POSLEDNJI PRIPREMNI SET pred Svetski kviz šampionat (autor pitanja: Aleksandar DIVOVIĆ)


1. Budući da je poticao iz siromašne radničke porodice, još kao dečak zaposlio se u jednoj pariskoj fabrici na poslovima oslikavanja porcelana. Iskazani talenat na tom polju kasnije usavršava kroz školovanje i stasava u jednog od najistaknutijih impresionističkih i evropskih slikara 19. veka. U Orseju se nalazi njegov najpoznatiji rad 'Mulen de la Galet', cenjen kao jedno od najslavnijih dela epohe impresionizma. Kako se zvao ovaj čuveni slikar i rodonačelnik ništa manje čuvene filmske porodice?

2. 'Beli grad' je najveća svetska kolekcija zgrada projektovanih u bauhaus stilu. Izgrađen 1930-ih, a na popisu Svetske baštine Uneska od 2003. godine, u kom gradu se može videti ovaj jedinstveni kompleks?

3. Najveći pretkolumbovski grad na tlu Južne Amerike i najveći grad na svetu izgrađen od adobe opeke (ćerpič) bio je prestonica Čimu kulture, koja je cvetala na severnoj obali Perua. Grad su osvojile Inke 1470. godine, a oko pola veka kasnije otkrio ga je Francisko Pizaro. Danas erozijom nagrizen arheološki lokalitet od svog starog sjaja zadržao je samo ime koje glasi kako?

4. Nazvan prema zajedničkom imenu za prva četiri kalifa, pod kojim imenom je poznat prvi islamski kalifat u istoriji, nastao posle Muhamedove smrti 632. godine? Na svom vrhuncu kalifat se prostirao od Arabijskog poluostrva, Levanta, Kavkaza i Severne Afrike na zapadu, do Iranske visoravni i Centralne Azije na istoku i predstavljao je najveće carstvo u istoriji do tog vremena.

5. Glavni napad sovjetskih snaga protiv nacista u Belorusiji sredinom 1944. godine rezultirao je uništenjem nemačke grupe armija Centar i jednim od najvećih poraza Vermahta u Drugom svetskom ratu. Verovatno najuspešnija, pojedinačno preduzeta vojna operacija u toku celog rata nazvana je po ruskom generalu gruzijskog porekla koji je smrtno ranjen u Borodinskoj bici 1812. godine. Pod kojim imenom je poznata najveća sovjetska ofanziva u Drugom svetskom ratu?

6. Od završetka svoje izgradnje u 9. veku do podizanja statue 'Majke otadžbine' u Volgogradu 1967. godine, to je više od 1000 godina bila najviša skulptura na svetu. Isklesana u litici planine Emej u južnom delu kineske provincije Sečuan, po imenu kog obližnjeg grada je poznata najveća kamena statua Bude u svetu?

7. Treći najviši planinski vrh Ekvadora, posle Čimborasa i Kotopaksija, izuzetan je i po tome što sa 5790 m predstavlja najviši vrh na planeti duž linije ekvatora i jedinu tačku na ekvatoru sa stalnim snežnim pokrivačem. Kako se zove ova vulkanska planina?

8. Ako bismo sve suverene i međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, poređali po azbučnom redu,  najgušće naseljena i najređe naseljena država našle bi se jedna pored druge. Koje su to države?

9. Kako se zvao britanski pisac koji je napisao najviše knjiga o Džejmsu Bondu (16), serijal knjiga o tajnom agentu Bojziju Ouksu, kao i tri romana nastavka u kojima je glavni antagonista arhe-neprijatelj Šerloka Holmsa, čuveni profesor Morijarti?

10. __________ i Mandžun. Koje ime treba dopisati na liniji da bi se dobio naslov čuvene ljubavne poeme persijskog pesnika Nizamija Gandževija iz 12. veka, koja je inspirisala i naziv jedne od najpoznatijih pesama Erika Kleptona?

11. Posle Hajdna (104 simfonije) i Mocarta (41 simfonija), on je bio prvi veliki kompozitor koji je napisao (i završio) više od devet simfonija – napisao ih je ukupno 15. Nakon razdoblja pod uticajem Prokofjeva i Stravinskog, razvija vlastiti hibridni stil koji obznanjuje kroz operu 'Ledi Makbet Mcenskog okruga'. Imao je složen odnos sa sovjetskom vlašću, pretrpevši 2 javne osude svoje muzike, 1936. i 1948, i povremenu zabranu izvođenja svojih kompozicija. O kom slavnom kompozitoru je reč?

12. Koja dva rivalska kompozitora su se našla u naslovu jednočinske opere Nikolaja Rimskog Korsakova iz 1897. godine, čiji je libreto skoro doslovno preuzet iz istoimene drame u stihu Aleksandra Puškina iz 1830. godine?

13. Od arapske reči za 'prethodnika', kojom se označavaju prve tri generacije sledbenika proroka Muhameda, dolazi naziv islamističkog pokreta sa najdinamičnijim rastom među islamističkim organizacijama u savremenom svetu. Kako se nazivaju ove pristalice arhajskog šerijata među sunitskim muslimanima?

14. U zavisnosti od vrste kalendara i tradicije u kojoj se obeležava, tačan datum najznačajnijeg među budističkim festivalima varira, mada po gregorijanskom kalendaru obično pada u aprilu ili maju. Iako se nezvanično naziva i 'Budin rođendan', taj dan je zapravo podsećanje na Budino rođenje, prosvetljenje ili nirvanu i Budinu smrt. Pod kojim imenom je poznat ovaj praznik?

15. Kako se zove animirana serija Meta Grejninga koja počinje proslavom nove 2000. godine, kada Filip Džej Fraj, raznosač pica, slučajno biva kriogenički zamrznut i potom se budi u 31. veku, gde njegov daleki potomak vodi servis za dostavljanje pica po celom svemiru? Serija je dobila brojna priznanja kritike i bila nominovana za 17 Eni i 11 Emi nagrada, osvojivši 7 prvih i 5 drugih.

16. Kako su se prezivala nemačka braća, Maks i Emil, koji su 1895. godine, dva meseca pre javnog debija braće Limijer i njihovog tehnički superiornijeg kinematografa, u Berlinu demonstrirali prvi uređaj za projekciju filmova pod nazivom bioskop? Uprkos kratkotrajnom uspehu, bioskop je ostavio snažan utisak na savremenike, pa se i danas reč 'bioskop' u mnogim jezicima koristi za filmski projektor ili, kao u Srbiji, za salu u kojoj se prikazuju filmovi.

17. Osmislio ga je Li Folk 1924. kao devetnaestogodišnjak, ali se prvi put pojavio tek deset godina kasnije. Svoje veštine koje prevazilaze sposobnosti običnog iluzioniste stekao je kroz višegodišnje školovanje na Tibetu i smatra se prvim superherojem u istoriji stripa. Kako se zove ovaj strip junak, čiji su najbolji prijatelji Lotar i devojka Narda?

18. Sa prodajom većom od eBay-a i 'Amazona' zajedno, koja kineska kompanija za elektronsku trgovinu sa sedištem u Hangdžouu, nazvana po junaku iz arapske književnosti, je najveća svetska onlajn trgovačka platforma za sitno poslovanje?

19. Kako se zove prvi ruski proizvođač sportskih automobila, osnovan 2007. godine sa sedištem u Moskvi, koji poslednje dve sezone ima i istoimeni tim u trkama Formule 1?

20. Pod kojim akronimnim imenom je poznat ekstremni sport skakanja padobranom sa statičnih objekata, čiji naziv ukazuje na četiri kategorije mesta sa kojih se obavljaju skokovi – zgrade, antene, mostovi i litice?

21. Tokom profesionalne košarkaške karijere osam puta je bio najbolji strelac Evrolige, četiri puta najbolji strelac Evropskog prvenstva, četiri puta član najbolje petorke EP. Do danas je najbolji strelac u istoriji grčke lige, Evrolige, finalnih turnira Evrolige i Evropskih prvenstava (u svim konkurencijama, i u ukupnom broju poena i u proseku). Kako se zove legendarni grčki košarkaš i član Fibine kuće slavnih?

22. Kako se zvao istaknuti francuski matematičar i pionir matematičke analize (1789 – 1857.)  po kome je nazvano više koncepata i teorema nego po bilo kom drugom matematičaru (samo za polje elastičnosti postoji 16 pojmova i teorema nazvanih po njemu)?

23. Kako se zove tip ekoloških interakcija između jedinki različitih vrsta od koga obe jedinke imaju koristi? Klasičan primer je odnos skrivenosemenice - leptiri: biljka ima koristi od leptira jer će on(i) izvršiti oprašivanje, a leptir ima koristi jer se hrani nektarom iz cveta.

24. Najpre je radio u laboratoriji tada čuvenog engleskog hemičara Hamfrija Dejvija u kojoj je stekao svoja prva naučna znanja. Godine 1824, kada je bio predložen za akademika u Kraljevskom društvu zbog uspeha prevođenja hlora u tečno stanje, upravo se Dejvi bezuspešno usprotivio njegovom izboru i tvrdio da zasluga pripada lično njemu. Privatno je sve do pred kraj života bio starešina sandemanske crkve, male fundamentalističke protestantske sekte iz Škotske. Kako se zvao ovaj osobeni naučnik po kome je dobila naziv međunarodna jedinica za merenje električnog kapaciteta?

25. Prema Oksfordskom rečniku engleskog jezika, prva poznata pisana upotreba latinske fraze 'Annus mirabilis' (čudesna godina) je naslov jedne poeme engleskog pesnika Džona Drajdena. Mada je godina kojoj je Drajden posvetio svoju poemu bila prepuna velikih nesreća za Englesku (veliki požar u Londonu, epidemije…), pesnik je izabrao baš nju tumačeći odsustvo veće katastrofe kao čudesnu intervenciju od Boga. Iste godine dvadesettrogodišnji Isak Njutn bio je student na Univerzitetu u Kembridžu, kada ga je izbijanje neke zaraze primoralo da provede celu godinu u dokolici, u izolovanom selu Vulstrop, gde je bio rođen. Tu se pozabavio pronalaženjem diferencijalnog i integralnog računa, došao je do ključnih otkrića o prirodi svetlosti i postavio je temelj teorije o opštoj gravitaciji. Jedina sezona slična ovoj u istoriji fizike bila je Ajnštajnova 'čudesna godina', 1905. Koja godina je bila 'čudesna' za Drajdena i Njutna?

26. Dok je bio pripadnik Australijske 7. pešadijske divizije, koja se borila sa snagama Višijevske Francuske u Siriji, izgubio je levo oko i počeo da nosi crni povez koji je postao njegov zaštitni znak. Zauzimao je važne pozicije načelnika Izraelskih odbrambenih snaga, ministra odbrane i ministra spoljnih poslova Izraela, na kojima je stekao status simbola borbe za novu jevrejsku državu. Kako se zvao ovaj energični izraelski vojskovođa i političar, čije ime na hebrejskom znači 'Mojsije Sudija'?

27. Pod kojim imenom je poznata hladnoratovska vojno-politička operacija koja je među šefovima južnoameričkih vojnih hunti zvanično implementirana 1975. godine, a čiji je cilj bio da se uz pomoć SAD-a i desničarskih diktatura suzbiju levičarski pokreti i aktivnosti u Južnoj Americi?

28. Kako se zove nacionalni muzej Holandije u Amsterdamu, osnovan 1800. godine, koji sadrži oko milion izložbenih objekata i najveću kolekciju slika iz Zlatnog doba Holandije, među kojima Rembrantovu 'Noćnu stražu', Vermerovu 'Mlekaricu', dela Fransa Halsa, Jana Stena i drugih? U okviru muzeja se nalazi i Azijski paviljon, okružen vodom, gde je izložena raskošna zbirka azijskih umetnina iz Vijetnama, Tajlanda, Indije, Kine, Indonezije i Japana.

29. Prozvan 'Dikensom iz Detroita' zbog intimnih portreta ljudi iz tog grada, kako se zove američki romanopisac i scenarista najpoznatiji po brojnim adaptacijama svojih dela u visokobudžetne filmove, poput '3:10 To Yuma', 'Get Shorty', 'Jackie Brown', 'Out Of Sight' i 'Be Cool', i saradnji sa rediteljima kao što su Beri Sonenfeld, Kventin Tarantino i Stiven Soderberg?

30. Pod kojim imenom je poznat efekat, predmet brojnih antropoloških studija, nazvan prema običaju da se poglavice protivničkih plemena sa ostrvlja u severozapadnom Pacifiku takmiče jedan protiv drugog tako što prave pogubno bogate i darežljive gozbe? U ekstremnim slučajevima, nadmetanja u zabavama trajala bi dok jedna strana potpuno ne osiromaši, pri čemu ni pobednik ne bi mnogo bolje prošao. 

Коментари

  1. 1. Pjer Ogist Renoar - prevodi se kao ("Mlin od palačinaka").

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Ogist Renoar
    2. Minhen
    3. Kusko
    4. Omejadski
    8. Monako i Mongolija
    9. Ian Fleming
    10. Lejla
    11. Rahmanjinov
    12. Mocart i salijeri
    13. Vahabije
    18. Aladin
    20. paraglajding
    23. simbioza
    24. Faradej
    26. Moše Dajan

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Pjer Ogist Renoar
    2. Štutgart
    8. Mongolija i Monako
    9. Jan Fleming
    10. Lejla
    13. Vehabije?
    15. Futurama
    17. Mandrak
    18. Sinbad?
    19. Marusija
    20. B.A.S.E.
    21. Nikos Galis
    23. Simbioza
    24. Faradej?
    25. 1666.
    26. Moše Dajan
    28. Rijksmuseum

    ОдговориИзбриши
  4. 2. Tel Aviv
    8. Mongolija i Monako
    10. Lejla
    13. Sufi
    17. Mandrak
    18. Aladin
    20. BASE
    21. Nikos Galis
    24. Faradej
    26. Mose Dajan




    ОдговориИзбриши
  5. Preostala su pitanja: 3, 4, 6, 7, 9, 11, 13, 18, 23, 29 i 30.

    ОдговориИзбриши
  6. Sa zakašnjenjem:

    1. Renoar
    8. Monako i Mongolija
    10. Lejla
    15. Futurama
    20. BASE
    21. Nikos Galis
    23. simbioza
    26. Moše Dajan
    28. Rijks

    ОдговориИзбриши
  7. 7.Kajambe
    9.Dzon Gardner
    18.Alibaba grup holding

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala svima koji su večeras bili uz KVIZ link Srbije. Posebnu zahvalnost zaslužio je autor pitanja, Aleksandar Divović.

    Vidimo se 1. juna u Novom Sadu!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)