Pripremni test za WQC 2014. (tematska oblast: MEDIJI, by Ivan Andonov)

1. Nakon velikog uspeha filma „Katanac za bol“ („The Hurt Locker“) koji oslikava stresan život američkih vojnika koji demontiraju bombe u Iraku, rediteljka Ketrin Bigelou nastavila je sa srodnom tematikom. Kako se zove njen sledeći film koji se bavi desetogodišnjom poterom za Osamom bin Ladenom?

2. Koje latinično slovo je zajedničko za umetnička imena Lorensa Tiroa, profesionalnog rvača i glumca ekscentričnog imidža poznatog po ulozi najvećeg Rokijevog rivala u filmu „Roki 3“, i Trejsija Maroua, slavnog repera i glumca koji nam je trenutno poznat kao jedan od aktera serije „Zakon i red“?

3. Kako se zove prvi roman Dž.K. Rouling za odrasle i prvi koji nije vezan za avanture Harija Potera, objavljen septembra prošle godine?

4. Kako se zvao afroamerički glumac i komičar, zvezda filmova „Brusterovi milioni“ i „Harlemske noći“, koga je Comedy Central proglasio za najvećeg američkog stend-ap komičara svih vremena?

5. Kako se zove češka drama režisera Jana Svjeraka, dobitnik Oskara za najbolji strani film 1996. godine, čija je radnja smeštena u dane pred Plišanu revoluciju, gde se život praškog violončeliste i neženje menja iz korena kada petogodišnji ruski dečak posle tragikomičnog spleta okolnosti ostane da živi kod njega?

6. Po kom liku kojeg je tumačio Robert Redford je nazvan jedan od najvažnijih svetskih festivala nezavisnog filma, koji se održava svakog januara na prostoru države Juta, a čiji je Redford jedan od glavnih inicijatora?

7. Kako se zove američki strip autor, kreator junaka kao što su Mr. Natural, Angelfood McSpade i svakako najpoznatiji Mačak Fric, o kome je 1972. godine snimljen i istoimeni, najuspešniji nezavisni animirani film svih vremena, koji je izazvao brojne kontroverze zbog škakljivog političkog sadržaja koje su prouzrokovale neslaganja između pomenutog autora, režisera Ralfa Bakšija i producenata, ali je zato zaradio preko sto miliona dolara širom sveta?

8. Koji engleski neologizam označava književno, dramsko ili filmsko delo koje se bavi događajima koji su prethodili radnji originalnog dela, čiji je najpoznatiji primer trilogija sačinjena od prva tri dela „Zvezdanih ratova“ (1999-2005)?

9. Debitantsko ostvarenje mladog Kanađanina imena Brendon i prezimena koje morate odgonetnuti, bizarni horor film „Antivirus“, jasno je pokazalo festivalskoj publici širom sveta da iver ne pada daleko od klade. Koji slavni režiser je Brendonov otac?

10. U srpskom prevodu „Ne još“, kako glasi originalno japansko ime poslednjeg filma Akire Kurosave?

11. Ko je jedina grčka glumica koja je dobila Oskara i to za sporednu ulogu u filmu „Za kim zvona zvone“ iz 1943. godine?

12. Kako se zove kineski reditelj, vodeća figura „pete generacije kineskog filma“, dobitnik Zlatne palme za film „Zbogom moja konkubino“?

13. „Bilo je to u ono vreme kada sam kao skitnica živeo i gladovao u Kristijaniji, tom jedinstvenom gradu koji nikog ne pušta od sebe, a da mu ne udari svoj žig...“ Ovako počinje roman iz 1890. godine koji je proslavio norveškog pisca Knuta Hamsuna. Kako se zove ovo delo?

14. Kako se zove fiktivni lik iz filma „Dežurni krivci“ Brajana Singera, kriminalac čija su surovost i uticajnost stekli gotovo mitski status među pripadnicima obe strane zakona, čiji identitet do pred sam kraj filma ostaje nepoznat i koji se plasirao na 48. mesto liste najupečatljivijih negativaca prvih sto godina filma?

15. Kako se zove britansko-američki film Toda Hejnsa iz 1998. godine, smešten u doba glam roka ranih ’70-ih, o pop zvezdi baziranoj pre svega na liku Zigija Stardasta, kreacije Dejvida Bouvija (po čijoj jednoj pesmi je film i nazvan), dobitnik BAFTA nagrade za najbolju kostimografiju i nominovan za Oskara u istoj kategoriji?

16. Zbog specifičnosti ovog jezika, čak i nepokolebljivi Čak Noris na njemu postaje Čaks Noriss. Koji evropski jezik je u pitanju?

17. Uprkos nedostatku formalnog pravnog obrazovanja, bila je ključna figura u podizanju optužnice protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas and Electric Company 1993. godine u medijski veoma propraćenom slučaju zagađenja vode, a sada je predsednik svoje konsalting agencije, između ostalog usredsređena na problematiku zaštite na radu. Jedan film nominovan za Oskara ispričao je njenu priču i poneo njeno ime. Koji?

18. Ove godine desio se kuriozitet da je za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja nominovan film koji obrađuje isti događaj o kome je snimljen dokumentarni film koji je 1951. godine dobio Oskara u ovoj kategoriji. Koje je zajedničko ime ova dva filma?

19. U filmu Roberta Zemekisa „Izgnanik“ koji umnogome podseća na priču o Robinsonu Krusou, kako se zove „najbolji prijatelj“ glavnog junaka, odbojkaška lopta krajnje logičnog imena koju je lik koga tumači Tom Henks oživeo u svojoj glavi, nacrtao joj lice i s njom u odsustvu pravih ljudi delio sve teškoće i radosti života na pustom ostrvu?

20. Kako se zove sin italijanskih imigranata u SAD, glavni lik trilogije američkog pisca Džona Fantea, čije je prezime sadržano u naslovu jednog od ovih romana, a druga dva naslova su „Put za Los Anđeles“ i „Upitaj prah“?

21. Englez Alan Konvej učinio je nesvakidašnji poduhvat 1990-ih godina tako što je predstavljajući se kao jedan slavni filmski reditelj raznim ljudima uspevao da izmami novac, piće, pa čak i seksualne usluge. On je svoje žrtve uspevao da zavara uprkos činjenici da ne nosi bradu, koju je pravi reditelj imao decenijama unazad. Ipak, on se tih godina nije pojavljivao u javnosti, pa se Konvej dosetio da insistira kako je to on, samo je promenio imidž. Ovom neverovatnom pričom bavi se film u čijem se naslovu nalazi prezime pravog reditelja, a Konveja igra Džon Malkovič. Koji reditelj je u pitanju?

22. Kako se zove film slavnog poljskog režisera Andžeja Vajde iz 2007. godine, nominovan za Oskara za najbolji strani film, nazvan po mestu odigravanja jednog od najkontroverznijih zločina Drugog svetskog rata, koji je i tema filma?

23. „Vađda“ je film o devojčici koja sanja o tome da ima svoj bicikl i u tom sanjarenju nailazi na osudu celokupne sredine u kojoj živi. Film je u poslednjih godinu dana dobio brojne nagrade na festivalima širom sveta, a većinu nagrada je osvojila njegova režiserka, prva žena koja je potpisala dugometražni film u istoriji svoje domovine. Koja država je u pitanju?

24. Bivši američki vojnik Džerom Drejk Mlađi, ljubiteljima stripa mnogo poznatiji kao Mister No, posle Drugog svetskog rata preselio se u grad u srcu brazilske Amazonije, gde radi kao pilot i turistički vodič, vozeći svoj avion Pajper. Koji grad je u pitanju, jedan od domaćina predstojećeg svetskog prvenstva u fudbalu na spektakularnom, još nedovršenom stadionu „Arena da Amazonija“?

25. Kako se zove veseljak duge brade koji pomaže Družini prstena u jednom delu prve knjige trilogije „Gospodar prstenova“, koji nije našao svoje mesto u filmskoj adaptaciji Pitera Džeksona, a kome je Tolkin posvetio veću pažnju u prvoj svojoj knjizi objavljenoj posle čuvene trilogije, zbirci poezije iz 1962. godine čiji je on naslovni lik?

26. Specijalitet Kventina Tarantina je sposobnost da „reanimira“ glumce koji nikad ili odavno nisu bili u žiži holivudske javnosti. U „Petparačkim pričama“ to mu je uspelo sa Semjuelom L. Džeksonom i zaboravljenim Džonom Travoltom. „Kill Bill“ je vratio Dejvida Karadina na staze slave. Kako se zove tada 48-ogodišnja glumica kojoj je Tarantino poverio naslovnu ulogu u filmu „Džeki Braun“?

27. Koji Italijan je režirao dva od prva tri filma koji su osvojili Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja?

28. Roman „Školice“ iz 1963. godine počinje neobičnim uputstvom čitaocu, koje mu kaže da postoje dva načina za čitanje knjige. Prema prvom, treba čitati na uobičajen način od početka i stati posle poglavlja 56. Prema drugom, postoji precizan alternativni redosled poglavlja po kome treba čitati: 73, 1, 2, 116, 3, 84, 4, 71 i tako dalje. Ko je autor ove knjige?

29. Najverovatnije nastao od kineskog izgovora engleske reči za „posao“, kako glasi opšti naziv za kontaktni jezik nastao mešavinom dvaju prirodnih jezika za potrebe osnovne komunikacije u velikim lučkim centrima?


30. Kako se zove film Žila Dasena iz 1964. godine u kome banda lopova koju čine likovi koje između ostalih igraju Melina Merkuri, Piter Justinov i Maksimilijan Šel pokušava da ukrade čuveni smaragdni bodež čuvan u jednoj od najpoznatijih turskih građevina?

Коментари

  1. 3. Upražnjeno mesto
    5. Kolja
    8. prequel
    13. Glad
    17. Erin Brokovič
    24. Manaus
    25. Tom Bombadil
    28. Hulio Kortasar

    ОдговориИзбриши
  2. 19 - Wilson
    27 - Vitorio de Sika
    30 - Topkapi

    ОдговориИзбриши
  3. Najdraža oblast :)

    1. 30 minuta posle ponoći
    2.H
    4.Kozbi?
    6.Sundance
    7.Robert Kramb
    8.prequel?
    9.Karpenter
    11.Irene Papas?
    12.Kaige
    16.baskijski?
    17.Erin Brokovič
    19.survivor?
    21.Kjubrik
    23.Saudijska Arabija
    24.Manaus
    26.Pem Grir
    27.Tornatore?

    ОдговориИзбриши
  4. 1. /
    2. /
    3. /
    4. /
    5. Kolja
    6. Sandens
    7. /
    8. prikvel, suprotan mu je sikvel koji sledi
    9. Kronenberg
    10. Madadajo
    11. /
    12. /
    13. Glad
    14. /
    15. /
    16. letonski
    17. čuvena Erin Brokovič
    18. /
    19. /
    20. /
    21. /
    22. /
    23. Saudijska Arabija
    24. Manaus
    25. /
    26. Pem Grier
    27. Vitorio De Sika
    28. /
    29. /
    30. Topkapi

    ОдговориИзбриши
  5. 14.Kajzer Soze
    19.Vilson
    30.Topkapi
    samo neodgovoreno

    ОдговориИзбриши
  6. 9. Кроненберг, син Дејвида Кроненберга

    ОдговориИзбриши
  7. 6. Sanders
    7. Robert Kramb (bio skoro u Beeogradu)
    9. Kronenberg?
    15. Heroji?
    16. Grcki?
    19. Vilson
    21. Od bradatih reditelja na pamet mi padaju Kopola i Spilberg. Zbog Malkovica neka bude Spilberg.
    22. Katinska suma?
    24. Manaus
    27. Viskonsi?
    29. Dzab?
    30. Topkapi?

    ОдговориИзбриши
  8. 2. Mr T
    6. Sandens Kid, Sandens
    8. prikvel, prednastavak
    10. Ran
    11. Melina Merkuri
    13. Glad
    14. Kajzer Soze, Verbal Kint
    17. Erin Brokovic
    19. Vilson
    24. Manaus
    25. Silmarilion
    27. Federiko Felini

    ОдговориИзбриши
  9. 27.procitah koji Italijan je prvi dobio tri Oskara za najbolji strani film, 10 minuta trazim na Vikipedijama koji je De Sikin 3. film nagradjen Oskarom pre 3. Felinijevog. Meni prilicno tesko, mada par ozonskih rupa sam otkrio kod sebe kroz ovaj set.

    ОдговориИзбриши
  10. Tačni odgovori:

    1. „Trideset minuta posle ponoći“ („Zero Dark Thirty“)
    2. T (Mister T i Ice T)
    3. „Upražnjeno mesto“ („The Casual Vacancy“)
    4. Ričard Prajor
    5. „Kolja“
    6. Sandens Kid
    7. Robert Kramb
    8. prikvel (prequel)
    9. Dejvid Kronenberg
    10. „Madadajo“
    11. Katina Paksinu
    12. Čen Kaige
    13. „Glad“
    14. Kajzer Soze
    15. „Velvet Goldmine“
    16. letonski
    17. „Erin Brokovič“
    18. „Kon-Tiki“
    19. Vilson
    20. Arturo Bandini
    21. Stenli Kjubrik
    22. „Katin“
    23. Saudijska Arabija
    24. Manaus
    25. Tom Bombadil
    26. Pem Grir
    27. Vitorio de Sika
    28. Hulio Kortasar
    29. pidžin
    30. „Topkapi“

    ОдговориИзбриши
  11. Celih 8, manje nego u bilo kom 8x30 pripremnom testu do sad, iako ova oblast spada u 4 bolje. Za De Siku sam se izglupirao, filma 'Zero Dark Thirty' nisam mogao da se setim, a 'Kolja', 'Katin', pidzin i Kortasar su one goleme rupe koje sam pomenuo. Svi pojmovi poznati, ali nedovoljno poznati. Mislim da ima cak 10 odgovora za koje prvi put cujem i za koje bih se tesko opredelio i da sam imao ponudjene opcije (malo je do tezine pitanja, a malo vise do mene).

    Presek na pola: 11 + 15 + 14 + 8

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čisto da se ne iznenadiš, mislim da te u zabavi čeka slična muka, nešto sam sinoć analizirao set. Ali dobro, šta je, tu je... :)

      Inače, mislim da je 23. Saudijska Arabija bilo logički vrlo odgovorljivo, sam film naravno prilična koska (inače jako simpatičan), ali država nekako prva padne na pamet kod takvih tema.

      Za 29. objašnjenje (ko ne zna) - pidžin, prema pretpostavci, dolazi od kineskog izgovora reči "biznis". :)

      Избриши
  12. 1. Zero-Dark-Thirty
    2. T
    4. Ričard Prajor
    5. Kolja
    6. Sandens
    7. Art Špigelman
    8. Prikvel (priquel)
    9. Kronenberg
    11. Nana Muskuri
    12. Čen Kaige
    14. Kajzer Soze
    15. Velvet Goldmine
    16. Letonski
    17. Erin Brokovič
    18. Kon-tiki
    19. Voli
    21. Stenli Kjubrik
    22. Katin
    23. Mali
    24. Manaus
    25. Tom Bombadil
    26. Pam Grir
    27. Vitorio de Sika

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)