Novi set pitanja: autor Ivan Andonov

1.       Džordž Geršvin ga je nazvao najvećim kompozitorom koji je ikada živeo, a živeo je čak 101 godinu. Njegovo prezime je identično imenu jednog velikog grada, rođen je u ruskoj jevrejskoj porodici, a izvršio je presudni uticaj na većinu prvih velikih zvezda džez muzike i srodnih pravaca. Ko je ovaj velikan čije su kompozicije čak 25 puta završavale na čelu top-lista, a izvodili su ih mnogi veliki izvođači poput Frenka Sinatre, Ele Ficdžerald i Binga Krozbija?
2.       Kako se zove valuta koja je i dalje zvanična u Makau, a nekada se koristila u Istočnom Timoru, za vreme portugalske vladavine ovom danas nezavisnom državom?
3.       Kako se zove lingvistički fenomen slučajne ili namerne zamene glasova u dvema rečima, kao u primerima „kačji mašalj“ ili „kavez somunista“, nazvan po jednom oksfordskom svešteniku koji je neprestano pravio ovakve konstrukcije?
4.       Kako se zove sport koji se nalazio u zvaničnom programu jednih jedinih Olimpijskih igara i to 1900. godine, vezuje se pre svega za Španiju i Francusku, a u njemu dve ekipe odbijaju loptu o zid koji se zove „frontis“ na terenu koji se zove „fronton“?
5.       Kako se zove slavna porodica belih trolova sa velikim njuškama koje im daju izgled nalik nilskom konju, čiji je tvorac švedsko-finska književnica i ilustratorka Tove Janson?
6.       Kako se zove najveća afrička reka koja se uliva u Indijski okean posle Zambezija, čije ime na nekoliko lokalnih jezika znači „vodopadi“, a po njoj je nazvana najsevernija pokrajina Južnoafričke republike, čiji je glavni grad Polokvane?
7.       Svi znamo da i u Njujorku i u Londonu postoji deo koji se zove Soho. Pored Sohoa, još jedna zona na istom kraju Menhetna ima ime koje je povezano sa jednim delom Londona. Kako se zove taj deo Njujorka, u kome inače živi lik koga tumači Džejms Stjuart u Hičkokovom klasiku „Prozor u dvorište“?
8.       Rođen je 1940. godine u Teheranu. Jedan je od najplodnijih i najpriznatijih iranskih filmskih reditelja, a njegovi najpoznatiji filmovi su „Ukus trešanja“, „Vetar će nas odneti“, kao i trilogija „Koker“. Kako se zove ovaj sineasta, inače jednom prilikom gost Emira Kusturice na Mokroj Gori, poznat po čestom angažovanju dece kao glavnih glumaca i stilu pravljenja igranih filmova na dokumentarni način?
9.       Ova reč u kantonskom kineskom jeziku označava čudovište ili demona, a u Škotskoj postoji poznati rok bend sa tim imenom. Ipak, nama je ta reč najpoznatija po slatkom malom kućnom ljubimcu po imenu Gizmo iz koga se izrodila napast zvana Gremlini u istoimenom filmu. Koju reč tražimo?
10.   Kako se zove koktel od soka od paradajza, votke i dodataka poput tabaska i bibera, čije se ime vezuje za jednu slavnu vladarku?
11.   Kako se zvao čuveni danski arhitekta i dizajner koji je 50-ih godina prošlog veka promenio svet industrijskog dizajna kreiravši stolice „mrav“, „labud“ i „jaje“, čije direktne potomke danas viđamo u školama, menzama i sličnim objektima širom sveta?
12.   Kako se zove opcija u vidu sličice kojom Google na svojoj početnoj stranici odaje počast važnim ličnostima ili događajima, kao što se nedavno desilo sa 120-ogodišnjicom rođenja Ive Andrića?
13.   Kako se zove teritorija na severu Malija koja je aprila ove godine jednostrano proglasila nezavisnost nakon ustanka Tuarega?
14.   Kako se zove svetski popularni muzički žanr nastao ukrštanjem jamajčanskog i latinoameričkog muzičkog nasleđa, koji se danas najpre vezuje za Portoriko, a vuče korene iz regea na španskom jeziku poreklom iz Paname?
15.   Ova neprofitna organizacija najveći je svetski skup bivših državnika, a nazvana je po gradu u kome je nastala 2001. godine. Zvanično se zalaže za demokratizaciju i promene u međunarodnom društvu, a među njenim članovima, kojih trenutno ima 89, nalaze se Marti Ahtisari, Džimi Karter, Bil Klinton, Felipe Gonsales, Mihail Gorbačov, Helmut Kol i Milan Kučan. Kako se zove ova organizacija?
16.   Kako se zvala Jevrejka iz Rostova na Donu, jedna od prvih žena u psihoanalizi, poznata po zanimljivom i intrigantnom odnosu sa Jungom i Frojdom o kome je snimljen film „Opasan metod“, u kome ovaj ženski lik tumači Kira Najtli?
17.   Ime koje vrste ronjenja je akronim engleskog termina čiji prevod u punoj dužini glasi „samostalni podvodni aparat za disanje“?
18.   Španski kraljevski dvorac nazvan je po vrsti žbunja koje ga okružuje, a postoji i muzičko-scenska forma nastala u Španiji koja se zove isto kao ova palata. Koje je njihovo zajedničko ime?
19.   Kako se zove kineski pasijans čije je alternativno ime „Taipei“, u kome se umesto karata koriste specijalne pločice kojih ukupno ima 144, poređane su jedne na druge u organizovanu celinu, a cilj je da se sparivanjem slobodnih pločica otvore one ispod njih, da bi kraj igre usledio nakon sparivanja svih 72 para pločica sa istim slikama?
20.   Kako se zvala nemačka koreografkinja modernog plesa i baleta o kojoj je Vim Venders snimio veoma interesantan 3D dokumentarni film koji je izašao 2011. godine?
21.   Koja je jedina država pored Sjedinjenih američkih država koja je u muškoj konkurenciji imala dva svetska prvaka u skoku u vis i najboljeg tenisera sveta u konkurenciji dublova?
22.   Kako se zove kolumbijski slikar i vajar rođen 1932. godine u Medeljinu čije je glavno obeležje prikazivanje ljudskih figura kao masivnih i debelih, a naročito su poznate njegove slike i skulpture debelih žena, kao i serija radova „Abu Graib“ inspirisana mučenjem zatvorenika u istoimenom gradu u Iraku?
23.   Koja svetski poznata dugovečna sportska atrakcija je nastala zahvaljujući Jevrejinu iz Londona Ejbu Sejperstinu?
24.   Kako se zove najbrojnija etnička grupa u Avganistanu i druga po brojnosti u susednom Pakistanu, kojoj pripada i avganistanski predsednik Hamid Karzai, kao i većina mudžahedina i talibana koje je ova zemlja iznedrila?
25.   Ova biljka pripada porodici usnatica, u koje se ubrajaju i nana, žalfija i majčina dušica. Masovno se koristi u industriji parfema, a posebno je popularna među hipicima zbog mirišljavih štapića i ulja pravljenih od nje. Nalazi se i u prezimenu jednog aktuelnog istaknutog sportiste sa Kavkaza. Kako se zove ova biljka?
26.   Kako se zove svetski poznata engleska trupa perkusionista nastala 1991. godine u Brajtonu čije ime predstavlja engleski glagol koji se odnosi na lupanje nogama?
27.   Ova engleska reč dolazi od grčke reči istog značenja, gde znači „slava“ ili „čast“, a koristi se za odavanje počasti nekom izvanrednom dostignuću. Neke osobe vične kompjuterima i internetu pamte je kao ekvivalent Facebook opciji „Like“ u doba najveće popularnosti društvene mreže MySpace. Koja reč je u pitanju?
28.   U Drezdenu se nalazi Firstencug, najveća slika od porcelana na svetu, koja prikazuje osmovekovnu hronologiju vladara Saksonije. Kako se zove obližnji gradić u kome se pravi ovaj čuveni porcelan, koji je 1708. godine izumeo Erenfrid Valter fon Čirnhaus?
29.   Ovaj političar je rođen u Konektikatu, a od roditelja je nasledio libansko poreklo i prezime. Pet puta se kandidovao za američkog predsednika, a mnogi tvrde da je bio ključna figura u čuvenom spornom glasanju na Floridi koje je odlučilo trku između Džordža Buša i Ala Gora 2000. godine. Kako glasi njegovo ime?
30.   Kako se zove porodica začina i dodataka ishrani koji potiču iz Indije po kojoj je nazvan istoimeni tip muzike na drugom kraju sveta, nastao među indokaripskim stanovništvom Trinidada, Gvajane i Surinama?


Коментари

  1. 17. Skuba.
    1. Roman Totenberg.
    9. Mogvaj (mogwai).
    21. Svedska?
    14. Ska?
    1. Roman Totenberg.

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Eliot Karter? Gugl, naravno, kao i prethodno...

    ОдговориИзбриши
  3. 10. Bladi Meri;
    19. madžong;
    24.paštuni
    Ovo je sve što sam znao iz glave ali vidim da je već odgovoreno.

    ОдговориИзбриши
  4. Po mojoj evidenciji ostalo je 3, 4, 8, 15, 18, 23, 25-30.

    ОдговориИзбриши
  5. Mala ispravka za 18 - u formulaciji treba zapravo da stoji "zvanična rezidencija", a ne "dvorac". To je zbunilo Milicu, pa je pokušala sa Eskorijalom. Izvinjenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš li to da edituješ, da ne ostane neispravno? Dakle, ispravna formulacija je:

      Španska zvanična kraljevska rezidencija nazvana je po vrsti žbunja koje je okružuje, a postoji i muzičko-scenska forma nastala u Španiji koja se zove isto kao ova palata. Koje je njihovo zajedničko ime?

      Избриши
  6. Хм, кудо је једнина а кудос је множина. Тражила се реч у једнини.

    ОдговориИзбриши
  7. Nije, kudos je reč u jednini, dolazi iz grčkog (Englezi izgovaraju "kjudous"). Tako piše u mom rečniku engleskog jezika (Morton Benson), oblik "kudo" u njemu ne postoji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mada se u internet jeziku pominje i "kudo", u tom smislu si u pravu. Ali nije književno.

      Избриши
    2. Obojica ste u pravu, temeljno sam pretražio izvore...

      Избриши
  8. Колико сам на брзину прошечљао нет, пре ће бити да у комуникацији постоји облик у једнини, али пошто нисам неки експерт за ову област, да не ширим дискусију на тему коју не познајем.
    Под 3. је спунеризам.

    ОдговориИзбриши
  9. Omer je i večeras zaokružio set.
    Sve sugestije su dobrodošle i dokle god bude trajao ovaj blog, trudićemo se da budemo precizniji i manje grešimo.
    Hvala svim čitaocima bloga (prema statistici, sve ih je više iz južne i jugoistočne Azije (valjda koriste translator)), autoru i rešavačima.

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala svima, nadam se da ste se zabavili i naučili nešto novo. Još jednom izvinjenje za nepreciznost u pitanju 18. Ako ništa drugo, takvi slučajevi utiču da se informacija bolje zapamti. Do sledećeg seta, Ivan.

    ОдговориИзбриши
  11. U prethodnom periodu dopisivao sam se i razmenjivao neke materijale s kolegama kvizašima iz Indije i uzgred linkovao adresu KVIZ LINKA SRBIJE, te pretpostavljam otuda veća posećenost iz tog regiona.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)