НОВИ СЕТ ПИТАЊА ОМЕРА ЕКИЋА

Драги пријатељи, пред Вама је сет од 30 нових питања великог шампиона Омера Екића. Уживајте у решавању!


1) Овај сликар из XV века познат је по надимку који у преводу значи птичар, а узео га је јер је волео да слика птице. Био је обузет проучавањем перспективе и пионир je визуелне перспективе у уметности. Три најчувеније слике је урадио 1450-1456 под називом ''Битка код Сан Романа''. Под којим именом је познат?
2) Овај велики француски филозоф чија филозофија је спиритуалистичка алтернатива позитивизму XX века, био је први Јеврејин који је постао члан Француске академије наука, али је нагињао римокатоличанству иако никада није прешао на њега. Добио је Нобелову награду за књижевност 1927. године, а на самрти је пожелео да му се спале сви списи и жеља му је, нажалост, испуњена. Како се звао?
3) Како се зове и где се налази најпосећенији ваневропски музеј. Саграђен је 1937., улаз је бесплатан, а у колекцији има велики број радова најпознатијих светских стваралаца, између осталог Леонардову слику ''Гиневра де Бенчи'' и највећу мобилу коју је икада направио Александер Калдер?
4) Која митолошка личност, ћерка Миноса и Пасифаје, чини трећу страну троугла којег чине још Тезеј и Аријадна? Њеним именом названо је неколико драма, почев још од Еурипида па до савременог доба.
5) Како се зове бенд који је 1997. постигао последњу победу на Песми Евровизије за Велику Британију? За разлику од музичара који се на Песми Евровизије појављују да би стекли публицитет, они су још од раније били јако познати, нарочито по великом хиту из 1985. године "Walking on Sunshine".
6) Какo се зове најпознатији балет француског композитора Адолфа Адама, настао по мотивима песме Хајнриха Хајнеа, у којем дух прерано умрле главне јунакиње штити свог драгог од осветољубивих вила?
7) Последња Вагнерoва опера названа је по витезу округлог стола Парсифалу. Како се зове друга Вагнерова опера, названа по Парсифаловом сину, витезу чији чамац вуку лабудови?
8) Како се зове место у данашњој Украјини, познато по великој бици из 1709. у којој је победио Петар Велики, а после које је Шведска трајно изгубила статус велике силе?
9) Jедна од шест највећих поморских битака Другог светског рата, вођена је маја 1942. и позната је као прва битка у којој су се флоте сукобиле а при том нису директно виделе једна другу. Главни циљ Јапанаца је био да заузму Порт Морзби на Новој Гвинеји ради изградње аеродрома како би угрожавали северни део Аустралије. Американци су први напали и после вишедневне авијатичарске битке, у којој су Јапанци технички победили, будући да су потопили више бродова, Американци су ипак успели да осујете планове Јапанаца, натеравши их да одустану од Порт Морзбија. Под којим именом је позната ова битка?
10) Јула 2011. године, у Шведској је изведена прва трансплантација потпуно вештачког органа. Из коштане сржи пацијента оболелог од рака извађене су матичне ћелије, од којих је потом у лабораторији произведен нов и здрав орган, касније уграђен пацијенту. О ком органу се ради?
11) Како се звало моћнo краљевство које се негде између I и X века простирало на подручју данашње Етиопије и Еритреје? На свом врхунцу у III веку сматрано је једном од четири највеће силе света (са Персијом, Римом и Кином) и прва је велика империја која је прешла на хришћанство.
12) Како се зове америчка козметичка кућа основана 1886., позната по карактеристичном четворословном логоу, убедљиво највећа у овој бранши по директној продаји од врата до врата, и прва фирма која је добила лиценцу у Кини за директну продају (2006.)?
13) Традиционално жестоко пиће Блиског истока са укусом аниса и 50-63% алкохола, и нешто блаже алкохолно пиће из јужне и југоисточне Азије, добијено најчешће из кокосовог ораха или шећерне трске, имају имена која се на српском исто изговарају. Како се зову?
14) Деo мозга у коме долази до стварања меморијских реакција и осећања, састоји се од великог склопа језгара смештених у врху слепоочног режња. Како се зове овај део, чије име иначе потиче од грчке речи за бадем?
15) Пo којој трословној скраћеници је чувен амерички универзитет у граду Кембриџу, један од највећих ауторитета у природним наукама, познат и по томе што годишње троши 10 милијарди долара на научна истраживања и што на листама својих студената и предавача има чак 78 Нобеловца?
16) Кo је најмлађи од америчких председника чије су главе исклесане у Маунт Рашмору?
17) У ком Вуди Аленовом филму главни јунак упoзнаје Салвадора Далија, Пабла Пикаса, Пола Гогена, Ернеста Хемингвеја и Скота Фицџералда?
18) Какo се звала славна америчка књижевница, најпознатија по аутобиографском роману бестселеру ''Мале жене'' (или ''Девојчице''), касније пуно пута екранизованом, увек са највећим звездама свог доба?
19) Стварао је у XIX веку и сматра се oцем америчке карикатуре. У његове креације спадају републикански слон и једна од првих верзија Деда Мраза, која је касније доста утицала на настанак верзије какву данас знамо. Иако му није творац, у својим радовима је доста промовисао и магарца Демократске партије. Током грађанског рата је подржавао Север а његове карикатуре су имале толико добар ефекат да га је Абрахам Линколн назвао ''најбољим регрутационим наредником''. Како се звао овај чувени карикатуриста?
20) Овај језик је нарочито пoзнат по томе што је моносилабичан, односно ама баш све речи су једносложне. Његова граматика не познаје конјугације, деклинације, падеже, времена ни родове. Говори га чак 75 милиона људи. О ком језику се ради?
21) Какo се звао амерички физикохемичар, добитник Нобелове награде за хемију 1934. за откриће деутеријума? Био је важан сарадник у Пројекту Менхетн на обогаћивању уранијума а чувен је и његов експеримент са Стенлијем Милером из 1953., којим су симулирани хипотетички услови на раној Земљи и проверавана могућност хемијских почетака живота.
22) Не постоје позитивни цели бројеви a, b, и c такви да је аⁿ + bⁿ = cⁿ, где је n природан број већи од 2. Ко је још 1637. поставио ову теорему, којој је требало пуних 357 година да буде дефинитивно доказана?
23) Отац је добио Нобелову награду за физику јер је открио да је електрон субатомска честица а више од 30 година касније његов син добија исту награду за откриће да се електрон понаша као талас. Како се презивају ова два научника?
24) Већини квизаша је добро познато да је кљунар сисар кoји леже јаја. Међутим, осим кљунара још четири врсте једне животиње, које живе у Аустралији и Новој Гвинеји, такође спадају у сисаре који легу јаја. О којој животињи се ради?
25) Како се звала чувена румунска скакачица у вис, са 150 узастопних победа скоро непобедива 1950-их и 1960-их, двострука олимпијска шампионка и власница светског рекорда од 1961. до 1971., кога је чак 14 пута поправљала?
26) Под којим именом од једне речи је познат бразилски фудбалер, један од најзаслужнијих за освајање светског првенства 1970., коме је можда и одлучујуће допринео јер је на свих шест утакмица, укључујући и финале, постигао бар по један гол?
27) Како се звао Швеђанин, први олимпијски шампион у уметничком клизању, по коме је назван један од најпознатијих скокова у овом спорту?
28) Која малена држава је рекордер међу независним државама по проценту Нобеловаца, будући да је са само 175.000 становника успела да изнедри два Нобеловца, једног за економију а другог за књижевност?
29) Како се зове двомилионски град на северу Нигерије, други највећи у овој земљи, важан чвор у ваздушном саобраћају, и место где се налази највећа џамија у Нигерији?
30) Какo се зове најпосматранија комета XX века, захваљујући томе што је голим оком била видљива читавих 18 месеци? Откривена је 1995. на великој удаљености од Сунца а перихел је прошла 1997. године. Језгро јој је 5 пута веће од Халејеве комете а у Сунчевом систему се појављује сваких 3.100 година.

Коментари

  1. 1. Paolo Ucelo.
    2. Anri Bergson.
    4. Fedra.
    5. Е. Н. И.?

    ОдговориИзбриши
  2. 9. Bitka u koralnom moru.
    10. Dusnik.
    12. Avon (Ejvon).
    13.Soma (Haoma).

    ОдговориИзбриши
  3. 17. Поноћ у Паризу.
    18. Луиза Меј Алкот.

    ОдговориИзбриши
  4. Bio bi pozeljan enter izmedju pitanja, bilo bi mnogo preglednije.

    7. Loengrin
    11. Aksum
    12. Avon
    15. MIT
    16. Teodor Ruzvelt
    17. Midnight in Paris
    19. skin'o si mi pitanje za sledeci set, mada bi od svih na ovo poslednje tipovao - Tomas Nast
    22. Pjer Ferma
    23. prvi je Dzozef Tomson
    24. ehidna ili mravlji jez
    26. Zairzinjo?
    28. Sveta Lucija
    30. Heil- Bopova

    ОдговориИзбриши
  5. 25. Моника Јагар.?
    27. Улрих Салков?

    ОдговориИзбриши
  6. Gustavo, tačno: 9, 10, 11, 17, 18, 21, 22, 27 i 29.

    Coačenko, tačno: 15, 16, 19, 20, 23, 26, 28 i 30.

    (idemo po redosledu odgovaranja)

    Preostala su pitanja: 3, 5, 13, 14, 24 i 25.

    ОдговориИзбриши
  7. 5.Pomenuti hit izvode Katarina and the Wawes.Dakle The Wawes.

    ОдговориИзбриши
  8. 3. Gugenhajmov muzej
    13. Arak
    14. amigdala
    24. mislim da je tacno

    ОдговориИзбриши
  9. Vlado, tačno: 5, 23 (sad je potpuno!) i 25.

    Dakle, preostala su još pitanja: 3, 13, 14 i 24.

    ОдговориИзбриши
  10. 3. da, Gugenhajmov muzej u NY, posto ih ima jos nekoliko u Evropi

    ОдговориИзбриши
  11. Coačenko, tačno: 13, 14 i 24, ali nije u pitanju Gugenhajmov muzej u Njujorku.

    Još pitanje broj 3...

    ОдговориИзбриши
  12. 3. Nacionalna galerija umetnosti u Vasingtonu

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)