NOVOGODIŠNJI SPECIJAL, deo V

Dragi prijatelji, večeras nastavljamo s našim programom - pripremama za proslavu Nove godine i pripremama za WQC 2013. I ovog puta su pred nama tematski setovi Aleksandra Divovića, koje ćemo (nadam se) rešiti za tili čas. Prvi post obuhvata tematsku oblast "Zabava"... Ugodno veče, želi vam domaćin KVIZ linka Srbije!


5. ZABAVA

1. Vrhunac popularnosti ovaj muzički žanr dostiže u periodu između 1897. i 1917. godine, kada ga smenjuje džez. Glavna karakteristika mu je bila korišćenje sinkopiranog, odnosno 'ofucanog' ritma, po čemu je i dobio ime. Najpoznatiji autor bio je Skot Džoplin, čija kompozicija 'Maple Leaf Rag' je postala jedan od najprepoznatljivijih primera stila. Igrani film 'The Sting' iz 1973. takođe je koristio Džoplinovu muziku i bio je zaslužan za renesansu žanra, a numera 'The Entertainer' nakratko je postala jedna od najslušanijih pop pesama. O kom žanru je reč?

2. Zaključno sa 2012. godinom, od 41 nominacije osvojila je 27 Gremi nagrada, postavši tako najnagrađivaniji živi dobitnik, sa svega četiri priznanja manje od rekordera Georga Šoltija. Ona je takođe najnagrađivaniji pevač i  ženski umetnik u istoriji 'Gremija'. Do sada je objavila 14 albuma i svojim izvođenjima među hitove lansirala saundtrekove za filmove 'O Brother, Where Art Thou? ' i 'Cold Mountain'. Kako se zove ova američka blugras-kantri pevačica?

3. Kako je u vreme  kompozitorove smrti 1809. godine Austrija bila u ratu sa Napoleonom, odlučeno je da mu bude priređen skromniji pogreb u predgrađu Beča. Posle sahrane dvojica lokalnih uglednika otkopali su grobnicu i ukrali kompozitorovu lobanju za potrebe frenoloških studija. Telo je ekshumirano 1820. godine radi premeštaja posmrtnih ostataka u Ajzenštat, a osumnjičeni kradljivci su pod pritiskom javnosti podmetnuli tuđu lobanju. Ukradenu lobanju su posle smrti zaveštali bečkom Društvu prijatelja muzike i ona je posle dva svetska rata i brojnih tehničkih odlaganja 1954. godine pokopana sa telom pokojnika u grobnicu u Ajzenštatu. No, kako tom prilikom podmetnuta lobanja nije izvađena, slavni kompozitor i danas počiva sa dve lobanje. Ko je on?

4. Dela ovog kompozitora obično se katalogizuju slovom D, od D1 do D998. Za oko 17 godina napisao je više od 600 pesama, najmanje 10 simfonija, brojne gudačke kvartete, mise, opere, klavirske sonate i kratke plesne komade. Umro je sa nepune 32 godine, najverovatnije od sifilisa, i sahranjen je pokraj Betovena. Koji kompozitor je u pitanju?

5. Autor je ovu muzičku svitu smatrao suviše neozbiljnom da je za svog života dozvolio izvođenje samo jednog od njenih 14 delova. Male, privatne predstave su, međutim, bile davane za bliske prijatelje kakav je bio Franc List. U autorovoj oporuci dozvoljeno je objavljivanje dela u celosti i ono posthumno postaje jedno od njegovih najpopularnijih dela. Kako se zove ova kompozicija, koja se često izvodi uz  čitanje stihova Ogdena Neša?

6. Kako se zvala veoma cenjena američka hip-hop grupa koja je objavila samo dva studijska albuma, 'Blunted on Reality' i 'The Score', pre nego što se raspala 1997. godine? Grupa je dobila ime od reči koja se u pogrdnom smislu koristi za američko-haićanske meleze.

7. Ovu pesmu je napisao i na istoimenom albumu izdao američki kantautor Don Maklin 1971. godine. Neobično dugački tekst pesme je pripovedački osvrt na 'Dan kada je muzika umrla', avionsku nesreću iz 1959. godine u kojoj su stradali Badi Holi i Riči Valens.  Singl je četiri nedelje bio hit broj jedan na američkim listama, a Američko udruženje diskografskih kuća svrstalo ga je na peto mesto najboljih pesama veka. Pod kojim, danas više filmskim imenom je poznat Maklinov magnum opus?

8. Kako se zove pesma Irvinga Berlina koja evocira ambijent tradicionalnog Božića, a čiju najpoznatiju verziju izvodi Bing Krozbi u filmu 'Holiday Inn' iz 1942. godine? Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ta verzija je najprodavaniji singl svih vremena, sa tiražom od preko 50 miliona prodatih primeraka širom sveta.

9. Najčuveniji citat iz kultnog filma 'Dežurni krivci' u stvari je prevod rečenice iz kratke pripovetke Šarla Bodlera 'Velikodušni kockar'. Po priznanju režisera filma Brajana Singera i scenariste Kristofera Mekvarija, oni su čuli za tu izreku odranije, ali nisu imali pojma koji je njen pravi izvor. Kako glasi ovaj citat? (svaki suštinski tačan odgovor se priznaje!)

10. Mada je bio jedan od najuglednijih nemačkih kompozitora 19. veka, za njegovu docniju marginalizaciju najviše je zaslužan ćudljivi Rihard Vagner, kome je u mladosti čak bio i pokrovitelj. Zbog jevrejskog porekla, nacisti su proterali sve njegove opere sa javne scene. Zajedno sa svojim sledbenicima dao je odlučujući karakter žanru 'grand opere', a u najpoznatija dela ubrajaju se opere 'Hugenoti', 'Prorok' i 'Afrikanka', koje su ga učinile najizvođenijim kompozitorom  u vodećim operskim kućama 19. veka. Kako je bilo ime ovom umetniku?

Коментари

  1. 9. najveci trik koji je djavo izveo, je da je ubedio ljude da djavo ne postoji

    ОдговориИзбриши
  2. Novi post je aktivan... Pitanje ostaje otvoreno još neko vreme.

    ОдговориИзбриши
  3. Odgovor na pitanje broj 5: "Karneval životinja" Kamij Sen Sans

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)