NOVI set pitanja (autor Ivan Andonov)


1.       Koji engleski izraz označava televizijsku seriju nastalu kao nastavak neke popularne serije koji se fokusira na kasnije avanture jednog od njenih likova? Nama najpoznatiji primeri su „Zelena zelena trava“ o avanturama Bojsija iz „Mućki“ i „Džoi“ o istoimenom liku iz serije „Prijatelji“.
2.       Kako se zove Turčin rođen u Bugarskoj, visok samo metar i po, koji je u Atlanti, Sidneju i Atini osvojio tri uzastopna olimpijska zlata u dizanju tegova?
3.       Pošto je njen snishodljivi muž Prasutag preminuo, kraljica Budika je na opšte zaprepašćenje Rimljana povela veliku pobunu protiv svojih zavojevača. Iako istorijski izuzetno važan događaj, ova pobuna je na kraju ugušena, a Budika je izvršila samoubistvo. Kako se zvalo britsko pleme kojim je vladala ova slavna žena?
4.       Ovaj velikan pank-rok muzike rođen je kao Džefri Ros Hajman. Umro je 2001. godine, posle čega je u njegovu čast nazvan trg u Njujorku u blizini kluba gde je njegov bend ponikao. „Associated Press“ je 2010. godine objavio da je tabla sa nazivom ovog trga najčešće kraden znak te vrste na svetu. Pod kojim umetničkim imenom svi znamo ovog slavnog frontmena?
5.       Sa 277 metara visine najviše je brdo u Atini. Prema grčkoj mitologiji, ovde su se skrivali vukovi, a uzvišenje je nastalo nasred današnje prestonice pošto ga je boginja Atina ispustila noseći ga za potrebe izgradnje Akropolja. Kako se zove ovo uzvišenje, čiji vrh danas krasi crkva Svetog Đorđa iz vizantijskog doba?
6.       Rođen je 1954. godine u Filadelfiji kao Vesli Kuk. Kao mlad bio je aktivista u borbi crnih nacionalista, a život mu se menja iz korena 1981. godine ubistvom policajca Danijela Foknera, za koje naredne godine biva osuđen na smrt. Sve do ove godine nazivan je „najpoznatijim živim osuđenikom na smrt“, a sada, posle preinačenja presude, napokon i zvanično služi doživotnu robiju. Pod kojim islamskim imenom je svima poznat ovaj čovek, koga su na razne načine podržali mnogi američki i svetski muzičari?
7.       Njegovo delo „Sedmorica braće“ objavljeno 1870. godine smatra se prvim i istovremeno najznačajnijim romanom napisanim na finskom jeziku. Kako se zove otac književnosti ove severnoevropske zemlje?
8.       Naslov ove numere aludira na njeno neparno ritmičko brojanje od pet četvrtina. Kako se zove ova čuvena kompozicija koja se 1959. godine našla na albumu kvarteta nedavno preminulog Dejva Brubeka, nazvanom „Time Out“, što nam šalje sličnu poruku kao naziv same numere?

9.       Gaspaćo je čuvena hladna čorba nastala u Andaluziji. U istoj španskoj pokrajini služi se takođe hladni salmoreho, jednako ukusna čorba slična gaspaću, sa izvesnim razlikama pre svega u gustini i teksturi. Za koji andaluzijski grad se vezuje ovaj specijalitet?
10.   Koji spomenik u Vašingtonu sa 58,195 ugraviranih imena se 2007. godine našao na 10. mestu Liste najomiljenijih američkih arhitektonskih dela, koju je sastavio Američki arhitektonski institut?
11.   Engleskog glumca Tonija Robinsona u poslednje vreme možemo da gledamo kako istražuje prošlost u emisijama „Vremenski tim“ i „Najgori poslovi u istoriji“. Ipak, najpoznatiji nam je po ulozi u seriji koja je u televizijskoj anketi proglašena za drugi najbolji britanski sitkom svih vremena. Kako se zove urnebesni lik, čije ime u engleskom jeziku označava viteški remen o kome visi mač ili rog, koji je proslavio ovog glumca?
12.   Septembra 2012. godine prvi put u istoriji se desilo da se rođeni brat i sestra nađu među laureatima košarkaške Kuće slavnih u Springfildu, Masačusets. Koji par osvajača zlatne olimpijske medalje je u pitanju?
13.   Kako se zove maloletna pakistanska aktivistkinja koja je nedavno preživela atentat koji je ujedinio dobre ljude celog sveta, inače predsednica Dečjeg saveta distrikta Swat, u čijem je najvećem gradu Mingori i rođena?
14.   Reč „tuce“ (na engleskom „dozen“) označava broj 12. Izraz „_________ tuce“ (__________ „dozen“) odnosi se na broj 13, a u pojedinim rečnicima i na 14. Poreklo ovog izraza vraća nas u 13. vek, kada su pripadnici jedne proizvodne delatnosti razvili običaj da mušterijama koje traže 12 komada njihovog najvažnijeg proizvoda pakuju komad ili dva više, što su radili u strahu od jednog statuta Henrija III, da se osiguraju od stroge kazne zbog „škrtarenja“ prema mušterijama. Koje zanimanje treba dopisati, odnosno koji izraz je u pitanju?
15.   Koji muzičar i bivši kapetan britanske armije, tvorac najprodavanijeg albuma na ostrvu u prošloj deceniji, je centralna figura dokumentarnog filma „Povratak na Kosovo“?
16.   Razmislite, kako se na indonežanskom jeziku kaže „ćerka“?
17.   Ime koje svetski poznate kompanije, čiji je prepoznatljivi logo dizajnirao niko drugi do Salvador Dali, dolazi od španskog glagola “lizati”?
18.   Berlinski zoološki vrt zavijen je u crno marta 2011. godine, kada je iznenada već u 5. godini preminuo njegov najpopularniji stanovnik i zaštitni znak. Kako se zvao ovaj polarni medved na rođenju odbačen od majke, još za života predmet mnogih kontroverzi i svojevrstan medijski fenomen?
19.   Kako se zove tip muslimanske ženske odeće najuže vezan za Iran, mada postoji i Turskoj, nešto liberalniji od burke, mada se prostire do zemlje, čije ime je takođe sinonim za šator?
20.   Od početka kolonizacije Južne Amerike pa sve do ranog XIX veka na ovaj kontinent pristizalo je gotovo četiri puta više afričkih robova nego Evropljana. Ovaj proces nigde nije bio očigledniji nego u Brazilu, gde su odbegli robovi formirali hiljade skrivenih zajednica u samom središtu te zemlje, koje i danas postoje. Kako se zove ovaj tip brazilskog naselja, čije je ime došlo iz bantu jezika kimbundu?
21.   Zgrade, antene, mostovi i litice u slobodnom prevodu na engleski jezik čine elemente akronimnog imena svojevrsnog „skakačkog višeboja“, sporta kojim se sa velikim uspehom bavi čuveni „skakač iz stratosfere“ Feliks Baumgartner. Kako glasi ime ovog ekstremnog sporta?
22.   Po njemu je kolokvijalno nazvana zgrada (njegovo delo) u centru Beča u kojoj se danas nalazi sedište Rajfajzen banke. Kako se zvao ovaj austrougarski arhitekta, oštar protivnik kitnjastog stila bečke secesije, čiji je esej „Ornament i zločin“ dao značajan zamajac razvoju moderne funkcionalističke arhitekture XX veka?
23.   Na poznatom džinglu za Svetsko prvenstvo u fudbalu 1990. godine u kome „čizma“ šutira „loptu“, tu „loptu“ je predstavljalo ostrvo Sicilija, dok ju je šutirao „vrh čizme“ u vidu Kalabrije. Kako se zove italijanska pokrajina koja predstavlja „petu“, odnosno „štiklu čizme“, čiji su najveći gradovi Bari, Leće i Fođa?
24.   Ova rasa psa vezuje se prvenstveno za područje oko englesko-škotske granice, po kome je i dobila ime. Često se navodi kao najpametnija rasa na svetu, sa tvrdnjom da je jedan njen predstavnik uspeo da savlada razumevanje čak 1,022 reči. Potiče od pastirskih pasa za čuvanje stada dovedenih na pomenuto područje u vreme vikinških invazija. U kojoj rasi je reč?
25.   Kako se zove veštački jezik koji je 1879-1880. godine kreirao rimokatolički sveštenik Johan Martin Šlajer, uz obrazloženje da mu se Bog prikazao u snu i naložio mu da napravi novi međunarodni jezik?
26.   Nazivan je prvom globalnom zvezdom i glavnim adutom svetskog ragbija, pošto je punio stadione gde god bi se pojavio. Najbolji je strelac takozvanih „eseja“ u istoriji svetskih prvenstava, a poznat je i po tome što se vratio na teren nakon transplantacije bubrega. Kako se zove ovaj slavni novozelandski ragbista tonganskog porekla?
27.   Kojim imenom se nazivala vikinška „družina pod zakletvom“ koja je u svojim osvajanjima u pravcu istoka stigla sve do područja Rusije, Ukrajine, Belorusije i Vizantije, da bi do početka XI veka njeni preostali pripadnici bili potpuno slovenizirani?
28.   Koji francuski izraz, u prevodu „spremno za odevanje“, se odnosi na odeću industrijski prilagodljivu masovnoj proizvodnji, za razliku od visoke mode („haute couture“)?
29.   Avgusta 2012. godine u 84. godini je preminula jedna od najvećih legendi tradicionalne meksičke „ranćera“ muzike. Zvali su je „Grubi glas nežnosti“, a naročito su je poštovali Pedro Almodovar i Hoakin Sabina. Kako se zvala ova pevačica inače rodom iz Kostarike, koja se u filmu „Frida“ manifestuje kao smrt i izvodi poznatu pesmu „La Llorona“ („Ona koja plače“)?
30.   Kako glasi zajedničko ime i nadimak trojice nekadašnjih američkih boksera, od kojih je jedan bio svetski profesionalni šampion, drugi olimpijski, a treći i jedno i drugo?

Коментари

  1. 12. Malo je nejasno formulisano pitanje, pomislio sam da su brat i sestra u isto vreme upali, a Seril Miler je u HoF jos od 95.

    ОдговориИзбриши
  2. Preostala neodgovorena pitanja: 2, 5-7, 9, 10, 13, 14, 16, 18, 19, 21, 22, 24-26.

    ОдговориИзбриши
  3. Ne bih da ometam zabavu, ali bih predložio nešto konstruktivno. Naime, ne bi bilo loše da se ubuduće ovi setovi od 30 pitanja podijele npr. na 6x5 i da se sledeći set kači kada se odgonetne prethodni.
    Meni je ovo veoma zamorno za praćenje, šta je odgovoreno, a šta nije. Ni sad nemam pojma šta je odgonetnuto, a šta nije, a malo sam kasnio na početak zabave.
    Pardon.

    ОдговориИзбриши
  4. 5. Sa 277 metara visine najviše je brdo u Atini. Prema grčkoj mitologiji, ovde su se skrivali vukovi, a uzvišenje je nastalo nasred današnje prestonice pošto ga je boginja Atina ispustila noseći ga za potrebe izgradnje Akropolja. Kako se zove ovo uzvišenje, čiji vrh danas krasi crkva Svetog Đorđa iz vizantijskog doba?

    Likavetus?

    ОдговориИзбриши
  5. 4. Dzoi Ramon
    8. Take five
    10. Arlington
    17. Cupa Cups
    19. Cador
    20. Favela?
    21. BASE (Buildings-Antenas-Spans-Earth)
    23. Apulja
    24. Borderkoli

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno sve, samo nam preciziraj ŠTA u Arlingtonu?

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Samo da razjasnim, pošto sam bio u Vašingtonu. Ovaj memorijal nije u Arlingtonu, Arlington je na drugoj obali reke Potomak. Ovaj memorijal je u zoni gde je i većina drugih memorijala, konkretno u neposrednoj blizini čuvenog bazena ispred Linkolnovog memorijala.
      Neki drugi memorijali postoje i u Arlingtonu, poput Ivo Džima memorijala.

      Избриши
  6. Одговори
    1. Ako neko nije razumeo, Megavati Sukarnoputri je u prevodu Megavati "Sukarnova ćerka" i preko te veze je trebalo doći do odgovora, ako ne pričate indonežanski.

      Избриши
  7. 18. Knut, ali nije Hamsun :)

    ОдговориИзбриши
  8. GOTOVO! Zahvaljujem se svima, koji su večeras pratili LINK i učestvovali u rešavanju. Hvala Ivanu na dobrim i kvalitetnim pitanjima!

    ŽIVELI!

    ОдговориИзбриши
  9. Tek se sad nakačih, hvala svima koji su učestvovali.

    Dobio sam opravdanu primedbu da treba da pakujem pitanja preglednije, tj. da ih odvajam redom razmaka, što će ubuduće i biti, kao i malo veći font.

    Što se tiče Vlastine opaske za pitanje 12, prokomentarisao bih da je možda nejasno, ali po meni ništa nije sintaksički pogrešno. Redži je ušao ove godine i time su se prvi put našli brat i sestra.

    Još jedna stvar kao nadoveza na Slavkovu opasku - mislim da bi bilo lepo da Kosta po završetku rešavanja ovde pri dnu okači sve odgovore na jednom mestu, da bi bilo preglednije za one koji žele nešto da nauče, da ne kažem "nabubaju".

    Živeli,
    Ivan

    ОдговориИзбриши
  10. I mala ispravka za pitanje 29: Ćavela Vargas je umrla u 94. godini, ne u 84-toj.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Нови ауторски сет Омера Екића

Pripreme za WQC 2013. autor pitanja: Veselin Sekulić

НОВИ СЕТ (аутор: Жарко Стевановић)