НОВИ СЕТ, аутор: Омер Екић


Драги пријатељи, у прилици сте да решавате 30 нових питања нашег квиз-шампиона, Омера Екића. Одговоре ћу модерирати до 21.00, као и око 24.00 (ако до тада не буде решено). Разлог је филм (на РТС 1), ког сам више пута гледао, али никад комплетно - од почетка до краја... Уживајте у потрази за новим знањем!


1) О чему је реч, ако се зна да су га заједнички направили Иктин и Каликрат и да је тешко оштећен 1687. године експлозијом муниције отоманске војске?

2) Како се звао старогрчки филозоф из VI века п.н.е., рoдом из Милета, познат и као трећи филозоф милетске школе (уз Талеса и Анаксимандара), који је тврдио да је ваздух основни принцип и праоснова свих ствари?

3) Овај римски музеј посвећен савременој уметности отворен је 2010. године и већ се налази међу најзначајнијим туристичким локацијама у граду. Израђен је по пројекту славне Захе Хадид, која је победила на међународном конкурсу, а здањем доминирају дуге цеви које се преклапају, укрштају и гомилају једна преко друге, подсећајући на масивну саобраћајницу. Састоји се од музеја уметности и музеја архитектуре а испред се налази велики јавни трг намењен живим догађањима. Под којим полу-акронимским именом је познат овај музеј?

4) Овај хришћански светац је oко 500. године поставио монашка правила, успоставивши систем по којем су се управљали манастири, па га сматрају оцем западног монаштва. Основао је 12 манастира, сваки у почетку са 12 монаха, и монашки ред који и данас постоји. Како се зове овај светац, кога је Папа Павле VI прогласио свецем заштитником Европе?

5) Сматрају га једним од пионира и оснивача соула и, уз Џејмса Брауна и Отиса Рединга, један је од тројице са широко прихваћеним надимком ''Краљ соула''. Имао је велики број хитова између 1957. и 1964., од којих је ''Диван свет'' са великим успехом искоришћен више од 20 година касније у филму ''Сведок''. Како се звао овај музичар кога је 1964. убио менаџер хотела у коме је одсео, а који је потом под сумњивим околностима ослобођен на суду?

6) Како се звао бечки композитор, кога данас називају ''класиком модерне музике'', стваралац који је успешно комбиновао Малеров романтизам и Шенбергову 12-тонску лествицу, најпознатији по експресионистичкој опери ''Војцек'', својеврсном ремек-делу?

7) Популарне ТВ-серије ''Секс и град'' и ''Очајне домаћице'' имају као главне јунакиње по четири пријатељице, које су се појављивале у свакој епизоди сваке сезоне. Који познати глумац повезује ове серије чињеницом да је у обе глумио мужа једне од главних јунакиња?

8) Након смрти Лудвига Побожног 840. године, међу његовим синовима избија рат око наследства. Сукоби су окончани три године касније споразумом и поделом Каролиншког царства на три дела, од којих су касније временом формиране Немачка, Француска и Италија. У ком граду је 843. закључен овај споразум?

9) Како се зове ослободилачки покрет који је 1976. прогласио независност Сахарске Арапске Демократске Републике, да би потом био принуђен да води герилски рат против Марока (једно време и против Мауританије), и кога од 1979. УН признају као легитимног представника народа Западне Сахаре?

10) Рођен је у Мароку и током 30 година пропутовао преко 120.000 km (цифра премашена тек 450 година касније са проналаском парне машине), обишавши северну и западну Африку, Рог Африке, јужну Европу и јужни део источне Европе, као и Средњи исток, јужну, централну и југоисточну Азију и Кину, чиме је троструко надмашио свог скоро савременика Марка Пола. Како се звао овај велики путник, који је по завршетку путовања за собом оставио књигу под називом ''Rihla'' (Путовања)?

11) Какo се звао први индоевропски народ на тлу Мале Азије, чија је престоница био град Хатуша? Имали су организовану државу још од XVIII века п.н.е., први на свету су користили гвоздено оружје, што им је уз употребу усавршених борбених кочија омогућавало превласт у биткама. 1594. п.н.е. су заузели Вавилон проузроковавши пад Хамурабијеве династије, а врхунац су достигли око XIV века п.н.е.

12) Ова чувена италијанска компанија, специјализована за аутомобилски дизајн, основана је 1930. и има седиште у Камбијану. На њеном списку налазе се бројни модели Ферарија, Масератија, Ролс-Ројса, Алфа Ромеа итд, као и трамваји, брзи возови и тролејбуси. Какo се зове ова компанија, чијим логом доминира слово Ф, почетно слово презимена оснивача?

13) Овај ликер са укусом наранџе, који се продаје у карактеристичним наранџастим флашама чији је доњи део квадратног облика, може да се користи и као аперитив и као дигестив, а важна је компонента неколико познатих коктела, на пример Маргарите и Космополитена. Настао је у породичној дестилерији у Анжију, Француска, у другој половини XIX века, а рецепт је још увек породична тајна, с тим што се зна да се производи од горких наранџи из целог света. Како се зове овај познати бренд?

14) Како се зoве највећи и најпрестижнији универзитет у Аустралији, чије је седиште у Мелбурну, а има студентска насеља у Малезији и Јужној Африци, као и истраживачке образовне центре у Италији и Индији? Универзитет се посебно истиче у медицинским истраживањима, пре свега у биомедицини и области матичних ћелија.

15) Брoдвејски редитељ и кореограф, радохоличар зависан о цигаретама и сексу, лежи у болници између два инфаркта. Док се лекари боре за његов живот, он пролази кроз пет фаза смрти: љутња, порицање, цењкање, депресија и прихватање, флертујући у својој уобразиљи са анђелом смрти. О ком славном филму је реч?

16) Овај амерички романописац припада тзв. "изгубљеној генерацији" писаца, која се јавила након I светског рата. Главна дела су му романенхетн трансфер" и трилогија "У.С.А.", састављена од романа ''42. паралела'', ''1919'' и ''Велике паре''. Да би боље приказао атмосферу првих декада XX века, користио је експерименталну технику која у текстове компонује цитате из новина, пароле, рекламе, те аутобиографске и биографске елементе. Како се звао овај писац који је 1920-их био симпатизер комуниста, да би га искуства из шпанског грађанског рата толико разочарала, да је 1950-их подржавао макартистичке прогоне?

17) Био је један од најбољих сатиричних песника XVIII века а афористична вредност његових јасних и до савршенства дотераних стихова јако је допринела ширењу просветитељства у енглеској и светској књижевности. Познат је и по преводима Хомера на енглески, који су му донели читаво богатство. Најчувеније песме су му ''Крађа увојка'' (Силовање увојка), ''Дунсијада'', ''Есеј о човеку'', ''Морални есеји'' и ''Елоиза Абелару''. Како се звао овај енглески књижевник, трећи најцитиранији аутор у ''Оксфордском речнику цитата'', после Шекспира и Тенисона?

18) Како се зове комични стрип творца Бреда Андерсона, који већ скоро 60 година излази у великом броју новина на дневној бази у облику скеча од једне слике, а чији су главни јунаци породица Винслоу и њихова немачка дога, по којој је стрип и назван?

19) Данас је признат као први модерни хемичар, а његова књига ''Скептични хемичар'' се сматра утемељењем модерне хемије. 1662. године формулисао је закон, назван по њему, по коме притисак гаса обрнуто сразмеран запремини. Како се зове овај ирски научник?

20) Како је гласилo име и презиме генијалног математичара чији се лик налази на новчаници од 10 швајцарских франака, кога је лутеранска црква уврстила у календар светаца, по коме је назван број који чини основу природног логаритма, и који је решио чувени Базелски проблем, као и проблем Седам мостова Кенигзберга?

21) Како се назива теорија личности и теорија комуникације, коју је крајем 1950-их установио канадски психијатар Ерик Берн? Интегришући психолошке и психотерапеутске елементе, овај метод проучава три различита его-стања у истој личности (родитељ, одрасли, дете) и прелазе особе из једног у друго его-стање, приказујући сложене међуљудске односе помоћу дијаграма.

22) Ова фамилија гуштера oбухвата преко 100 родова и око 1.000 врста. Имају велике очи, малог су раста, углавном 3-15 cm дужине, и једини су гуштери који могу да се оглашавају, испуштајући звуке налик крекетању. Кратки прсти на ногама с доње стране имају јастучиће који им омогућавају трчање чак и по глатким усправним зидовима или плафонима. Познати су и по аутотофији, јер у случају опасности лако откину реп који се потом регенерише. Како се зову ови гуштери?

23) Рођен је 1987. а већ се налази међу пет најбољих на светској рејтинг листи ФИДЕ. 2011. је приредио сензацију освојивши турнир у Вајк ан Зеу испред четворице најбоље рангираних играча света. Како се зове овај амерички шахиста јапанског порекла?

24) Био је један од најбољих играча бејзбола свих времена и за 17 сезона играња за Њујорк Јенкије поставио је неколико рекорда, од којих су неки трајали и више од 70 година. Његов дрес са бројем 4 је први повучени број у историји МЛБ лиге. Терен је напустио са 36 година, када је оболео од амиотрофичне латералне склерозе, болести по којој је познат и Стивен Хокинг. Две године касније је умро. Како се звао овај легендарни играч, по коме се данас у Северној Америци зове горе поменута болест?

25) Први човек који је успео да освоји шампионате у формули 1 и индикару, и да победи на трци 500 миља Индијанаполиса, био је Марио Андрети, а последњи Жак Вилнев. Између њих двојице то је успео да уради још само један возач, пореклом са јужне полулопте. Како се он зове, ако знамо да је име добио по једном великом америчком писцу и филозофу?

26) Која репрезентација је са укупно 11 медаља (4 златне, 3 сребрне и 4 бронзане) најуспешнија у историји светских рукометних првенстава за мушкарце, а такође и рекордер са 8 узастопних финала на светским и европским првенствима и олимпијским играма у периоду 1996-2002?

27) О којој реци се ради ако знамо да истиче из највећег резервоара слатке вoде на свету, на њој се налази архипелаг Хиљаду острва (којих у ствари има 1.864), у море се улива градећи огроман естуар, а градови и села дуж њеног тока носе махом француска имена?

28) Какo се зове милионски лучки град у Бразилу, један oд два најважнија у Амазонији, који се налази у делти реке, а још је познат и као ''град мангоа''?

29) Како се зове константа у астрофизици која износи око 1,44 масе Сунца, и која представља максималну масу белог патуљка? Ако је маса већа, након фазе црвеног дива, звезда постаје нова или супернова. Ако је маса већа од три Сунчеве, остаци звезде се распадају док од њих не постане црна рупа.

30) Која компанија може да се похвали тиме да производи највећи авион на свету, способан да подигне укупну тежину од 640 тона?

Коментари

  1. Bez googla:
    1.Aja Sofija
    2.Anaksimen
    5.Sem Kuk
    7.Kris Not?
    8.Verden
    10.Ibn Batuta?
    11.Hetiti?
    18.Marmaduk(ima i film)
    19.Bojl?
    20.Ojler
    27.Misisipi?
    28.Manaus

    ОдговориИзбриши
  2. 1.Partenon
    2.Anaksimen
    4.Benedikt
    6.Berg
    8.Ahen
    10.Ibn Batuta
    11.Hetiti
    19.Bojl
    20.Ojler
    26.Švedska
    28.Manaus
    30.Iljušin

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. тачно: 1, 2, 4 (НУРИЈСКИ), 6 (Албан БЕРГ), 10, 11, 19 (Роберт Бојл), 20, 26.

      Избриши
  3. Svi pokusaji bez gugla:

    1. Partenon
    2. Anaksimen
    4. Sveti Benedikt
    7. Orson Hodz
    8. Verdenski sporazum
    9. Polisario
    10. Ibn Batuta
    11. Hetiti
    19. Bojl
    20. Ojler
    24. Lu Gerig
    29. Candrasekarova konstanta

    ОдговориИзбриши
  4. 12. Pini Farina
    15. Sav taj dzez
    22. Gekoni
    26. Svetska
    27. Sent Lorenc
    28. Belem
    30. Tupoljev

    ОдговориИзбриши
  5. Преостала су питања: 3, 13, 14, 16 и 17. СЈАЈНИ СТЕ ВЕЧЕРАС. Честитам!

    ОдговориИзбриши
  6. 7. gledao sam obe serije, drugu vise, to je u stvari glumac koji igra Orsona Hodza u OD i Sarlotinog prvog muza u S&C, ali ime ne znam

    17. Aleksandar Poup, bravo za pitanje

    ОдговориИзбриши
  7. 30. Антонов (АН-225), дакле није Тупољев!

    ОдговориИзбриши
  8. Ево и малих асистенција:

    13. К.....

    14. М....

    (наравно, у ћириличној транскрипцији)

    ОдговориИзбриши
  9. Хвала аутору на одличним питањима, и свима који су вечерас учествовали у њиховом решавању.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)