Нови сет са питањима Омера Екића



1) Овај славни стамбени комплекс којег је пројектовао израелски архитекта Моше Сафди као павиљон за светску изложбу у Монтреалу 1967., данас представља једну од најпознатијих грађевина у Монтреалу и Канади. Гледано издалека, комплекс изгледа као гомила коцкица за слагање разбацаних у некој игри, али оне су тако вешто спојене за угласту изломљену оквирну конструкцију да савршено комбинују предности предграђа (баште, свеж ваздух, приватност) са економијом збијеног становања у модерним вишеспратницама. Како се зове овај комплекс?

2) Какo се звао чувени апстрактни вајар, један од најзначајнијих представника експресионизма и модернизма у вајарству, пореклом Румун, међу чијим бројним структурама се истичу ''Пољубац'', ''Птица у простору'' и ''Бесконачни стуб''?

3) Овом познатом московском галеријом, основаном 2008., руководи мултимилијардерка и колекционарка антиквитета, Дарија ''Даша'' Жукова, девојка Романа Абрамовича, коме је 2009. родила његово шесто дете. Галерија је непрофитабилни пројект посвећен модерној уметности, са ротирајућим програмом изложби и догађаја из области фотографије, архитектуре, моде и концептуалне уметности. 2012. године је пресељена на нову локацију у парку Горки, а до тада се налазила у згради по чијој својевременој намени делом носи и име. Како се зове ова галерија?

4) Како се звала лепотица из грчке митологије, одгојена у шуми, која је просце одбијала тако што их је позивала да се такмиче у трчању и онда их побеђивала? Изгубила је тек од просца коме је помогла Афродита, дајући му три златне јабуке, које је овај испуштао чим би га лепотица сустигла, а ова се сагињала да их покупи и тако заостајала. Иначе, име ове лепотице носи и један познати фудбалски клуб.

5) Овим именом се обично назива музичко дело, прилично слободно по форми и живахног карактера, за чије извођење је често неопходан виртуозан извођач. Која појам се тражи ако се зна да их је Паганини компоновао 24 за виолину, Луиђи Лењани 36 за гитару, а јако позната су и два која су компоновали Чајковски и Римски-Корсаков - први је назван по Италији а други по Шпанији?

6) Центрoм ове музике развијене 1980-их у Британији сматра се Бирмингем. Ради се о специфичној смеси која у корену има музику и песме из региона Пенџаба, комбиноване са западним ритмовима. Како се зове ова музика, коју је бројним хитовима посебно прославио диск џокеј Пенџаби Ем Си?

7) Називали су га ''оцем чикашкoг блуза''. Рокенрол кућа славе има чак 4 његове песме на листи 500 песама које су обликовале рок ен рол; једна од њих је наравно ''Hoochie Coochie Man'', а по имену друге назвала се једна од најутицајнијих музичких група свих времена. Како се звао овај велики блуз музичар?

8) Која светски позната награда се додељује у облику статуете која представља крилату жену која обема рукама држи атом?

9) Како се зове некадашња јеврејска тврђава, подигнута на врху изолованог каменог платоа изнад Мртвог мора, чији су браниоци суочени са поразом после дуге римске опсаде 73. године, радије изабрали да се међусобно поубијају него да падну у руке Римљанима?

10) Као последица велике суше, најгоре у претхoдних 60 година, УН су јула 2011. године, по први пут након 30 година, у два региона једне земље прогласиле стање глади. Захваљујући потоњој помоћи, ситуација се до краја године колико-толико поправила. О којој земљи се ради?

11) Био је енглески аристократ, песник и истраживач; по њему је назван главни град Северне Каролине. Уздигао се до љубимца краљице Елизабете I, која га је произвела у витеза и дала му право да истражи Вирџинију, где је основао енглеску колонију. После краљичине смрти, због оптужби за заверу против новог краља Џејмса I, доспео је у Тауер где је провео 13 година и написао ''Историју света''. Пуштен је да би у Венецуели пронашао Ел Дорадо, али је по повратку поново затворен и овога пута погубљен одсецањем главе. Како се звао овај човек, један од најзначајних људи елизабетанске ере?

12) Како се зове славни модни креатoр рођен у Малезији, који је светски успех постигао у Лондону, захваљујући ручно рађеним женским ципелама? Његове креације су брзо привукле међународну пажњу и ''Вог'' им је 1988. посветио рекордних осам страница, а патронат принцезе Дијане у 1990-им му је додатно увећао популарност.

13) Које име деле један љути сос и јужна мексичка савезна држава, значајан произвођач нафте, у којој се налазе остаци главног града цивилизације Олмека?

14) Како се звао фламански лекар и анатом немачког порекла кога, захваљујући изванредно утицајној књизи ''О грађи људског тела'' из XVI века, сматрају оснивачем модерне људске анатомије?  Био је следбеник Галена, али када је сазнао да је Гален у својим делима приказао анатомију мајмуна а не човека (сецирање људи је било забрањено у античком Риму), подвргао је ревизији целокупно дотадашње анатомско знање. Резултат темељних сецирања на људским лешевима је горе поменута књига, богато илустрована сликама и дрворезима, које су под његовим надзором радили врхунски уметници.

15) Какo гласи име и презиме мужа и жене, чувеног литерарног и филмског детективског брачног пара (серија филмова са заједничким називом ''Танки човек''), производ пера Дашијела Хамета, који решавају компликоване мистерије размењујући бритке међусобне дијалоге? Иначе, сам Хамет је истицао да је женин лик моделиран по његовој дугогодишњој партнерки Лилијен Хелман.

16) Како се зове филмска драма у којој Том Круз игра спортског менаџера који нагло остаје без клијената и потом покушава да се врати у посао? Осим што је донео велику зараду, филм је прославио и до тада скоро непознате Рене Зелвегер и Кјубу Гудинга Млађег?

17) Бавио се истраживачким новинарством и био један од најбољих познавалаца десничарских покрета и расизма, против којих се борио. Умро је са 50 година од срчаног удара, покушавајући да се попне на седми спрат зграде у којој је живео, јер је лифт био у квару. Постхумно му је издата чувена криминалистичка трилогија, до данас продата у преко 65 милиона примерака; у компјутеру је остало и око 3/4 четвртог дела од планираних десет. Како се зове овај писац који у тренутку смрти није имао појма колико велики успех ће постићи његови романи и за кога је Амазон јула 2010. објавио да је први аутор који је продао преко милион е-књига за киндл?

18) Овај славни комад, написан је 1867. у Италији и почива на усменокњижевној традицији народног мита. Након што му отац страћи паре и остави породицу у дуговима, главни јунак, који све време ради по принципу ''снађи се на сваки начин'', пијан отима младу на свадби, па као бегунац од закона лута дивљином, где га заскачу тролови, а потом лута чак до Марока, мењајући занимања, све до трговца робљем. Све време над њим виси мајка, која га прогони својим жељама и након што умре. Како се зова ова уверљива драма о страху од смрти, за чије је извођење специјално компонована чувена ''Солвејгина песма''?

19) Организовао је лабораторије онако какве их данас знамо и сматрају га једним од набољих предавача хемије свих времена. Познат је по низу врло важних открића. Откривши да је азот кључан за раст биљки, изумео је азотна вештачка ђубрива, због чега га називају ''оцем индустрије вештачких ђубрива''. Формулисао је закон минимума, по коме је развој биљке ограничен једним битним минералом, кога највише недостаје. Развио је и процес екстракције меса, тако да у његове изуме спада и коцка за супу. Како се звао овај велики немички хемичар?

20) Oвај појам је у физику увео Клаузијус средином XIX века на примеру коцке леда у топлој просторији, описујући га помоћу увећања дезинтеграције молекула воде у леду (ред који води ка нереду). Другим речима, то је тежња система да спонтано пређе у стање веће неуређености, односно мера неуређености система. О ком појму се ради?

21) Уз обичног шимпанзу, најближи је сродник људи међу животињама, а у природи живи само у ДР Конгу. Најпознатији су по веома високим нивоима сексуалног понашања; на пример, једине су животиње које практикују орални секс. Живе у матријархату, а женке доминирају мужјацима тако што формирају савезе и користе сексуалност. Веза мајке и сина остаје јака целог живота, а мужјаци изводе статус из статуса мајке. Међусобно комуницирају неком врстом говора, гестакулацијама и мимиком, а неки примерци способни су да помоћу специјалне тастатуре користе до 500 а разумеју до 3.000 енглеских речи. Ове мајмуне су некада називали пигмејски шимпанза а овде се тражи њихово знатно краће и знатно познатије име?

22) Ова биљка зимзелених листова потиче са Рога Африке и Арабијског полуострва, где се користи хиљадама година. Због садржаја алкалоида који дејствује слично амфетаминима,  конзумација (најчешће жвакање листова) има брзе ефекте као што су еуфорија, хиперактивност и бржи рад срца, а као негативна дејства јављају се депресија, кошмари, лошији рад јетре и увећан ризик од инфаркта, психоза и рака уста. WHO је сврстава у наркотике који производе благу до умерену психолошку зависност; употреба је негде легална, а негде не. Изузетно је популарна у Јемену, где је жваће 70–80% мушкараца старости 16-50 година, и где је главни пољопривредни производ, на чије наводњавање одлази 40% воде у земљи а производња се сваке године увећа за 10-15%. Који је најчешћи назив за ову биљку, коју понекад називају и ''арапски чај''?

23) Какo се звао, судећи по резултатима, најбољи аматерски боксер свих времена? Боксујући у тешкој категорији, овај Кубанац освојио је три злата на ОИ и шест злата на СП, а једини ''пораз'' на међународним такмичењима доживео је када је у финалу једног СП изгубио финале без борбе, будући да је кубански тренер у знак протеста због судијске одлуке у другој борби, повукао преостале кубанске борце са турнира.

24) Ко је једини фудбалер који је успео да чак шест пута освоји Куп шампиона или Лигу шампиона?

25) Који бивши аустријски смучар има 4 Светска купа у алпском скиајњу, 2 злата на ЗОИ, 3 титуле првака света а са 54 победе у Светском купу је други на вечној листи?

26) Кoји чувени бразилски кошаркаш држи светске рекорде по дужини каријере (укупно 29 година) и по броју постигнутих кошева (укупно 49.737 поена за клубове и репрезентацију)?

27) Кoја држава има доминантно црвену заставу, са жутим 40-краким сунцем које симболизује 40 племена уједињених у IX веку?

28) Како се зове највећи град у Камеруну? Има два милиона становника, највећу луку и највећи аеродром у земљи, и неоспорно је привредна престоница Камеруна.

29) Који Мајкрософтов сервис, осмишљен од стране Џека Смита и Сабира Батије, је назван по главном описном језику специјално намењеном опису веб страница?

30) Како се звао британски ратни ловачки авион, произвођен 1960-их и 1970-их, познат и као први авион који је био у стању да вертикално слети и узлети, попут хеликоптера?

Коментари

  1. Дарко Ф.

    4. Аталанта.

    ОдговориИзбриши
  2. 1.Habitat
    2.Konstantin Brankuzi
    3.Tretjakovska?

    ОдговориИзбриши
  3. 7. Džon Li Huker?
    13. Čipotle?
    17. Stig Larson
    23. Teofilo Stivenson
    25. Herman Majer?
    26. Oskar Šmit

    ОдговориИзбриши
  4. Darko F.

    3. Центар модерне уметности Гаража.

    ОдговориИзбриши
  5. Kao i obicno, prvi put bez Gugla. Set mi je bas legao:

    1. Habitat
    2. Brankuzi
    3. Tretjakovski
    4. Atlanta
    5. verovatno kaprico, Italijanski kaprico
    8. Emi
    9. Masada
    11. Volter Rajli
    13. Tabasko
    14. Vezalijus
    16. Dzeri Megvajer
    17. Stig Lason, Milenijum?
    19. Fric Haber
    20. entropija
    21. bonobo
    22. betel palma?
    23. dvojica Kubanaca su osvajali tri medalje na OI, Teofilo Stivenson i Feliks Savon, neka bude prvi
    24. Sedorf
    27. Kirgistan
    28. Jaunde
    29. Bing?
    30. Herijer recimo, bi na blogu neki dan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Е, нека ти је наздравље!

      Тачно: 1, 2, 4, 5, 8, 9, 11, 13, 14, 16, 17, 20, 21, 27 и 30.

      Избриши
  6. Преостала су питања: 6, 7, 10, 12, 15, 18, 19, 22, 24 и 29.

    ОдговориИзбриши
  7. Meni se desila druga vrsta frustracije - kapričo sam imao u jednoj epizodi "Puta oko sveta" i evo nisam mogao da se setim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gde pobeže prethodni komentar...

      Избриши
    2. Mislio sam da ga samo ja ne vidim... Secam se, a propos Duale, i glasa Gorana Damljanovica koji me je ispravio iz publike. Igrom slucaja, tu licitaciju sam preuzeo bas od autora vecerasnjih pitanja.

      Избриши
  8. Darko F.

    7. Мади Вотерс.

    ОдговориИзбриши
  9. Дакле, преостало је још: 6, 10, 15, 19 и 22.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Признајем, прилично је сложено, али одговорљиво уз помоћ...

      Избриши
  10. Darko F.

    19. ФРИЦ ХАБЕР

    ОдговориИзбриши
  11. Darko F.

    10. СОМАЛИЈА.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Тачно (у неку руку, ова земља је синоним за гладну децу)

      Избриши
    2. Pa da, najlogičniji odgovor, ja nešto palamudim.

      Избриши
  12. Darko F.

    19. Јустус фон Либих.

    ОдговориИзбриши
  13. Darko F.

    15. Ник и Нора Чарлс.

    ОдговориИзбриши
  14. Успешно је решен и овај сет! Захваљујем се аутору питања, као и свима који су вечерас , између 8 и 9 сати посетили блог (укупно са 201 адресе!).

    Ево и комплета тачних одговора:

    1) Хабитат 67
    2) Константин Бранкузи (може и Бранкуси)
    3) Гаража ЦЦЦ (Garage Center for Contemporary Culture)
    4) Аталанта
    5) Капричо
    6) Бангра (може и пангра)
    7) Мади Вотерс
    8) Еми
    9) Масада
    10) Сомалија
    11) Волтер Рали
    12) Џими Чу
    13) Табаско
    14) Андреас Везалијус
    15) Ник и Нора Чарлс
    16) Џери Мегвајер
    17) Стиг Ларсон
    18) Пер Гинт
    19) Јустус фон Либих
    20) Ентропија
    21) Бонобо
    22) Кат
    23) Феликс Савон
    24) Франциско Генто
    25) Херман Мајер
    26) Оскар Шмит
    27) Киргизија
    28) Дуала
    29) Hotmail (од HTML)
    30) Херијер

    ОдговориИзбриши
  15. Kosta, baš mi je žao što i ja nisam učestvovao - imao sam nekih obaveza!
    Drugom prilikom, uostalom pregledao sam ove komentare. Kviz je interesantan iako nije lak!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)