Нови сет из продукције Омера Екића

Драги пријатељи, и ове суботе је пред вама 30 потпуно нових питања, чији је аутор наш прослављени квиз шампион, Омер Екић. Уживајте у решавању ових велемајсторских бравура, које ће вам бити од помоћи, приликом припрема за предстојећи Шампионат Србије, 20. октобра, у Панчеву.


1) Како се зове техника слагања мозаика од парчића сломљених керамичких плочица и стакла, веома заступљена у каталонском модернизму, за кога би се могло рећи да му је једна од основних карактеристика? Доста су је практиковали Ђозеп Жужол и Антонио Гауди, чији је парк Гуељ вероватно најславнији пример ове технике?

2) Пре две године је у 100-ој години живота умрла чувена вајарка модерне уметности, позната по серији џиновских скулптура паука под називом ''Маман'' (Мама), због којих је имала надимак Spiderwoman. Једна од њених пауколиких скулптура продата је после њене смрти за скоро 11 милиона долара, рекордна цена за рад неке жене. Како се звала ова америчка уметница француског порекла?

3) У ком граду се налази велика подземна црква, капацитета 25.000 посетилаца, завршена 1958. године, на 100-гoдишњицу Богородичиног приказивања тада 14-годишњој будућој Светој Бернадети?

4) Какo се зове немачки пандан Насрадин хоџе, по свој прилици измишљени лик који је живео око XIV века и приликом бројних путовања по Немачкој (најчешће Келн, Рошток, Бремен) и околним земљама, одевен као дворска луда, користио сваку прилику да исмеје људску глупост, грамзивост и друге пороке?

5) Који славни аустријски композитор је иза себе оставио девет завршених и једну недовршену симфонију, од којих се истиче осма, названа ''Симфонија хиљаде'', према укупном предвиђеном броју вокалних и инструменталних извођача?

6) Какo се зове један од најстаријих праваца у рок-ен-ролу, сличан кантри музици којој делом дугује и име, кога одликују живахна и лепршава мелодија и доминантна употреба бубњева и гитаре, а чији је најизразитији представник био Елвис Присли?

7) Кoји композитор је славан по томе што је компоновао музику за познате Орсон Велсове филмове ''Грађанин Кејн'' и ''Величанствени Амберсонови'', те за чак осам Хичкокових филмова, међу којима су и ''Вртоглавица'', ''Север-северозапад'' и ''Психо''?

8) Како се зове Росинијева опера, настала по истоименом Волтеровом комаду, која се дешава 1005. године у Сиракузи, којој предстоји рат између Византинаца и Сарацена? Стендал је ову оперу сматрао Росинијевим ремек-делом, а занимљиво је да је Росини написао два краја, један у коме насловни јунак гине, и други, данас чешће извођен, у коме се враћа као победник.

9) Једна од најзначајнијих битака Стогодишњег рата вођена је 1415. године. Иако 3-6 пута бројнији од Енглеза, Французи су претрпели катастрофалан пораз, а Енглези, предвођени Хенријем V, посебно су се истакли употребом дугог лука од стране великог броја стрелаца. Под којим именом је позната ова битка, коју је овековечио Шекспир у својој драми '' Хенри V''?

10) После председничких избoра одржаних 2010. оба главна кандидата прогласила су победу. Уставни суд је признао победу дотадашњег председника, а већина страних земаља и УН победу опозиционог кандидата, бившег премијера. Следили су месеци протеста, а потом и краткотрајни грађански рат којег је изгубио дотадашњи председник, који се од новембра 2011. налази у Хагу, у притвору Међународног кривичног суда. Да је 10 година раније, скоро да би могло бити у Србији, али пошто није, у којој земљи се све ово дешавало?

11) Биo је британски хемичар и минеролог, ванбрачни син енглеског војводе. Временом је наследио велико богатство а када је умро без деце, завештао је сву имовину да се у САД, земљи у којој никада није био, направи велика образовна установа. Основан 1846. године и администриран од владе САД, никао је велики образовни, истраживачки и музејски комплекс, назван по свом донатору. Како се зову ова образовна установа и њен донатор?

12) Један је од највећих војних инжењера свих времена, чувен по умећу утврђивања и напада на тврђаве. Луј XIV је признавао да њему има да захвали за велики део успеха у ратовима и 1706. га је именовао за Маршала Француске. Као инжењер учествовао је у 53 опсада тврђава од којих је 52 капитулирало, а саградио је 33 потпуно нове тврђаве и реконструисао више од 300 других. Тврђава у Нишу и Београдска тврђава грађене су по његовим системима. Како се звао овај непревазиђени мајстор фортификације?

13) Рoђена је у САД од родитеља кинеског порекла. У младости се бавила уметничким клизањем, које је напустила када није успела да уђе у олимпијски тим. Потом се посветила моди и прославила својим луксузним венчаницама, односно хаљинама за деверуше, а успешна је и у креирању хаљина за такмичарке у уметничком клизању. Како се зове ова модна креаторка?

14) 2011. године ликвидирана је француска кoмпанија која је у претходних 20 година производила око 100.000 силиконских импланата за груди годишње, а сматра се да их још увек има око 400.000 жена. 2009. године су се појавили извештаји о ненормално високој стопи пуцања ових силикона, да би се потом испоставило да се ради о ниском квалитету јер су доказано поуздане супстанце у производњи замењиване и до 10 пута јефтинијим како би се смањили трошкови. Под којим акронимом је била позната ова компанија?

15) Иакo није дуго живео (умро је на 60. рођендан), сматра се најјапанскијим и у Јапану најнаграђиванијим редитељем свих времена. Велика признања добио је и у иностранству, када су тамо приказани његови филмови који обрађују породични живот јапанске ниже средње класе, међу којима се истичу ''Прича о Токију'', ''Касно пролеће'' и ''Јесење поподне''. Како се звао овај редитељ, творац жанра познатог као шомин-геки (драма обичних људи)?

16) Аутор овог романа је главном јунаку дао исте иницијале као што их има и сам, а главну јунакињу је назвао женским обликом свог имена. У средишту је 40-годишњи интелектуалац који тражи излаз из животне кризе изазване подвојеношћу између своје добре и сурове природе, укључујући и експерименте са дрогама. У својим сновима среће Гетеа и Моцарта. Како се зове овај роман, који је у почетку наилазио на одбијање, да би 40-ак година касније постао изузетно популаран међу хипицима?

17) Како се зoве канадски писац, пореклом са Шри Ланке, добитник Букерове награде, међу чија најпознатија дела спадају збирка пастиша ''Сабрана дела Билија Кида'' и романи ''Енглески пацијент'' и ''Анилин дух''?

18) Ако се узме папирна трака и заротира по дужини за пола круга, па се крајеви траке споје тако да направе колут, добија се површина са само једном страном и једном граничном компонентом. На пример, ако се узме оловка и исцрта непрекидна линија по овој траци, "обе стране" папира буду исцртане, без подизања оловке. Како се, по немачком математичару који ју је открио, назива ова површина?

19) Како се назива појава стварања електричног напона на крајевима појединих кристала при механичком притиску на њега? Постојање ефекта открили су Жак и Пјер Кири 1880. године а типични представници оваквих кристала су кварц, турмалин и Рошелова со.

20) Чувени енглески идиoм ''pain in the ass'' одлично пристаје овој риби из Амазона. Ради се о паразитској животињи, дужине обично око 5-6 cm, са оштрим бодљама око шкрга, која улази у мокраћне или аналне отворе човека или животиње, са јако непријатним последицама по жртву. Како се зове ова риба?

21) Какo се зове северноамерички четинар, од кога потиче око 40% дрвене грађе из западних делова Канаде и САД, који може да нарасте до 100 m висине? Растрљане четине миришу на јабуку. Због јако брзог раста идеалан је за пошумљавање голети а брз прираст производи и велике количине кисеоника. Сматра се и да поправља квалитет земљишта.

22) Како се зове прва oсоба која је на истим Олимпијским играма освојила златне медаље у трчању на 200 и 400 метара, не рачунајући штафете?

23) Један је oд најбољих одбојкаша свих времена. Са Бразилом је освојио једно олимпијско злато и два сребра, три титуле првака света и чак осам пута Светску лигу. Када је имао шест месеци дијагностификована му је леукемија; данас доста ради са децом, посебно оном која имају леукемију. Како се зове овај легендарни одбојкаш који се на ОИ у Лондону опростио од репрезентације?

24) Са 122 гран при победа и 15 титула првака света (oд чега 8 у класи преко 500 ccm), вероватно је најбољи мотоциклиста свих времена. Како се зове човек који је од 1968. до 1975. сваке године био првак света у мотоциклизму?

25) Какo се зове игра на плочи, настала 1950-их, у којој 2 до 7 играча покушавају да стекну превласт, полазећи од ситуације у Европи пред Први светски рат? У игри нема коцкица или извлачења карата, већ играчи након међусобног тајног договарања записују свој наредни потез, после чега се сви потези одиграју истовремено и настаје нова ситуација и ново тајно договарање. Ово је омиљена игра Хенрија Кисинџера, а фанови су јој били и Џон Кенеди и Волтер Кронкајт.

26) Који будући велемајстор је једини успео да освоји титулу омладинског првака света у шаху, тако што је победио у свим партијама које су игране на том првенству света?

27) Чест симбол на заставама исламских држава су пoлумесец и једна или више звезда. Која је једина исламска држава која на застави има само полумесец, без једне једине звезде?

28) Овај град је истовремена престoница две индијске савезне државе, Харајане и Пенџаба, и први је плански грађен град у Индији након стицања независности. Широко је познат по архитектури, никакво чудо када се зна да су на њему радили врхунски светски архитекти. Како се зове овај град, који се сматра најчистијим градом Индије и који има највећи доходак по глави становника у овој земљи?

29) Какo се зове кинески интернет сајт за микроблогове, својеврстан хибрид Фејсбука и Твитера, покренут 2009., који има више од 300 милиона регистрованих корисника и на коме се дневно објави око 100 милиона порука?

30) Овo специфично превозно средство настало је по идеји два Бразилца а компанија која га серијски производи по патентираној технологији има седиште у Калифорнији. Ради се о трициклу код кога се уопште не померају ноге, нема педала нити се користи било какав мотор, већ се возило креће искључиво на бази померања возачеве телесне масе, при чему сва три точка остају све време на земљи. Искусан возач може да достигне брзину и до 30 km/h. Како се зове ово превозно средство, које је магазин ''Тајм'' прогласио једним од најбољих изума 2002. године?

Коментари

  1. A sad pokušaji:

    6. Diksilend
    15. Masaki Kobajaši
    22. Majkl Džonson
    27. Maldivi

    ОдговориИзбриши
  2. 9.bitka kod Azinkura
    18.Mebijusova traka
    24.Djakomo Agostni
    28.Candigar

    ОдговориИзбриши
  3. 4. Till Eulenspiegel
    5. Gustav Mahler
    6. rockabilly
    7. Bernard Hermann
    9. bitka kod Agincourta
    10. Ukrajina
    11. Smithsonia
    15. Yasuhiro Ozu
    16. Michael Ondatje
    17. "Stepski vuk"
    22. Michael Johnson ili Marie Jose-Perec, gadno pitanje
    24. Giacomo Agostini
    25. riziko

    ОдговориИзбриши
  4. Владо, тачно: 9, 18 и 24, а 28. је већ одговорено.

    Паприца, тачно: 5, 7, 11, 15, 16 ("Степски вук"), а остало је одговорено, или баш, баш гадно...

    ОдговориИзбриши
  5. Преостала питања: 1, 2, 3, 8, 10, 12, 13, 14, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 29 и 30.

    ОдговориИзбриши
  6. 1.Trendakis
    5.Gustav Maler
    7.Bernard Herman
    8.Semiramida
    9.Bitka kod Azenkura
    10.Liberija
    15.Yasuriro Ozu
    17.Majkl Ondatši
    26.Magnus Karlsen
    27.Tunis

    ОдговориИзбриши
  7. Бормане, тачно 1, а остало решено или нетачно.

    ОдговориИзбриши
  8. Od poslednjeupisanog niza neodgovorenih bez Gugla znam:

    2 Luiza Buržoa (zahvaljujuci FB grupi 'Tematski kvizovi' gde je bilo 'Vajarstvo')

    13. Vera Vang

    20. kandiru

    ОдговориИзбриши
  9. Цоаченко, тачно 13 и 20. (2. је одговорено).

    Милице, нетачно...

    ОдговориИзбриши
  10. Преостало: 8, 10, 14, 19, 21, 22, 25, 26, 29 и 30.

    ОдговориИзбриши
  11. 10. Obala Slonovače

    29. a ovo je moglo da se odgovori možda i bez Gugla, Renren

    ОдговориИзбриши
  12. Густаво, тачно 29.

    Милице, нетачно.

    Иване, промашио си континент!!!

    ОдговориИзбриши
  13. Цоаченко, тачно 10, а 29 је одговорио Густаво.

    ОдговориИзбриши
  14. Тачно 8 и 14.

    Преостала су питања: 19, 21, 22, 25, 26 и 30.

    ОдговориИзбриши
  15. Ja nisam guglala nijedno, mrzelo me...

    ОдговориИзбриши
  16. Мале помоћи:

    19. П.е..е.е....... е.е..т
    21. Д.......а
    22. В..... Б.....-...с
    25. Д.........а
    26. В...... Л......и
    30. Т...е

    ОдговориИзбриши
  17. 22.da nije Valeri Brisko Huks.Los Angelis 1984.

    ОдговориИзбриши
  18. 19. piezoelektricni efekat, zvuci opasnije nego sto jeste

    21. duglazija, tek sad vidim da je to u stvari Douglas fir na koju nisam obratio paznju u pretrazi

    Kao i uvek edukativna i do sada, rekao bih, najteza pitanja.

    ОдговориИзбриши
  19. РЕШЕНО!

    Дуглазија и "Дипломатија"

    ОдговориИзбриши
  20. Успешно је решен и овај сет!

    Захваљујем се свим посетиоцима Квиз линка Србије и свим учесницима вечерашње потраге за знањем.

    Живели!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)