NOVI SET PITANJA. Autor: IVAN ANDONOV

Dragi ljubitelji kvizova, pred vama se nalazi set pitanja našeg prijatelja, Ivana Andonova. Uživajte u rešavanju!


1. U Berlinu mu je ispred univerziteta koji je nazvan po njemu podignut spomenik sa natpisom „Čoveku koji je otkrio Kubu po drugi put“. Kako se zvao ovaj nemački prirodnjak i istraživač, po kome su nazvana i mnoga mesta i životinjske vrste širom sveta?

2. Pripadnici ove supkulture koja je nastala u njujorškom kvartu Vilijamsburgu često ne žele da priznaju da su njen deo. Istoimeni pokret postojao je i 40-ih godina prošlog veka, a prva istinska ikona njegovih pripadnika bio je saksofonista Čarli Parker. Kako se ovi ljudi nazivaju?

3. Njegovo ime potiče od reči koja označava „glatku tranziciju“, a sve se više koristi za turističke obilaske gradova širom sveta. Kako se zove ovaj izum Dina Kejmena koji radi na baterije, prvi samobalansirajući lični transporter?

4. Poznat pod nadimkom „Bela smrt“, on je sa 505 potvrđenih ubistava upamćen kao najuspešniji ratni snajperista. Kako je glasilo ime ovog legendarnog finskog vojnika iz Drugog svetskog rata?

5. Svojevremeno je bila najbolja evropska sprinterka i rekorderka starog kontinenta na 100 m. A onda se potpuno neočekivano prebacila na disciplinu 400 m sa preponama i nije pogrešila, jer je upravo u ovoj disciplini u Sidneju napokon stigla do olimpijskog zlata. Koja atletičarka je u pitanju?

6. Jedan od najpoznatijih „one-hit wondera“ 90-ih delo je kanadskog benda Crash Test Dummies. Kako glasi ime ove numere, u kome se jedno slovo pojavljuje neobično često?

7. Ovaj bantu jezik za oficijelno pismo ima latinicu, a najzastupljeniji je u Mozambiku i Južnoafričkoj Republici, gde je i jedan od 11 službenih jezika. Kako se on zove, ako imamo u vidu da tako glasi i prezime jednog poznatog sportiste?

8. Kako se zove meksički Amerikanac prekriven tetovažama, jedan od najpoznatijih epizodista modernog Holivuda, zapamćen po ulogama u filmovima „Desperado“ i „Od sumraka do svitanja“ njegovog rođaka Roberta Rodrigeza?

9. Tabo Sefološa prvi je košarkaš koji predstavlja svoju zemlju u NBA ligi, sa dugogodišnjim stažom bitnog epizodiste u Čikagu i Oklahoma Sitiju. Jedan od roditelja mu potiče iz iste daleke zemlje kao i jednom mnogo slavnijem sportskom zemljaku. Dakle, koja je njegova otadžbina?

10. Kako se zove američki lekar po kome je nazvan zahvat u predelu abdomena kojim se sprečava davljenje hranom?

11. Ime ovog specijaliteta potiče od arapskog izraza koji prosto znači „meso sa testom“. Kako se zove ovaj bliskoistočni ekvivalent za picu, koji se rame uz rame sa kebabom služi u turskim restoranima širom sveta?

12. U prevodu „Ceđeni ananas“, ovo je omiljeno piće jednog kod nas veoma popularnog fiktivnog lika. Kako se zove ovaj koktel, nacionalno piće Portorika, čiji su glavni sastojci rum, ananas i kokosov krem?

13. Kako se zove najveća kineska škola borilačkih veština pored Šaolina, po kojoj je nazvan jedan slavni „klan“ nastao na njujorškom Steten Ajlendu?

14. Kako se zove mađarsko termalno jezero u blizini Balatona, prema nekim izvorima najveće te vrste u svetu?

15. Koja zemlja je na prošlom Svetskom prvenstvu u fudbalu postala prva koja je imala tri rođena brata u svojoj reprezentaciji?

16. Kako se zove crveno-žuta zastava koja je istorijski vezana za titulu grofa od Barselone i kasnije vladara Krune Aragona, a danas u različitim verzijama predstavlja zastavu Katalonije, Aragona, Valensije i Baleara?

17. Kako se zvao čovek koji je 30. januara 1948. godine za vreme večernje molitve iz neposredne blizine ubio Mahatmu Gandija?

18. Na zapadu su ga popularizovali muzičari poput Tunižana Anuara Braema i Dafera Jusefa. Kako glasi kratko ime ovog žičanog instrumenta, koje u srpskom jeziku ima svoj homonim u anatomiji?

19. Rukometni klub Kil je u njegovu čast povukao dres sa brojem 2, a sa Švedskom ima 2 svetska i 4 evropska zlata. Kako se zove ovaj Šveđanin koji je proglašen za najboljeg rukometaša 20. veka?

20. Ova scena inspirisana je drugom od deset egipatskih muka po Knjizi Izlaska. Dakle, šta je to počelo da pada sa neba u završnoj sceni filma „Magnolija“?

21. Po imenu je Optimistična, a po veličini najveća u celoj Evroaziji. Koja vrsta geološke strukture je u pitanju?

22. Njegove najpoznatije serije džinovskih skulptura su „Čovek sa čekićem“, koje se između ostalog nalaze u Seulu, Frankfurtu, Njujorku, Sijetlu i „Molekularni čovek“, čiji se najpoznatiji primerak uzdiže nad Šprejom u Berlinu. Kako se zove ovaj američki umetnik?

23. Kako se zvala mađarska „Krvava grofica“ koja je svojim zlodelima na prelasku iz 16. u 17. vek zaslužila zvanje najozloglašenije žene-serijskog ubice u istoriji?

24. Koji slavni rok bend iz Londona je nazvan po jednom od likova iz Dikensovog romana „Dejvid Koperfild“?

25. Kako se po jednoj vrsti ribe naziva serija sukoba između Ujedinjenog Kraljevstva i Islanda 50-ih, odnosno 70-ih godina prošlog veka oko prava na ribolov u severnom Atlantiku?

26. Kako se zove popularni norveški pisac rođen 1969. godine čiji su romani „Naivan, super“, „Volvo kamioni“ i „Dopler“ stekli kultni status, posebno kod mlađe populacije?

27. Koji ruski grad u Samarskoj oblasti se nekada zvao Stavropolj na Volgi, a njegovo današnje ime je istovremeno prezime jednog istaknutog komuniste koji ima svoju ulicu na Novom Beogradu?

28. Njegovo ime i prezime veoma su česti u Indiji, zemlji iz koje potiče njegov otac, koji ga je i naučio golfu. Kako se zove ovaj čuveni golfer i jedan od najslavnijih sportista Fidžija?

29. Naziv ove doline na jeziku plemena Mivok znači „oni koji ubijaju“, a odnosio se na indijansko pleme koje je živelo u njoj. Kako glasi ime ovog čuvenog nacionalnog parka istočno od San Franciska?

30. Otac mu je bio bečki krovopokrivač, a on je zapamćen kao osnivač čuvene grupe „Weather Report“ kroz koju su prodefilovale muzičke legende poput Vejna Šortera, Džeka Pastorijusa i Airta Moreire. Kako se zvao ovaj simpatični brka i revolucionarni klavijaturista?

Коментари

  1. 4. Simo Hejhe
    5. Irina Privalova
    9. Svajcarac iz Juzne Afrike
    10. Hajmlih
    12. pinjakolada
    15. braca Palasios iz Hondurasa
    17. Naturam Godse
    20. mana
    23. Erzebet Batori
    25. bakalar
    27. Toljati

    ОдговориИзбриши
  2. 3. seagway;
    4. Simo Hajhe;
    5. Irina Privalova;
    6. mmm mmm mmm mmm;
    9. Švajcarska;
    10. Hajmlih;
    11. lahmakun;
    12. pinjakolada;
    14. Heviz;
    17. Naturam Godse;
    19. magnus Vislander;
    21. Tektonska ploča;
    23. Eržebet Batori;
    25. bakalarski ratovi;
    26. Erland Lu;
    27. Palmiro Toljati;
    28. Vidžaja Sing;
    29. Josemiti.
    moram da priznam da sam se obilato koristio Intrernetom. pozzzzz

    ОдговориИзбриши
  3. Žarko, tačno: 4, 5, 9, 10, 12, 15, 17, 23, 25 i 27.

    Jagodinski, tačno: 1, 3, 6, 11, 14, 19, 26, 28 i 29.
    "Da nema interneta ne bi ni nas bilo." ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Preostala su pitanja: 2, 7, 8, 13, 16, 18, 20, 21, 22, 24 i 30.

    ОдговориИзбриши
  5. Gustavo, tačno je 8, 16, 18 (čita se Ud, pa otud asocijacija u pitanju) i 30. Netačno je 7.

    ОдговориИзбриши
  6. Preostala su pitanja 2, 7, 13, 20, 21, 22, 24.

    ОдговориИзбриши
  7. Samo da dodam da je po meni 22 ubedljivo najteže pitanje, ostala su sasvim odgovorljiva. To jedno sam ubacio poučen iskustvom Aniša Kapura sa WQC, da se eto nauči nešto novo.

    ОдговориИзбриши
  8. 20. Zabe?
    22. Џонатан Борофски?

    ОдговориИзбриши
  9. Tačno. Otišao sam, ostalo je 13, 21, 24.

    ОдговориИзбриши
  10. Evgenije, tačno 13 i 24.

    Ostalo je još 21.

    Ivane, hvala na pomoći!!!

    ОдговориИзбриши
  11. Ne vredi, probao sam da izguglam 21, ali ne ide. Predajem se.

    ОдговориИзбриши
  12. Ostavićemo još noćas. Pustimo mašti na volju, nije toliko teško.

    ОдговориИзбриши
  13. Samo da ispravim par izgovora:

    3. SEGVEJ (Segway)
    11. LAHMADŽUN (Lahmacun)
    28. VIĐAJ SING (Vijay Singh)

    ОдговориИзбриши
  14. 21. Ajde da i ja pokusam, da nije u pitanju Ričat struktura.?
    Mada ne verujem da je.

    ОдговориИзбриши
  15. Našao sam. Kada sam pretpostavio logično da se radi o pećini, našao sam potvrdu. Dakle, pećina.

    ОдговориИзбриши
  16. Bravo, Omere! U pitanju je pećina čudnog imena, koje upravo znači to što znači. Zanimljivo saznanje, koje može biti tema jednog pitanja na narednom Svetskom prvenstvu!

    Hvala svim učesnicima!

    ОдговориИзбриши
  17. I ja da se zahvalim svim učesnicima. Trudio sam se da pitanja postavljam iz ugla sastavljača WQC, nadam se da sam uspeo bar sa većinom. :)

    ОдговориИзбриши
  18. Naravno, a prvo što mi je upalo u oko bio je Segway, odgovor koji se tražio 2011. godine, samo drugačije formulisan. Naravno, utvrđivanje gradiva je "majka nezaboravljanja"!

    ОдговориИзбриши
  19. Poštovani kvizomani, da li neko zna kada pozivaju učesnike na kviz Naslovna strana u odnosu na slanje prijave mejlom? Hvala.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)