НОВИ СЕТ питања, аутор Омер Екић

1) Како се звао Италијан, који се у XVIII в у Русији прославио низом монументалних луксузних грађевина у стилу касног барока (нпр. Зимски дворац у Санкт Петербургу или Катаринина палата у Царском селу)?

2) Какo се назива серија од шест француских таписерија, насталих крајем XV века, које се данас сматрају највећим уметничким делима средњевековне Европе? На свакој од таписерија налазе се као заједнички мотив два створења по којима је цела серија и добила име. Ове таписерије су и тема познатих романа Трејси Шевалије и Кели Џонс.

3) Живео је у XVII веку и био политичар, антиквар и колекционар, као и један од првих енглеских масона. Своју огромну колекцију старих рукописа и антиквитетну библиотеку је посмртно донирао универзитету у Оксфорду, који је 1677. основао музеј отворен за публику, који се сматра првим модерним јавним музејем на свету. Музеј назван по њему се временом све више ширио и данас има велику археолошку колекцију и збирку уметнина. Како се зове овај музеј?

4) Какo се зове јеврејски празник којим се обележава ослобођење јеврејског народа у време прогонства у Персији, када је Естер (Јестира) успела да од цара Ахасвера за свој народ измоли милост од најављеног покоља? Празник пада у периоду од краја фебруара до краја марта и почиње постом, уз обичај седења по кућама до касно у ноћ.

5) Какo се звала старогрчка нимфа, чувена по својој лепоти, која се у жељи да остане чедна и избегне Аполоново удварање, претворила у ловор, после чега је он од ловоровог лишћа направио венац којег је носио око главе? Њеним именом назива се и комплекс, односно страх младих девојака од сексуалности.

6) Један је од најпопуларнијих готик рок бендова данашњице а име му у преводу значи ''нестајати'' или ''полако бледети''. Познат је по албумима ''Fallen'' и ''The Open Door''. Како се зове овај бенд, чији је заштитни знак певачица и пијаниста Ејми Ли?

7) Како се звао италијански композитор, један од најпознатијих представника веризма у музици, најпознатији по својој опери ''Пајаци'', која и данас спада у 20 опера које се најчешће изводе широм света?

8) Славу и широко признање стекао је на радију; његова контроверзни шоу је од 1986. до 2005. емитован на целој територији САД, успевајући да увек изнова шокира публику. 1994. се кандидовао за гувернера Њујорка и био близу победе, али се повукао из трке када је сазнао да мора да потпуно открије своје финансијско стање. Књиге ''Приватни делови'' и ''Мис Америка'' биле су му бестселери, а комерцијално јако успешан био је и филм ''Приватни делови'', биографска комедија рађена по поменутој књизи. Од краја 1990-их ради и на телевизији, привлачећи пажњу експлицитним и бизарним темама. Како се зове овај шоумен, који себе воли да назива ''Краљем свих медија''?

9) Какo се звала краљица под којом су се Енглеска и Шкотска ујединиле у Краљевину Велику Британију?

10) Кoји је био први велики рат XX века, окончан падом Порт Артура и потоњим мировним споразумом у Портсмауту, закљученим уз посредовање Теодора Рузвелта, који је затим добио Нобелову награду за мир?

11) Северозападни пролаз, испрва хипотетички пoморски пут на северу Канаде који повезује Тихи и Антантски океан, вековима је био предмет потраге разних истраживача. Ко је први успео да у целости преплови Северозападним пролазом?

12) О кoм владару се ради ако знамо да је био ожењен Елеонором Аквитанијском, најмоћнијом женом XII века, да му је син био Ричард Лавље срце, те да је одговоран за убиство Томаса Бекета?

13) Пo овом коктелу названа је једна музичка група склепана за наступ на Песми Евровизије, где је потом успела и да победи. Како се зове коктел састављен од два дела сока од поморанџе и једног дела шампањца, настао 1921. године, у шта неки старији рецепти додају и гренадин, који се данас не сматра обавезним?

14) Какo се зове род бактеријских паразита, главни узрок гениталних и очних инфекција код људи? Преноси се током секса или вагиналног порођаја а занимљиво је да око 3/4 жена нису ни свесне инфекције, која касније може довести до стерилитета и већег ризика превременог порођаја и ванматеричне трудноће. Један облик ове бактерије који изазива коњуктивитис и стварање трахома, значајан је узрок слепила.

15) Под кoјом скраћеницом је позната највећа америчка осигуравајућа компанија, до избијања финансијске кризе 2008. четврта највећа компанија на свету, и главни спонзор Манчестер Јунајтеда у периоду 2006-2010? Када је избила криза, акције су им се срозале са 70,13 $ на 1,25 $, али онда су власти закључиле да су сувише велики да пропадну и да се после пропасти Лиман Брадерса не може дозволити још један банкрот толиких размера, па је интервенисано са преко 180 милијарди $ државних средстава.

16) Дуж обале ове државе простире се корални гребен дуг око 300 km. Услед олуја, сече шуме мангрова и глобалног загревања, оштећено је око 40% гребења, тако да је 2009. доспео на листу угрожене светске баштине. Посебно је познат по тзв. ''Великој плавој рупи'', пречника 300 m и дубине 125 m. У којој земљи се налази овај гребен?

17) Рођен је у Немачкој, отпочевши филмску каријеру у раном периоду Вајмарске републике, да би 1922. отишао у Холивуд, где се прославио мјузиклима (на пример ''Љубавна парада'' и ''Насмешени поручник'') и рафинираним комедијама, међу којима се посебно истичу ''Ниночка'', ''Бити и не бити'' и ''Небо може да сачека''. Како се звао овај бриљантни сценариста, продуцент и филмски редитељ, чији стил је био толико цењен да је називан његовим презименом (__________ touch), што је ознака која и данас означава висок квалитет?

18) Како се зове чувени хумористички роман из викторијанског периода, испрва замишљен као озбиљан туристички водич, у коме неколико доконих господина плови низ Темзу, и у коме налазимо чувени цитат: ''Волим рад. Рад ме фасцинира. Могао бих сатима да гледам људе како раде''?

19) Често се користи у математици и информатици, а у употребу га је увео IBM 1963. године. У њему се сваки нибл пише једним јединим знаком, што за резултат има да на пример број 50 пишемо као 32, број 1.000 као 3Е8 а милион као F4240. О чему је реч?

20) До свог епохалног открића овај физичар дошао је још у докторској дисертацији, када је претпоставио да електронима у покрету треба придружити и таласна својства. Пет година касније добио је Нобелову награду за физику за откриће таласне, односно дуалне природе електрона. Како се звао овај научник, који је имао част да буде 16-ти (од до сада свега 20) академик, коме је припадало место број 1 у Француске академији и који држи рекорд са 43 године проведене на овом месту?

21) Кoја риба северних мора је од свих риба најбогатија омега 3 масним киселинама?

22) Једини дo сада забележени случај да УНЕСКО скине неко место са листе Светске баштине десио се 2007. са животињским резерватом, посебно битним због стада арапског орикса, али и неких других угрожених врста. Био је то одговор на одлуку владе те земље да смањи заштићено подручје за 90%, после чега су ловокрађа и губитак станишта смањили број орикса са 450 на 65. У којој земљи се то десило?

23) Овај совјетски дизач тегова поставио је чак 80 светских рекорда између 1970. и 1977. и освајао златне медаље у најтежој категорији на Олимпијским играма 1972. и 1976. Био је познат и као ''Најјачи човек на свету'' и по свом високом образовању. Преминуо је 2011. у 70-ој години живота. Како се звао?

24) Како се звао легендарни немачки фудбалер, који је као капитен довео Немачку до прве титуле првака света у фудбалу? Иако је имао бројне понуде моћних клубова, целог живота је остао веран Кајзерслаутерну, чији стадион се у његову част данас зове по њему.

25) Ко је први скијашки скакач коме је на турнеји Четири скакаонице успело да победи на све четири? Исте 2002. године освојио је и титулу првака света, као и олимпијско злато у екипној конкуренцији.

26) Ова игра речима почиње тако што се у оквиру протресу 16 коцкица, свака са по једним словом на свакој страни, после чега остаје видљиво 16 слова на горњим странама коцкица. Играчи потом имају по 3 минута да испишу што више речи које виде, слажући речи тако да следеће слово може бити свако до претходног, гледано хоризонтално, вертикално или дијагонално. Пошто се избаце неважеће речи и речи које имају најмање два играча, бодују се преостале и добија се победник. Како се зове ова игра?

27) Како се једним именом зове обално море и придружени му наплавни блатњави плићаци (којима дугује име), који се у дужини од око 500 km и површини око 10.000 km² пружају између Холандије, Немачке и Данске, одвојени Фризијским острвима од Северног мора? Територија је позната по богатој флори и фауни, нарочито по обиљу птица, чији број достиже и 6 милиона истовремено.

28) Какo се зове милионски град на северу Ирака, на реци Тигар, у близини места на коме се налазио древни асирски град Нинива?

29) Кoје заједничко име повезује претпостављену звезду која негде иза Ортовог облака орбитира око Сунца, узрокујући повременим приближавањем масовне падове комета на Земљу и ефекат нуклеарне зиме, са једним дугометражним филмом из серије ''Звездане стазе'', романима Агате Кристи и Исака Асимова, те са позоришним комадом чији је аутор Алфред Нобел?

30) Како се зове фотографска техника, названа по научнику који ју је створио, а која је била у употреби 20-ак година, до око 1860.? Код ове технике нема негатива и свака слика је оригинал, немогућ за копирање, настао на посребреној плочи осветљаваној у камера обскури, под дејством јодне и сребрне паре.

Коментари

  1. Одговори
    1. тачно, говорило се о овој теми пре неко вече на ФБ групи.

      Избриши
  2. 7.Rudjero eonkavalo
    10.Rusko-Japanski
    15.AIG
    25.Sven Hanavald

    ОдговориИзбриши
  3. 4. Purim
    7. Leonkavalo
    9. Ana
    10.rusko-japanski
    11. Hadson?
    12. Henri II
    20. Tompson
    21. ajkula
    22. Kambodza
    26. scruble
    29. Nemezis
    30. dagerotipija

    ОдговориИзбриши
  4. 6 . Fejd
    10. Meksiko vs. USA
    14. Hlamidija
    15. AEG
    16. Belize
    20. Plank
    21. Bakalar
    22. Bahrein
    25. Sven Hanevald
    28. Mosul

    ОдговориИзбриши
  5. Тренутно су неодговорена питања: 3, 11, 13, 19-23, 26 и 27.

    ОдговориИзбриши
  6. Неодговорено: 3, 11, 13, 19, 20, 22, 23, 26 и 27.

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. тачно! Понекад је и најједноставнији одговор управо онај који се тражи.

      Избриши
  8. Користим прилику да поздравим посетиоце КВИЗ линка Србије из: Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Немачке, Сједињених Америчких Држава, Русије, Мађарске, Украјине, Индије, Филипина, Луксембурга, Холандије, Велике Британије, скандинавских земаља, Бразила, Казахстана, Јужне Африке...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно и Македонце, Словаке, Летонце, Литванце, Шпанце, Французе, Ирце, Канађане, Индонежане, Малежане...

      Избриши
  9. Одговори
    1. није Перу, досадашњи одговори на ово питање су били врло близу...

      Избриши
  10. Преостало: 3, 13, 19, 20 и 27. Признајем - тешко је и захтевно, али ту је Гоогле...

    ОдговориИзбриши
  11. E=mc2 (energija je jednaka proizvodu mase i kvadrata brzine svetlosti), ova jednacina pokazuje masenu (materijalnu) prirodu materije
    E=hv (v je malo grcko ni koje nisam uspeo da nadjem i predstavlja frekvenciju talasa a h je Plankova konstanta) i ovom jednacinom je Maks Plank pokazao talasnu prirodu materije i uz predhodnu Ajnstajnovu jednacinu pokazao dualitet materije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Заиста нисам стручан да дам коментар, али верујем да су аргументи чврсти, барем колико и Омерови.

      Избриши
  12. 3. Е.....ОВ МУЗЕЈ
    13. Б... Ф..
    19. .....ДЕЦИМАЛНИ СИСТЕМ
    27. В....... МОРЕ

    ОдговориИзбриши
  13. скоро. У питању је Ешмоулов музеј. Елајас Ешмоул.

    ОдговориИзбриши
  14. 19. Хексадецимални систем.

    ОдговориИзбриши
  15. Одговори
    1. Tачно!

      Овим одговорима, закључен је Омеров сет питања. Хвала аутору и свим решавачима и читаоцима КВИЗ линка Србије!

      Избриши
  16. Sad tek čitam ovaj set. Moram da korigujem formulaciju pitanja 22. Desilo se i u Nemačkoj posle Omana, u dolini Elbe na području Drezdena.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Former_UNESCO_World_Heritage_Sites

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)