Novi set pitanja, autora Aleksandra Divovića

Dragi ljubitelji kviza, pred vama je novih 30 pitanja. Autor ovog seta, Aleksandar Divović, potrudio se da i ovo veče provedemo u potrazi za novim znanjem. Uživajte!


1. Njegov arhitektonski stil prepoznajemo širom sveta - od 'Ermitaž teatra' u Sankt Peterburgu do Džefersonovog 'Montičela' i 'Bele kuće' u Vašingtonu. Epicentar stvaralaštva ovog renesansnog arhitekte bili su grad Vićenca i regija Veneto; sa preko 20 vila u tom delu Italije, kao pojedinac najviše je zadužio Svetsku baštinu Uneska po broju upisanih objekata. Kako se zvao autor 'Četiri knjige o arhitekturi' i verovatno najuticajniji evropski arhitekta u poslednjih 500 godina?

2. Prva želja naručioca murala za prizemlje 'Rokfelerovog centra' bili su Pablo Pikaso i Anri Matis, ali je izbor najzad pao na njega. Kontraverzni mural, 'Čovek na raskršću', koji će nedugo ukrašavati zidove 'Rokfelerovog centra', prikazivao je u krupnom planu Lenjina, Trockog, Marksa, Engelsa, koji su kao ikone komunizma u najmanju ruku izazivali nelagodnost u srcu kapitalističke imperije Rokfelerovih. Koji meksički slikar ja autor ovog skandaloznog murala?

3. Udeo ovog francuskog brenda na svetskom tržištu konjaka iznosi preko 40%, što ga čini svetskim liderom u proizvodnji i prodaji ovog žestokog pića. Koja francuska vinarija irskih korena se može pohvaliti ovim rezultatima?

4. Koji geografski i kulturološki termin, izveden iz srednjovekovne francuske reči za istok, koristimo za region istočnomediteranskog priobalja između Anatolije i Egipta?

5. Drugi je najveći grad u Mjanmanru i poslednja prestonica burmanskih kraljeva. Proslavljen je u istoimenoj pesmi mladog Radjarda Kiplinga, dok je među najčuvenijim muzičkim obradama ove pesme ona Frenka Sinatre iz 1958. godine. Većini je ipak najpoznatiji iz zaraznog hit singla Robija Vilijamsa iz 2000. godine. Koji grad je u pitanju?

6. Posle dragocenih menadžerskih iskustava u 'Grand hotelima' u Lucernu i Monaku, 1888. godine započinje ortački biznis sa Avgustom Eskofijeom u Baden-Badenu. Ubrzo se obojica sele u London, on kao upravnik hotela 'Savoj', a Eskofije kao šef kuhinje istog. Deceniju kasnije nastavljaju svoje partnerstvo u Parizu u kome naš junak otvara luksuzni hotel, kojim potvrđuje svoju titulu 'kralja među hotelijerima i hotelijera među kraljevima', a Eskofije stiče epitet oca moderne francuske kuhinje. Kako se zvao ovaj ugledni švajcarski hotelijer?

7. Iako je bio opsednut čudnim prezirom prema Eratostenu, to nije umanjilo njegovu reputaciju jednog od najvećih starogrčkih astronoma. Za potrebe svojih astronomskih posmatranja sastavio je prve trigonometrijske tablice, zbog čega se smatra opšteprihvaćenim pronalazačem trigonometrije. U njegova ostala postignuća spadaju otkriće precesije ravnodnevica, sastavljanje jednog od najopsežnijih kataloga zvezda Starog sveta i verovatno pronalazak astrolaba. Kako se zvao ovaj helenistički genije iz maloazijske Nikeje?

8. Zbog svoje jedinstvene ultramarin boje, kroz istoriju je korišćen za izradu skupocenog nakita i dobijanje najskuplje nijanse plave kojom su oslikani brojni portreti Bogorodice u renesansi. Po hemijskoj strukturi spada u stene, a najstarija nalazišta ovog poludragog kamena datiraju iz 4. milenijuma p.n.e. iz provincije Badahšan u Avganistanu. Koji poludragi kamen tražimo?

9. Otkrio ga je švedski hemičar Georg Brant oko 1735. godine, dokazavši da se radi o elementu različitom od bizmuta i drugih poznatih metala, što ga čini prvim metalom otkrivenim još od antičkog doba. Naziv je dobio prema goblinu iz germanske mitologije. Koji je to hemijski element atomskog broja 27?

10. Od Ptolomejevog vremena ovaj planinski masiv u centralnoj Africi nazivan je Mesečevim planinama i smatran je krajnjim izvorom Nila. Sve do pred kraj 19. veka nije se moglo sa sigurnošću reći koji geografski pojam odgovara legendarnim Mesečevim planinama, sve dok Henri Morton Stenli 1889. godine nije postao prvi Evropljanin koji ih je posetio. Najviši vrh osvojio je vojvoda od Abrucija početkom 20. veka. Kako se zove ovaj uvek snegom okovani gospodar afričkog neba?

11. Rođen je 1942. u Bronksu. Poreklom je mađarski Jevrejin, a odrastao je u njujorškoj emigrantskoj zajednici. Bum u svetu mode napravio je gigantskim bilbordima popularnog Marka Volberga i heroine Kejt Mos u donjem vešu, čime u modnoj industriji pribavlja titulu nespornog 'kralja donjeg veša'. Osvojivši svet odećom, prelazi na tržište parfema i plasira neke od najprodavanijih uniseks parfema svih vremena. Ko je on?

12. Po kom ostrvcetu u La Manšu se naziva najzastupljenija vrsta cementa u opštoj upotrebi?

13. Ovaj fenomen svodi se na uopštene tvrdnje koje bi mogle da važe za skoro svakoga, iako na prvi pogled izgleda da su specifične i jedinstvene. Primećeno je da pojedinci daju visoke ocene tačnosti opisima svoje ličnosti, navodno skrojenim samo za njih, a zapravo maglovitim izjavama koje se mogu primeniti na veliki broj ljudi. Kako se u psihologiji naziva ovaj efekat, kojim se objašnjava omasoveljenost astrologije i raznih metoda proricanja sudbine?

14. Arhetip skandala koji se pretvorio u uspeh je premijera poznatog baleta Igora Stravinskog iz 1913. godine. Divlji ritmovi i primitivna koreografija, rađeni po motivima iz paganske prošlosti Rusije, toliko su šokirali parisku publiku naviknutu na elegantne konvencije klasičnog baleta, da se premijera pretvorila u najčuvenije nerede u istoriji klasične muzike, dok je Stravinski preko noći postao najpoznatiji kompozitor 20. veka. Koji balet je simbolično najavio kraj francuskog 'Belle Époque' sklada?

15. Da se svaki paran broj veći od 2 može predstaviti u obliku zbira dva prosta broja čini se očiglednim i prosečno obrazovanom matematičkom laiku. Ipak, ovo je jedan od najstarijih i najpoznatijih nerešenih problema u matematici, za koji više od dva veka nema odgovarajućeg dokaza. Pod kojim imenom je poznat ovaj problem?

16. Kako se zove tip 'Borsalino' šešira koji je kroz istoimeni pozorišni komad promovisala Sara Bernar krajem 19. veka, da bi pred kraj 20. veka najprepoznatljiviji bio kao neizostavni deo scenskog imidža Majkla Džeksona?

17. Mada su jedna od prvih asocijacija na Galapagoska ostrva, najveći broj džinovskih kornjača ne živi na njima. Na kojim ostrvima u Indijskom okeanu, uz Galapagos jedinom preostalom staništu ovih džinovskih reptila, živi najveća populacija džinovskih kornjača na svetu od preko 100 000 jedinki?

18. Junaci njegovih najpoznatijih poema su Hijavata i legendarni jahač Pol Revir, ali je američku književnost zadužio i prvim prevodom 'Božanstvene komedije' u SAD. Nil Dajmond mu je posvetio jednu zapaženu serenadu. Kako se zvao ovaj čuveni pesnik?

19. Jedina država koja je osvajala bar jednu zlatnu medalju na svim Letnjim olimpijskim igrama je Velika Britanija. Koja država je jedina koja kao domaćin Letnjih OI nije uspela da osvoji nijednu zlatnu medalju?

20. Bio je glavna zvezda Zimskih olimpijskih igara u Lejk Plesidu 1980. godine. Osvojio je svih 5 zlatnih medalja u brzom klizanju (500m, 1000m, 1500m, 5000m i 10000m), postavivši pri tome 4 olimpijska i jedan svetski rekord. Taj poduhvat je do danas ostao nenadmašen u ovom sportu, a istim brojem zlatnih medalja na jednim OI u individualnim disciplinama mogu se pohvaliti još samo dvojica sportista. Kako se zove proslavljeni američki klizač?

21. Kako se zove tradicionalno golf takmičenje između timova iz Evrope i SAD koje se svake druge godine u septembru naizmenično održava u SAD i Evropi? Ovo takmičenje je specifično po tome što igrači, uprkos ogromnim sumama novca prihodovanim od sponzorstava i prodaje prava na TV prenose, ne dobijaju nikakvu novčanu nagradu.

22. Ova prastara biljka raste na malom prostoru u pustinji, uz obalu Atlantskog okeana, u Namibiji i južnoj Angoli. Ime je dobila po austrijskom botaničaru koji ju je pronašao 1859. godine, što je bila jedna od najvećih senzacija u botanici 19. veka. Izuzetna je po tome što je tokom celog svog života u stadijumu klijajuće biljke, a procenjuje se da ima primeraka starih i preko 2000 godina. Zbog svoje izuzetnosti našla je mesto u državnom grbu Namibije. Kako se zove ovaj živi fosil, koji je Darvin prozvao 'kljunarom biljnog carstva'?

23. U ovoj rok grupi karijere su započeli Erik Klepton, Džimi Pejdž i Džef Bek, sva trojica u top pet najboljih gitarista svih vremena po izboru uglednog magazina 'Rolling Stone'. Jednu od najzapaženijih muzičkih kameo uloga imali su u klasiku Mikelanđela Antoninija 'Blowup' iz 1966. godine. Posle raspada grupe krajem 1960-ih, Džimi Pejdž obnavlja bend sa atributom 'novi' iz koga će nastati slavni 'Led Zeppelin'. Kako se zvao ovaj pionirski rok sastav?

24. Sa rekordnih 5 nagrada 'Cezar' za najbolju glavnu glumicu, dvostrukom nagradom Kanskog festivala u istoj kategoriji 1981. i 'Srebrnim medvedom' sa filmskog festivala u Berlinu 1989. godine uživa reputaciju jedne od najpriznatijih živih evropskih glumica. Kako se zove ova francuska diva alžirskog porekla, koja igra u filmovima na francuskom, nemačkom i engleskom jeziku?

25. Ovaj švajcarsko-austrijski laureat Nobelove nagrade za fiziku prvi je teorijski predvideo postojanje elementarne čestice neutrina 1930. godine. Iste godine prolazi kroz težak razvod zbog čega se obraća Karlu Gustavu Jungu za stručnu pomoć. Ubrzo postaje jedan od Jungovih najboljih učenika, koji će se vremenom kritički distancirati od metoda švajcarskog psihoanalitičara. Njihova prepiska jedna je od najzanimljivijih u istoriji moderne nauke, a Jungova iscrpna analiza preko 400 snova ovog ekscentričnog fizičara zabeležena je u knjizi 'Psihologija i alhemija'. Ko je on?

26. Jedna od završnih scena prvog iz serijala 'Star Wars' filmova snimljena je na ruševinama najistaknutijeg majanskog grada iz klasičnog perioda u severnoj Gvatemali, koji je danas zaštićena oblast za stotine vrsta biljaka i retkih životinja poput ocelota i jaguara. O kojoj majanskoj metropoli je reč?

27. Kao deo posade na Kukovom prvom putovanju do Južnih mora 1768–1771. godine nakrcao je Kukovu malu lađu uzorcima biljaka, sveukupno njih trideset hiljada, uključujući i oko hiljadu četiri stotine onih koje nikada ranije nisu zabeležene u Evropi (eukaliptus, akaciju, mimoze...), uvećavši jednim potezom svetsku količinu poznatih biljaka za otprilike jednu četvrtinu. Kako se zvao ovaj briljantni engleski botaničar i idejni tvorac kolonizacije Australije?

28. Osvajanjem Ormuza, Goe i Malake, u periodu od 1507. do 1511. godine, pretvorio je Indijski okean u portugalski 'mare clausum', osiguravši portugalski monopol u trgovini dragocenim začinima nad Otomanskim carstvom i njegovim muslimanskim i hindu saveznicima. Udarivši temelje portugalskom kolonijalnom carstvu na Indijskom okeanu, bio je prvi Evropljanin od epohe Aleksandra Velikog koji je u službi jedne evropske imperije zauzeo ovaj region. Kako je bilo ime ovom portugalskom plemiću i vojnom geniju?

29. Ova smrtonosna bolest bila je na putu da sredinom 20. veka istrebi novogvinejsko pleme Fore od 20 000 duša, sve dok australijska vlada nije zavela kontrolu i okončala ljudožderstvo kojim se virus bolesti prenosio. Pominje se i kao 'bolest smejanja', jer oboleli često padnu u stanje patološkog smeha. Pod kojim imenom je poznato ovo neurološko oboljenje?

30. U najvećem ratu u modernoj afričkoj istoriji direktno je učestvovalo osam afričkih zemalja kao i oko 25 naoružanih grupa. Do 2008. od posledica rata je stradalo 5 400 000 ljudi, pretežno od bolesti i gladovanja, što ga čini najsmrtonosnijim konfliktom od Drugog svetskog rata. O kojoj afričkoj 'apokalipsi' je reč, zvanično okončanoj jula 2003. godine?

Коментари

  1. 4. Levant
    7. Hiparh
    11. Calvin Klein
    14. "Posvećenje proljeća"
    18. Henry Longfellow
    20. Eric Heiden
    23. the Yardbirds
    26. Tikal

    ОдговориИзбриши
  2. 10. znam da postoji jedan vrh nazvan po Stenliju. Mozda je taj, Mount Stanley ?

    ОдговориИзбриши
  3. Ivane, tačno 2 i 5.
    Paprica, tačno: 4, 7, 11, 14, 18, 20, 23 i 26. Dakle 100%
    Zoki, tačno: 19, 21 i 24. Naravno, i ostali odgovori, ali prvenstvo imaju prvobitno dati...

    Idemo dalje!

    ОдговориИзбриши
  4. 8. Lazurit
    2. Diego Rivera

    za ostalo ce morati Gugle. aci cestitke za dobar izbor interesantnih i ne tako teskih pitanja. ima jos par koji su mi na "vrh jezika" ali ne ide. Godine...

    ОдговориИзбриши
  5. 27 i 29 nisu tacni ? Mislio sam da sam pogodio. Kuru si imao i ti mislim kao pitanje na nekom kvizu...

    ОдговориИзбриши
  6. 9. Volfram
    10. Kilimandžaro
    11. Kelvin Klajn
    13. Generalizacija
    17. Lakadivi
    19. Meksiko
    23. Cream
    24. Izabel Iper
    28. Vasko de Gama

    ОдговориИзбриши
  7. Pohvale za set, dosta liči na težinu i kvalitet sa WQC.
    Izgleda da nije rešeno samo 30) DR Kongo

    ОдговориИзбриши
  8. Изгледа да није ни 16) Федора

    ОдговориИзбриши
  9. И да мало поправим Густава, под 25) није Паул него Паули, чест гост WQC због његовог принципа искључења.

    ОдговориИзбриши
  10. Zoki, tačno: 8, 27 i 29.
    Ivane, više sreće drugi put ;)
    Gustavo, tačno 25.
    Vlado, tačno: 3, 6, 9 i 12.
    Omere, tačno 30.

    Preostala su pitanja: 1, 10, 13, 15, 16, 17, 22 i 28.

    ОдговориИзбриши
  11. I da dodam samo malu dopunu za 30. pitanje: Drugi kongoanski rat

    ОдговориИзбриши
  12. Хвала, Коле. Од преосталих једно знам из главе, то је 10) Рувензори, а за 28) Алфонс де Албукерк (мада би Душко Дугоушко рекао Албукерки) сам морао мало да се подсетим.

    ОдговориИзбриши
  13. Da, Omere, tačno je i 10. i 28. A u hrvatskoj verziji je trebalo da se skrene kod Busovače!!!

    Elem, preostalo je: 1, 13, 15, 17 i 22.

    ОдговориИзбриши
  14. Samo ako mogu da predložim da ubuduće daješ svih 30 odgovora u jednom komentaru pošto se kompletira. Značilo bi.

    ОдговориИзбриши
  15. A može i za prethodne ako te ne bude mrzelo. ;)

    ОдговориИзбриши
  16. Hvala ti Omere.

    1. Andrea Paladio.?
    13. Ezoterija?
    15. Goldbahova hipoteza?
    17. Sejšeli?

    ОдговориИзбриши
  17. Gustavo, tačno: 1, 15, 17 i 22.

    Ostalo je još samo pitanje 13.

    ОдговориИзбриши
  18. I Gustavo uspešno zatvara i ovaj set!

    Hvala svim učesnicima i ljubiteljima kviza. Pozdrav do sledećeg seta!

    ОдговориИзбриши
  19. Samo jedna ispravka. Odgovor na 8. pitanje je LAPIS LAZULi, ne lazurit. Lazurit je, iako dominatan, samo jedan od gradivnih minerala lapis lazulija, koji se bas iz tog razloga ne svrstava u minerale nego u stene (entitete izgradjene od vise minerala).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lapis_lazuli#Description

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)