Pripremni test za WQC 2014. (tematska oblast: SVET, by Ivan Andonov)

1. Ovaj 39-ogodišnjak po dva osnova je zanimljiv svetskoj javnosti – sa svojom kompanijom „Kanonikal“ razvio je Linuksovu distribuciju Ubuntu i prvi je Južnoafrikanac koji je leteo u svemir. Kako se zove ovaj sposobni čovek u čijem je prezimenu sadržan jedan pojam usko vezan za svemirske letove?

2. U filmu „Fickaraldo“ Vernera Hercoga koji je inspirisan stvarnim događajima naslovni lik, irski industrijalac koga igra Klaus Kinski, sanja neobičan san o tome da sagradi operu u ovom gradu usred prašume i zbog toga se upušta u nesvakidašnju avanturu. Kako se zove šesti grad Perua po veličini i najveći grad na svetu do kojeg ne može da se stigne drumskim saobraćajem?

3. Koja država je oktobra 2009. godine održala prvu u istoriji sednicu vlade pod vodom, u znak protesta zbog klimatskih promena koje najdirektnije ugrožavaju njen opstanak zbog opasnosti od podizanja nivoa mora, kao države sa najnižom najvišom prirodnom tačkom od svih nezavisnih država sveta (svega 2,4 metra)?

4. Kako se zove samoproklamovani autonomni deo Kopenhagena sa oko 850 stanovnika osnovan 1971. godine koji gradske vlasti tretiraju kao veliku komunu, gde postoji posebna valuta i posebni zakoni, a u prošlosti je bio meta brojnih kritika pre svega zbog razvijene legalne trgovine marihuanom?

5. Koje ime dele velelepna zelena površina koja krasi sedmi arondisman Pariza i slična atrakcija u Sankt Peterburgu u čijem središtu već više od pola veka gori večni plamen?

6. U kojoj državi se nalazi podzemna reka Puerto Prinsesa, jedno od Sedam svetskih čuda prirode?

7. Iako većina njegovih pripadnika živi u Moldaviji i Ukrajini i pravoslavne je vere, ovaj narod čije poreklo nije sa sigurnošću utvrđeno govori altajskim jezikom koji je srodan sa turskim, azerbejdžanskim i turkmenskim. U Moldaviji postoji regija nazvana po ovom narodu, u kojoj živi blizu 130.000 njegovih pripadnika, a njen glavni grad je Komrat. Koji je ovo narod?

8. Koja izuzetno retka počast na svetskom nivou ujedinjuje 25-ogodišnjeg Mateja Gašpara iz Zagreba i 13-ogodišnjeg Adnana Mevića iz Sarajeva? (odgovor u nekoliko reči)

9. Koja multinacionalna telekomunikaciona kompanija je 1983. godine patentirala uređaj DynaTAC 8000X, koji će ubrzo postati prvi mobilni telefon za široku upotrebu i koštati oko 4.000 dolara?

10. Da je samostalna država, bila bi osma po površini na svetu, iza Indije i ispred Argentine, a po broju stanovnika 159. između Istočnog Timora i Džibutija. Kako se zove ova ruska republika, najveći nedržavni entitet na svetu?

11. Imena Sen Deni i Rolan Garos pre svega nas asociraju na velike sportske događaje održavane u Parizu. Istovremeno, Sen Deni je ime glavnog grada, a Rolan Garos najvećeg aerodroma – koje daleke teritorije koja priznaje francusku vlast?

12. Jedan od ambicioznih građevinskih projekata moćne porodice bin Laden je most koji bi trebalo da spoji Afriku i Aziju preko moreuza koji razdvaja Jemen i zemlje Roga Afrike. Kako se zove ovaj moreuz, čije ime u prevodu sa arapskog jezika znači „vrata suza“?

13. Kako se zove kompanija čije je sedište u mestu Olejti u američkoj državi Kanzas, po različitim listama vodeći svetski proizvođač navigacionih uređaja, najpoznatiji po seriji modela GPS uređaja „nuvi“, kao i liniji „zumo“ specijalizovanoj za motocikliste?

14. Saudijska Arabija je najveća država na svetu koja nema nijednu reku. Ipak, poput brojnih pustinjskih zemalja tog dela sveta, gde je količina padavina manja od ukupnog isparavanja, u njoj postoje suve doline u kojima se javlja povremeni vodeni tok. Kako glasi ustaljeno, arapsko ime takve doline?

15. Kako se zove najveća svetska „prirodna solana“, površ od 10.582 km2 smeštena na visini od 3.656 m na jugozapadu Bolivije, koja sadrži između 50% i 70% svetskih rezervi litijuma, a takođe je posećena turistička atrakcija, pre svega zbog izuzetne refleksije koju stvara posle kišnog perioda, zbog čega je zovu „najvećim svetskim prirodnim ogledalom“?

16. Glavni je i najveći grad države Radžastan i deseti grad Indije po broju stanovnika. Zovu ga „ružičasti grad“ otkad je 1876. godine bio potpuno ofarban u ovu boju povodom dočeka Edvarda, princa od Velsa, što je i dalje vidljivo širom grada. Sa Delhijem i Agrom zatvara „Zlatni trougao“ za turističke obilaske, čuven je između ostalog po opservatoriji Džantar Mantar i u njemu je snimljen film „The Best Exotic Marigold Hotel“. Koji grad je u pitanju?

17. Ovo veliko sazvežđe smešteno je u predelu nebeskog ekvatora, jedno je od 48 prvobitnih Ptolemejevih sazvežđa, a mitološki se povezuje sa Asklepijem, grčkim bogom medicine. Sunce prolazi kroz njega u prvoj polovini decembra, što je povod za žustre rasprave da li ga treba uvrstiti kao 13. horoskopski znak. Kako se zove ovo sazvežđe?

18. Sa površinom od 8.100 km2 ovo je ubedljivo najveći lednik Islanda i jedan od najvećih u Evropi. Njegovo ime u prevodu sa islandskog znači „lednik reka“. Kako se zove ova velika ledena površina, po kojoj je nazvan istoimeni nacionalni park, jasno vidljiva i iz svemira, koja zauzima veliki deo jugoistoka Islanda?

19. Kako se zove napušteni grad na severu Ukrajine u kome su živeli zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobilj, čiji je broj stanovnika pre nuklearne katastrofe 1986. godine iznosio oko 50.000, a posle nesreće je napušten i dan-danas je potpuno prazan?

20. Kako se zove najmanja suverena država zapadne hemisfere i po površini i po broju stanovnika, čiji je jedan, danas sastavni deo bio prva teritorija u Karibima koju su kolonizovali Englezi i Francuzi, nazvana „Majkom svih zapadnoindijskih kolonija“?

21. Kako se zove najveća etnička grupa Kenije, kojoj su između ostalih pripadali otac nacije Džomo Kenijata i nobelovka Vangari Matai?

22. Bio je nemački pionir vazduhoplovstva, poznat kao „kralj jedrilica“. Sa svojim jedrilicama napravio je preko 2.000 letova, ali je na kraju ipak poginuo u jednom takvom letu. Kako se zvao ovaj inženjer, autor knjige „Ptičji let kao osnova avijacije“, čije ime nosi međunarodni berlinski aerodrom u Tegelu?

23. Kako se zove površinski najveći i najistočniji od 26 švajcarskih kantona, jedini u kome je romanš zvanični jezik?

24. Kako se zove jezero vulkanskog porekla na ostrvu Sumatra, najveće jezero u Indoneziji i najveće vulkansko jezero na svetu, na čijem se mestu desila ogromna vulkanska erupcija pre oko 70.000 godina i izazvala globalne klimatske promene?

25. Njegovo najveće dostignuće je monumentalni "Novi opšti katalog maglina i zvezdanih jata", prema kojem magline i galaksije dobijaju svoj NGC (New General Catalogue) broj. Objavio je i biografiju Tiha Brahea, a kasnije uređivao njegove rukopise. Kako se zvao ovaj dansko-irski astronom?

26. Koja država ima glavni grad čije ime u prevodu sa jezika urođenika najverovatnije znači „srebrna brda“, valutu nazvanu po lokalnom vođi pobune protiv kolonizatora, a na posebno je lošem glasu kao zemlja sa najvećim brojem ubistava na svetu u odnosu na broj stanovnika?

27. Zajedno sa Argosom, Bezijeom, Mastrihtom, Roskildeom i još pet gradova, ovaj grad u Andaluziji deo je Mreže najstarijih evropskih gradova. Prva verzija njegovog imena doseže sve do Feničana i predstavlja njihovu reč za tvrđavu ili zamak. Koji je ovo grad, inače najstariji neprestano naseljeni grad u Španiji i jedan od najstarijih u Evropi?

28. Kako se zove najveća ruska socijalna mreža, tamošnji pandan Fejsbuku, koju je pokrenuo Pavel Durov 2006. godine, a po poslednjim podacima ima 215 miliona registrovanih korisnika?

29. Koja afrička država je 2010. godine promenila svoju zastavu tako što je izmenila redosled boja i položaj i izgled sunca koje krasi ovu trobojku, da bi dve godine kasnije parlament izglasao vraćanje na prvobitnu zastavu?


30. U SAD postoji slučaj da dve savezne države imaju najveći grad sa istim imenom. Kojim?

Коментари

  1. Sve tačne odgovore, objavljujemo sutra u toku prepodneva. Uživajte!

    ОдговориИзбриши
  2. 8.cetvrto i petomilijarditi covek na planeti.mislim da se nisam prevario u broju milijardi.

    ОдговориИзбриши
  3. 3.Maldivi
    6.Kolumbija
    7.Gagauzi
    8.5-to milijarditi stanovnik i 7-mo milijarditi stanovnik
    9.Motorola
    10.Jakutija
    11.Reinion
    14.Vadi
    19.Pripjat
    20.Salvador
    24.Tobe
    26.Honduras
    27.Kordoba
    29.Etiopija

    ОдговориИзбриши
  4. 1. /
    2. Ikitos, stalno pitam po grupama
    3. Maldivi
    4. /
    5. Bulonjska šuma?
    6. Kolumbija?
    7. gagauz
    8. /
    9. soni erikson?
    10. Jakutija (Saha)
    11. Reunion
    12. Bab el Mandeb
    13. /
    14. Vadi(Uadi), bilo na takmičenju Kikinda-ostatak sveta
    15. Salar de Ujuni
    16. Džajpur
    17. zmijonoša
    18. Vatna Jekul
    19. /
    20. Dominika
    21. Kikuju
    22. /
    23. Uri?
    24. /
    25. /
    26. Angola?
    27. Kordoba
    28. /
    29. Gana?
    30. Južna Karolina i Zapadna Virdžinija (Čarlston)

    ОдговориИзбриши
  5. 6. Филипини
    7) Гагаузи
    10) Дагестан?
    11) Сена-Сен Дени?
    12) Баб ел Мандеб?
    17) "Змијоноша"
    21) Кикују
    23) Кантон Ури?
    24) Језеро Тоба
    25) Дрејер?
    28) Вконтакте?

    ОдговориИзбриши
  6. 2. Ikitos
    3. Maldivi
    4. Kristijanija?
    8. Prvi je 6000000000. a drugi 7000000000. stanovnik planete
    9. Nokia?
    10. Jakutija
    11. Reunion
    12. Bab-el-Mandeb
    14. Vadi
    15. Salar de Ujuni
    17. Zmije
    19. Pripjat
    20. Grenada?
    26. Karakas
    30. Springfild?

    ОдговориИзбриши
  7. 3.Maldivi
    6.Filipini
    10.Jakutija
    12.Bab el mandeb
    14.uadi
    16.Dzajpur
    17.Zmijonosac
    18.Vatnajakul
    19.Pripjat
    20.Sveti Kristofer i Nevis
    21.Kikuju
    22.Oto Lilijental
    23.Graubiden
    29.Malavi
    jos 5-6 mi na vrh jezika,al ne ide.kanda se ostarilo.

    ОдговориИзбриши
  8. 1. Šatl?
    3.Vanuatu?
    8.petomilijarditi i šestomilijarditi rođeni
    9.Motorola?
    10.Dagestan?
    12.Bab el Mandeb
    14.vadi
    18.Vatnajokul
    19.Pripjat
    21.Kikuju?
    23.Uri?
    26.Honduras-Lempira

    ОдговориИзбриши
  9. 3.Maldivi
    4. Kristijanija
    11.Reunion
    17. zmijonosa
    27.Kordoba
    30.Kolumbija - J.Karolina i Ohajo (mada se cita Kolambus)

    ОдговориИзбриши
  10. 3. Maldivi
    6. Portoriko
    7. Gagauzi
    8. preplivali Amazon
    9. Erikson
    10. Republika Saha ili Jakutija
    11. Reunion
    12. Adenski zaliv, moreuz Babel Mandev
    14. vadi
    15. Salar de Ujuni
    16. Dzajpur
    18. Vatnajekul
    19. Prijapt ili Pripjat
    20. Sveti Kits i Nevis
    21. Oromo... ili to bese Etiopija, sve sam pomesao
    23. Ur
    24. Toba
    25. Olaf Remer
    26. Honduras
    27. Toledo
    28. Vkontakte

    ОдговориИзбриши
  11. Evo i tačnih odgovora:

    1. Mark Šatlvort
    2. Ikitos
    3. Maldivi
    4. Kristijanija
    5. Marsovo polje
    6. Filipini
    7. Gagauzi
    8. 5- i 6-omilijarditi stanovnik planete
    9. Motorola
    10. Jakutija/Saha
    11. Reunion
    12. Bab-el-Mandeb
    13. Garmin
    14. vadi
    15. Salar de Ujuni
    16. Džajpur
    17. Zmijonoša (Ophiuchus)
    18. Vatnajekidl (Vatnajökull)
    19. Pripjat
    20. Sent Kits i Nevis
    21. Kikuju
    22. Oto Lilijental
    23. Graubinden/Grišon/Griđoni
    24. Toba
    25. Johan Ludvig (Džon Luis) Emil Drejer
    26. Honduras
    27. Kadiz
    28. VKontakte/VK
    29. Malavi
    30. Portland

    ОдговориИзбриши
  12. 14, uz dosta lupetanja. Definitivno sam imao najoriginalniji odgovor na 8. pitanje - tog Gaspara sam pomesao sa Martinom Strelom. Lep set.

    ОдговориИзбриши
  13. 3. Maldivi
    4. Kristijanija
    5. Marsova polja
    6. Argentina
    8. 5-milijarditi i 6-milijarditi stanovnik planete
    9. Motorola
    10. Jakutija
    11. Reunion
    12. Bab El Mandeb
    13. Garmin
    14. Vadi
    16. Daipur
    17. Zmijonoša
    19. Pripjat
    20. St. Kits i Nevis
    21. Masai
    23. Cug
    26. Honduras
    27. Kadiz
    29. Malavi
    30. Portland

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)