NOVOGODIŠNJI SPECIJAL, deo IV


4. MEDIJI

1. Revolucija u svetu računarskih igara počinje prvom mejnstrim arkadnom igrom 'Pong' iz 1972. godine. Pet godina kasnije na tržištu se pojavljuje igračka konzola VCS 2600, koja postaje uzor mnogim budućim konzolama i u izboru specijalizovanog sajta IGN 2009. godine biva proglašena za drugu najbolju konzolu svih vremena, na kojoj je izgrađena cela industrija video igara. Koja čuvena američka kompanija stoji iza ovih proizvoda?

2. Kako se zvala grupa američkih vodviljskih zabavljača i komičara koji su delovali do sredine 20. veka, a danas su najpoznatiji po popularnoj seriji holivudskih kratkometražnih filmova? Grupa je takođe bila poznata i po imenima njenih članova 'Mo, Lari i Šemp', a kasnije 'Mo, Lari i Karli'. Poslednja trojica su akteri igranog filma braće Fareli iz 2012. godine inspirisanog stvaralaštvom ovih zabavljača.

3. Protagonista koje popularne televizijske serije je dobrim delom zasnovan na liku Šerloka Holmsa, između ostalog i po tome što živi na adresi Bejker Strit 221B, što je zavisnik od vikodina i što samo njegovo prezime u doslovnom smislu predstavlja sinonim fonetski slične reči 'homes'?

4. Izgrađen početkom 1930-ih godina, ovaj filmski studio u Pragu uživa ugled 'evropskog Holivuda' ili 'Holivuda istoka'. Studio nosi ime po lokaciji na kojoj je jedan francuski geolog nekada iskopao gomilu trilobita, zbog čega se i godišnja filmska nagrada koju studio dodeljuje naziva 'Zlatni trilobit'. U studiju je snimljeno nekoliko laureata Oskara, a samo neki od holivudskih blokbastera filmovanih u ovom studiju su 'Mission Impossible', 'The Bourne Identity', 'Casino Royale', 'The Chronicles of Narnia', itd. Kako se zove najveći češki filmski studio?

5. Poznata pod nadimkom Nanarela, bila je inspiracija Tenesi Vilijamsu za komad 'Tetovirana ruža'. Za ulogu sicilijanske udovice u istoimenoj filmskoj adaptaciji komada dobila je svog jedinog Oskara za najbolju glumicu. Italijansko Ministarstvo finansija izdalo je posebnu kovanicu od 5 eura koja na jednoj strani nosi njen profil, a na drugoj sliku iz filma 'Rim, otvoreni grad', po kome je ostala upamćena. O kojoj glumici je reč?

6. Za ulogu šerifa Rustera Koburga u istoimenom rimejku filma 'Čovek zvani hrabrost' ('True Grit'), Džef Bridžis imao je priliku 2011. godine da postane treći glumac u istoriji koji je osvojio dva uzastopna Oskara za glavnu mušku ulogu, ali je ipak sve ostalo na nominaciji. Ko je u originalnom ostvarenju iz 1969. godine osvojio svog jedinog Oskara u istoj kategoriji?

7. Između 1961. i 1963. godine Ingmar Bergman snimio je tri filma – 'Kroz tamno staklo', 'Zimsko svetlo' i 'Tišina', sva tri o uzaludnosti vere u Boga, porodicu i ljubav. Zajednički naziv ove minimalističke trilogije je aluzija na tip pozorišnih komada koji je razvio Bergmanov omiljeni pisac August Strindberg, ali  i na vrstu muzike namenjene za uže prostore i uži krug slušalaca, zbog čega se i izvodi sa manjim brojem instrumenata. Pod kojim imenom je poznata ova trilogija?

8. Ime ključne reljefne karakteristike fiktivnog ostrva iz romana Vilijama Goldinga 'Gospodar muva' poslužilo je Stivenu Kingu da tako nazove grad koji se provlači u njegovim brojnim delima. Kingov izmišljeni grad zauzvrat je inspirisao naziv produkcije Roba Rajnera, koja je bila koproducent filmske verzije 'Gospodara muva' iz 1990. godine. Drugi značajni filmovi ove producentske kuće su 'Misery', 'When Harry Met Sally', 'A Few Good Men' i 'Michael Clayton'. O kom imenu je reč?

9. Ovaj film iz 1916. godine delimično je bio odgovor na optužbe za rasizam proistekle iz režiserovog prethodnog epskog ostvarenja 'Rađanje jedne nacije'. Tri i po sata antologijskog nemog spektakla  bili su u to vreme najskuplji ikad snimljeni film, pa je očekivana posledica njegovog komercijalnog neuspeha bila propast producentskog studija 'Triangle Film Corporation'. Kako se zove film koji je jedan od vodećih filmskih kritičara prve polovine 20. veka ocenio dostojnim da zauzme svoje mesto pored Betovenove 'Pete simfonije'?

10. Neposredna ratna iskustva koja je stekao služeći kao tajni agent francuske vlade i pomažući pokrete otpora u Kini, Burmi i Francuskoj Indokini Pjer Bule je docnije pretočio u klasični roman 'Most na reci Kvaj', po kome je Dejvid Lin snimio istoimeni film 1957. godine. Drugo najznačajnije delo ovog pisca adaptirano je u čak sedam delova filmske franšize, dve televizijske serije i jedan strip. Koje delo je u pitanju?

Коментари

  1. 10. Neposredna ratna iskustva koja je stekao služeći kao tajni agent francuske vlade i pomažući pokrete otpora u Kini, Burmi i Francuskoj Indokini Pjer Bule je docnije pretočio u klasični roman 'Most na reci Kvaj', po kome je Dejvid Lin snimio istoimeni film 1957. godine. Drugo najznačajnije delo ovog pisca adaptirano je u čak sedam delova filmske franšize, dve televizijske serije i jedan strip. Koje delo je u pitanju?

    planeta majmuna

    ОдговориИзбриши
  2. 2. Kako se zvala grupa američkih vodviljskih zabavljača i komičara koji su delovali do sredine 20. veka, a danas su najpoznatiji po popularnoj seriji holivudskih kratkometražnih filmova? Grupa je takođe bila poznata i po imenima njenih članova 'Mo, Lari i Šemp', a kasnije 'Mo, Lari i Karli'. Poslednja trojica su akteri igranog filma braće Fareli iz 2012. godine inspirisanog stvaralaštvom ovih zabavljača.

    Three Stooges

    ОдговориИзбриши
  3. Ova četiri pitanja ostaju na "novogodišnjem meniju" do sutra!

    SUTRA od 20.00 časova, nastavak NOVOGODIŠNJEG SPECIJALA!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)