NOVOGODIŠNJI SPECIJAL, deo VII


7. SPORT

1. Jedan od najinspirativnijih momenata u istoriji modernih Olimpijskih igara desio se na Letnjim OI u Barseloni 1992. godine. U polufinalu štafete 4x400 m favorizovani britanski sprinter snažno je povukao prvi krug i na oko 150 m od starta doživeo tešku povredu, koja ga je sprečila da nastavi trku. Uprkos žestokom bolu, on se pridigao i uz asistenciju svog oca, koji je dotrčao sa tribina, praktično na jednoj nozi završio krug. Kako se zove jedan od heroja OI, osvajač srebrne i zlatne medalje na Svetskim prvenstvima u atletici u Rimu 1987. i Tokiju 1991, kao i zlata na Evropskom prvenstvu 1986. godine u Štutgartu?

2. Erupcija indonežanskog vulkana Tambore 1815. godine dovela je do globalne propasti žitnih useva i za uzgrednu posledicu imala smrt velikog broja konjskih grla u Evropi usled izgladnjivanja. Nemački plemić i aristokrata Karl Draiz u takvim okolnostima upustio se u pronalaženje alternativnog prevoza konjskom i 1817. godine konstruisao prvi tip kog prevoznog sredstva?

3. Omladinska fudbalska reprezentacija ove države poznata je pod nadimkom 'Crni sateliti'. Iako su se kvalifikovali na samo 5 od dosadašnjih 18 Svetskih prvenstava za igrače do 20 godina, bili su učesnici jednog polufinala, tri finala i osvajači pretposlednjeg šampionata za ovaj uzrast 2009. godine. O reprezentaciji koje države je reč?

4. Ovaj fudbalski klub osnovali su petorica železničkih radnika u Sao Paolu 1910. godine i dali mu naziv po istoimenom amaterskom timu iz Engleske, koji je pobedio svih šest utakmica na egzibicionoj turneji u Brazilu početkom 1900-tih. Kako se zove ovaj klub, koji deli ime sa dve novozavetne poslanice apostola Pavla?

5. Svoju karijeru u automobilskom sportu započeo je kao vozač za tim Fiata. Kasnije se sa kolegom i prijateljem Klaudijem Fogolinijem upušta u biznis sa sopstvenom eponimnom kompanijom. Trkački moto tim koji nosi ime njegove kompanije osvajač je deset Svetskih šampionata u reliju, što je više od bilo kog drugog proizvođača. Kako se zvao ovaj vizionar?

6. Kako se zove streljačka sportska disciplina gađanja letećih meta na polukružnoj streljani? Mete se izbacuju iz dve kućice, leve više i desne niže, određenim redosledom, a gađaju se sa posebnih mesta na polukrugu. Sport je uveden u program Olimpijskih igara na igrama 1968. u Meksiko Sitiju, a od OI u Atlanti 1996. godine olimpijsko nadmetanje dozvoljeno je samo muškarcima.

7. Sadržaj ovog sporta bazira se na priči o idealnom vojniku iz konjičke jedinice koji se nađe iza neprijateljskih linija i mora jahati po nepoznatom terenu, boriti se mačem i pištoljem, trčati i plivati. Sport je izmislio Pjer de Kuberten i na njegov predlog je uvršten u program OI u Stokholmu 1912. godine. Kako glasi ime sporta?

8. Ultramaraton '4 pustinje', prozvan od strane Time magazina 'ultimativnim testom ljudske izdržljivosti', odvija se u četiri jednonedeljne trke od po 250 km na najnepristupačnijim terenima i u najsurovijim klimatskim uslovima. Lokacije na kojima se maraton organizuje su pustinje Gobi, Sahara, Atakama i tzv. poslednja pustinja. Koji region se krije iza 'poslednje pustinje'?

9. Kako se zove bivši britanski 'Grand Prix' motociklista i vozač Formule 1 koji je jedina osoba koja je osvojila šampionske titule i na dva i na četiri točka? Bio je svetski šampion u motociklizmu od 500 kubika 1956. i 1958-1960. godine i prvak Formule 1 1964. godine.

10. Ova godišnja sportska manifestacija održava se svakog trećeg ponedeljka u aprilu, u spomen na prvu bitku Američkog rata za nezavisnost. Važi za najstariji sportski događaj svoje vrste u svetu i svake godine privuče oko 500 000 gledalaca, što ga čini najgledanijom sportskom priredbom Nove Engleske. Koji događaj je u pitanju?

Коментари

  1. 4. Korintias
    5. Lancija?
    6. Trap
    7. Moderni petoboj
    10. Indi 500

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)