FILMSKI SPECIJAL (autor: Ivan Andonov)


1.                  Inače otorinolaringolog po profesiji, Horhe Dreksler je prilično popularan kantautor u Južnoj Americi. Do sada je objavio 12 studijskih albuma, a najpoznatiji je po kompoziciji „Na drugoj strani reke“ („Al Otro Lado Del Rio“) koja mu je 2005. godine donela Oskara, prvog u istoriji njegove otadžbine Urugvaja, i to u kategoriji „najbolja originalna numera“. Za koji južnoamerički film je komponovana ova numera?

2.                  Kako glasi ime (u kome je sadržana i godina osnivanja) avangardnog kinematografskog pokreta, veoma značajnog u borbi nezavisnog evropskog filma protiv visokobudžetnih holivudskih projekata, koji je sa kolegama osnovao čuveni danski režiser Lars fon Trir?

3.                  Ovaj britanski režiser je kroz svoje nagrađivane filmove „Glad“ i „Sramota“ odigrao ključnu ulogu u proboju glumca Majkla Fazbendera među zvezde svetskog filma. Kako se zove ovaj sineasta, ako znamo da deli i ime i prezime sa jednom glumačkom legendom (1930-1980)?

4.                  Kako se zove film zbog kojeg je Kristijan Bejl, spremajući se za tumačenje naslovnog lika, izgubio više od trećine svoje telesne mase i spao na svega 54 kg?

5.                  Đimon Hunsu je afrička glumačka zvezda poznata po ulogama u filmovima „Amistad“, „Gladijator“ i „Krvavi dijamant“. On je danas zasigurno najslavnija ličnost iz države čija se najbrojnija etnička grupa zove Fon, čiji se istoimeni jezik priča pre svega u njenom južnom delu. Koja država je u pitanju?

6.                  Život kontroverznog pisca Hantera S. Tompsona tema je dva igrana filma – čuvene „Paranoje u Las Vegasu“ u kojoj njegov alter-ego tumači Džoni Dep, ali i starijeg i manje poznatog filma „Tamo gde bizoni lutaju“ sa Bilom Marejom u glavnoj ulozi. Taj, centralni lik ovih filmova je novinar koji se bavi tipom novinarstva baziranim uglavnom na sarkazmu i neobjektivnosti. Kako glasi ime tog stila novinarstva, prvi put upotrebljeno upravo u opisu jednog Tompsonovog članka, koje nas direktno asocira na „Mapet šou“?

7.                  Ovaj norveški nacionalni heroj najpre se borio kao dobrovoljac na strani Finske u Zimskom ratu, da bi se potom proslavio kao jedan od vođa pokreta otpora u njegovoj okupiranoj otadžbini. Njegov najslavniji poduhvat je potapanje nemačkog broda SS Donau na dokovima Osla. Kako se zvao ovaj borac za slobodu, čija je borba prikazana u istoimenom norveškom filmu iz 2008. godine?

8.                  Koji metal sa otrovnim svojstvima i atomskim brojem 81 je čuveni filmski trovač Grejem Jang nazvao svojim životnim delom?

9.                  Koje čuveno književno delo je u svom prvom igranom filmu iz 1983. godine ekranizovao Aki Kaurismaki, 19 godina kasnije to je učinio i Menahem Golan, a u nekim drugim ekranizacijama glavnog lika su igrali glumci kao što su Piter Lori i Patrik Dempsi?

10.              Lik Džejsona Borna, koji je proizašao iz pera Roberta Ladlama, današnja omladina vezuje isključivo za Meta Dejmona. Ipak, prvi film po imenu „Bornov identitet“ snimljen je još 1988. godine. Koji poznati američki glumac tumači pomenutog lika sa amnezijom u ovom ostvarenju?

11.              Ovaj zvučni efekat nazvan je po liku iz vesterna iz 1953. godine po imenu „The Charge at Feather River“, koji je ispustio pomenuti bolni krik pošto je pogođen strelom. Ipak, prvi put je upotrebljen u filmu „Distant Drums“ sa Garijem Kuperom dve godine ranije, da bi zvučno pojačao utisak agonije lika koga komada aligator. Kasnije je redovno upotrebljavan u sagama kao što su „Zvezdani ratovi“, „Gospodar prstenova“ i „Indijana Džons“. Kako glasi naziv ovog zvučnog efekta, u kome se nalazi muško ime koje je takođe pripadalo dvojici vladara jedne evropske sile?

12.              U kojoj američkoj državi je najveći grad Fargo, mesto dešavanja istoimenog slavnog filma braće Koen?

13.              Kako se zove britanski novinar koji je stekao svetsku slavu čuvenom serijom intervjua sa Ričardom Niksonom, centralnom temom filma Rona Hauarda iz 2008. godine sa Majklom Šinom i Frenkom Lanđelom u glavnim ulogama?

14.              Kako se zvao Amerikanac, vođa trgovačke unije ili takozvanih „timstera“, koga je na filmu oslikao Džek Nikolson, kome je tom prilikom drastično promenjen lični opis da bi što verodostojnije predstavio ovog kriminalca koji je nestao u 63. godini života i nikada više nije pronađen?

15.              Kako se zove rumunski reditelj koji je dobio Zlatnu palmu za film „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“ u kome je prikazana surova realnost poslednje faze Čaušeskuove vladavine kroz očajničke pokušaje jedne mlade Rumunke da abortira, a nedavno se predstavio festivalskoj publici novim filmom „Iza brda“ na jednako kontroverznu temu isterivanja đavola u manastiru u ruralnoj Rumuniji?

16.              Od 30 filmova Akire Kurosave, veliki Toširo Mifune glumio je čak u 16. Ipak, to je manje u odnosu na njegovog kolegu, tumača glavne uloge u filmu „Ikiru“ („Živeti“), koga je slavni reditelj angažovao čak 21 put. Kako se zove ovaj bard japanskog filma, koji je igrao uz Mifunea u većini najvećih Kurosavinih ostvarenja, između ostalog i u „Rašomonu“ i „Sedam samuraja“?

17.              Rođen je 1929. godine u Napulju kao Karlo Pedersoli, a u mladosti je bio uspešan plivač i vaterpolista. Prvi je Italijan koji je 100 metara preplivao za manje od jednog minuta. U filmskoj karijeri koja je trajala šest decenija najčešće je glumio uz kolegu i sunarodnika rođenog kao Mario Điroti. Pod kojim pseudonimom znamo ovu svestranu ličnost?

18.              Davne 1616. godine, dana 23. aprila, svet su napustila dva najveća književnika tog vremena – Šekspir i Servantes – te je logično što se ovaj dan danas slavi kao Svetski dan knjige. U svetu filma vrlo slična stvar se desila 30. jula 2007. godine. Koja dva velika režisera su napustila svet tog letnjeg dana, obojica u dubokoj starosti?

19.              „Svako za sebe i Bog protiv svih“ originalni je naziv remek-dela Vernera Hercoga baziranog na istinitoj priči o mladom Nemcu koji je, prema pismu koje je nađeno kod njega samog, odrastao u potpunom zatočeništvu, da bi ga po izlasku iz tamnice stanovnici jednog nemačkog mestašceta postepeno asimilovali u svoje društvo, počevši sa učenjem najosnovnijim radnjama poput govora, jedenja, pa čak i hodanja. Kako se zvao ovaj mladić, čije su ime i prezime sadržani u alternativnom, ali mnogo poznatijem naslovu ovog ostvarenja?

20.              Jedan od mnogih likova koje je Džoni Dep tumačio u filmovima Tima Bartona je Ed Vud, američki scenarista i režiser, svojevremeno proglašen za najgoreg režisera svih vremena. Njegov  niskobudžetni SF-horor iz 1959. godine, koji je uspeo da ponese titulu najgoreg filma svih vremena, sadrži poslednje kadrove koje je Bela Lugoši snimio za života. Kako se zove ovaj Vudov film, čije je snimanje lajtmotiv pomenutog Bartonovog ostvarenja koje je osvojilo dva Oskara?

Коментари

  1. 15 kristijan munđu

    kad pasionirani filmofil poput mene samo ovo zna bez gugla, Ivane, onda znaj da je set težak...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno 15.

      Set je po meni izvanredno koncipiran, jer pored nedvosmisleno filmskog karaktera, prožima i mnoge druge oblasti.

      Избриши
  2. 2. Dogma 95
    10.Čemberlen?
    11.Vilhelm?
    13.Milk?
    15.Munđu?
    17.Terens Hil
    19.Kasper?
    20.Plan 9 iz svemira

    ОдговориИзбриши
  3. 7.Magnus
    10.Ričard Čemberlen
    12.Severna Dakota
    14.Hofa
    17.Bad Spenser
    18.Bergman i Antonioni

    ОдговориИзбриши
  4. 1. Centralna Stanica?
    3. Stiv MekKvin
    4. Mašinista
    13. Frost

    ОдговориИзбриши
  5. Uspešno je okončan i ovaj set, o kom sam svoje mišljenje izneo već na samom početku rešavanja. Hvala svim večerašnjim učesnicima, čitaocima i autoru.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)