeli učešća u odgonetanju ovih zagonetki.

  ОдговориИзбриши
 15. 13 tačnih (uzeo sam slobodu da priznam sebi odgovor Maskeradina ostrva, mada je na ivici). Mogao je još koji poen, kiks Bugati umesto Dukati, hetitsko pismo možda moglo, Hajdn možda mogao, a takođe je zanimljivo da sam dao odgovor Enya, ali na krivo pitanje.

  Ukupan skor 54/130 (12+15+14+13).

  Zahvalnost Coachenku kao i uvek i apel da se što više kolega uključi u rad bloga pravljenjem ovakvih ozbiljnih, šarenih i sveobuhvatnih setova.

  Vidimo se u Perlezu!

  ОдговориИзбриши
 16. 20 tačnih u ovom setu. Odličan rezultat, bez velikih kikseva (osim bisera HACAAP umesto Codex alimentarius).

  Ukupno 67/130 (18+13+16+20)

  Još jednom čestitke za Coacheka i sjajnih 130 pitanja.

  Pozdrav za sve kvizadžije, vidimo se u Perlezu!

  ОдговориИзбриши
 17. 21 tačan, mislim da sam dosta ubola na sreću. Čestitke Coachenku na sjajnom setu.

  Ukupno 62/130 (10+15+16+21)

  Doviđenja do iduće subote!

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

FILMSKI SET, autora Vladimira Nikolića

KOMPLET ODGOVORA poslednjih 5 setova

PRIPREME ZA WQC 2017. Aleksandar Divović: KULTURA