ŠTIMOVANJE FORME, Veselin Sekulić: SVET

Dragi prijatelji, ovim setom završavamo pripreme za predstojeću svetsku smotru znanja. Urednik KVIZ linka Srbije se zahvaljuje Aleksandru Divoviću i Veselinu Sekuliću na izuzetnim setovima, koji će (može biti) doprineti dobrom rezultatu takmičara. Svim rešavačima se zahvaljujemo na pažnji i želimo im još jedan srećan Šampionat. ŽIVELI!!!

1.                  Deset najnaseljenijih ostrva na svetu, počev od Jave sa 140 miliona stanovnika pa do desetog  ostrva, Mindanao sa 22 miliona stanovnika nalaze se na istočnoj zemljinoj polulopti. Koje ostrvo je najnaseljenije na zapadnoj hemisferi?

2.                  U takmičenju  ko će prvi preleteti preko Severnog pola pobedio je Amerikanac Ričard Bird sa pilotom Flojd Benetom koji su prvi avionom postigli cilj 9.maja 1926, tri dana pre drugoplasirane posade na cepelinu. Skoro sedam decenija kasnije otkriveno je da su slagali javnost. Koja dva velika istraživača  su ustvari bili pravi pobednici ove utrke  koji su priznanje za to dobili mnogo godina kasnije?

3.                  Proučavajući  spektralne  linije udaljenih galaksija i poredeći ih sa sunčevim Edvin Habl je 1929. godine došao do zaključka da se svemir širi. Kako je nazvana ova pojava  po kojoj je porast talasne dužine elektromagnetnog zračenja posledica širenja svemira?

4.                  Indijska kosmička agencija je prošle godine uspešno lansirala u orbitu 104 satelita sa  samo jednom raketom čime je oborila dosadašnji rekord od 37 satelita koji su   lansirani u  Rusiji 2014. godine. Na kom ostrvu u Bengalskom zalivu, koje pripada državi Andra Pradeš, se nalazi ovaj indijski kosmodrom sa kojeg je poletela raketa sa satelitima?

5.                  Na godišnjicu terorističkog napada u parizu Sting je održao koncert na koji je  pozvana rodbina nastradalih. Koncert je održan u istoj dvorani u kojoj se i desio napad. Kako se zove ta dvorana?

6.                  Prvi  kovani novac, sličan današnjem, je nastao u  VII veku pre nove ere  u Lidiji, u Maloj Aziji. Taj novac  se izrađivao od prirodne legure zlata i srebra. Pod kojim imenom je  poznata ova legura bledo žute boje?

7.                  U sredini grba zlatno žute boje koji je usvojen nakon sticanja nezavisnosti 1971. nalazi se vodeni ljiljan oko kojeg se nalaze strukovi pirinča. Iznad ljiljana se nalaze četiri zvezde i listovi čaja. Vodeni ljiljan je nacionalni cvet ove zemlje i simbolizuje mnoge reke što teku kroz zemlju. Koja azijska zemlja ima ovakav grb?


8.                  To je glavni uzdužni element brodske konstrukcije, prolazi celom dužinom dna brodskog trupa a na svojim krajevima prelazi u pramčani  i krmeni deo. Uz ostale delove konstrukcije  obezbeđuje čvrstinu i oblik broda. Kako se zovemo  ovaj deo broda?

9.                  Duga oko 1600 km ova geološka linija obuhvata lanac vulkana (9  su aktivni) koji se protežu od ostrva Sur, Sao Tome, Principe i Anobon  u  Gvinejskom zalivu  i nastavljaju  planinama na kontinentu. Po kojoj kontinentalnoj afričkoj državi je dobila ime?

10.              Pobrđe u severozapadnom delu Istočnoevropske ravnice, u evropskom delu Rusije, glavna je tačka hidrografskog sistema Rusije. Tu izvire Volga, koja se spušta u Kaspijsko more; Dnjepar koji utiče u Crno more;  Njemen i Zapadna Dvina koji  teku u Baltičko more  i Velikaja, koja teče u Čudsko jezero. Kako se  ono zove?

11.              Povremeni vodotok na Antarktiku koji se pojavljuje usled topljenja leda tokom kratkog leta nastaje iz Rajtovog lednika i jezera Braunvort  u području Viktorijina zemlja. Nakon 40 km toka ova reka se uliva u jezero Vanda, međutim često se dešava da njene vode i ne dođu do ovog jezera. Kako se zove ova kratkotrajna  antarktička reka?

12.              Uređaj se sastoji od točka ili diska koji se okreće velikom brzinom oko svoje ose tako da održava svoju stabilnost u različitim položajima u prostoru. Zbog minimiziranja spoljašnjeg uticaja postavlja se u kardanski obruč gde njegov položaj ostaje gotovo fiksiran. Kako se zove ovaj uređaj koji se koristi  u navigaciji?



13.              Kao što su Potugalci rtu koji im je otvorio pomorski put za Indiju dali naziv „dobra nada“ tako je i jedan drugi evropski narod dao  isti naziv gradu koji su osnovali početkom XVIII veka na kolonizovanoj teritoriji. Dobijanjem autonomije  1979 godine grad je dobio drugo ime koje na lokalnom jeziku znači rt. Kako se zove ovaj grad,  glavni grad jedne zavisne teritorije?

14.              Ovaj termin se koristi za ljude, kulturu i proizvode sa indijskog potkoninenta. Najčešće se odnosi se na hranu, odeću i druge aspekte kulture i tradicije sa područja koje pre svega obuhvata Indiju, Pakistan i Bangladeš. Koji pojam tražimo?

15.              Jezero koje se nalazi na visini od 3.680 metara visine u bolivijskim Andima i koje je  zauzimalo površinu od 27.700 kvadratnih kilometara proglašeno je isušenim.  Procenjuje se da je u jezeru ostalo samo dva odsto vode koje je nekad bilo u njemu. Klimatske promene kao i korišćenje vode za poljoprivredu i rudarstvo doprinele su nestajanju jezera. Kako se zove ovo jezero?

16.              Štampana ploča je pasivna elektronska komponenta koja služi da ostvari veze između elektronskih delova koji su na njoj montirani. Sastoji se od podloge od izolatorskog materijala koja se obično  izrađuje od celuloznih vlakna impregniranih fenolnom smolom. Pod kojim imenom je poznata ova vrsta štampane ploče?

17.              1,55 miliona kvadratnih kilometara okeana kod Antarktika će biti zaštićeno od komercijalnog ribolova na period od 35 godina čime će se omogućiti nesmetan život morskih životinja: adelijskih pingvina, antarktičkih malih kitova i antarktičkih burnica  koje ga naseljavaju. Kako se zove ovo zaštićeno morsko područje?

18.              Ovi brodovi se koristi za prevoz različite vrste robe pakovane u kontejnere, koji se utovaraju i istovaraju dizalicama na za to predviđenim terminalima. Kontejneri se slažu u potpalubni prostor i na palubu broda pri čemu se mogu postavljati u više spratova (jedni na druge). Kako se naziva ova vrsta brodova pogodna za za multimodalni transport?



19.              Preko trista kamenih  lopti, lokalno poznatih  kao "Las Bolas", pripisuju se nestaloj Dikis kulturi koja je svoj vrhunac doživela od 700. do 1530. godine. Ove  savršeno isklesane  kugle su izrađene od gabro kamena, veličine od 70 centimetara do 2,57 m i težine do 15 tona. U kojoj  srednjeameričkoj zemlji su pronađene?


20.              Ormuski prolaz je strateški  od velikog značaja, jer se kroz njega  tankerima prevozi  oko 30 % svetske nafte.  Na najužem delu,  između   iranske obale i polustrva koje pripada Omanu, prolaz je širok samo 55 km. Kako se zove ovo omansko poluostrvo  koje svojim položajem delom zatvara Persijski zaliv?

21.              Ostrvo  ovalnog oblika u južnom delu Tihog okeana sastoji se uglavnom iz krečnjačkih stena  koje se uzdižu  do 60 metara iznad nivoa mora a koralni greben gotovo u celini okružuje ovo ostrvo.  Nazivaju ga „Stena Polinezije“. Ima status samoupravne teritorije u dobrovoljnoj zajednici sa Novim Zelandom. Koje ostrvo tražimo?

22.              Krajem  XVII  veka poljski astronom Johanes Hevelijus je nazvao jedno sazvežđe po   poljskom kralju Janu III Sobjeskom  u čast njegove pobede nad Turcima pod Bečom 1683. godine.  Kasnije je iz naziva izbačen deo  koji se odnosi na poljskog kralja ali je prvi deo naziva zadržan. Kako se danas zove ovo jedno  od najmanjih  sazvežđa  južne hemisfere ?

23.              Neka od ovih ostrva svrstavaju u najpoznatije turističke destinacija u Sredozemnom moru. Arhipelag se sastoji se od dve grupe ostrva: ostrva Himnesijas i ostrva Pitijusas. Koja ostrva tražimo?

24.              Tradicionalni kitolov, koji lokalno stanovništvo naziva grindradap, održava se svake godine od juna do novembra. Sastoji se u tome da se pilot kitovi  dovedu do zaliva ili fjorda gde se ubijaju harpunima i noževima. Iako organizacije za zaštitu životinja vode borbu da se zaustavi taj lov on se još uvek sprovodi. Na kojim ostrvima je ovakav lov tradicija?

25.              Glavni grad pokrajine Hubei je jedan od najvećih kineskih gradova i najveća luka na reci Jangce. Sastoji se iz tri ujedinjena grada Vučang, Hankou i Hanjang koji su povezani mostovima. Ime je dobio kombinovanjem slogova iz  imena ovih gradova. Kako se zove grad koji tražimo?

26.              Na platou u južnom delu severnoameričkih Velikih ravnica, na granici Nju Meksika i Teksasa, kroz koji protiče reka Pekos preovlađuje polupustinjska klima. U svojim delima ga je opisao Karl Maj a nalazi se i naslovu jednog njegovog romana. Kako se zove ovo područje?

27.              Za njih je karakteristično da precenjuju svoje znanje i sposobnosti, a potcenjuju znanje i sposobnosti eksperata na datom polju. Uvek napadaju najosnovnije, centralne koncepte u nauci pokušavajući da uzdrmaju temelje moderne nauke. Njihove teorije često ispunjene tvrdnjama da prethodno znanje ne samo što nije potrebno za nova otkrića, već aktivno “truje mozak” protiv istine. Pod kojim, pežorativnim,  imenom su poznate ove osobe?

28.              Ova kalifornijska podružnica kompanije Amazon prikuplja komercijalne podatke o web prometu  pružajući  podatke o saobraćaju, međunarodnom rangiranju stranica po posetama prilikom pretraživanja  interneta  kao i drugim  informacijama od značaja za milione web stranica. Pod kojim, može se reći našim muškim imenom,  je poznata ?

29.              Na zastavama  dveju susednih afričkih zemalja nalaze se panafričke boje zelena, zlatna i crvena  raspoređene u tri jednake vertikalne pruge. Na jednoj od zastava se na sredini zlatnog polja nalazi zelena zvezda petokraka. Koje su to dve zemlje?


30.              Telstar je bio prvi civilni aktivni komunikacijski satelit koji je  lansiran 1962 godine. U početku razvoja satelitskih komunikacija, sateliti su se nalazili u mnogo nižim orbitama od geostacionarne, jer nisu postojale rakete velike snage koje su mogle da lansiraju satelite na tako velike visine.  Prvi geostacionarni satelit INTELSAT 1 lansiran je 1965 godine. Pod kojim imenom je  poznat ovaj satelit? 

Коментари

  1. 1. Velika Britanija
    2. Piri i Kuk
    3. Big Bang
    4. Lakšadvip
    5. Bataklan
    6. Alpaka
    7. Mianmar
    8. Greda
    9. Kamerun
    10. Valdajska gora
    11. Oniks
    12. Sekstant
    13. Gibraltar
    14. Čatni
    15. Poopo
    16. Vinil
    17. Rosovo more
    18. Remorkeri
    19. Gvatemala
    20. Maskat
    21. Tokelau
    22. Betelgez
    23. Baleari
    24. Novi Zeland
    25. Hančang
    26. Sijera Madre
    27. Botovi
    28. Branko
    29. Senegal i Mali
    30. Intelstar

    ОдговориИзбриши
  2. 1. V. Britanija
    2. Roald Amundsen i Umberto Nobile
    3. Big crunch
    5. Bataklan
    7. Bangladeš
    8. pramac
    9. Tanzanija
    11. Rosova reka
    12. astrolab
    17. Meri Berd
    18. cargo sheep
    24. Farska
    25. Vuhan

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Kuba
    5. Bataklan
    7. Bangladeš
    8. Kobilica
    9. Nigerija
    11. Oniks
    12. Žiroskop
    13. Nuuk
    18. Kargo brodovi
    19. Kostarika
    20. Musandan
    21. Niue
    23. Balearska ostrva
    24. Lofotska ostrva
    25. Vuhan
    29. Senegal i Gvineja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)