NOVOGODIŠNJI SPECIJAL

Dragi prijatelji, večeras počinje praznični kviz-program, a ujedno i nastavak priprema za WQC 2013. Autor Novogodišnjeg specijala, Aleksandar Divović, potrudio se i formulisao 80 izvanrednih pitanja po proverenoj šemi Svetske Kvizing Asocijecije. Setove ćete rešavati 1 po 1. Ugodno KVIZ-VEČE, želi vam domaćin Linka, Kosta Željski!

1. KULTURA

1. Ugledni viktorijanski kritičar umetnosti Džon Raskin smatrao je ovu katedralu najdragocenijim delom arhitekture Britanskih ostrva. Svoju sadašnju visinu od 83 m katedrala je dobila početkom 14. veka i danas je treća najveća bogomolja u celoj Britaniji. U periodu od 1311. do 1549. godine, kada je u olujnom udaru uništen centralni drveni toranj, sa svojih 160 m predstavljala je najvišu građevinu na svetu i prvu u istoriji koja je posle skoro 4000 godina nadmašila visinu Velike piramide u Gizi. Kako se zove ovaj monumentalni spomenik gotske arhitekture?

2. Jedan od najfinijih oblika izražavanja kulture Jugoistočne Azije je tehnika ručnog oslikavanja tkanine pomoću voska. Iako je tehnika voštanog dekorisanja platna poznata različitim narodima od drevnih vremena, a Nelson Mandela njen najpoznatiji promoter u savremeno doba, najimpresivnije umetničke forme potiču sa ostrva Java i u celom svetu predstavljaju sinonim za indonežansku kulturu.  Kako se zove ova dekorativna tehnika, uvrštena na Uneskovu Listu svetske nematerijalne baštine?

3. Kao model za sliku venecijanskog majstora navodi se Anđela del Moro, druga najplaćenija kurtizana svog vremena u Veneciji. Naručilac slike bio je Gvidobaldo II dela Rovere, vojvoda suverene državice na severu renesansne Italije, najverovatnije za proslavu vlastite ženidbe 1534. godine. Mark Tven je u svom putopisnom delu 'A Tramp Abroad' 1880. godine zapisao da je to 'najgluplja, najgora i najopscenija slika koju svet poseduje'. Slika je bila direktna inspiracija za ništa manje poznatu i osuđivanu Maneovu 'Olimpiju'. Kako se zove jedna od najznamenitijih slika galerije 'Ufici' i ko je njen autor?

4. Glavna turistička atrakcija male francuske komune u regionu Normandije, nedaleko od obale Lamanša, je izvezena tapiserija, širine oko 50 cm i dužine skoro 70 m, na kojoj su u preko 70 scena, sa 8 boja prikazani normansko osvajanje Engleske i dramatični epilog u Bici kod Hejstingsa. U kom mestu se nalazi ova jedinstvena rukotvorina, po najverovatnijem datiranju završena 1077. godine?

5. Frogner park u Oslu je najveći skulpturni park na svetu, u celosti uređen autorskim delima jednog umetnika. Park se prostire na površini od  45 hektara, sadrži 212 bronzanih i granitnih skulptura i godišnje ga poseti između 1 i 2 miliona ljudi. Kako se zvao norveški vajar po kome skulpturni aranžman parka nosi ime, poznat i kao dizajner medalje namenjene laureatima Nobelove nagrade za mir?

6. Da je sredinom prošlog veka izgrađen u Čikagu, oblakoder 'Ilinoj' sa projektovanih 1600 m visine bio bi bez premca najviša građevina sveta, četiri puta viša od tadašnjeg suverena američkog neba 'Empajer stejt bildinga' i skoro dvostruko viša od aktuelnog rekordera 'Burž Kalife', čiji je dizajn upravo inspirisan nerođenim američkim gorostasom. Koji slavni arhitekta je bio idejni tvorac ovog ambicioznog projekta?

7. Najveći sačuvani srednjovekovni rukopis, poznat i kao 'Đavolja Biblija', sa svojih 92 cm dužine, 50 cm širine i 22 cm debljine i težinom od 75 kilograma, najverovatnije je nastao u 13. veku u benediktinskom manastiru na prostoru današnje Češke. Švedska vojska ga je kao deo ratnog plena krajem Tridesetogodišnjeg rata odnela u maticu i danas se čuva u Narodnoj biblioteci Švedske u Stokholmu. Pod kojim latinskim nazivom je poznat ovaj rukopis?

8. Narativ jednog od najsloženijih proznih tkanja u književnosti 20. veka za protagonistu ima samog čitaoca, kome se pisac u svakom neparnom poglavlju obraća u drugom licu jednine i daje mu uputstva za čitanje sadržaja u parnim poglavljima knjige. Nevolja sa parnim poglavljima sastoji se u tome što svako od njih predstavlja prvu glavu deset drugih žanrovski, stilski i tematski potpuno različitih romana. Ko je autor i kako glasi naslov ovog dela, koje je inspirisalo i naziv istoimenog Stingovog albuma iz 2009. godine?

9. Njegovo životno delo predstavljaju naslovne strane i ilustracije za knjigu i strip o Konanu Varvarinu. Kao jedan od najvećih ilustratora 20. veka redefinisao je subžanr epske fantasike 'mača i magije' i udahnuo novi život starim herojima poput Konana i Tarzana. Za svoj crtački SF opus 1966. godine dobio je nagradu Hugo. Kako se zvao čuveni američki ilustrator, preminuo 2010. godine?

10. Bežeći pred svojim kreditorima iz Badena u Ženevu, avgusta 1867. godine, Dostojevski se zaustavio u Bazelu, gde je video sliku pod nazivom 'Telo mrtvog Hrista u grobu'. Snažan utisak koji je Dostojevski tom prilikom stekao ustupio je junacima svog remek-dela 'Idiot', a svojoj supruzi Ani Grigorijevnoj poverio je da bi se 'od takve slike vera mo­gla izgubiti'. Koji nemački slikar potpisuje groteskni prikaz Hristovog upokojenja?

Коментари

  1. 3) "Урбинска Венера", Тицијан

    ОдговориИзбриши
  2. Dok se ne reši pitanje broj 1, u novom postu već idu pitanja iz ISTORIJE.

    ОдговориИзбриши
  3. Da nije pod 1 Notingem?
    Tamo ima nekakva značajna katedrala

    ОдговориИзбриши
  4. Ne, katedrala ima svoje ime (koje asocira na jednog od 44)!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)