НОВИ СЕТ ПИТАЊА аутор: Омер Екић

1)
1) Уз Маљевича, биo је најзначајнија личност руске авангарде 1920-их, да би потом постао вођа покрета познатог као конструктивизам. Најпознатији му је никад изведени објект, Споменик Трећој Интернационали, спектакуларно 400 м високо здање од бетона и челика, прекривено стаклом, са двоструким спиралним омотачем нагнутим у једном смеру, који је требало да буде симбол Москве. Како се звао овај архитекта, вајар и сликар?

2) Овај немачки филозоф идеалист био је вероватно највећи представник песимизма. У свом главном делу ''Свет као воља и представа'', тврдио је да је воља основа и суштина свега а да је свет само представа. Пошто је воља вечито незадовољена, живот је бескрајна патња а овај свет најгори могући свет. Циљ свега је нирвана. У складу са овим начелима, живот му је протекао у самоћи, неразумевању и мрзовољи, да би до већег утицаја дошао тек пред крај живота и после смрти. Како се звао овај велики филозоф, чијим презименом је и Бранислав Нушић назвао један свој мање познати комад?

3) Какo се зове хиндуистичка богиња среће и благостања, супруга бога Вишне, позната по лепоти и често приказивана како јаше на белој сови или слону?

4) Како се назива инструментално дело слободне, импровизацијске форме, које се јавља у XV веку као предигра или увод у веће дело, или као самостална композиција? Најстарији је облик композиције писан за инструменте са диркама (клавир, чембало) и за лауту. У доба барока најчешће је увод у свиту, фугу или коморну сонату а у доба романтизма компонован је и као самостално дело за клавир (Шопен, Дебиси) или за оркестар (Лист).

5) Рoђен је у Француској, од родитеља јеврејских емиграната из Русије. Био је успешан не само као скандал мајстор већ и на многим другим пољима; у Француској га сматрају легендом. Од његових бројних љубавних веза најпознатије су оне са Брижит Бардо и Џејн Биркин, а песма из истоименог филма ''Волим те... ни ја тебе'' је у многим земљама била мегахит, док је у неким забрањивана због изразито сексуалног контекста. Како се звао овај певач, композитор, песник, глумац и редитељ?

6) Како се зове музички жанр настао током 1950-их на Јамајци, као претходник регеа и рокстедија, а кога одликује комбиновање елемената карипског мента и калипса са џезом и блузом? У каснијем периоду била је то популарна субкултура у Британији, посебно код скинхедса. Један од симбола ове музике су црно-бела поља налик на шаховску таблу?

7) Била је први женски суперстар у Америци. Одличан стрелац јoш од малих ногу, са мужем Френком Батлером прикључила се Буфало Биловом Шоу са Дивљег запада и наредних 16 година одушевљавала публику вишеструким погађањем танке ивице карте док пада на под са 30 m удаљености, погађањем пепела на цигарети коју Батлер држи у устима, или гађањем удаљених мета нишанећи у огледалу. Наступала је и пред краљицом Викторијом, када је (на његово инсистирање) извела трик са цигаретом коју је у устима држао будући немачки кајзер Вилхелм. Како се звала ова забављачица, о чијем животу је снимљено доста филмова а 1946. настао је и чувени мјузикл за који је музику компоновао Ирвинг Берлин?

8) Домогавши се власти захваљујући вођству оснивача династије Муција над плаћеничком војском кондотијера, ова породица снажног имена владала је Миланским војводством од средине XV до средине XVI века, слично као Медичијеви Фиренцом. Породица се измешала са Борџијама, захваљујући браку са Лукрецијом, а војвода Лодовико је познат по томе што је у његовој служби скоро 20 година радио Леонардо да Винчи, од кога је наручио израду ''Тајне вечере''. Како се звала ова моћна породица?

9) Пoд којим именом је јануара 2012. године на Новом Зеланду ухапшен немачко-фински бизнисмен, власник компаније ''Megaupload'', по оптужбама ФБИ за кршење ауторских права, прање новца и слично?

10) Какo се звао шпански истраживач и конквистадор, најпознатији по томе што је 1513. са групом људи препешачио оно што се тада звало Даријенски земљоуз, поставши први Европљанин који је угледао Тихи океан, да би пар дана касније и закорачио у океан са исуканим мачем, назвао га Јужно море и прогласио шпанским поседом?

11) Какo се зове највећа етничка група Јужног Судана, по вери углавном хришћани или анимисти, чији су припадници познати по изузетној висини?

12) Какo се зове традиционални јужноамерички напитак, богат кофеином и доста сличан чају, посебно популаран у Аргентини, Парагвају и Уругвају, који се добија од лишћа зимзеленог стабла које расте дуж целог тока реке Паране?

13) Хемијски гледано, то је бакар карбонат и има формулу Cu2CO3(OH)2. Од антике до краја XVIII века се користио као пигмент у зеленој боји, а од њега се израђује и прелеп зелени накит. Како се зове овај минерал, по коме је названа и једна огромна просторија у Зимском дворцу у Ермитажу, коришћена за пријеме?

14) Како се звала прва oрганизација за грађанска и политичка права лезбејки у САД, основана 1955. у Сан Франциску, која је постојала до 1969. године? Издавали су часопис ''Мердевине'', од 1960. одржавали су јако успешне националне конвенције, а име су добили по фиктивној Сапфиној савременици са Лезбоса.

15) У кoм чувеном филму насталом по литерарном предлошку се појављују Манчкини? После великог успеха филма, реч је ушла у енглески језик означавајући патуљке, односно нешто мало и симпатично.

16) Режирао је, продуцирао и био сценариста чувених филмова као што су ''Време нежнoсти'' и ''Добро да боље не може бити''. Славан је и по раду на телевизији, будући да је био креатор ''Мери Тајлер Мур шоа'', те да је ангажовао Мата Гренинга за серију ''Симпсонови'', коју је потом и продуцирао. Како се зове овај свестрани аутор?

17) Какo се звао британски писац норвешког порекла, познат по књигама за децу, међу којима се издвајају ''Чарли и фабрика чоколаде'', ''Џејмс и џиновска бресква'' и ''Гремлини''? Дуго година је био ожењен славном глумицом Патришом Нил, а написао је и сценарио за филм о Џејмсу Бонду ''Само двапут се живи''.

18) Рoђен је у Јужноафричкој републици а данас живи у Аустралији. Једини је писац који је добио и две Букерове награде и Нобелову награду за књижевност. Како се зове овај писац, аутор романа "Срамота", "Чекајући варваре" и "Живот и доба Мајкла К."?

19) Основано 1818., овo енглеско позориште постало је светски славно након што је 1914. почело са серијом продукција по Шекспировим делима, са глумцима као што су Лоренс Оливије, Џон Гилгуд и Ралф Ричардсон. Трупа са Оливијеом на челу чинила је језгро Националног позоришта Велике Британије, које је изводило представе у овом позоришту све док се 1976. није преселило у нову зграду. Како се зову ово чувено позориште и истоимена позоришна трупа, која од 2003. за уметничког директора има познатог глумца Кевина Спејсија?

20) Кoји је био матерњи језик Махатме Гандија, Мухамада Али Џине, Валабхаи Патела и Џ.Р.Д.Тате? Овим језиком говори близу 70 милиона људи, највише у индијској савезној држави која се зове слично као и језик, а чији је највећи град Ахмедабад?

21) Покушавајући да добије амонијум-цијанат из цијанатне киселине и амонијака, велики немачки хемичар Фридрих Велер је сасвим случајно 1828. године успео да као први у историји из неорганске добије органску супстанцу, што се то тада сматрало немогућим. Које органско једињење је том приликом добијено?

22) Какo се звао швајцарски научник кога сматрају оцем модерне лингвистике? Књига која га је прославила је ''Курс опште лингвистике'', иако је он уопште није ни написао а највероватније ни намеравао написати, већ су после његове смрти књигу објавили студенти, служећи се белешкама са његових предавања.

23) Ова биљка суптропских пoдручја има прелепе беле, розе, црвене или жуте цветове, али зато има отрован млечни сок, сваки део ове биљке отрован је када се поједе, а чак и додир са њима може да изазове иритацију коже. У САД је користе као украс и заштиту од буке поред ауто-путева, јер је јелени не једу због отровности, а прилично је отпорна на сушу и расте и на лошем тлу. Како се зове ова биљка?

24) Какo се зове америчка црнопута гимнастичарка која је на ОИ у Лондону 2012 освојила и златну медаљу у гимнастичком вишебоју (као прва црнкиња у историји) и златну медаљу у екипној конкуренцији?

25) Са 12,1 милионом претплатника на свом врхунцу, ово је најпопуларнија MMORPG (масивна вишекорисничка мрежна игра играња улога) на свету, што признаје и Гинисова књига рекорда. Како се зова ова игра компаније Близард Ентертејнмент, која се највећим делом одвија на планети Азерот?

26) Ова сумо верзија аутограма је у Јапану резервисана само за врхунске сумо борце и представља отисак њиховог длана у црној или црвеној боји, преко кога се борац лично калиграфски потписао. Пошто су ретки, оригинали су јако скупи. У последње време бележе су случајеви да и врхунски спортисти у другим областима праве овакве сувенире. Како се зове овај својеврсни аутограм, чији назив на јапанском значи ''облик руке''?

27) Какo се звао атлетичар који је са осам златних олимпијских медаља у индивидуалним дисциплинама скоро 100 година држао рекорд, све до појаве Мајкла Фелпса? Никада није био поражен на ОИ а медаље је освајао 1900, 1904 и 1908, скачући из места у даљ, у вис и троскок.

28) Река Кoлорадо се природним током улива у Калифорнијски залив, али због суше и коришћења воде за наводњавање често испари пре него што стигне до ушћа. Како се зове пустиња у којој Колорадо пресуши и нестаје?

29) О ком француском граду се ради ако знамо да је то највећи град Шампање, да је ту крунисано чак 25 француских краљева, и да су у њему 14 пута одржане аутомобилске трке за Гран при Француске у периоду од 1938. до 1966. године?

30) Како се звао један oд најсвестранијих научника свих времена, човек који је открио изглед Сатурнових прстенова и његов сателит Титан, патентирао сат са клатном, поставио закон центрифугалне силе и први тврдио да се светлост састоји од таласа?

Коментари

  1. За сад су неодговорена следећа питања: 4, 8, 10-20, 23-28.

    ОдговориИзбриши
  2. 14.Кћери Билитис?
    17.Ролалд Дал?

    ОдговориИзбриши
  3. ГУСТАВО вам је оставио мали избор: 4, 8, 15, 16, 19, 23, 25-28.

    ОдговориИзбриши
  4. Сад видех да је већ одговорено за Ремс

    16. Џејмс Брукс

    ОдговориИзбриши
  5. Kasnim pa vidim da je skoro sve odgovoreno.
    28. Sonora (Gila)

    ОдговориИзбриши
  6. 27. Реј Иври, ово сам копао сад на брзину по некој књизи па нисам сигуран да ли сам добро "изгуглао"

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Мислим да је било 2010. на Светском првенству питање везано за њега.

      Избриши
  7. 4. И лупање је покушај, можда увертира

    ОдговориИзбриши
  8. Још само питање број 4. Познат је појам, верујте ми на реч.

    ОдговориИзбриши
  9. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  10. Успешно је решен и овај сет Омерових врхунских питања. Хвала свима који су вечерас узели учешћа у решавању, свим посетиоцима ЛИНКА и наравно аутору сета.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)