Novi SET... Autor pitanja: Ivan Andonov

1.       Koja ličnost koja je obeležila 19. vek je dobila ime po gradu u kome se rodila, koji je inače van njene otadžbine?

2.       Koji kompjuterski operativni sistem nosi ime koje potiče iz jednog od jezika juga Afrike, a označava humanistički filozofski koncept prisutan širom „crnog kontinenta“ koji se fokusira na međuljudske odnose?

3.       Jedna od najpopularnijih serija današnjice je „Monk“, u kojoj naslovni opsesivno-kompulzivni junak rešava misterije sa umešnošću Poaroa i Šerloka Holmsa. Kako se zove glumac koji tumači ovaj lik, ako znamo da je sa istim prezimenom, uobičajenim za libanske Maronite, rođen Omar Šarif?

4.       Čile, Iberoamerički samit 2007. godine. Tadašnji španski premijer Sapatero je za govornicom, kada Ugo Čaves kreće sa neprestanim upadima, nazivajući njegovog prethodnika Asnara fašistom, toliko agresivno da je Sapatero, suprotno svojoj ideologiji, morao da stane u Asnarovu odbranu. Sve kulminira indignacijom španskog kralja Huana Karlosa I, koji preseca raspravu čuvenom kratkom upitnom rečenicom, mnogi bi rekli nepristojnom, ali potpuno opravdanom, koja preko noći postaje medijski i komercijalni fenomen u celom hispano svetu, a i šire. Šta je tom prilikom kralj rekao Čavesu?

5.       Veruje se da je za vreme njegove vladavine isklesana Velika sfinga. Kako se zvao egipatski faraon, Keopsov sin, čije ime nosi druga po veličini piramida u Gizi?

6.       Mnogi je smatraju najvećom brazilskom pevačicom svih vremena. Sa Tomom Žobimom je snimila legendarnu pesmu „Águas de Março“, a njena prerana smrt u 37. godini od mešavine kokaina, alkohola i temazepama ostavila je njenu domovinu u nezapamćenoj žalosti. Kako se zvala ova žena anđeoskog glasa, poznata i pod nadimcima Pimentinja (Opasnost) i Furasao (Uragan)?

7.       Imaju je Jeloustoun, Ngorongoro i Krakatau. To je veliki morfološki oblik sličan krateru, ali mnogo većih dimenzija. Kako se zove ovaj oblik koji nastaje urušavanjem vulkanske kupe nakon erupcije, nazvan po španskoj reči za kotao ili kazan?

8.       Legendarni R’n’B i soul pevač iz Memfisa preziva se Tomas, poznati kanadsko-američki kantautor je Vejnrajt, savremeni engleski glumac je Sjuel, a u filmu Kevina Smita „Dogma“ tako se zove navodno trinaesti apostol koji tvrdi da je izostavljen iz Biblije zato što je crnac. Koje ime, inače čest starorimski kognomen, spaja svu ovu gospodu?

9.       Čuvari ovog nacionalnog parka u istočnom delu DR Kongo 2007. godine našli su sedam ubijenih planinskih gorila unutar njegovih granica, što je bio samo jedan u nizu incidenata koji su ukazali na mogućnost potpunog uništenja ovog šampiona Afrike po bogatstvu i raznovrsnosti ekosistema. Nakon dugog perioda ratovanja i prenaseljavanja u ovoj oblasti, poslednjih godina napokon su preduzete određene mere za njegovo očuvanje. Kako se zove prvi afrički nacionalni park, nazvan po lancu vulkana na njegovoj južnoj strani, koji je 1925. godine osnovao belgijski kralj Albert I, čije je ime prvobitno i nosio?

10.   U dva navrata je žestoko pomogao Hrvatskoj na svetskim prvenstvima u fudbalu, kojoj ni to nije bilo dovoljno da prođe grupnu fazu. Najpre je u Japanu u pobedi „vatrenih“ nad Italijom poništio regularan gol Kristijanu Vijeriju zbog navodnog ofsajda, da bi četiri godine kasnije u Nemačkoj u čuvenoj utakmici Hrvatske i Australije napravio presedan pokazavši tri žuta kartona Josipu Šimuniću pre nego što ga je isključio. Koji slavni fudbalski sudija je drugopomenutim potezom sebi trasirao put ka kraju karijere koji je ubrzo usledio?

11.   Kada je zemljotres razorio Haiti, on je pomagao preživelima. Kada se pojavio svinjski grip, svi gledaoci CNN-a nestrpljivo su čekali njegove instrukcije. Kako se zove ovaj doktor indijskog porekla i imena, američka verzija Nade Macure, koga je prošle godine magazin „Forbs“ uvrstio među deset najuticajnijih slavnih ličnosti?

12.   Ako volite ovaj elektronski muzički žanr čestih ritmičkih preskoka i sinkopiranja, njegovi slavni predstavnici Skream i Skrillex sigurno se nalaze jedan do drugog na abecednoj listi vaših omiljenih izvođača. On je nastao u osvit novog milenijuma u Londonu, a fanovi će vam reći da je njegova čar to što je istovremeno dostigao globalno priznanje i zadržao odlike „underground“ scene. Njegov najbliži rođak zove se „grajm“, a možemo sa pravom tvrditi da je njegov originalni predak jamajčanski rege. Koji globalno popularni muzički pravac je u pitanju?

13.   Veliki broj kviz pitanja širom sveta sastavlja se zahvaljujući Vikipediji. Ona je jedan od najposećenijih neprofitnih sajtova na svetu, zbog čega je prinuđena da se izdržava od donacija. Kako se zove čovek koji ju je osnovao zajedno sa kolegom Lerijem Sengerom, koji nam se često obraća za finansijsku pomoć radi preživljavanja jednog od naših omiljenih mesta za razonodu?

14.   Na ovogodišnjim izborima njen predsednik je osvojio svoj peti uzastopni mandat. Odmah bismo pomislili da je to neka bivša sovjetska republika, ali bismo se prevarili, jer to je zemlja u kojoj se pije voda sa česme, u kojoj je Tom Kruz nedavno snimao svoj novi film, inače jedina NATO članica koja nema svoju vojsku. Koja država je u pitanju?

15.   U nekim zemljama on se prodaje kao „holandski keks sa vetrenjačama“. Kako se u Holandiji i Belgiji naziva ovaj keks, za čije ime se veruje da potiče od latinske reči za ogledalo, a odnosi se na način njegovog ukrašavanja, gde se na drvenom pečatu pravi odraz u ogledalu željene slike, koja se onda u maniru bareljefa utiskuje na keks?

16.   Rođen je u Montevideu kao Isidor-Lisijen Dikas, a kasnije se seli u Pariz. Njegov mračni spev „Maldororova pevanja“ postao je slavan mnogo godina nakon njegove prerane smrti već u 25. godini. Pod kojim pseudonimom je ostao zapamćen ovaj pesnik, danas kultna figura poetskog nadrealizma?

17.   Kako se zove kompjuterska „pucačka“ igrica iz prvog lica čija je najigranija modifikacija čuveni „Counter Strike“?

18.   Po imenu bismo rekli da je antibiotik ili lek za smirenje, ali to je italijanski aperitiv sa 11% alkohola nastao u Padovi. Kako se zove ovo piće slično Kampariju, inače uobičajen sastojak koktela „Špric“?

19.   Koja francuska reč spaja vrstu pasulja koju mi zovemo čučavac, jedan duvački instrument nastao u Francuskoj i „mekani“ ton na gitari koji nastaje tako što se prst samo ovlaš nasloni na žicu na određenim mestima kao što su treći, peti, sedmi ili dvanaesti prag?

20.   Životni cilj italijanskog anarhiste Luiđija Lukenija bio je da ubije neku aristokratsku ličnost. Tog lepog ženevskog dana njegova planirana žrtva bio je vojvoda Filip od Orleana, koji je međutim na vreme promenio svoje planove i tako ne znajući spasao sebi život. Na svoje oduševljenje, Lukeni je saznao da je još jedna osoba plave krvi u gradu, istog momenta se opredelio da ipak ona bude njegova žrtva i nešto kasnije joj zadao smrtonosni ubod turpijom. Koja čuvena ličnost je stradala tog 10. novembra 1898. godine u Ženevi?

21.   Njegovo pravo ime je Edvard Majkl, ali ga ceo svet zna po nadimku i prezimenu. Centralna je figura emisije „Čovek protiv divljine“, takođe poznate kao „Ultimativno preživljavanje“, u kojoj često čini neverovatne poduhvate i hrani se nezamislivim stvarima da bi preživeo. Ko je ovaj zanimljivi čovek, koji inače živi na jednoj barži na reci Temzi?

22.   Kako glasi ime grupe sportskih timova osam prestižnih američkih univerziteta sa istočne obale, u kome se nalazi engleska reč za bršljan, kojim se često u prenesenom značenju označava akademska izvanrednost, selektivnost u prijemu na fakultet i društveni elitizam?

23.   Koji pojam koji nas asocira na Švajcarsku označava četvrtinu neke zastave, obično gornju levu, kao u slučaju američke, australijske ili grčke zastave?

24.   Kako se zove jordanski grad naseljen preko 6 milenijuma, za koji je vojevao Lorens od Arabije, koji predstavlja jedinu luku u Jordanu?

25.   Ona je prva žena koja je dobila Prickerovu nagradu za arhitekturu. Kako se zove ova zvezda savremene arhitekture rođena u Bagdadu, koja se kod nas u poslednje vreme pominje u kontekstu izgradnje kontroverznog kompleksa na Kalemegdanu?

26.   Kada maskirani napadači izvrše pljačku ili razbojništvo, u žargonu kažemo da su nosili „fantomke“. Kako glasi univerzalno ime ove kape koja pokriva veliki deo lica, nazvane po mestu odigravanja jedne od bitaka Krimskog rata, kada su njene pletene varijante štitile britanske vojnike od često hladne i oštre klime tih krajeva?

27.   Ovaj samouki muzičar je najveća pokojna zvezda prvog talasa rege muzike uz Boba Marlija, sa kojim je i osnovao čuvene Wailerse. Po napuštanju benda izdaje sedam solo albuma, postaje jedan od najpoznatijih promotera rastafarijanizma, dok mu život nije naglo prekinut 1987. godine tokom pokušaja pljačke njegovog doma. Rođen kao Vinston Hjubert Mekintoš, pod kojim umetničkim imenom je ostao zapamćen ovaj talentovani Jamajčanin?

28.   Koji engleski pojam koji vezujemo za automobile označava komentar kojim se osobi neželjeno otkriva sadržaj knjige koju nije pročitala ili filma koji nije odgledala?

29.   Iako su to u Londonu očekivali od svetske prvakinje na 400 metara Amantl Montšo, građani ove zemlje su se prvoj i jedinoj do sada olimpijskoj medalji radovali zahvaljujući 11 godina mlađem Najdželu Amosu, koji je „duvajući u leđa“ novom-starom svetskom rekorderu Dejvidu Rudiši osvojio zlata vredno srebro na duplo dužoj deonici. Iz koje zemlje dolaze pomenutih dvoje atletičara?

30.   Koja velika ličnost engleske istorije je poslednjih tridesetak godina života provela upravljajući Kraljevskom kovnicom novca u Londonu?

Коментари

  1. 8. Rufus
    12. dubstep?
    21. Grils
    28. spoiler

    ОдговориИзбриши
  2. 8. Rufus
    12. dubstep
    21. Grils
    28. spoiler

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. е, сад је тачно. Иначе, звали су је Сиси (није умела да каже "не")

      Избриши
  4. Преостало: 1 - 4, 7, 9 - 11, 13 - 19, 22, 23 и 30.

    ОдговориИзбриши
  5. 2. ubuntu
    9. Virunga
    10. Grem Pol
    13. Dzimi Vels
    14. Kosta Rika
    17. Half Life
    22. Ajvi liga
    27. Edi Grant

    ОдговориИзбриши
  6. Преостало: 1, 3, 4, 7, 11, 14, 15, 16, 19 и 30.

    ОдговориИзбриши
  7. 3) Тони Шалхауб
    14) Исланд
    30) Исак Њутн

    Узгред, Коста, шта би са мојим сетом, него поново иде Иван?

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. Одговори
    1. не, у питању је жена... чије је име уједно и њено родно место.

      Избриши
  10. 7. kaldera, 4. "Zasto ne ucutis?"

    ОдговориИзбриши
  11. Душан Миолски3. новембар 2012. 21:34

    1. Roza Luksemburg

    ОдговориИзбриши
  12. ТАЧНО: Флоренс (Фиренца) Најтингејл и флажолет

    Овим смо успешно заокружили и овај сет.

    Хвала свим учесницима вечерашњег одгонетања, идуће суботе је на програму нови сет, аутора Омера Екића.

    ПРИЈАТНО!

    ОдговориИзбриши
  13. Pošto naginje zima i po pravilu se provodi više vremena u kući možda bi trebalo razmisliti o uvođenju još jednog sedmičnog termina za postavljače pitanja, koji bi se koristio po potrebi da gotovi setovi ne bi bili na dugom čekanju. Moja procena je da ću po obradi prikupljenog materijala ovim tempom samo ja imati setove za više od dva meseca u kontinuitetu.

    ОдговориИзбриши
  14. Поздрављам Цоаченков предлог, јуче сам се накачио тек око 22h и наравно све је већ било очишћено а ако (Коле) имаш већ пуно послатих сетова можда можеш и чешће да их качиш, нпр. и средом. Куцам нови сет да те и ја "затрпам" са питањима.

    Позз

    ОдговориИзбриши
  15. Pozdrav svim odgonetačima. Nadam se da je bilo korisno i edukativno.

    Ivan

    ОдговориИзбриши
  16. odgovaram samo na dvanaesto pitanje - dubstep :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)