Pripremni test za WQC 2014. (tematska oblast: SPORT, by Ivan Andonov)

Dragi prijatelji, večeras je na programu finalni, sportski set iz fantastičnog pripremnog opusa Ivana Andonova. Nadamo se da ste u proteklih nedelju dana uživali u traženju odgovora i da ste nalazeći jedan, pronašli barem još tri elementa, koji mogu biti relevantna kviz-materija. Ovim putem se zahvaljujem autoru na odličnom radu i pozivam sve zainteresovane kvizaše da blagovremeno daju svoj nesebični doprinos unapređenju znanja, a samim tim i poboljšanju rejtinga Srbije u međunarodnim kvizing-okvirima. Živeli!

1. Ubedljivo najuspešnija nacija u sportu koji mi obično zovemo „nožna odbojka“ je Tajland, koji je do sada osvojio 18 od 27 zlatnih medalja na Azijskim igrama. Kako glasi zvanično ime ovog sporta, složenica čiji prvi deo potiče iz malajskog, a drugi iz tajlandskog jezika?

2. Kako se zvao 208 cm visoki div sa debelim naočarima, prva velika zvezda NBA lige, najzaslužniji za prvih pet titula Lejkersa (tada iz Mineapolisa), kao i za nekoliko promena košarkaških pravila radi smanjenja njegove dominacije, kao što su proširenje reketa, uvođenje časovnika za napad i zabrana dodirivanja lopte u silaznoj putanji?

3. Kako se zvao Mađar, smatran najvećim mačevaocem u istoriji Olimpijskih igara, koji je trijumfovao u ekipnoj disciplini sablja na šest uzastopnih izdanja igara u periodu od 1932. do 1960. godine, što je jedinstven slučaj u muškom olimpizmu?

4. Kao odbrambeni igrač, ovaj Francuz je zapanjio svet kada je sa dva gola preokrenuo vođstvo Hrvatske u polufinalu svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine i tako uveo selekciju budućeg svetskog prvaka u finale. Još je neverovatnija činjenica da su ovo jedina dva gola koja je ikada postigao u dresu reprezentacije i to u rekordna 142 nastupa. Koji fudbaler je u pitanju?

5. Kako se zove odbojkaš koji je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine uspeo da objedini titule najboljeg igrača, poentera i servera, najzaslužniji za treće olimpijsko zlato američkog muškog odbojkaškog tima?

6. U kojoj plivačkoj disciplini je Australija u periodu od 1992. do 2004. godine osvojila četiri uzastopna olimpijska zlata zahvaljujući Kirenu Perkinsu i Grentu Heketu?

7. U prevodu sa hebrejskog „kontaktna borba“, kako glasi ime odbrambeno-taktičkog borilačkog sistema nastalog u Izraelu za potrebe Izraelskih odbrambenih snaga, razvijenog iz uličnog i vojnog iskustva osnivača Imija Lihtenfelda?

8. Čini se da je Sebastijan Leb napokon dobio naslednika! Kako se zove reli vozač, inače sunarodnik i imenjak devetostrukog uzastopnog svetskog šampiona, koji trenutno ubedljivo vodi u ovogodišnjem izdanju WRC-a?

9. Kako se zove još uvek aktivni švedski stonoteniser, poznat pod nadimkom „Mocart stonog tenisa“, jedini Evropljanin i jedini stonoteniser van Kine i Južne Koreje kome je pošlo za rukom da osvoji olimpijsko zlato u ovom sportu?

10. Kako se zove društvena igra pogađanja koju su kreirali Robert Ejndžel i Geri Everson 1985. godine u kojoj se ekipe kreću po tabli pogađajući zadate pojmove izvučene iz specijalno osmišljenog špila karata, koje pojedini članovi ekipa objašnjavaju crtajući ih na parčetu papira?

11. I samo njegovo prezime kaže da je – najbolji! Učestvovao je u sva tri osvajanja Stenli kupa Pitsburg Penguinsa (dvaput kao igrač i jednom kao vlasnik), a sa reprezentacijom Kanade je osvojio olimpijsko zlato u Solt Lejk Sitiju 2002. godine. Kako se zove ovaj čuveni bivši hokejaš koji je uprkos stravičnim zdravstvenim problemima kao što su diskus hernija, Hodžkinov limfom, hronični tendinitis i hronični bol u leđima uspeo da osvoji gotovo sve što se može osvojiti u hokeju na ledu?

12. Osim što je objedinio titule svetskog prvaka u pero kategoriji u gotovo svim profesionalnim verzijama, zapamćen je i po spektakularnim salto-ulascima u ring kojima bi prethodio ulazak u arenu u Ševroletu Impali, na letećem ćilimu, na dizalici ili u nosiljci. Kako se zove ovaj britanski bokserski „princ“ jemenskog porekla koji je u celoj profesionalnoj karijeri pretrpeo samo jedan poraz, uz 36 pobeda?

13. Kako se zove bilijarska igra čiji je krajnji cilj da se ubaci žuto-bela kugla, po kojoj igra i nosi ime?

14. Vidimo čuvenu fotografiju sa Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine kada su na ceremoniji proglašenja pobednika trke na 200 metara američki sprinteri Tomi Smit i Džon Karlos podigli pesnice u znak pozdrava onome što je poznato pod sloganom „Crna moć“. Kako se zvao osvajač srebrne medalje, Australijanac koji je dostojanstveno podržao ovaj čin svojih rivala i kasnije dobrih prijatelja, čiji je rezultat iz ove trke od 20.06s i dan-danas australijski rekord na 200 metara?

15. Kako se zove jedan od najpopularnijih serijala u istoriji komičnih avanturističkih video-igrica koji je proizveo LucasArts, koji prati nezgode nesrećnog Gajbraša Tripvuda koji se bori da postane najozloglašeniji pirat na području Kariba, pobedi živog mrtvaca Lečaka i osvoji guvernerku Ilejn Marli? Svaki od delova serijala vezuje se za tajanstveno ostrvo i njegove nedokučive tajne.

16. U kom sportu je na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu Pavlos Kontides osvojio srebrnu medalju, prvo olimpijsko odličje u istoriji Kipra?

17. Koji teniser je naneo jedini poraz Pitu Samprasu na Vimbldonu u periodu 1993-2000. u četvrtfinalu turnira 1996. godine, koji je kasnije i osvojio, što je jedini Grend slem u muškom singlu u istoriji njegove države?

18. Nekoliko nedelja posle Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine održan je miting u Rimu zapamćen po nesvakidašnjem raspletu takmičenja u skoku s motkom. Tog dana je poslednji put do danas svetski rekorder bio neko ko se ne zove Sergej Bubka. Kako se zove Francuz koji je tada po peti put postao svetski rekorder sa 5,91 m, ali samo nakratko, jer je Ukrajinac nekoliko trenutaka kasnije preskočio 5,94 m i od tog momenta postao nedodirljivi kralj skoka s motkom, podigavši rekord kroz narednu deceniju za čitavih 20 cm?

19. Boje i dizajn dresova slavnog Juventusa inspirisani su dresovima ovog engleskog kluba koji danas igra u League One (treći nivo takmičenja u engleskom fudbalu). Kako se zove najstariji fudbalski klub na svetu, koji je prošlog novembra proslavio 150. rođendan?

20. Kako se zove godišnja nagrada za najboljeg sportistu sveta ustanovljena 1999. godine koju su najviše puta osvajali Rodžer Federer i Jusejn Bolt, a početkom 2012. godine ju je primio i Novak Đoković?

21. Uz sprint, timski sprint i hronometar, kako se zove četvrta sprinterska disciplina velodromskog biciklizma na Olimpijskim igrama, uvedena u Sidneju 2000. godine, u kojoj takmičari prate motorizovano vozilo koje im određuje tempo, i čije ime dolazi sa Dalekog istoka i u prevodu znači „točkovi koji se trkaju“?

22. U bukvalnom prevodu „Kralj igara“, ovaj svetski poznat japanski manga i anime serijal prati priču o dečaku koji rešava drevnu Milenijumsku zagonetku i tako budi svoj kockarski alter-ego koji rešava konflikte uz pomoć raznih igara. Kako se zove ovaj serijal, koji je takođe zaživeo među mlađom populacijom zahvaljujući razmeni specijalno dizajniranih kolekcionarskih karata, koje su 2009. godine postale najprodavanija igra te vrste na svetu?

23. Koja država je obeležila takmičenje u hokeju na travi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine pošto je njena muška selekcija osvojila srebrnu, a ženska zlatnu medalju?

24. Pod kojim nadimkom je poznat španski egzibicionista Žaume Market i Kot, kome je u dosadašnjoj „karijeri“ između ostalog pošlo za rukom da utrči na teren u finalima svetskih i evropskih prvenstava, kao i Lige šampiona u fudbalu, pretrči stazu Formule 1 usred trke za Veliku nagradu Španije i isprepada Rodžera Federera usred finala Rolan Garosa?

25. Iako nikada nije bio svetski prvak, njegov uticaj na razvoj šahovske igre je nemerljiv, kao predvodnika šahovskog hipermodernizma prvih decenija dvadesetog veka. Kako se zvao najveći šahista iz Rige uz Mihaila Talja, po kome je nazvana jedna varijanta indijske odbrane?

26. Kako se zove bivša švajcarska skijašica, trostruka olimpijska i svetska šampionka u slalomu i veleslalomu u periodu od 1987. do 1994. godine, proglašena za švajcarsku sportistkinju XX veka?

27. U kom indijskom gradu, tačnije u njegovom predgrađu, se nalazi Solt Lejk stadion, sa kapacitetom od 120 hiljada mesta drugi po veličini sportski stadion na svetu (posle severnokorejskog stadiona „Prvi maj“), na kome se inače slavni golman Oliver Kan oprostio od fudbala?

28. Kojim se zajedničkim imenom označava svih sedam dvodimenzionalnih oblika koji su nam na raspolaganju u čuvenoj kompjuterskoj igrici „Tetris“?

29. Ilhan Mansiz, strelac čuvenog zlatnog gola za Tursku u četvrtfinalu Mundijala 2002. godine, mogao bi da postane prvi čovek koji se takmičio na svetskom prvenstvu u fudbalu i na Zimskim olimpijskim igrama. Koji zimski sport je nova preokupacija ovog svestranog sportiste?

30. Kao kvoterbek New England Patriotsa osvojio je tri Superboula, od čega je dva puta bio najkorisniji igrač finala. U različitim izborima četiri puta je bio sportista godine u Americi i izabran je u najbolji NFL tim prošle decenije. Ipak, nama je najpoznatiji kao izabranik manekenke Žizel Bundšen. Kako glasi njegovo ime?

Коментари

  1. 1. ovo sam postavljao ali ne bi bog to zapamtio :)
    2. George Mikan
    3. Aladar Gerevich
    4. Lilian Thuram
    7. krav maga
    8. Ogier
    9. Jan Ove Valner
    11. Mario Lumieux
    12. Princ Nasim
    16. jedrenje?
    17. Richard Krajicek
    19. Sheffield United
    20. Laureus
    26. Vreni Schneider
    29. brzo klizanje?

    ОдговориИзбриши
  2. 1) Sepak takro?
    4) Lilijan Tiram
    9) Andre Kjetil Amot
    29) Umetničko klizanje?
    30) Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  3. 1. sepak takrav, gledala na Univerzijadi, ima neku šuplju loptu
    4. Lilijen Tiram
    6. Haket je dugoprugaš, recimo 1500 m slobodno
    11. Grecki, od great
    17. Ričard Krajiček, ima trenutno aktivnu polusestru Mihaelu
    19. Notingem forest?
    20. Laureus
    23. Holandija
    25. Botvinik
    26. Vreni Šnajder
    27. Mumbai?
    30. Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  4. 4. Loran Blan
    7. Krav Maga
    9. Valdner
    11. Best
    12. Princ Hamed
    17. Ricard Krajicek
    18. Tieri Vinjeron
    19. Njukasl
    Cestitam Ivanu na ulozenom trudu da nam priredi kvalitetan set pitanja. Pozdrav.
    20. Laurus
    21. Kirien
    23. Holandija
    27. Mumbaj
    28. Bob

    ОдговориИзбриши
  5. 4. Tiram
    7. krav maga
    9. Valdner
    11. Best :)
    12. Princa Nasem Hamed
    15. Tortuga
    17. Rafter
    19. Sefild
    20. Laureus
    22. Jugio
    23. Pakistan

    3. bih znao uz ponudjene, ali 5-6 sigurnih ima.

    ОдговориИзбриши
  6. Komentar je trebao da ide na kraju datih odgovora.

    ОдговориИзбриши
  7. 1.Sepak takro
    2.Dzordz Majkan
    3.Aladar Gerevic
    Lilijen Tiram
    5.Klejton Stenli?
    6.1500 metara
    7.krav maga
    9.Jan ove Valdner
    12.Nasim Hamed
    17.Ricard Krajicek
    18.Tjeri Vinjeron
    19.Sefild united
    20.Laureus

    ОдговориИзбриши
  8. 1.sepak takro
    7.krav maga
    11.Best?
    12.Nasim Hamed
    20.Laureus
    22. Ju Gi O
    30.Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  9. 25. Predvodnik šahovskog hipermodernizma je Aron Nimcovič, po kome ime nosi Nimcovičeva indijska odbrana.

    28. Tetris se sastoji od 7 tetromina.

    Dobar kviz!

    ОдговориИзбриши
  10. Stefan Stankovic5. јул 2013. 21:15

    2. Karim Abdul Džabar
    4. Lilijan Tiram
    5. Klejton Stenli
    6. 1500m slobodno
    8. Sebastijan Ožije
    9. Jan Ove Valdner
    10. Pikšneri
    11. Vejn Grecki
    12. Princ Nasim Hamed
    17. Ričard Krajiček
    19. Nots Kaunti
    20. Laureus
    23. Holandija
    24. Džimi Džamp
    29. Umetničko klizanje, partnerka mu je bivša devojka
    30. Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  11. 4. Tiram
    7. krav maga
    9. Valdner
    10. pikcneri (pictionary)
    11. Vejn Grecki
    20. Laureus
    22. ju gi o
    23. Holandija
    27. Mumbaj
    29. klizanje
    30. Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  12. Evo i tačnih odgovora:

    1. sepak takrau
    2. Džordž Majken
    3. Aladar Gerevič
    4. Lilijan Tiram
    5. Klejton Stenli
    6. 1500 m slobodno
    7. krav maga
    8. Sebastijan Ožije
    9. Jan-Ove Valdner
    10. Pictionary
    11. Mario Lemju (Lemieux)
    12. Nasim Hamed
    13. devetka (9-ball pool)
    14. Piter Norman
    15. „Monkey Island“
    16. jedrenje
    17. Ričard Krajiček
    18. Tijeri Vinjeron
    19. Nots Kaunti
    20. Laureus
    21. keirin
    22. Yu-Gi-Oh!
    23. Holandija
    24. Džimi Džamp
    25. Aron Nimcovič
    26. Freni Šnajder
    27. Kolkata
    28. tetromino/tetrimino
    29. umetničko klizanje
    30. Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sam sinoć postovao odgovore, ali su oni, iz nekog razloga nestali. Evo ih ponovo:

    2. Džordž Majkan
    3. Esterhazi
    4. Lilijen Tiram
    5. Pridi
    6. 1500 m
    8. Sebastijan Ožije
    9. Jan Ove Valdner
    10. Pikšoneri
    11. Mario Lemju
    12. Princ Nasim Hamed
    14. Norman
    16. Jedrenje
    17. Ričard Krajček
    18. Tijeri Vinjeron
    19. Nots Kaunti
    20. Loreaus
    22. Bakugan
    23. Holandija
    24. Džimi Džamp
    25. Viktor Korčnoj
    26. Freni Šnajder
    27. Kalkuta
    28. Blokovi
    29. Umetničko klizanje-parovi
    30. Tom Brejdi

    ОдговориИзбриши
  14. Vrlo kvalitetan set u skladu sa standardima WQC. Svojim učinkom sam zadovoljna, iako imam samo 85 poena, dosta manje nego na WQC (108), ali i dosta više nego na Veselinovom setu. Sport mi je tradicionalno najslabija oblast, u skladu sa mojim polom :), večeras sam imala samo 8 poena, ali ima prostora za napredak. Čestitke Bojanu i Coachenku na odličnim rezultatima, i hvala Kosti što postoji ovaj blog i Ivanu na velikom trudu, zalaganju i želji da kao ekipa ostvarimo što bolji rezultat na idućem WQC.

    10+10+12+13+9+10+13+8

    Suma sumarum 85 poena.

    Veliki pozdrav svima koji su učestvovali u rešavanju seta. Čujemo se preko interneta pa se, Bože zdravlja, vidimo na Nacionalnom prvenstvu u oktobru :)

    ОдговориИзбриши
  15. Ocekivano najslabije ovde - 6, 100-tka je bila previse optimisticna uz slabo uradjene MEDIJE. U zbiru, 11 + 15 + 14 + 8 + 8 + 15 + 20 + 6 = 97.

    Svi koji su ikada seli da sastave 30 i vise ozbiljnih kviz pitanja, koja istovremeno treba da budu originalna, zanimljiva, edukativna i privlacna za profil najboljih kvizasa u zemlji, i da uz to od toga nema bas nista, zna da je to vremenski zahtevan i nimalo lak posao, daleko tezi od sastavljanja pitanja za neki TV kviz. Zato bi ubuduce svi oni koji svakodnevno provode vreme na internetu u jalovim FB grupama mogli bar malo svog vremena da odvoje da ispostuju ovaj golemi trud. On je utoliko veci jer dolazi posle WQC i zenita sezona, kada su kvizaske aktivnosti u estivaciji i kada je potreban dvostruki motiv da se napravi jedan ovakav test. Licno sam od kvizova hteo da odmaram bar 2-3 meseca, ali najmanje sto sam mogao da uradim je da odvojim 10-ak minuta dnevno za resavanje testova koji su sastavljani satima i danima. atu. Uz tro vrlo kvalitetnih testova, od kojih bi NAUKU, LIFESTYLE i SVET izdvojio kao najodmerenije, a SPORT, ZABAVU i ISTORIJU kao najteze (MEDIJI i dalje mislim da nisu bilo toliko teski, koliko sam ja malo znao). Cestitke autoru na ulozenom trudu i dobijenom rezultatu.

    O svom buducem ucescu na KVIZ LINKU razmislicu da li ce ostati u formi kratkih setova od po 30 pitanja ili ce to biti mega setovi nalik ovom ili nesto manji, ali sasvim sigurno odmor od kvizova ce potrajati jos neko vreme.

    ОдговориИзбриши
  16. Pre svega da čestitam Ivanu, na velikom trudu i entuzijazmu u sastavljanju ovakvog megaseta. Standard i kvalitet pitanja prevazilaze Svetsko prvenstvo, a i njihova težina, ali to je i poželjno u želji da unapredimo svoja znanja. Od Ivana, kao jednog od najvećih kvizadžija naše zemlje, ništa manje i ne možemo očekivati. Nadam se da će ostati još vremena i volje, da nas obraduje još nekim ovakvim setom pitanja.

    Što se tiče mog učinka, više sam nego zadovoljan.
    Nauka najslabija i tu je prostor za napredak i učenje novih stvari. Sport i Mediji najbolji, kao i na Svetskom. Istorija, nešto slabija, ali kao što reče Coachenko, dosta teška pitanja. Ostalo u granicama očekivanog.
    Više poena nego na Veselinovom setu, iako pitanja sveukupno nisu bila nimalo lakša, čini mi se.

    12+13+18+19+12+15+5+19=113

    Veliki pozdrav domaćinu Kosti, ekipi iz Punta :), kao i svim kvizadžijama na blogu!
    Još jednom čestitke i zahvalnost za Ivana!

    ОдговориИзбриши
  17. Hvala vam svima na pohvalama i zapažanjima. Nadam se da ste uživali i da ste naučili štošta novo kroz ova pitanja. Sad ću i ja malo na letnji odmor, pa ćemo se uskoro ponovo družiti.

    Pozdrav svima!

    ОдговориИзбриши
  18. Ivane,čestitke i zahvalnost i od mene,zaista sjajan set,uživao sam ovih 8 dana.Slažem se da je set bio prilično težak,što je i logično,ali sam pored ovog što sam znao pikirao još stotinjak sjajnih pitanja koja svakako treba zapamtiti.Planiram da napravim set nalik na ovaj,ali neću žuriti,polako ću prikupljati pitanja.

    Rezultat:1+4+7+14+3+9+6+16=60
    Nisam nezadovoljan rezultatom (mada su 1 i 3 poena iz oblasti svakako neuspeh) koliko činjenicom da opet nisam odgovorio na neka zicer pitanja (kao npr za Tirama,Erin Brokovič...)

    Pozdrav za sve,i čestitke vama koji ste postavili reuzlate,pogotovo Bojanu na još jednom astronomskom rezultatu.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)